Hudceller

Alopecia areata (autoimmun hårtap sykdom)

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

<< Autoimmune sykdommer

Hudceller

Alopecia areata (autoimmun hårtap sykdom)


Alopecia areata, også kjent som Davey Kirts syndrom, er en autoimmun hårtap sykdom som fører til hårtap på visse eller alle deler av kroppen. Alopecia areata forekommer grunnet autoimmune responser der kroppens egne antistoffer angriper og ødelegger sine egne celler. Tilstanden kan føre til «skallede flekker» på hodet og i sjeldne tilfeller (1-2%) kan det spre seg til hele hodet (kalt alopecia totalis) – dersom tilstanden rammer hele kroppen heter dette alopecia universalis.

 

Symptomer ved alopecia areata

De første symptomene er små områder med hårtap. Alopecia areata rammer oftest hodet eller skjeggområder, men kan også ramme andre steder på kroppen. Tilstanden kan komme og gå – der håret faller av for så å vokse tilbake. Ved alopecia areata faller hår lettere av sammenlignet med normale hårfester. På neglene kan det forekomme såkalt «sandpapir utseende» der man ser at neglene er røffere i utseendet og kantene. Det kan være vondt i områder som nylig har mistet hår. Mange (særlig kvinner) kan ta hårtapet veldig tøft, noe som kan føre til depresjon og angst – det er viktig at personer som lider får sjanse til terapi hvis dette er nødvendig.

 

Kliniske tegn

Som nevnt ovenfor under ‘symptomer’.

 

Bilde av alopecia areata (mild utgave)

Alopecia areata - Foto Wikimedia

 

Diagnostisering og årsak

Diagnosen blir stilt gjennom en rekke kliniske undersøkelser og grundig anamnese. Tegnene er såpass klare at det sjelden kreves en biopsi for å stille diagnosen. Tilstanden skyldes en autoimmun respons. Man har sett at tilstanden kan forverres ved stress.

 

Hvem rammes av sykdommen?

Tilstanden rammer både kvinner og menn. Den rammer 0.1% -0.2% av befolkningen. Man har sett at personer rammet av sykdommen har en høyere forekomst av astma, allergi, hudsymptomer og hypotyreoiditt (Hashimotos).

 

Behandling

Det finnes dessverre ingen spesifikk medikamentell kur mot alopecia areata, men man har sett at kortikosteroider og lignende kan ha en viss, begrenset effekt når det kommer til å begrense hårtap. Dessverre er ikke disse medikamentene uten bivirkninger.

 

Den vanligste formen for behandling av autoimmune tilstander er med immunosupresjon – altså medikamenter og tiltak som begrenser og demper kroppens eget forsvarsystem. Genterapi som begrenser inflammasjonsprosesser i immunceller har vist stor framgang i nyere tid, da gjerne i kombinasjon med økt aktivering av anti-inflammatoriske gener og prosesser.

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte via vår Facebookside.

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det. Vi har tilknyttet helsepersonell som skriver for oss, pr nu (2016) er det 1 sykepleier, 1 lege, 5 kiropraktorer, 3 fysioterapeuter, 1 dyrekiropraktor og 1 terapiridningspesialist med fysioterapi som grunnutdanning – og vi utvider stadig.

 

Disse skribentene gjør dette kun for å kunne hjelpe de som trenger det mest – uten å ta betalt for det. Alt vi ber om er at du liker Facebooksiden vårinviterer dine venner til å gjøre det samme (bruk ‘inviter venner’ knappen på Facebooksiden vår) og deler innlegg som du liker i sosiale medier.

 

På denne måten kan vi hjelpe så mange som mulig, og da særlig de som trenger det aller mest – de som ikke nødvendigvis har råd til å betale flere hundre kroner for en kort samtale med helsepersonell. Kanskje du har en venn eller et familiemedlem som kunne trenge litt motivasjon og hjelp?

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Les også: Studie – Blåbær er naturlige smertestillende!

Blåbærkurv


Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille her) er et populært produkt. Kontakt oss for rabattkupong!

Kuldebehandling

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *