Hudceller

Dermatitis herpetiformis (Duhrings sykdom)

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

<< Autoimmune sykdommer

Hudceller

Dermatitis herpetiformis (Duhrings sykdom)

Dermatitis herpetiformis, også kjent som Duhrings sykdom, er en kronisk autoimmun hudsykdom som karakteriseres av rødlige, væskefylte blemmer. Tilstanden er ikke relatert til herpes viruset – navnet betyr bare at hudbetennelsen ligner på den man kan se ved herpes zoster. Tilstanden er direkte knyttet til cøliaki og gluteninntak.

 


Symptomer ved dermatitis herpetiformis (Duhrings sykdom)

Sykdommen er kjennetegnet ved intenst kløende, kroniske blemmeutslett som normalt sett rammer baken, baksiden av nakken, hodebunnen, albuer, knær, ryggen og / eller ansiktet. Blemmene varierer i utseende og kan være alt fra bittesmå til så store som 1 cm i diameter.

 

Sykdommen forverres ved gluteninntak, og kan ofte forekomme med de vanlige symptomene som rammer de med cøliaki.

 

Kliniske tegn

Se ‘symptomer’.

 

Diagnostisering og årsak

Diagnosen blir bekreftet gjennom en blodprøve og en hudbiopsi. Den blir ofte mistolket som skabbutslett, dermatitt, eksem eller medikamentindusert hudutslett.

 

Hvem rammes av sykdommen?

De første symptomene oppstår typisk i 20 – 30 års alderen. Tilstanden er direkte knyttet til de med glutenallergi (cøliaki).

 

Behandling

Dapsone – et medikament som også ble brukt til å behandle spedalskhet – er den mest effektive formen for behandling. Faktisk så er det så effektivt at innen 2 – 3 dager så skal kløen ha avtatt betraktelig. Forskere har selv meldt at de ikke forstår hvorfor dette medikamentet er så effektivt mot denne ikke-bakterielle tilstanden – da Dapsone blir regnet som en form for antibiotika.

 

Personen må også gå på en streng glutenfri diett, da tilstanden er direkte knyttet oppimot cøliaki.

 

Den vanligste formen for behandling av autoimmune tilstander er med immunosupresjon – altså medikamenter og tiltak som begrenser og demper kroppens eget forsvarsystem. Genterapi som begrenser inflammasjonsprosesser i immunceller har vist stor framgang i nyere tid, da gjerne i kombinasjon med økt aktivering av anti-inflammatoriske gener og prosesser.

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte via vår Facebookside.

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene


Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det. Vi har tilknyttet helsepersonell som skriver for oss, pr nu (april 2016) er det 1 sykepleier, 1 lege, 5 kiropraktorer, 3 fysioterapeuter, 1 dyrekiropraktor og 1 terapiridningspesialist med fysioterapi som grunnutdanning – og vi utvider stadig. Personer rammet av tilstander eller sykdommer er også hjertelig velkomne til å skrive gjesteartikler hos oss.

 

Disse skribentene gjør dette kun for å kunne hjelpe de som trenger det mest – uten å ta betalt for det. Alt vi ber om er at du liker Facebooksiden vårinviterer dine venner til å gjøre det samme (bruk ‘inviter venner’ knappen på Facebooksiden vår) og deler innlegg som du liker i sosiale medier.

 

På denne måten kan vi hjelpe så mange som mulig, og da særlig de som trenger det aller mest – de som ikke nødvendigvis har råd til å betale flere hundre kroner for en kort samtale med helsepersonell. Kanskje du har en venn eller et familiemedlem som kunne trenge litt motivasjon og hjelp?

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Les også: Studie – Blåbær er naturlige smertestillende!

Blåbærkurv

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille her) er et populært produkt. Kontakt oss for rabattkupong!

Kuldebehandling

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *