klasehodepine

klasehodepine

Klasehodepine (Hortons hodepine)

Klasehodepine blir også kalt Hortons hodepine. Klasehodepine er en ekstrem, ensidig hodepine – verre enn de verste migrener – som grunnet de intense smertene også er kjent som ‘selvmordshodepine’. Sistnevnte er grunnet at personer rammet av denne type hodepine ofte går gjennom suicidale tanker fordi smertene er så sterke.

 

Denne typen av hodepine er nesten alltid ensidig og anfallene vedvarer i mellom 15 til 180 minutter. Det vanligste er at anfallene går over innen 1 time. Grunnen til at den kalles klasehodepine er at man i visse tilfeller kan oppleve gjentagende anfall, opp mot så mye som 8 om dagen.

 

 

Klasehodepine: Den verste hodepinen som finnes

Det er et kjent faktum at intensiteten på denne hodepinevarianten er den aller verste. Smerten er ulik noen andre hodepiner – selv sterke migreneanfall (som sier endel om hvor smertefullt det er). Hodepinen er lokalisert til en side av hodet, særlig rundt og bak øyet – og beskrives som en trykkende, brennende, knivstikkende, intens smerte.

 

 

Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Hodepinenettverket – Norge: Forskning, Nye Funn og Samhold» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Smertedemping: Hvordan kan man lindre klasehodepine?

Det finnes heldigvis smertedempende medikamenter (triptaner) og tiltak.

 

For å lindre klasehodepine (Hortons hodepine) anbefaler vi at du legger deg litt nedpå i et mørkt rom (cirka 20-30 minutter) med en såkalt «migrenemaske» over øynene (maske som man har i fryseren og som er spesielt tilpasset for å lindre migrene, nakkehodepine og stresshodepine) – denne vil redusere noe av smertesignalene og roe ned noe av spenningene dine. Trykk på bildet eller lenken nedenfor for å lese mer om det.

 

For langsiktig bedring så anbefales det ellers samtale med lege angående riktig medikamenter – samt regelmessig bruk av triggerpunktballer inn mot anspente muskler i skuldre og nakken (du vet du har noen!) og opptrening, samt uttøyning. Meditasjon og yoga kan også være nyttige tiltak for å redusere psykisk stress i hverdagen. Lett, jevnlig egenmassasje av kjeve- og ansiktsmuskulaturen kan også være nyttig.

Les mer: Smertelindrende Hodepine- og Migrenemaske (Åpner i nytt vindu)

smertelindrende hodepine og migrenemaske

 

Smertepresentasjon: Symptomer på klasehodepine (Hortons hodepine)

Symptomer og tegn på klasehodepine kan variere noe, men noen typiske og karakteristiske symptomer er:

  • En betydelig høyere smerte enn noen annen hodepine
  • Ensidig hodepine
  • Smerten er særlig lokalisert til tinningen, over og bak øyet
  • Hodepinen kan oppstå uten forvarsel
  • Hodepinen er så intens at den kan frambringe selvmordstanker

Påvirkning av det autonome nervesystemet oppstår også ofte ved klasehodepine – og man sier at minst et av følgende symptomer vil være til stede – slik som pupillkonstriksjon, rennende nese, rennende øyne og øyelokksymptomer (f.eks. at det ene øyelokket ‘faller sammen’). Andre symptomer kan være svetting, hevelse eller økt rødlighet i huden på samme side som anfallet.

 

Grunnet at smertene kan oppstå uten forvarsel, så er det slik at de rammet av denne lidelsen kan bli sterkt påvirket psykisk og redde for at anfall skal oppstå i sosiale settinger eller lignende. Dette kan medføre at de isolerer seg og trekker seg tilbake fra og/eller unngår sosiale tilstelninger.

 

Epidemiologi: Hvem får klasehodepine? Hvem rammes oftest?

Menn rammes 2,5 ganger oftere enn kvinner. Man estimerer at cirka 0.2 prosent av befolkningen rammes av klasehodepine. Tilstanden oppstår normalt sett i alderen 20 – 50 år, men kan oppstå i alle aldre.

 

 

Årsak: Hvorfor får man klasehodepine?

Selve årsaken til klasehodepine er ukjent, men forskning har vist at cirka 65% av de med klasehodepine er eller har vært røykere – men man tror likevel ikke at dette er selve årsaken til denne diagnosen.

 

 

Øvelser og uttøyning: Hvilke øvelser kan hjelpe mot klasehodepine?

Det finnes ingen øvelser som lindrer klasehodepine på en direkte måte – kun indirekte.

 

Regelmessig styrketrening (variert sådan – ikke bare bicepstrening der altså) av nakke, øvre rygg og skuldre – samt uttøyning, pusteøvelser og yoga kan alle hjelpe mot hodepine. Vi anbefaler at du får en god rutine som inkluderer daglig, tilpasset, uttøyning av nakken.

Prøv disse: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Øvelser mot muskelspenninger i nakke og skulder

 

Behandling av klasehodepine

Effektiv behandling av akutt klasehodepine består av enten oksygenterapi eller triptan-medikamenter (f.eks. sumatriptan). Begge disse behandlingsmetodenen kan gi symptomatisk lindring innen, relativt, kort tid.

 

Det er viktig med en kombinert tilnærming når det kommer til behandling av klasehodepine. Her må du ta tak i faktorene som fører til at klasehodepinen din oppstår og regelmessig jobbe med å redusere unødvendig fysisk og psykisk stress.

 

Egenhjelp: Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Les mer her: – Dette bør du Vite om Ehlers-Danlos Syndrom

Ehlers Danlos syndrom

 

Stilte spørsmål via vår gratis spørretjeneste på Facebook:

– Bruk kommentarfeltet nedenfor hvis du har spørsmål (garantert svar)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *