Babysvømming

Babysvømming – nærhet, trygghet, kos og samspill

5/5 (1)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Babysvømming

Babysvømming – nærhet, trygghet, kos og samspill

Skrevet av: Brit Laila Hole, sykepleier. Praktiserer massasjeterapi og kursing innen babysvømming, babymassasje og mor & barn trening ved Hinna Fysioterapi.

Babysvømming er en fantastisk, skånsom treningsform for både motorisk og sensorisk utvikling for de små. Babysvømming fremmer også sosial atferd, samt forholdet for den lille til mor og far.

 

Hinna Fysioterapi er stolte av å kunne tilby baby- og småbarnssvømming i 3 ulike varmtvannsbasseng på Jæren. På kurs hos oss får deltagerne en fin opplevelse med barna i vannet. Vi ser at babysvømming har positiv innvirkning både for motorisk utvikling og stimulering av sanser til babyen. Vi legger til rette for en koselig atmosfære i vannet hvor vi møter hver deltager og baby på deres premisser. Babysvømming skal være kjekt og vi ønsker ikke å tvinge de små til å gjøre noe de ikke er klar for. Derfor er f.eks. dykking noe vi trener på en stund før barna dykker under vann. Babyens signaler tolkes med respekt og de får bruke den tiden de trenger til å venne seg til vannet. Dette gjøres ved bl.a. felles sanger og gjentagende bruk av instruksjon/sier det samme hver gang vi øver på f.eks. dykking. Barna elsker å høre foreldrenes stemmer. I form av sang blir de helt oppslukte i det som foregår. Babysvømming bidrar til god nærkontakt med mor og far. Barna får også en sosial opplevelse der de og får hilse på de andre barna i ulike leker. Dermed opplever de samspill med hverandre.

 

Småbarnsvømming

 


– Mestring i vannet

En stor fordel med babysvømming er helt klart at barna opplever mer mestring i vann enn på land. Det er også viktig å nevne at de får respekt for vann på en naturlig måte gjennom babysvømming. Deltagerne lærer hvordan de kan støtte/hjelpe babyen minst mulig i vannet, slik at babyen får trene mest mulig selvstendig. Ved dykking lærer foreldrene hvordan de skal gå frem både i forhold til grep, hva de skal si hver gang og hvordan de heller vann over barnets hode. Da lærer barna å bli vant med å få vann over hodet, slik at de lærer seg å etter hvert gjøre seg klar og selv holde pusten. Babysvømming er en god måte å opprettholde barnets naturlige glede for vann som kan bidra til å forhindre vannskrekk og negative opplevelser i vann senere i livet.

 

Syn, hørsel, lukt, smak, berøring, leddmuskler og labyrintsansen blir aktivisert når barnet er i vann. Barnet beveger seg lettere og deltar aktivt de første 25-30 minuttene i vann. Varer timen lengre kan de små bli overstimulert og kalde. Alle våre grupper varer maks 30 min. hver gang. Vannets oppdrift, motstand og trykk er med på å utfordre babyens motorikk når den beveger seg i vannet. Babysvømming er med andre ord en kjekk aktivitet for både barn og voksne. Det styrker samspillet mellom foreldre og barn, samtidig som det er stimulerende og bra for barnet.

 

– Kurs for mor og barn

Hinna Fysioterapi tilbyr også flere andre kurs som egner seg for godt for mor og barn. Vi tilbyr treningsgrupper som Mor og barn trening og Gravidtrening. Disse kursene er godt tilrettelagt for riktig og skånsom trening gjennom svangerskapet og i tiden etter fødselen. Spedbarnsmassasje er en koselig måte å bli kjent med den lille på. Her lærer foreldrene å massere barnet fra topp til tå. I tillegg har vi med HLR på spedbarn, kolikkmassasje og ulike yogastrekk for babyer. Kolikkmassasje er en nyttig teknikk som foreldre kan gjøre selv når barnet er plaget med kolikk/magesmerter. Teknikkene har veldig god effekt på mage-/luftsmerter. Gjennom babymassasje knyttes også bånd mellom mor og barn. Barna kommuniserer gjennom syn, lukt, smak og småpludring og alle disse sansene stimuleres under babymassasje. Barna lærer å kjenne sin egen kropp, samt dette er avslappende, lindrende og godt for den lille kroppen.  Fem ord som beskriver babymassasje er nærhet, kos, stimulering, lek og kommunikasjon.

 

Gravid og vondt i ryggen? - Foto Wikimedia Commons

Vi kan også nevne at Hinna Fysioterapi har vært ledende på å tilby fysioterapi til bedriftsmarkedet siden oppstarten av 2000. Alle våre terapeuter har etterutdannet seg innen nålebehandling og ergonomi. I tillegg har alle fysioterapeutene kurset seg i litt ulike retninger innenfor behandling. Vårt team består av åtte fysioterapeuter og en massør. Vi behandler både på klinikk og ute i bedrifter.

 

Brit Laila Hole
– Skrevet av Brit Laila Hole v/ Hinna Fysioterapi

 

– Les også: Hvorfor har jeg så mye vondt i ryggen etter svangerskapet?

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *