Zeiss One VR

Kroniske fantomsmerter og behandling

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 17/03/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Zeiss One VR

Kroniske fantomsmerter og behandling


En leser stilte oss følgende spørsmål om kroniske fantomsmerter og behandling. Les hva våre eksperter svarte om innovative behandlingsformer for fantomsmerter.

 

Leser: Hei. Jeg har slitt med Fantomsmerter i 28 år etter en motorsykkelulykke det jeg traff et tre med høyre skulder. Rev opp tre nerverøtter og amputerte armen 6 mnd senere, da den bare var i veien. Jeg har prøvd mange behandlingsformer og masse medisiner gjennom alle disse årene, men ingenting virker. Det kan sammenlignes med å bli torturert når det virkelig står på. Jeg har brukt morfin hver dag i 11 år, men det virker ikke mye. Bare gjør livskvaliteten dårlig, og kroppen må ha det. Noen gode forslag på hva jeg kan gjøre?

 

Thomas: Hei. Det høres ikke godt ut (!) Med tanke på at du har prøvd mer tradisjonelle behandlingsformer, så gikk våre første tanker til en litt lite brukt teknikk i behandling av fantomsmerter – nemlig speilterapi. Har dette blitt benyttet som behandlingsform for deg? Det har også blitt gjort positive studier med Virtual Reality dataspillbehandling. Hvilke behandlingsformer har blitt utprøvd? Hvordan er det videre opp i området der du har amputert armen? Plages du mye med nakkesmerter og hodepine?

 

Leser: Takk for svar. Ja, speilterapi prøvde jeg på smerteavdelingen på Aker sykehus for mange år siden. Også hypnose. Det var Gunnar Rosen, psykolog, som behandlet meg. Var også med til Tyskland der han og en lege, Frode Viloch, hadde meg i en trommel mens jeg ble hypnotisert. Tok bilder av smertesentre i hjernen. Ingen virkning, dessverre. Jeg har prøvd nesten alt du kan tenke deg.

 

I tillegg har jeg gått til flere med spesielle evner – uten hell. Av medisiner er det vel en laaaang liste. Men som sagt morfin de siste 11 årene. Bruker 40mg Oxycontin tre ganger pr dag. I tillegg 30-60 mg Oxynorm mange dager for å ta «toppene». Hurtigvirkende. Jeg har vel mer eller mindre gitt opp å få et liv uten smerter, og det er ikke mye jeg orker å være med på. Isolerer meg og er for meg selv. «Stumpen» (armen som er igjen) er veldig overfølsom og det er mange punkter i den som er veldig vonde.
 
Har ikke vært veldig mye plaget av nakkesmerter eller hodepine. Men i det siste har det vært en del. Mest pga inaktivitet vil jeg tro. Og selvfølgelig at det har vært veldig mye fantomsmerter de siste ukene. Problemet er at smertene kommet når som helst. Så ikke lett å si noe om hva som påvirker de. Men er jeg i dårlig fysisk form, syk eller noe, så blir fantomsmertene værre i tillegg. Jeg er 51 år. Ulykken skjedde 2.mai 1988 og jeg valgte selv å amputere i oktober samme år, da se sa det ikke var noe håp pga at det var akkurat de nerverøttene som var revet opp. Ha en fin dag og takk for vist interesse. Bare det at dere svarer gjør godt.

 


 
Thomas: Det skulle bare mangle. Si ifra hvis det er noe du ønsker eller lignende – slik som øvelser o.l. eller råd. Har du forresten prøvd slik VR (virtual reality) terapi?

 

Leser: Nei, hva er det?

 

Thomas: Her kan du lese mer og se en video:
http://www.livescience.com/43665-virtual-reality-treatment-for-phantom-limb-pain.html

 

Video: Virtual reality (VR) i behandling av fantomsmerter


Og her har du en forskningsstudie. Kanskje dette kunne vært noe for deg?

 

Leser: Takk! Dette skal jeg ta opp med fastlegen min.

 

Mest delt akkurat nå: – Ny alzheimers behandling kan gjenopprette full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

Les også: – Studie: Blåbær er naturlig smertestillende!

Blåbærkurv

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *