Hva er best: Lyrica (Pregabalin) eller Neurontin (Gabapentin)?

1/5 (1)

Hva er best: Lyrica (Pregabalin) eller Neurontin (Gabapentin)?

Lyrica og neurontin benyttes begge i behandlingen av nevropatisk smerte. Men er det slik at en av de er mer effektiv i form av smertedemping enn den andre?

 

Virkemåte: Lyrica VS Neurontin

Man er fortsatt ikke helt sikker på virkemåten til de to medikamentene, men man vet at de har en lignende oppbygning til nevrotransmitteren GABA, som er ansvarlig for å roe ned nerver i hjerne og ryggmargen (sentralnervesystemet).

 

De to medikamentene brukes blant annet mot Fibromyalgi, nervesmerter og epileptiske symptomer.

 

Forskning: Lyrica VS Neurontin

I behandlingen av perifære nevropatiske smerter forårsaket av diabetisk nevropati eller herpes nevralgi så viste en studie med 1000 testsubjekter (Athanasakis et al, 2013) at Lyrica resulterte i færre dager med intens og betydelig smerte sammenlignet med Neurontin.

 

Studien konkluderte ellers med at Lyrica er et betydelig dyrere medikament og at dette vil bli tatt med i vurderingen når leger velger medikamenter for denne pasientgruppen.

 

Du kan lese hele studien her (på engelsk) hvis ønskelig.

 

Kilde: Athanasakis K, Petrakis I, Karampli E, Vitsou E, Lyras L, Kyriopoulos J. Pregabalin versus gabapentin in the management of peripheral neuropathic pain associated with post-herpetic neuralgia and diabetic neuropathy: a cost effectiveness analysis for the Greek healthcare setting. BMC Neurol. 2013 Jun 4;13:56. doi: 10.1186/1471-2377-13-56.

NESTE SIDE: – Vondt i korsryggen? Dette bør du vite!

Doktor snakker med pasient

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved korsryggsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Les også: – 5 Øvelser mot Isjias

Bakoverbøy ryggstrekk

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK
Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *