Hudceller

Autoimmun angioødem (akutt opphovning av hud)

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

<< Autoimmune sykdommer

Hudceller

Autoimmun angioødem (akutt opphovning av hud)

Autoimmun angioødem er en tilstand der kroppens egne antistoffer angriper egne celler og forårsaker akutt opphovning av hudens dermis lag. Opphovning kan være livsfarlig hvis den rammer svelg eller andre utsatte områder – så ring alltid legevakt dersom akutt opphovning forekommer. Epinefrin kan være livreddende når tilstanden er forårsaket av allergi (typ vepsestikk eller peanøttallergi), men kan være ineffektiv ved autoimmune årsaker.


 

Symptomer ved autoimmun angioødem

 

Ansiktets hud, normalt sett rundt munnen, inkludert svelg og tunge kan hovne opp kraftig over alt i fra få minutter til timer. Hevelsen kan også forekomme andre steder, for eksempel i hendene – og kan være både kløende og smertefullt. Det kan også forekommer noe nedsatt følelse i området grunnet at ødemet trykker mot lokale sensoriske nerver.

 

Kliniske tegn

Som nevnt ovenfor under ‘symptomer’.

 

Bilde av angioødem

Autoimmun angioødem - Foto Wikimedia

Denne gutten kan ikke åpne øynene grunnet kraftig hevelse.

 

Diagnostisering og årsak

Diagnosen blir stilt gjennom en rekke kliniske undersøkelser og grundig anamnese. Blodprøver blir ofte tatt for å se etter abnormale verdier.

 

Hvem rammes av sykdommen?

I USA er det så mange som 80000 til 112000, årlig, som må på legevakt grunnet angioødem.

 

Behandling

Som nevnt er det anti-histaminer eller epinefrine som benyttes dersom årsaken er allergi, men dette fungerer ikke så godt mot autoimmune årsaker. Medikamentell behandling kan også være rettet inn mot symptomer forsåket av tilstanden.

 

Den vanligste formen for behandling av autoimmune tilstander er med immunosupresjon – altså medikamenter og tiltak som begrenser og demper kroppens eget forsvarsystem. Genterapi som begrenser inflammasjonsprosesser i immunceller har vist stor framgang i nyere tid, da gjerne i kombinasjon med økt aktivering av anti-inflammatoriske gener og prosesser.

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte via vår Facebookside.

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det. Vi har tilknyttet helsepersonell som skriver for oss, pr nu (april 2016) er det 1 sykepleier, 1 lege, 5 kiropraktorer, 3 fysioterapeuter, 1 dyrekiropraktor og 1 terapiridningspesialist med fysioterapi som grunnutdanning – og vi utvider stadig. Personer rammet av tilstander eller sykdommer er også hjertelig velkomne til å skrive gjesteartikler hos oss.

 

Disse skribentene gjør dette kun for å kunne hjelpe de som trenger det mest – uten å ta betalt for det. Alt vi ber om er at du liker Facebooksiden vårinviterer dine venner til å gjøre det samme (bruk ‘inviter venner’ knappen på Facebooksiden vår) og deler innlegg som du liker i sosiale medier.

 

På denne måten kan vi hjelpe så mange som mulig, og da særlig de som trenger det aller mest – de som ikke nødvendigvis har råd til å betale flere hundre kroner for en kort samtale med helsepersonell. Kanskje du har en venn eller et familiemedlem som kunne trenge litt motivasjon og hjelp?

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Les også: Studie – Blåbær er naturlige smertestillende!

Blåbærkurv


Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille her) er et populært produkt. Kontakt oss for rabattkupong!

Kuldebehandling

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *