Vondt i brystet

 Vondt i brystet

Vondt i brystet

Vondt i brystet og brystsmerter kan være skremmende og smertefullt. Vondt i brystet kan skyldes mindre alvorlige årsaker som muskeldysfunksjon / myalgi, betennelse, nerveirritasjon i rygg og lignende – men kan også skyldes mer alvorlige problemer som hjertesykdom og lungeproblematikk. 

Noen av de vanligste diagnosene er (heldigvis) muskulær dysfunksjon (såkalte myalgier) i kombinasjon med leddrestriksjoner (også kjent som fasettleddlåsninger) i brystryggen og overgangen mot nakken – særlig pectoralis, øvre rygg og skuldermuskulaturen er kjent for å referere smerter mot brystet. Brystsmerter kan også skyldes refererte smerter fra skulderleddet. Mer alvorlige diagnoser kan være spiserørsykdom, hjertefeil, hjerteinfarkt, pneumothorax (kollapset lunge), magesår eller lungeemboli. Brystsmerter bør alltid tas på alvor.

 

Årsaker kan være overbelastning, traume, slitasje / artrose, muskulære feilbelastninger (særlig brystrygg, skulder og nakkemuskulaturen) og mekanisk dysfunksjon i nærliggende ledd (f.eks. nakken, brystryggen eller skulderen). En annen vanlig diagnose er ribbenslåsning – som forekommer når en leddspalte i brystryggen blir meget restriktiv i bevegelsen med tilhørende muskelspenninger. Dette kan gi meget skarpe smerter som nærmest går tvers igjennom ryggen.

 

Vondt i brystet er en plage som rammer en større andel av befolkningen en eller annen gang i løpet av livet – både gamle og unge. Det kan være skremmende og ofte kan tankene gå direkte til at «det er hjertet», det er selvfølgelig en sunn reaksjon det (i de fleste tilfeller) – men husk at det heldigvis finnes mindre alvorlige muligheter også. Hvis du har brystsmerter og familiær historie med hjerteproblemer så er det lurt å få en undersøkelse av fastlegen for å sjekke at alt står bra til.

 

Les også: 5 Øvelser mot Muskelspenninger i Nakke og Skulder

Øvelser mot muskelspenninger i nakke og skulder

 Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Hvor er brystet?

Brystet er området foran på øvre del av kroppen. Området er lokalisert ovenfor magen, nedenfor nakke og innenfor skuldrene. Brystet kalles thorax på engelsk.

 

Les også:

– Fullstendig oversikt over muskelknuter og deres referansesmertemønster

Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

 

Brystets anatomi

Brystanatomi - Foto Wikimedia Commons

Her ser vi de viktige anatomiske landemerkene i brystkassen, sammen med organer, leddnivåer og arterier.

 

Strukturer rundt brystet

På bildet noterer vi oss særlig hjertets posisjon, som ligger mer sentralt i brystet enn det mange tror. Vi ser også hvordan ribbenene (1-10 er faste, 11-12 er frie) danner en beskyttende rustning som omkranser organer og viktige strukturer.

 

Som vi noterer oss av bildene ovenfor så er kroppens anatomi både kompleks og fantastisk. Dette betyr igjen at vi må fokusere helhetlig på hvorfor smertene oppsto, først da kan man gi effektiv behandling. Det er også viktig å huske på at det aldri ‘bare er muskulært’, det vil alltid være en leddkomponent, et feil i bevegelsesmønster og adferd som også utgjør en del av problemet. De fungerer kun sammen som en enhet.

 Hva er smerte?

Smerte er kroppens måte å si ifra på at du har skadet deg eller er i ferd med å skade deg. Dette er en indikasjon på at du gjør noe feil. Det å ikke høre på kroppens smertesignaler er egentlig og be om trøbbel, da dette er dens eneste måte å kommunisere at noe er galt. Dette gjelder for smerter og vondter over hele kroppen, ikke bare ryggsmerter som så mange tror. Hvis du ikke tar smertesignalene på alvor kan det føre til langvarig problematikk, og du risikerer at vondtet blir kronisk. Naturlig nok så er det en forskjell på ømhet og vondt – de fleste av oss kan skille mellom disse to.

Behandling og spesifikk treningsveiledning av en muskuloskeletal ekspert (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) tilrådes ofte for å få langvarig bukt med problemet. Behandlingen vil ta sikte på og bearbeide dysfunksjoner i muskler og ledd, som igjen vil føre til redusert forekomst av smerter. Når smerten er dempet, da er det nødvendig å luke ut årsaken til problemet – kanskje du har en litt dårlig holdning som fører til at noen muskler og ledd blir overbelastet? Ugunstig arbeidsstilling? Eller kanskje du ikke utfører øvelsene på en ergonomisk god måte?

 

Årsak til vondt i brystet

Det finnes en rekke mulige diagnoser ved vondt i brystet. Listen er lang.

 

Mulige årsaker / diagnoser ved vondt i brystet er:

Akutt hjertesvikt

Angina

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Astma

Autoimmune sykdommer

Bechterews (Ankyloserende spondylitt)

Betennelse i brystet

Bindevevsykdom

Bløtvevskade

Bronkitt

Brystinfeksjon

Bukspyttkjertelinfeksjon

Diabetisk nevropati (diabetes kan gi nervesmerter som kan referere smerter til diverse områder)

Fibromyalgi

Galleblærebetennelse

Herpes zoster (følger nervebanen det påvirker og gir et karakteristisk utslett i dermatomet til den nerven)

Hjertefeil

Hjerteinfarkt

Hjerteklaffproblematikk

Interkostal myose (overspenning / muskeldysfunksjon i muskulaturen mellom ribbenene)

Kondritt (bruskbetennelse)

Leddlåsning / dysfunksjon i nakke, skulder, brystrygg eller krageben

Lungebetennelse

Lungeemboli

Lungekollaps

Lungesykdom

Mellomgulv (diafragma) irritasjon

Muskelspenninger i brystet

Myalgi / myose i brystmuskulaturen

Nevropati (nerveskader kan oppstå lokalt eller lengre unna)

Panikkanfall

Perikarditt (betennelse i hjertet)

Pneumothorax (spontan kollaps av lunge)

Revmatisme

Ribbensbrudd

Ribbensleddlåsning (kan kombinert med aktive myalgier gi smerter helt fram mot brystplaten)

Scheuermanns sykdom (rammer tidlig og gir en økt kurve i øvre del av ryggen og fører til lutrygghet)

Senebetennelse

Senedysfunksjon

Seneskade

Spinal stenose (trange ryggmargsforhold kan gi grunnlag for irritasjon mot brystet)

Stress

Sure oppstøt (spiserørsykdom / GERD)

Tendinitt

Tendinose

Tietz syndrom

Torakal prolaps (nerveirritasjon/skiveskade i brystryggen kan gi refererte smerter helt fram mot brystplaten – torakal prolaps er svært sjelden)

 

Sjeldne årsaker til vondt i brystet:

Benkreft eller annen kreft

Galleblæresykdom

Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Influensa (kan gi smerter i nesten hele kroppen inkludert brystet)

Kreftspredning (metastase)

Miltruptur

Ryggmargsinfeksjon

Ryggmargskreft

Sarkoidose

Torakal fraktur

Tuberkulose

 Pass på så du ikke blir gående med vondt i brystet over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten – på denne måten får du gjort de nødvendige endringene så tidlig som mulig før det får sjansen til å videreutvikle seg.

Hva er en kiropraktor?

Vanlige rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i brystet:

Akutt vondt i brystet

Betennelse i brystet

Bortdovning i brystet

Brenning i brystet

Dype smerter i brystet

Elektrisk støt i brystet

Hogging i brystet

Knekking i brystet

Knute i brystet

Krampe i brystet

Leddsmerter i brystet

Låst i brystet

Mauring i brystet

Murring i brystet

Muskelsmerter i brystet

Nervesmerter i brystet

Nummen i brystet

Senebetennelse i brystet

Skakk i brystet

Skjev i brystet

Sliten i brystet

Stikking i brystet

Støl i brystet

Sår i brystet

Verking i brystet

Øm i brystet

 

Kliniske tegn ved vondt i brystet og brystsmerter

– Hevelse kan forekomme rundt et traume eller ved en infeksjon.

– Nedsatt bevegelse i brystryggen ved palpasjon.

– Trykkømhet i brystryggen kan indikere feil i muskulær eller leddfunksjon.

 

Hvordan forebygge vondt i brystet

– Lev sunt og mosjoner regelmessig
– Søk trivsel og unngå stress i hverdagen – forsøk å ha god søvnrytme
– Trening rettet mot stabilitet av korsrygg, skulder og nakke
Kiropraktor og manuellterapeuter kan begge hjelpe deg med ledd- og muskelplager.

Vondt i bekkenet? - Foto Wikimedia

  

Billeddiagnostisk utredning av brystet

Noen ganger kan det være nødvendig med billeddiagnostikk (røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd) for å fastslå den nøyaktige årsaken til problematikken. Normalt sett vil man klare seg uten å ta bilder av brystet – men det er aktuelt hvis det forekommer mistanke om skade, brudd eller alvorlig patologi. I visse tilfeller blir det også tatt røntgen med den hensikt å sjekke kurvaturen i ryggen, da med henblikk på å undersøke for skoliose eller Scheuermann’s (kraftig økt kyfose). Nedenfor ser du diverse bilder av hvordan brystet ser ut i de forskjellige undersøkelsesformene.

 

Røntgenbilde av brystet (fra front, A-P)

Røntgenbilde av brystryggen - front - Foto Wikimedia
Beskrivelse: Røntgenbilde av brystet, frontal vinkel (sett fra front), på bildet ser vi virvlene T1 – T12, 1ste ribbeinet, kragebenet (clavicus), spiserøret, fasettledd, 6te ribbeinet, T7 tverrtaggen (transversprosessen), mellomvirvelskiven (intervertebraldisken) og T10 torakal ryggvirvel (torakal vertebra).

Foto: Wikimedia / Wikifoundry

 

Røntgenbilde av brystet (fra siden)

Røntgen av brystryggen (torakal columna) - Foto Wikimedia

Beskrivelse: Røntgenbilde av brystet, lateral vinkel (sett fra siden), på bildet ser vi virvlene T1 – T12, mellomvirvelskiven (intervertebraldisken), torakal ryggvirvel (torakal vertebra), IVF (intervertebralis foramen), 12te ribbeinet og vi ser også det øverste av korsryggsvirvlene (L1)..

Foto: Wikimedia / Wikifoundry

 

MR bilde av brystet (MR torakal columna)

MR av brystrygg (torakal columna) med prolaps i T6-7

Beskrivelse: MR bilde av brystet, lateral vinkel (sett fra siden), på bildet ser vi virvlene T1 – T12 og tilhørende strukturer, blant annet de torakale mellomvirvelskivene. Denne MR undersøkelsen viser prolaps i T6-7 som legger trykk mot ryggmargen / nerverot.

 

 

MR torakal columna – bilde av Scheuermann’s sykdom

MR av Scheuermanns sykdom

Beskrivelse: MR bilde av brystryggen, lateral vinkel (sett fra siden). Her ser vi den karakteristiske økte kurven (torakal kyfose) som forekommer i Scheuermann’s sykdom.

 

CT bilde av brystet (fra frontal vinkel)

CT bilde av brystrygg

Her ser vi en CT undersøkelse av brystet, tatt fra front i såkalt anterior til posterior (A-P) vinkel.

 

CT bilde av brystet (lateral, sidevinkel)

CT bilde undersøkelse av brystrygg (torakal columna)

Her ser vi en CT undersøkelse av brystet, tatt fra siden i såkalt lateral vinkel.

 

Tidsklassifisering av vondt i brystet. Er vondtet ditt rangert som akutt, subakutt eller kronisk?

Vondt i brystet kan deles inn i akutte (plutselige), subakutte og kroniske (langvarige) smerter. Akutt brystvondt vil si at personen har hatt vondt i brystet i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk.

 Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i brystet

Kiropraktisk traksjonsbenkbehandling kan gi symptomlindring og funksjonsbedring ved spinal stenose (Cox et al, 2012) som kan være en årsak til ryggsmerter. En systematisk oversiktstudie (meta-analyse) publisert i 2010 (Kalichman) slo fast at tørrnåling kan være effektivt i behandlingen av muskuloskeletale smerteproblemer.

 

Konservativ behandling av vondt i brystet

Hjemmeøvelser utskrives og benyttes ofte for å ta tak i feilaktig bruk av muskulatur, da med den hensikt å gi en langsiktig, langvarig effekt.

Ultralyd kan brukes både diagnostisk og som ultralydbehandling, sistnevnte fungerer ved å gi en dyptvarmende effekt rettet mot muskuloskeletal problematikk.

Leddmobilisering eller korrigerende kiropraktisk leddbehandling øker bevegelsen i leddene, som igjen gjør at muskulaturen som fester til og i nærheten av leddene kan bevege seg mer fritt. Kiropraktisk leddbehandling kombineres gjerne med muskelarbeid i behandlingen av brystproblemer.

Uttøyning kan være lindrende for stramme muskler - Foto Seton
Massasje benyttes for å øke blodsirkulasjonen i området og dermed minske muskulære spenninger, som igjen kan føre til mindre smerter.

Varmebehandling brukes for å gi en dyptvarmende effekt på det aktuelle området, som igjen kan gi en smertedempende effekt – men man sier generelt sett at varmebehandling ikke bør brukes på akutte skader, da er nemlig isbehandling, f.eks. Biofreeze, til å foretrekke. Sistnevnte benyttes ved akutte skader og smerter for å hjelpe til med å dempe smertene i området.

Trykkbølgebehandling er effektivt mot en rekke seneskader som kan ramme sener og muskelfester.

Laserbehandling (også kjent som anti-inflammatorisk laser) kan benyttes i forskjellige frekvenser og dermed oppnå forskjellige behandlingseffekter. Det benyttes ofte for å stimulere regenerasjon og bløtvevstilheling, pluss at det også kan benyttes anti-inflammatorisk.

 

Manuell behandling av brystsmerter

Hovedmålsetningen ved all kiropraktorbehandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved brystplager vil kiropraktoren både behandle brystet lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i nakke, brystrygg og skulder. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger kiropraktoren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at brystsmertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser. Det kan også være aktuelt med trykkbølgebehandling, nålebehandling eller andre modaliteter.

 

Kiropraktorbehandlingen består av en rekke behandlingsmetoder hvor kiropraktoren hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Kiropraktisk behandling - Foto Wikimedia Commons

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi, livskvalitet og helse.

 Øvelser og trening ved vondt i brystet

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

Relevante øvelser og råd: – 5 gode øvelser for vonde skuldre

Trening med theraband

 

Kjerringråd mot vondt i brystet

Vi velger å ta med noen kjerringråd mot vondt i brystet. Vi har også prøvd å forstå meningen bak dem og legger dermed med en liten forklaring i parentes. Ikke ta de alt for seriøst, men husk samtidig at de har overlevd tidens tann for en grunn.

Drikk ingefær te (Ingefær reduserer nemlig muskelsmerter)
– Hvil deg i solen (Solen gir grunnlag for vitamin D. Vitamin D mangel har blitt lenket til økte muskelsmerter)
Paprikapulver (Rød paprika har blant det aller høyeste innholdet av vitamin C – som er nødvendig for bløtvevsreparasjon)
Spis blåbær (Blåbær har en smertedempende og anti-inflammatorisk effekt)
Spis løk og hvitløk (Denne er vi ikke sikker på, men kanskje igjen så er det fokus på anti-inflammatorisk virkning?)

 

Les også: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

 

Referanser:
  1. Cox et al (2012). Chiropractic management of a patient with lumbar spine pain due to synovial cyst: a case report. J Chiropr Med. 2012 Mar; 11(1): 7–15.
  2. Kalichman et al (2010). Dry Needling in the Management of Musculoskeletal Pain. J Am Board Fam MedSeptember-October 2010. (Journal of the American Board of Family Medicine)
  3. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundy, Ultrasoundpaedia, LiveStrong

 

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i brystet:

 

Spm: Årsak til vondt foran i brystet?

Som nevnt finnes det en rekke mulige årsaker og diagnoser til vondt foran i brystet – symptomene må sees i helhet. Men blant annet refererte smerter fra nærliggende muskeldysfunksjon eller leddrestriksjoner (i brystryggen, brystet og skulder) kan gi smerter i brystet. Blant annet ribbenslåsninger er en ganske vanlig årsak til plutselig vondt foran i brystet. Andre mulige årsaker er hjertesykdom, lungesykdom og mange andre diagnoser. Se liste høyere opp i artikkelen. Hvis du utdyper problematikken din i kommentarfeltet nedenfor så kan vi gjøre mer for å hjelpe deg.

 

Spm: Årsak til vondt i brystet tvers gjennom ryggen?

En vanlig årsak vil være smerter fra ledd i brystryggen grunnet dysfunskjon med tilhørende muskelspenninger, men en slik presentasjon kan i sjeldne tilfeller også tilegnes hjerte- eller lungesykdom.

 

Spm: Årsak til midt i brystet langsmed spiserøret?

Sure oppstøt og GERD (refluxsykdom) kan være en årsak til smerter foran på brystet som går som et rør opp mot halsen.

 

Spm: Kan skumrulle hjelpe meg med vondt i brystet?

Ja, en skumrulle / foamroller kan hjelpe deg til dels med stivhet og myalgier, men hvis du har et problem med brystet anbefaler vi at du tar kontakt med kvalifisert helsepersonell innenfor muskuloskeletale fag og får et kvalifisert behandlingsopplegg med tilhørende spesifikke øvelser. Skumrulle benyttes gjerne mot brystryggen for å øke sirkulasjonen i området.

 

Spm: Hvorfor får man smerter i brystet?
Smerte er kroppens måte å si at noe er galt på. Dermed må smertesignaler tolkes som at det er en form for dysfunksjon i det involverte området, som bør utredes og videre utbedres med riktig behandling og trening. Årsaker til smerter i brystet kan skyldes plutselig feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid, som kan føre til økte muskulære spenninger, leddstivhet, nerveirritasjon og, hvis ting har gått langt nok, discogene utslag (nerveirritasjon / nervesmerter grunnet skivelidelse i midtre del av rygg.

 

Spm: Mann spør – hva bør gjøres med vondt bryst fullt av muskelknuter?

Muskelknutene har mest sannsynlig oppstått grunnet feilbalanse i muskulatur eller feilbelastning. Det kan også oppstå tilhørende muskelspenninger rundt leddlåsninger i nærliggende brystrygg, ribbein, nakke og skulderledd. I første omgang bør du få kvalifisert behandling, og deretter få spesifikke øvelser og uttøyning slik at det ikke blir et gjentagende problem senere i livet.

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– LIKE Vondt.net på FACEBOOK

(Vi er en gratis informasjonstjeneste og spør deg pent om du kan gi oss en LIKE slik at vi kan hjelpe så mange som mulig. Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med øvelser, tolking av MR-svar og lignende ++ helt GRATIS!)

 

Vennligst del dette – eller andre innlegg – dersom du liker vår gratis rådgivningstjeneste. Det setter vi stor pris på! På den måten kan vi hjelpe så mange som mulig.

 

 

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Les også:Vondt i musklene? Dette er hvorfor…

Vondt i bakside av låret

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *