smerter foran på skulderen

smerter foran på skulderen

Smerter foran på Skulderen | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Vondt foran på skulderen? Her kan du lære mer om smerter i fremre skulder, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved vondt foran på skulderen. Skuldersmerter bør alltid tas på alvor for å forhindre at de utvikler seg videre. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Skuldersmerter oppstår når skulderleddet, tilhørende muskulatur, sener og ligamenter blir smertegivende grunnet overaktivitet, skader eller feilfunksjon. I denne artikkelen tar vi for oss spesifikt skuldersmerter foran på skulderen – altså det området hvor overarmen møter øvre del av brystkassen. Typiske årsaker til smerter i fremre del av skulderen er rotator cuff feilfunksjon (instabilitet, skader eller smerter fra skulderens stabilitetsmuskulatur), avklemming i skulderen (grunnet for stramme muskler og hypomobilitet i nærliggende ledd) og subakromial bursitt (slimposebetennelse foran på skulderen).

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til at du har vondt foran på skulderen, samt ulike symptomer og diagnoser.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor har jeg smerter foran i skulderen?

Skulderleddets anatomi

Skulderens anatomi

Skulderen er en kompleks struktur. Den består av flere bein, senevev, ligamenter og muskulatur – som illustrert på bildet ovenfor. Beina som utgjør selve skulderleddet er overarmsbeinet (humerus), skulderbladet (scapula), kragebeinet og akromion (det ytre delet av kragebeinet). Sammen med stabilitetsmuskulaturen (rotator cuff musklene – som består av fire muskler), sener og ligamenter utgjør dette skulderleddet.

 

Rotator cuff musklene består av supraspinatus, infraspinatus, subscapularis og teres minor. Denne muskulaturen stabiliserer skulderleddet, samtidig som den tillater riktig bevegelse i armen. Men grunnet deres ansvar med å stabilisere skulderleddet, så oppstår det ofte smerter hvis de ikke fungerer ordentlig, og de forårsaker ofte smerter i fremre del av skulderen.

 

Diagnoser som kan gi smerter foran i skulderen

Vondt i skulderen er en plage som rammer mange mennesker fra tid til annen. Slike skuldersmerter kan ramme både unge og gamle, samt kvinner og menn. Noen av de vanligste diagnosene som kan gi deg vondt i fremre del av skulderen:

 

Adhesiv kapsulitt (frossen skulder)

Adhesiv kapsulitt, også kjent som kald skulder eller frossen skulder, er en betennelse inne i selve skulderleddet. Diagnosen kan vedvare så lenge som 1 til 2 år og går i tre faser: Fase 1, fase 2 og fase 3.

 

Fase 1 av frossen skulder: Den første fasen av adhesiv kapsulitt er den mest smertefulle delen av diagnosen. Skulderens bevegelse og mobilitet blir også gradvis mindre og mindre, samt stivere og stivere, når det går over i fase 2. Smertene er ofte lokalisert dypt inne i fremre del av skulderen.

Fase 2 av adhesiv kapsulitt: I den andre fasen av frossen skulder så blir det mindre smerter, men bevegeligheten blir betydelig redusert og det å løfte armene opp foran seg eller opp til siden blir tilnærmet umulig.

Fase 3 av kald skulder: Tredje fase av kald skulder er den fasen hvor skulderen begynner «å tine opp igjen». I denne fasen blir smertene sterkere samtidig som bevegelsen blir gradvis bedret. Gradvis vil smertene også svinne hen etterhvert som skulderen blir bedre.

 

Video – Øvelser mot frossen skulder (Fase 3):


Følg YouTube-kanalen vår (åpner i nytt vindu) og abonner for gratis helseoppdateringer og treningsprogrammer.

 

Biceps muskelskade / seneskade

Biceps, muskelen som er ansvarlig for å bøye underarmen, kan bli smertefull ved overbruk eller andre traumer. Musculus biceps fester inn mot fremre del av skulderen – og det er derfor naturlig at den kan være ansvarlig for fremre skuldersmerter.

 

Impingement syndrom (avklemming i skulderen)

Impingement syndrom – også kjent som avklemmingssyndrom – skyldes betydelig feilfunksjon i skulderens muskulatur og ledd. Typisk sett så vil nedsatt bevegelighet i brystryggen og nakke kunne føre til mindre skulderbevegelse og dermed smerter i muskulaturen. Kliniske tester utført av moderne kiropraktor eller fysioterapeut kan avdekke denne diagnosen.

 

Video – Øvelser mot avklemming i skuldrene / impingement syndrom:


Besøk gjerne YouTube-kanalen vår (åpner i nytt vindu) og abonner for gratis helseoppdateringer og treningsprogrammer.

 

Labrumskade (skade inne i selve skulderleddet)

Den skålen som selve skulderleddet fester inn i kalles for labrum. Den består av brusk og tillater selve skulderkulen å bevege seg fritt – men dersom det oppstår skader på denne brusken så kan dette føre til dype, betydelige fremre skuldersmerter.

 

Rotator cuff seneskade

De fire stabilitetsmusklene i skulderen er det viktig å ta godt vare på, da disse forhindrer feilfunksjon i skulderleddet. Ved for svak stabilitetsmuskulatur og muskulær ubalanse så vil dette kunne føre til skader på senefibrene hvor det dannes mer skadevev og dermed mer smerter i området.

 

Subakromial slimposebetennelse (bursitt)

I den fremre delen av skulderen har vi en struktur som heter subakromial bursa. Dette er en slimpose som har som funksjon å dempe støtbelastning og traume inn mot skulderleddet. Dog så kan denne slimposen bli betent og irritert – og deretter hovne opp. Typisk vil dette gi smerter foran på skulderen.

 

Les også: – 7 Øvelser mot Vond Skulder

Kvinne strekker nakke og skulderblader på terapiball

  

Behandling av smerter foran i skulderen

Øvelser for vond skulder

Som nevnt så er det oftest funksjonelle årsaker til smerter i fremre del av skulderen – og det er der man bør fokusere i form av behandling og opptrening. Det oppstår ofte smertesensitivt skadevev hvis funksjonen i skulderen er dårlig nok. Fysikalsk behandling, bestående av muskulære teknikker, uttøyning og mobilisering, kan bryte ned dette skadevevet og dermed sørge for mindre smertesignaler i området.

 

Fysikalsk behandling

Moderne kiropraktor og fysioterapeut er blant de vanligste yrkene som behandler skuldersmerter. Vondt i fremre del av skulderen innehar ofte flere problemer som bør adresseres – blant annet nedsatt leddbevegelse i nakke og brystrygg, samt betydelig muskulært skadevev i nærliggende muskler og sener.

 

Typiske behandlingsmetoder består av leddmobilisering / leddjustering, triggerpunktbehandling (manuell dypvevsbehandling), trykkbølgebehandling i kombinasjon med gradvis opptrening i form av hjemmeøvelser.

 

Operasjon av fremre skuldersmerter

I moderne tid så har man gått mer og mer bort fra skalpellen og heller fokusert på konservativ behandling og opptrening, da forskning har bevist at langtidseffekten av sistnevnte ofte er betydelig bedre enn kirurgiske inngrep.

 

Les også: 9 Øvelser ved Frossen Skulder

Kalkskulder

  

Forebygging av vondt foran i skulderen

Er du ikke rammet av slike fremre skuldersmerter, men bare ønsker å forebygge at det oppstår? Vel, da har du hellet med deg for det skal vi snakke om i denne delen av artikkelen.

 

  • Dersom du er usikker på hvordan du skal utføre visse øvelser, så bør du rådføre deg med en profesjonell
  • Husk å varme opp før treningsøkten og aktivitet som gir tyngre belastning
  • Sørg for at du har nok restitusjonstid etter treningsøktene dine
  • Tren variert og fokuser på både styrke og mobilitet
  • Unngå de verste skulderøvelsene dersom du har skuldersmerter

 

Les også: De 4 Verste Øvelsene for Skuldrene Dine

Vondt i skulderleddet 

Oppsummering

Smerter foran på skulderen har ofte funksjonelle årsaker og bør behandles konservativt før man vurderer mer invasive inngrep. Det er også meget viktig å holde skulderene i god funksjon ved å gjøre tilpasset trening og spesifikke skulderøvelser (se tidligere i artikkelen for eksempler på disse).

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler.

 

Grunnet at musklene rundt skulderen ofte er meget stramme ved slike plager så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om smerter foran i skulderen

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *