Hudceller

Bulløs pemfigoid

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

<< Autoimmune sykdommer

Hudceller

Bulløs pemfigoid

Bulløs pemfigoid er akutt eller kronisk autoimmun hudsykdom der blemmer dannes mellom de to hudlagene dermis og epidermis. Tilstanden er klassifisert som en hypersensitivitetsykdom – der man har sett at en autoimmun reaksjon angriper sine egne celler.

 


Symptomer ved bulløs pemfigoid

Sykdommen kan vise seg som en mildt utslett i tidligere faser, før det bryter ut som blemmer. Det er vanligst at blemmene oppstår på innsiden av låret og på overarmene – selv om det også forekommer på brystkassen eller andre steder på arm og ben. Hvilken som helst del av huden kan rammes. Tilstanden vil som regel avta av seg selv – og kan ofte bli mistolket som en rekke andre hudsykdommer.

 

Kliniske tegn

Den dermatologiske testen ‘Nikolsky’s tegn’ vil være positiv. En slik positiv test viser at huden faller av det ytterste laget ved lett gnidning – som indikerer at det er noe galt mellom ytre laget, epidermis, og hudlaget innenfor, dermis.

 

Diagnostisering og årsak

Diagnosen blir stilt gjennom en rekke kliniske undersøkelser og grundig anamnese. For å bekrefte diagnosen må man ta to hudbiopsier.

 

Hvem rammes av sykdommen?

Personer over 70 år er oftest rammet av bulløs pemfigoid. Noen studier hevder at det forekommer oftere i kvinner (2:1). Man estimerer at den rammer cirka 14 personer pr million / årlig.

 

Behandling

Behandlingen består oftest av steroidbaserte salvemedikamenter og kortikosteroider. Man har også sett at noen har effekt av antibiotika. Tilstanden kan også forsvinne av seg selv uten behandling – men dette kan ta alt i fra flere måneder til mange år.

 

Den vanligste formen for behandling av autoimmune tilstander er med immunosupresjon – altså medikamenter og tiltak som begrenser og demper kroppens eget forsvarsystem. Genterapi som begrenser inflammasjonsprosesser i immunceller har vist stor framgang i nyere tid, da gjerne i kombinasjon med økt aktivering av anti-inflammatoriske gener og prosesser.

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte via vår Facebookside.

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene


Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det. Vi har tilknyttet helsepersonell som skriver for oss, pr nu (april 2016) er det 1 sykepleier, 1 lege, 5 kiropraktorer, 3 fysioterapeuter, 1 dyrekiropraktor og 1 terapiridningspesialist med fysioterapi som grunnutdanning – og vi utvider stadig. Personer rammet av tilstander eller sykdommer er også hjertelig velkomne til å skrive gjesteartikler hos oss.

 

Disse skribentene gjør dette kun for å kunne hjelpe de som trenger det mest – uten å ta betalt for det. Alt vi ber om er at du liker Facebooksiden vårinviterer dine venner til å gjøre det samme (bruk ‘inviter venner’ knappen på Facebooksiden vår) og deler innlegg som du liker i sosiale medier.

 

På denne måten kan vi hjelpe så mange som mulig, og da særlig de som trenger det aller mest – de som ikke nødvendigvis har råd til å betale flere hundre kroner for en kort samtale med helsepersonell. Kanskje du har en venn eller et familiemedlem som kunne trenge litt motivasjon og hjelp?

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Les også: Studie – Blåbær er naturlige smertestillende!

Blåbærkurv

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille her) er et populært produkt. Kontakt oss for rabattkupong!

Kuldebehandling

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *