løperkne

Osgood-Schlatters Sykdom: Symptomer, Årsak og Behandling

Osgood-Schlatters sykdom er en knediagnose som gir smerter og hevelse like nedenfor kneskålen mot indre skinnebein (tibia). Osgood-Schlatters forekommer i det området der patellasenen fester mot et benfeste i kneet kalt tibiale tuberositas. Knediagnosen blir ofte forkortet til «slatters» eller «schlatters».

 

Hvem rammes av Osgood-Schlatters sykdom?

Eldre barn og tenåringer får ofte Osgood-Schlatters i en periode hvor de går igjennom mye vekst. Unge idrettsutøvere, da særlige løpere, gymnaster, håndballspillere, fotballspiller og basketballspillere er oftere rammet av denne diagnosen. Dette problemet kan komme tilbake i perioden når barnet vokser, men skal stoppe igjen når barnets vekstperiode stopper. Osgood-Schlatters sykdom kan etterlate seg en smertefri benutvekst som vedvarer lenge etter at selve problemet har løst seg.

 

Vondtklinikkene: Våre Tverrfaglige og Moderne Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på kneplager.

 

Årsak: Hva forårsaker Osgood-Schlatters Sykdom?

Osgood-Schlatters sykdom er grunnet for mye belastning på musklene og senene som stabiliserer kneet. Repetitiv belastning, uten tilstrekkelig støttemuskulatur, kan få patellasenen til å trekke bort fra indre skinnebein – som gir mye belastning mot festepunktet på tibiale tuberositas. Dette kan medføre knesmerte og hevelse i det nevnte punktet. Denne type overbelastning har høyere sjanse for å forekomme i en vekstperiode. Som nevnt er også visse idretter overrepresentert som grunnlag for denne tilstanden – da særlig idretter som involverer hopping og løping.

 

Avlastning og Belastningsstyring for Forebygging av Kneplager

Som nevnt skyldes Schlatters overbelastning. Vi anbefaler derfor bruk av knekompresjonsstøtte for å gi grunnlag for økt stabilitet og avlastning. Støtten kan også brukes aktivt forebyggende.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den kan hjelpe kneet ditt.

 

Symptomer ved Osgood-Schlatters

Schlatters rammer bare ett kne – normalt sett – men i visse sjeldne tilfeller kan det ramme begge. Smertene er ofte av og på – som må ses i sammenheng med vekstperioder og belastningsperioder hos barnet.

 

Vanlige symptomer ved Osgood-Schlatters kan være:

  • Mild hevelse eller en kul under kneskålen på toppen av skinnebeinet
  • Smerte som blir verre ved trening og aktivitet
  • Smerter eller trykkømhet i framkant av kneet

 

Diagnose: Hvordan stiller man diagnosen Osgood-Schlatters?

Diagnosen stilles gjennom historietagning og klinisk undersøkelse. Normalt sett vil man ikke trenge røntgen for å kunne stille diagnosen – da den er ganske karakteristisk. Bildediagnostikk vil kun bli brukt – eventuelt – for å utelukke andre diagnoser som kan gi knesmerter. Men som nevnt er det ofte nok med ovenstående undersøkelse.

 

Behandling av Osgood-Schlatters

Det finnes mange mulige behandlinger i forhold til Osgood-Schlatters, men som nevnt er det aller viktigste at støttemuskulaturen tåler belastningen de driver med. Hvis støttemuskulaturen er sterk nok til å holde trykket borte fra kneet så kan dette være nok til å forebygge tilstanden eller forhindre videre utvikling – men dette krever egeninnsats og jevnlig spesifikk trening.

 

Det kan være aktuelt å midlertidig holde seg borte fra den provoserende idretten / aktiviteten, men det tilrådes ikke å slutte – da dette kan være negativt på flere plan for barnet, både sosialt og psykisk.

 

En kiropraktor eller fysioterapeut kan hjelpe barnet med tilpasset behandling og oppsett av treningsprogram. En moderne kiropraktor kombinerer leddbehandling med muskulært arbeid, samt instruksjon i hjemmeøvelser for langvarig bedring. Andre behandlingsteknikker kan innebære massasje og tøying.

 

Lyst på mer bevegelige ledd? Tren jevnlig!

Jevnlig trening: Forskning har vist at det aller viktigste du gjør er å trene regelmessig. Det å trene jevnlig øker nemlig blodsirkulasjonen inn mot muskler, sener og ikke minst; leddene. Denne økte sirkulasjonen tar med seg næringsstoffer inn mot de utsatte leddene og bidrar til å holde de friske. Gå tur, utøv yoga, tren i varmtvannsbasseng – gjør det du liker, for det viktigste er at du gjør det jevnlig og ikke bare i «skippertak». Hvis du har redusert hverdagsfunksjon, så anbefales det at trening kombineres med muskel- og leddbehandling for å gjøre hverdagen lettere.

 

Hvis du er usikker på hva slags trening dette innebærer eller om du trenger et treningsprogram – så rådes du til å ta kontakt med fysioterapeut eller moderne kiropraktor for oppsett av treningsprogram tilpasset deg personlig. Du kan også bruke søkeboksen her på vår hjemmeside for å søke fram øvelser som passer for deg og dine problematikk.

 

Særlig trening med treningsstrikker kan være særlig effektivt for å bygge opp stabiliteten fra bunnen av, da særlig hofte, sete og nedre del av ryggen – grunnet at motstanden da kommer fra ulike vinkler som vi nesten aldri utsettes for – da gjerne i kombinasjon med vanlig ryggtrening. Nedenfor ser du en øvelse som benyttes mot hofte og kneproblematikk (kalt MONSTERGANGE). Du finner også mange flere øvelser under hovedartikkelen vår: trening (se toppmenyen eller bruk søkeboksen).

treningsstrikker

Relevant treningsutstyr: Treningstrikker – Fullstendig Sett med 6 Styrker (klikk her for å lese mer om dem)

 

På neste side vil vi snakke videre om noe mange lurer på angående knesmerter.

NESTE SIDE (trykk her): – Dette Bør du Vite om Knesmerter

sterkere knær

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE
facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Stille spørsmål via vår gratis spørretjeneste? (klikk her for å lære mer om denne)

– Bruk gjerne lenken ovenfor hvis du har spørsmål