Hudceller

Erythema nodosum (Knuterosen)

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

<< Autoimmune sykdommer

Hudceller

Erythema nodosum (Knuterosen)

Erythema nodosum, også kjent som knuterosen utslett, er en inflammatorisk hudtilstand der fettcellene under huden blir betente – dette resulterer i røde, ømme klumper eller hevelser som forekommer oftest på begge skinnleggene – men kan teoretisk sett forekomme alle steder der det er fettceller. Disse røde hevelsene blir ofte kalt knuterosen på norsk.

 

Tilstanden kan skyldes en rekke årsaker, blant annet autoimmune diagnoser (f.eks. sarkoidose, Behcets sykdom og autoimmune magetilstander). Knuterosen kan også skyldes infeksjon, kreft, medikamenter eller ukjente årsaker (opptil 30-50% av tilfellene har ukjent opphav).

 


Symptomer ved Erythema nodosum (Knuterosen)

Sykdommens første fase gir ofte influensa-lignende symptomer. Deretter går hudsykdommen inn i neste fase hvor vi ser de karakteristiske røde hevelsene under huden som kan være svært trykkømme og varme. Det vanligste stedet de forekommer er på skinnleggene – men de kan også være tilstede på lår, armer, brystkasse og nakke.

 

Utslettet kan også gi feber, utmattelse og leddsmerter. Selve utslettet varierer i størrelse fra 1 cm til 10 cm i diameter. De røde hevelsene forsvinner normalt sett av seg selv innen 30 dager.

 

 

Kliniske tegn

Se ‘symptomer’.

 

Bilde av Erythema nodosum (Knuterosen)

Bilde av Erythema nodosum (Knuterosen)

 

Diagnostisering og årsak

Diagnosen blir bekreftet gjennom grundig anamnese, blodprøve og klinisk undersøkelse. En hudbiopsi kan bekrefte diagnosen. Tilleggsprøver bør utføres for å finne den underliggende årsaken til at tilstanden oppsto – da dette kan være tilstander som trenger medisinsk behandling.

 

Hvem rammes av sykdommen?

Sykdommen rammer normalt sett personer i 20 – 30 års alderen. Knuterosen rammer kvinner oftere enn menn (6:1).

 

Behandling

 

Tilstanden er selvbegrensende og forsvinner normalt sett av seg selv innen 30 dager. Medikamentell behandling kan benyttes for å gi symptomlindring.

 

Den vanligste formen for behandling av autoimmune tilstander er med immunosupresjon – altså medikamenter og tiltak som begrenser og demper kroppens eget forsvarsystem. Genterapi som begrenser inflammasjonsprosesser i immunceller har vist stor framgang i nyere tid, da gjerne i kombinasjon med økt aktivering av anti-inflammatoriske gener og prosesser.

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte via vår Facebookside.

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene


Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det. Vi har tilknyttet helsepersonell som skriver for oss, pr nu (april 2016) er det 1 sykepleier, 1 lege, 5 kiropraktorer, 3 fysioterapeuter, 1 dyrekiropraktor og 1 terapiridningspesialist med fysioterapi som grunnutdanning – og vi utvider stadig. Personer rammet av tilstander eller sykdommer er også hjertelig velkomne til å skrive gjesteartikler hos oss.

 

Disse skribentene gjør dette kun for å kunne hjelpe de som trenger det mest – uten å ta betalt for det. Alt vi ber om er at du liker Facebooksiden vårinviterer dine venner til å gjøre det samme (bruk ‘inviter venner’ knappen på Facebooksiden vår) og deler innlegg som du liker i sosiale medier.

 

På denne måten kan vi hjelpe så mange som mulig, og da særlig de som trenger det aller mest – de som ikke nødvendigvis har råd til å betale flere hundre kroner for en kort samtale med helsepersonell. Kanskje du har en venn eller et familiemedlem som kunne trenge litt motivasjon og hjelp?

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Les også: Studie – Blåbær er naturlige smertestillende!

Blåbærkurv

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille her) er et populært produkt. Kontakt oss for rabattkupong!

Kuldebehandling

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *