Spondylistese av L5 over S1 sett ved røntgen.

Spondylolistese – Årsak, symptomer og behandling

 

Hva er egentlig spondylolistese? Spondylolistese betyr at det har vært en forskyvning av en ryggvirvel eller nakkevirvel – dette kan skje framover (anterolistese) eller bakover (retrolistese). Normalt sett skjer dette nederst i ryggraden. Den vanligste formen for spondylolistese er den som rammer nederst i korsryggen – kalt lumbal spondylolistese. En slik spondylolistese forekommer i varierende grader og kan inkludere såkalte pars defekter i alvorlige tilfeller.

 

Årsak til spondylolistese

Det finnes flere mulige årsaker til at man rammes av spondylolistese.

Genetisk / medfødt: En av de vanligste årsakene til denne diagnosen er at man er født med det.

Infeksjon: Ved beninfeksjoner, kreft, revmatiske lidelser (f.eks. revmatisk artritt) og ulike leddsykdommer så kan virvlene bli brutt ned og permanent skadet. Dette kan føre til forflytning i forhold til sin naturlige posisjon grunnet manglende bæreevne og styrke.

Traume / fall: Fall fra høyder, bilulykker eller lignende traumer med høy belastning mot ryggraden – da særlig nederste del – kan medføre at ryggvirvler flytter på seg og kommer ut av sin naturlige posisjon.

Turn og akrobatikk: Barn og unge som er aktive innen turn og akrobatikk er mer utsatt for spondylolistese enn andre. Det spekuleres i om dette skyldes det høye fokuset på tøying og repetitiv belastning mot en ryggrad som ikke er fullt utvokst enda.

 

Spondylistese av L5 over S1 sett ved røntgen.

Spondylistese av L5 over S1 sett på røntgenbilde.

 

Symptomer ved spondylolistese

Det er viktig å nevne at mange – kanskje de aller fleste – med spondylolistese er asymptomatiske. Det betyr at de hverken vet at de har denne feilstillingen i ryggen eller at de plages nevneverdig med det. Symptomene ved denne diagnosen er også ganske generaliserte og overlappende med en rekke andre ryggdiagnoser.

 

Noen av de vanligste symptomene kan være:

Korsryggsmerter: Ved lumbal spondylolistese så kan dette medføre en rekke kompenseringer i muskler og ledd. Disse kan være irriterte over alle ekstraoppgavene og sier gjerne ifra om dette ved å sende smertesignaler.

Muskelstramhet og muskelspenninger: Ved lumbal spondylolistese må ryggmusklene kompensere for at et ledd ligger i feilstilling – dette medfører en annerledes biomekanikk der musklene må gjøre en større jobb enn de måtte gjort hos noen uten spondylolistese.

Refererte smerter nedover ett eller begge bein: Feilstilling på ryggvirveler (da særlig ved spondylolistese helt nederst i korsryggen) kan medføre irritasjon, indirekte eller direkte trykk på nærliggende nerver. Denne irritasjonen kan gi grunnlag for isjias symptomer / plager – som er ensbetydende med nevrologiske symptomer og smerter nedover ett eller begge bein.

Vondt i setet: På lik linje med overkompensering i ryggmusklene må også setemusklene jobbe overtid for å stabilisere den delen av ryggen som er ute av sin naturlige posisjon. Dette kan medføre en følelse av stramhet og stivhet i bekkenet – samt i noen tilfeller, falsk isjias.

 

Behandling av spondylolistese

Fysikalsk behandling: Behandling av dysfunksjon i muskler og ledd kan gi symptomlindring og funksjonell bedring – men må kombineres med trening hvis man har forhåpninger om langvarig bedring.

Kirurgi / operasjon: Dette er normalt sett kun gjeldende for de som har spondylolistese grunnet bilulykke eller annet tungt traume. Operasjonen innebærer, i likhet med annen ryggkirurgi, høy risiko og må derfor bare benyttes når det er ytterst nødvendig. Det blir også kun brukt som en siste utvei. Den vanligste operasjonen mot spondylolistese innebærer at man fester den påvirkede ryggvirvelen i neste ryggvirvel – med stålskruer – for å unngå videre forverring. Vi fraråder dette som sagt hvis det ikke er helt nødvendig – grunnet høy sjanse for forverring eller senskader.

Trening: Det aller viktigste i forhold til spondylolistese er funksjonell og sterk kjerne- og ryggmuskulatur. En sterk kjerne og rygg vil stabilisere ryggraden og dempe belastninger som ellers hadde havnet mot ledd, ligamenter og nerver. Hvis du er usikker på hva slags trening dette innebærer eller om du trenger et treningsprogram – så rådes du til å ta kontakt med fysioterapeut eller moderne kiropraktor for oppsett av treningsprogram tilpasset deg personlig.

 

Særlig trening med treningsstrikker kan være særlig effektivt for å bygge opp bekken og setemuskulatur. Muskulatur som er essensiell for å avlaste sakrum og lumbosakralovergangen (der nederste korsryggvirvel møter sakrum). Nedenfor ser du en øvelse som benyttes mot bekkenløsning og blant idrettsutøvere (kalt ØSTERS-øvelsen):

treningsstrikker

Relevant treningsutstyr: Treningstrikker – Fullstendig Sett med 6 Styrker (klikk her for å lese mer om dem)

 

På neste side vil vi snakke videre om en mulig konsekvens av spondylolistese – nemlig nervesmerter nedover i beina.

NESTE SIDE (trykk her): – Dette Bør du Vite om ISJIAS

verdt-a-vite-om-isjias-2

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE
facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Stille spørsmål via vår gratis spørretjeneste? (klikk her for å lære mer om denne)

– Bruk gjerne lenken ovenfor hvis du har spørsmål