nakkesmerter 1

nakkesmerter 1

Stivhet i Ryggen: Hvorfor er Leddene Mine så Stive?

Mange plages med stivhet i ryggen og stive ledd. Mange har nok stilt seg spørsmålene; «Hvorfor føles det ut som om jeg blir stivere og stivere?» eller «Hva skyldes denne ryggstivheten?» Stivere ledd og ryggstivhet kan skyldes en rekke årsaker som vi vil gå igjennom i denne artikkelen.

 

Alder: Du blir eldre

Vi skal være brutalt ærlige her – og da går vi rett på alder. Det er nemlig slik at når vi eldres så blir brusk (den mykharde massen som beskytter beina) mer uttørket og stivere. Kroppen produserer også mindre synovialvæske – som er den væsken som bidrar til å gi næring til ledd og sørge for at de fungerer normalt. Resultatet er naturlig nok at leddene ikke beveger seg like godt som de gjorde tidligere – og at du dermed trenger å ha ekstra fokus på leddbehandling og trening hvis du ønsker å holde «hjulene i gang» på best mulig måte. Når vi beveger oss og beveger leddene så vil nemlig leddvæske stimuleres inn mot de bevegede områdene og bidra til mer riktig bevegelse.

 

Hvorfor er ryggen ekstra stiv på morningen?

Igjen, så skyldes dette synovial leddvæske – eller mangel på denne. Når du sover og ligger stille i flere timer, så vil manglende bevegelse føre til at denne væsken ikke får gått inn mot de leddene som trenger litt ekstra olje. For å minske leddstivhet på morningen så rådes du til å bevege deg mer i hverdagen, trene aktivt og oppsøke klinisk behandling dersom det er behov for dette.

 

 

Slitasje i leddene

Et ledd er et område hvor to bein møtes. Hver ende på disse beina er dekket i brusk som gjør at disse endene ikke gnisser mot hverandre. Ved leddslitasje (artrose) kan denne brusken minskes og dermed føre til beinirritasjon – som kan resultere i stive og smertefulle ledd.

 

 

Revmatisme og revmatisk artritt

Immunforsvaret ditt skal egentlig bare angripe eksterne invasjonsstyrker – men noen ganger går den til angrep på seg selv. Revmatisk artritt er en autoimmun sykdom der immunforsvaret angriper og bryter ned ledd; som medfører nærmest konstant smerte og stivhet. Grunnet at immunforsvaret er mest aktivt når vi sover så er det slik at de med revmatisk artritt ofte er meget stive på morningen før de får «gått det av seg».

 

Stivere i ryggen ved værskifte?

Hørt om at mange får vondere i ryggen og stivner til når været blir verre? Eller at noen sier at de kan merke det på leddene når en storm kommer? Man tror dette skyldes endringer i det barometriske trykket (lufttrykket) som ofte forekommer når værer endres til det verre.

 

Lyst på mindre stive ledd? Tren jevnlig!

 

Jevnlig trening: Forskning har vist at det aller viktigste du gjør er å trene regelmessig. Det å trene jevnlig øker nemlig blodsirkulasjonen inn mot muskler, sener og ikke minst; leddene. Denne økte sirkulasjonen tar med seg næringsstoffer inn mot de utsatte skivene og bidrar til å holde de friske. Gå tur, utøv yoga, tren i varmtvannsbasseng – gjør det du liker, for det viktigste er at du gjør det jevnlig og ikke bare i «skippertak». Hvis du har redusert hverdagsfunksjon, så anbefales det at trening kombineres med muskel- og leddbehandling for å gjøre hverdagen lettere.

 

Hvis du er usikker på hva slags trening dette innebærer eller om du trenger et treningsprogram – så rådes du til å ta kontakt med fysioterapeut eller moderne kiropraktor for oppsett av treningsprogram tilpasset deg personlig.

 

Særlig trening med treningsstrikker kan være særlig effektivt for å bygge opp stabiliteten fra bunnen av, da særlig hofte, sete og nedre del av ryggen – grunnet at motstanden da kommer fra ulike vinkler som vi nesten aldri utsettes for – da gjerne i kombinasjon med vanlig ryggtrening. Nedenfor ser du en øvelse som benyttes mot hofte og ryggproblematikk (kalt MONSTERGANGE). Du finner også mange flere øvelser under hovedartikkelen vår: trening (se toppmenyen eller bruk søkeboksen).

treningsstrikker

Relevant treningsutstyr: Treningstrikker – Fullstendig Sett med 6 Styrker (klikk her for å lese mer om dem)

 

 

 

På neste side vil vi snakke videre om trange nerveforhold i ryggen; kalt spinal stenose.

NESTE SIDE (trykk her): – Dette Bør du Vite om Spinal Stenose

Spinal Stenose 700 x

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE
facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Stille spørsmål via vår gratis spørretjeneste? (klikk her for å lære mer om denne)

– Bruk gjerne lenken ovenfor hvis du har spørsmål