Piriformis syndrom og fibromyalgi: Den dype setesmerten

5/5 (7)

Sist oppdatert 23/02/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Piriformis syndrom og fibromyalgi: Den dype setesmerten

Piriformis syndrom og fibromyalgi ser ut til å ha en viss relasjon. Man kan blant annet se høyere forekomst av piriformis syndrom blant personer med fibromyalgi – og dette kan skyldes flere kjente årsaker relatert til det sistnevnte kroniske smertesyndromet.

Piriformis syndrom er en diagnose som innebærer irritasjon eller avklemming av isjiasnerven dypt bak i setet og mot sitteknuten.¹ En slik irritasjon kan gi grunnlag for dype setesmerter som kan oppleves stikkende, brennende eller verkende – og symptomene kan følge isjiasnerven ned i beinet. I tillegg kan man oppleve prikking, nummenhet og sensoriske forandringer tilhørende nervedistribusjonen. I artikkelen skal vi også se nærmere på mulige årsaker til at personer med fibromyalgi ser ut til å være hyppigere rammet.

Tips: Senere i artikkelen viser kiropraktor Alexander Andorff deg et skånsomt tøyeprogram mot piriformis syndrom, bestående av 4 øvelser, som kan hjelpe deg med å løse opp i dype og anspente setemuskler. Vi gir også råd angående anbefalte egentiltak, slik som avlastning med ergonomisk sittepute og soving med bekkenliggepute med festestropp. Alle produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.

Piriformis syndrom: Når isjiasnerven blir avklemt i setet

Isjiasnerven i setet er tilnærmet nærmeste naboen til piriformismuskelen. Musculus piriformis har som hovedoppgave å rotere hoften utover når du ønsker dette – og grunnet at den fester i både sakrum (over halebeinet) og ut mot hoften – vil en irritasjon eller feilfunksjon i denne kunne medføre avklemming av isjiasnerven. Disse smertene kan ofte minne om andre typer av nerveirritasjon, slik som lumbal stenose, korsryggprolaps eller bekkenleddproblemer. Studier har vist at opptil 36% av isjias-tilfeller skyldes piriformis syndrom.²

– Smertene er gjerne forverret ved lengre sitting eller feil sovestilling

Piriformis syndrom gir vanligvis forverrede symptomer dersom man sitter – som jo, naturlig nok, legger økt trykk mot halebeinet og sitteknuten. I tillegg til dette vil pasienter med denne diagnosen også oppleve forverring hvis de sover ned på den involverte siden. Naturlig nok blir det dermed viktig med egentiltak i hverdagen som avlaster området – inkludert bruk av støtdempende halebeinspute. Et slikt ergonomisk egentiltak vil gi området sårt tiltrengt avlastning og restitusjon. Når du sover kan du vurdere bruk av en bekkenliggepute med festestropp.

Vårt tips: Bruk halebeinspute ved sitting (lenken åpner i nytt vindu)

Ved nerveirritasjon i setet er det, kanskje ikke overraskende, at det er veldig viktig å avlaste isjiasnerven og piriformismuskelen. Ved å benytte en støtdempende halebeinspute vil du kunne sitte mer riktig og unngå feilbelastning mot området. Dette gir, over tid, grunnlag for at området kan få nok restitusjon – slik at skaden kan tilheles og bli bedre. Trykk her for å lese mer om vår anbefaling.

Å sove med den ‘vonde siden opp‘ kan gi lindring

Grunnlaget for at klinikere ofte anbefaler pasienter med piriformis syndrom å sove med vonde siden opp, er at dette gir mindre trykkbelastning og bedre sirkulasjon i området. Bruk av bekkenliggepute med festestropp, som brukt ved svangerskap, kan bidra til en enda bedre og mer ergonomisk sovestilling.

Vår anbefaling: Prøv å sove med bekkenliggepute med festestropp

Grunnen til at man anbefaler gravide å sove med bekkenliggepute er fordi det gir optimal avlastning til rygg, bekken og hofter. I tillegg til knærne. Men det betyr jo ikke at denne sovestillingen med bare egner seg for gravide. Tvert i mot, den er særdeles godt egnet for alle, og kan bidra til en mer ergonomisk sovestilling. Du kan lese mer om vår anbefaling her.

– Bedre ved bevegelse og etter tøying

Et annet karakteristisk tegn ved piriformis syndrom er at det ofte oppleves bedre når man er i bevegelse eller går tur. For deretter å «snøre seg sammen igjen» når man er i ro igjen. Grunnlaget for denne bedringen skyldes blant annet variasjonen i belastningen når vi er i bevegelse – og at blodsirkulasjonen bidrar til at muskelfibrene i sete og hoftemusklene er mer fleksible. På samme måte opplever mange at de får en midlertidig bedring når de utfører tøyeøvelser og bevegelighetsøvelser.

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter i muskler, sener, nerver og ledd. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av offentlig autoriserte terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Fibromyalgi og relasjonen til piriformis syndrom

(Figur 1: Piriformismuskelen)

Fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom som karakteristisk sett gir utbredte og vidstrakte smerter i bindevev og bløtvev over hele kroppen. Selve navnet fibromyalgi kan faktisk deles inn i to ord. Fibro – altså bindevev. Og myalgi – muskulære smerter. Bekken, hoftene og korsryggen er ofte kjente problemområder for denne pasientgruppen. I disse områdene finner vi nemlig en rekke av de større muskelgruppene, som blant annet inkluderer glutealmuskulaturen (rumpemusklene), piriformis og lårmusklene. Her er det viktig å nevne hamstringsmusklene på baksiden av lårene, da disse fester direkte inn mot sittebeinet og sitteknuten i setet.

Muskelspenninger og muskelsammentrekning ved fibromyalgi

Muskelsmerter og muskulære spenninger er to svært kjente symptomer ved fibromyalgi. Dette kan blant annet skyldes at mange personer med fibromyalgi har høyere aktivitet i nervecellene sine – og et høyere innhold av smertenervesignalstoffet substans P (les også: fibromyalgi og substans P). Over tid vil slike muskulære spenninger kunne bidra til at musklene blir mindre fleksible, kortere og mer smertesensitive. Dette inkluderer også piriformismuskelen – som dermed kan legge direkte trykk mot isjiasnerven inne i setet.

Smertemønsteret til piriformis

Hvis vi tar en titt på figur 1, som viser smertemønsteret og festepunktene til piriformismuskelen, kan vi se at disse primært sett går i setet og øvre låret. Men her er det utrolig viktig å nevne at dette er smertemønsteret til piriformis uten hensyn til avklemming av isjiasnerven. Når vi legger til irritasjon eller trykk mot isjiasnerven vil smertemønsteret kunne endre seg betydelig. Ved nerveirritasjon vil symptomene og smertene være verre og ofte vil det også være sensoriske symptomer i tillegg.

Behandling av piriformis syndrom

akupunktur-nalebehandling

Det finnes en rekke behandlingsmetoder som kan bidra i den helhetlige behandlingen av piriformis syndrom. Første prioritet er å avlaste og redusere trykket mot isjiasnerven. Her benyttes det gjerne en kombinasjon av behandlingsteknikker for å oppnå funksjonell bedring og smertelindring. Dette kan inkludere:

  • Intramuskulær akupunktur
  • Laserterapi
  • Leddmobilisering for korsrygg og bekken
  • Muskulære teknikker og massasje
  • Traksjonsbenk (folkelig kalt «strekkbenk«)
  • Trykkbølgebehandling

Som nevnt er muskulære spenninger og bløtvevssmerter kjente problemer hos pasienter med fibromyalgi. Det er altså ikke spesielt overraskende at mange med fibromyalgi trenger regelmessig fysikalsk behandling for stive ledd og vonde muskler. Behandling med muskulære teknikker, inkludert massasje, kan vise til positiv effekt i form av reduserte muskelsmerter og bedre humør.³

– Dokumentert positiv effekt av tørrnåling (IMS)

Ved Vondtklinikkene innehar alle våre terapeuter fagkompetanse innen intramuskulær akupunktur. Meta-analyser, den sterkeste forskningsformen, viser til at behandling med nåler rettet mot triggerpunkter (myofascielle muskelknuter) kan gi mindre smerter, redusert angst og depresjon, mindre fatigue og forbedret søvn. Her er det viktig å bemerke seg at behandlingen hadde kortsiktig effekt – og dermed måtte gjentas med en viss tid i mellom.4

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med smerter i muskler og ledd

Våre offentlig autoriserte klinikere ved våre klinikker tilhørende Vondtklinikkene har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Utredning og undersøkelse av piriformis syndrom

hoftesmerter på framsiden

Vi har tidligere nevnt hvordan flere andre diagnoser kan gi lignende symptomer som piriformis syndrom. Ved kliniske undersøkelser og funksjonelle tester, hvor man blant annet utreder for skiveskade og nervetensjon, kan man gradvis komme fram til hvilken diagnose det er. Dersom det er medisinsk indisert innehar våre klinikere henvisningsrett til bildediagnostisk utredning (inkludert MR undersøkelse).

Oppsummering: Piriformis syndrom og fibromyalgi

At personer med fibromyalgi er hyppigere rammet av piriformis syndrom er egentlig ikke spesielt overraskende. Særlig når vi tar de kroniske muskulære spenningene med i betraktningen. Over tid fører dette altså til at muskelfibrene blir kortere og mindre elastiske. Inne i muskelfibrene oppstår det også skadevev – altså bløtvev med redusert belastningsevne og høyere smertesensitivitet.

VIDEO: 4 tøyeøvelser mot piriformis syndrom

I videoen ovenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram 4 tøyeøvelser mot piriformis syndrom. Formålet med øvelsene er å gi grunnlag for mer fleksible muskler og å redusere trykket mot isjiasnerven dypt inne i setet. Dette treningsprogrammet kan utføres daglig.

Bli med i vår revmatisme og kroniske smerter støttegruppe

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd. Ellers setter vi utrolig stor pris på om du vil følge oss på Facebook-siden og Youtube-kanalen vår (lenken åpner i nytt vindu).

Del gjerne for å støtte de med usynlig sykdom

Hei! Kan vi be deg om en tjeneste? Vi ber deg pent om like innlegget på FB-siden vår og å dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Vi utveksler også gjerne lenkebytte med relevante nettsider (kontakt oss på Facebook hvis du vil utveksle lenke med din hjemmeside). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med revmatisme og kroniske smertediagnoser. Så vi håper at du vil hjelpe oss framover med denne kunnskapskampen!

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne tverrfaglig helse

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være innen den ypperste eliten innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll Sundet).

Kilder og forskning: Piriformis syndrom og fibromyalgi

1. Hicks et al 2023. Piriformis Syndrome. 2023 Aug 4. StatPearls Publishing; 2023 Jan– [PubMed / StatPearls]

2. Siddiq et al, 2018. Piriformis Syndrome and Wallet Neuritis: Are They the Same? Cureus. 2018 May; 10(5). [PubMed]

3. Field et al, 2002. Fibromyalgia pain and substance P decrease and sleep improves after massage therapy. J Clin Rheumatol. 2002 Apr;8(2):72-6. [PubMed]

4. Valera-Calero et al, 2022. Efficacy of Dry Needling and Acupuncture in Patients with Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health . 2022 Aug 11;19(16):9904. [PubMed]

Artikkel: Piriformis syndrom og fibromyalgi: Den dype setesmerten

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

FAQ: Vanlige spørsmål om piriformis syndrom og fibromyalgi

1. Hvilke muskler er involvert ved piriformis syndrom?

Dette er faktisk et ganske godt spørsmål. Selv om det ved første øyekast er naturlig å si at det kun er piriformismuskelen. Men sannheten er at det vil være betydelige kompenseringer i nærliggende muskler også, inkludert setemusklene (gluteus medius), lårmusklene og hoftemuskulaturen. Som vi har nevnt tidligere er piriformis ansvarlig for utadrotasjon i hoften – og dersom vi reduserer bevegeligheten i hofteleddet vil dette medføre betydelige kompenseringer i de andre musklene.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *