varmtvannsbassengtrening 2

varmtvannsbassengtrening 2

Lumbal Prolaps: Forebygging | Hvordan forebygge prolaps i korsryggen?

Hvordan kan man forebygge prolaps? I oppklarende øyemed så er prolaps i korsryggen kjent som lumbal prolaps. I denne artikkelen finner du råd og informasjon vedrørende hvordan du kan forebygge og forhindre lumbal prolaps i mellomvirvelskivene. Dette er også ensbetydende med at disse tipsene og rådene hjelper deg å holde skivene (de myke støtdemperene mellom ryggvirvlene) dine friske og skadefrie – som inkluderer at det kan hjelpe deg med å forebygge skivedegenerasjon, slitasje, skivebukning og som nevnt tidligere – prolaps / skiveprotrusjon.

 

Vi gjør oppmerksom på at rådene også gjelder for deg som har hatt eller har prolaps i korsryggen – men at trening og lignende må tilpasses den enkelte ved hjelp fra fysioterapeut eller moderne kiropraktor.

 

Hva er egentlig et lumbalt prolaps?

Prolaps er ensbetydende med en skiveskade der den myke massen (nucleus pulposus) i en mellomvirvelskive har sivet ut gjennom støtteveggen (annulus fibrosus). Lumbal columna er det medisinske termet for korsryggen – altså de 5 nederste ryggvirvlene. En lumbal prolaps blir derfor en skiveprotrusjon i en av disse tilhørende mellomvirvelskivene.

 

Råd og tips i forhold til forebygging av lumbalt prolaps

Her finner du noen generelle råd og tips til hvordan du kan holde mellomvirvelskivene i god stand.

 

Få hjelp av profesjonelle: Benytt deg av de offentlig autoriserte yrkesgruppene der ute (kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut). De kan hjelpe deg med å velge riktig trening og hjelpe deg med spinal dekompresjon (traksjonsteknikker).

 

Jevnlig trening: Forskning har vist at det aller viktigste du gjør er å trene regelmessig. Det å trene jevnlig øker nemlig blodsirkulasjonen inn mot muskler, ledd, sener og ikke minst; mellomvirvelskiver. Denne økte sirkulasjonen tar med seg næringsstoffer inn mot de utsatte skivene og bidrar til å holde de friske. Gå tur, utøv yoga, tren i varmtvannsbasseng – gjør det du liker, for det viktigste er at du gjør det jevnlig og ikke bare i «skippertak».

 

Hvis du er usikker på hva slags trening dette innebærer eller om du trenger et treningsprogram – så rådes du til å ta kontakt med fysioterapeut eller moderne kiropraktor for oppsett av treningsprogram tilpasset deg personlig.

 

Særlig trening med treningsstrikker kan være særlig effektivt for å bygge opp hofte, sete og nedre del av ryggen – grunnet at motstanden da kommer fra ulike vinkler som vi nesten aldri utsettes for – da gjerne i kombinasjon med vanlig ryggtrening. Nedenfor ser du en øvelse som benyttes mot hofte og ryggproblematikk (kalt MONSTERGANGE). Du finner også mange flere øvelser under hovedartikkelen vår: trening (se toppmenyen eller bruk søkeboksen).

treningsstrikker

Relevant treningsutstyr: Treningstrikker – Fullstendig Sett med 6 Styrker (klikk her for å lese mer om dem)

 

Kroppsvekt: Prøv å holde en naturlig og sunn kroppsvekt, da dette vil redusere belastningen på korsryggen – inkludert mellomvirvelskivene. For høy kroppsvekt vil også bidra til overbelastning mot nærliggende strukturer som knær, bekken og hofter – som igjen kan medføre økt belastning mot nedre rygg.

 

Løfteteknikk: Løft med beina og unngå løft i utsatte, foroverbøyde stillinger. Hvor mange ryggkink og besøk til kiropraktor kunne vært unngått om folk løftet riktig? Dette gjelder ikke bare når du løfter tunge ting som bildekk og verktøy – men også når du skal plukke opp mindre ting på bakken. For hvis du tenker over løfteteknikk – selv ved lett belastning – så vil dette bli automatikk, og dermed vil du løfte riktig neste gang du skal plukke opp noe tungt.

 

Slutt å røyke: Enda en god grunn til å bli røykfri. Nikotin kan nemlig skade mellomvirvelskivene dine ved å begrense tilførselen og opptaket av næringsstoffer. Denne «feilernæringen» kan igjen medføre at skivene blir slitt, dehydrerte og skadet.

 

Sov i nøytral  stilling: Prøv å ha ryggen i en nøytral stilling når du sover. Dette medfører nemlig at såre muskler får restituert seg, mellomvirvelskiver får hydrert seg og fasettleddene får en velfortjent pause. For å unngå feilbelastning så kan det være lurt å sove på siden med en pute mellom beina – slik at hofter og bekken er i en nøytral stilling.

 

Unngå statiske stillinger: Langvarig kompresjon gjennom stillesitting medfører et høyt trykk på mellomvirvelskivene dine som dermed synker sakte, men sikkert, sammen. Det viktigste hvis du har en kontorjobb med mye sitting er mikropauser – som å gå til printeren eller hente en ekstra kopp med kaffe. Det finnes også ergonomiske puter man kan bruke oppe på kontorstolen for å gi mer riktig sittestilling.

 

 

På neste side vil vi snakke videre om prolaps i korsryggen – men i mer utstrakt format.

NESTE SIDE (trykk her): – Dette Bør du Vite om PROLAPS I KORSRYGGEN

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE
facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Stille spørsmål via vår gratis spørretjeneste? (klikk her for å lære mer om denne)

– Bruk gjerne lenken ovenfor hvis du har spørsmål