Røntgenbilde av hoften - normal versus betydelig cox arthrose - Foto Wikimedia

Smerter i hoften.

5/5 (1)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Vondt i hoften

Smerter i hoften. Bilde: Wikimedia Commons

Smerter i hoften.

Det å ha smerter i hoften og nærliggende strukturer kan være særdeles plagsomt. Smerter i hoften kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er overbelastning, traume, slitasje / artrose, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon. Smerter i hoften eller hoftene er en plage som rammer en stor andel av befolkningen. Ofte er det en kombinasjon av årsaker som gir smerter i hoften, det er derfor viktig å behandle problemet på en helhetlig måte, der man tar hensyn til alle faktorer. Eventuelle tendinopatier eller slimposeskader (bursitt) kan i de alle fleste tilfeller utredes av en muskuloskeletal ekspert (kiropraktor eller tilsvarende), og videre bekreftes ved en diagnostisk ultralyd eller MR der dette er nødvendig.

 

Visste du at: – Blåbærekstrakt har en bevist smertelindrende og inflammasjonsdempende effekt?


 

Ved slitasjegikt (coxartrose) kan det være ønskelig å forsøke og vente så lenge som mulig med en eventuell hofteprotese, både fordi en operasjon innebærer en viss risiko, og fordi en protese bare har begrenset levetid. Blant annet kan øvelser være en god måte å utsette en slik operasjon, der dette er mulig. I følge tall fra NHI settes det nå inn 6500 hofteproteser i året, og av disse er 15% re-operasjoner.

 

Evidens for forebyggende og preoperativ hoftetrening.

En nyere systematisk metaanalyse, den sterkeste studieformen (Gill & McBurney), publisert i januar 2013, tok for seg 18 studier som falt innenfor deres inklusjonskriterier. Formålet med studien var – sitert direkte fra artikkelen:

 

«To investigate the preoperative effects of exercise-based interventions on pain and physical function for people awaiting joint replacement surgery of the hip or knee.»

 

De intervensjonene som ble inkludert i søket var fysioterapi, hydroterapi og rehabiliteringstrening. Søket var også rettet direkte mot pasienter som allerede har gått gjennom en lengre undersøkelsesprosess, og som allerede har blitt satt opp for operasjon. Det snakkes dermed om temmelig tunge kne- eller hofteskader.

 

Som nevnt mot begynnelsen av artikkelen viste studien positive aspekter ved preoperativ trening før hofteoperasjoner, med statistisk signifikant bedring innenfor selv-rapportert smerte, selv-rapportert funksjon, gange og muskel styrke. Her ønsker jeg også å nevne at det samme forskerparet gjorde RCT (randomized controlled trial) i 2009, der de sammenlignet vannbaserte versus landbaserte øvelser for både kne- og hofteskader. Det ble her rapportert bedret funksjon i begge grupper, men øvelser gjort i et basseng, der pasienten slapp å forholde seg til gravitasjonen på samme måte som på land, var mer effektive med tanke på å redusere hoftesmerte.

 

Hofte røntgenbilde

Hofte røntgenbilde. Bilde: Wikimedia Commons

Klassifisering av smerter i hoften.

Smerter i hoften kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutte hoftesmerter vil si at personen har hatt smerter i hoften i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk. Smerter i hoften kan skyldes seneskader, slimposeirritasjon, muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med smerter i hoften over lengre tid, ta heller kontakt med en kiropraktor og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på hoftens bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen smerter i hoften.  Ved hofteplager kan det være nødvendig med billeddiagnostisk utredning. En kiropraktor har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling er alltid verdt å prøve på slike plager, før man eventuelt vil vurdere en operasjon. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

 

Normalt MR bilde som viser hoftens anatomiske landemerker, samt muskelfester og ligamenter. Bildet er coronalt, T1-vektet.

MR av hofte med anatomiske landemerker - Foto Stoller

MR av hofte med anatomiske landemerker – Foto Stoller

 

 

Røntgen av hoften

Røntgenbilde av hoften - normal versus betydelig cox arthrose - Foto Wikimedia

Røntgenbilde av hoften – normal versus betydelig cox artrose – Foto Wikimedia

Beskrivelse av røntgenbilde av hoften: Dette er et A-P bilde, altså er det tatt fra framsiden mot baksiden. Til venstre ser vi en sunn hofte med normale leddforhold. Til høyre ser vi en hofte med betydelig cox artrose (hofteslitasje), da ser vi at leddet har betydelig redusert avstand mellom hodet av femur og acetabulum. Det noteres også benpåleiringer i området (bone spurs).

 

Klinisk bevist effekt på lindring av smerter i hoften ved mekanisk dysfunksjon og artrose.

En metastudie (French et al, 2011) viste at manuell behandling av hofteartrose hadde en positiv effekt i form av smertelindring og funksjonell bedring. Studien konkluderte med at manuell behandling er mer effektivt enn trening i behandling av artroselidelser. Dessverre, så inneholdt denne studien bare fire såkalte RCTs, så man kan derfor ikke fastslå noen faste retningslinjer fra dette – men det betyr jo etter all sannsynlighet at spesifikk trening sammen med manuell behandling vil ha en større, positiv effekt.

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

Trening og bevegelse er godt for kropp og sjel:

 • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
 • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
 • Greptrenende redskap kan være med på å styrke relevant håndmuskulatur og dermed være med på å bearbeide muskeldysfunksjon.
 • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
 • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
 • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
 • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Hva kan du gjøre selv?

 • Generell bevegelse og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen.

 

 • En såkalt skumrulle eller foamroller kan også gi god symptomatisk lindring ved muskuloskeletale årsaker til smerter i hoften. Klikk på bildet nedenfor for å lære mer om hvordan en skumrulle fungerer – kort fortalt så hjelper den deg med å løse opp i stram muskulatur og å bedre blodsirkulasjonen i det involverte området. Anbefales.

 

 

 

 • En skumrulle kan brukes direkte på stram muskulatur og triggerpunkter. Den er også en glimrende måte å styrke kjernemuskulaturen på. Klikk på bildet eller her for å lære mer.

 

 • Visste du at: – Blåbærekstrakt har en bevist smertelindrende og inflammasjonsdempende effekt?

 

 

Foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift?

Hvis du ønsker et foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift kan du ta kontakt med oss. Studier har vist positive effekter ved slike tiltak (Punnett et al, 2009) i form av nedsatt sykefravær og økt arbeidsproduktivitet.

 

Les også:

Vondt i ryggen?

Vondt i hodet?

Vondt i nakken?

 

Reklame:

Alexander Van Dorph - Reklame

– Trykk her for å lese mer på adlibris eller amazon.

 


Fant du ikke det du lette etter? Eller ønsker du mer informasjon? Søk her:

 

 

Referanser:

 1. NHI – Norsk Helseinformatikk.
 2. Gill & McBurney. Does exercise reduce pain and improve physical function before hip or knee replacement surgery? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Phys Med Rehabil. 2013 Jan;94(1):164-76. doi: 10.1016/j.apmr.2012.08.211.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22960276 (Full tekst tilgjengelig via elsevier)
 3. Gill & McBurney. Land-based versus pool-based exercise for people awaiting joint replacement surgery of the hip or knee: results of a randomized controlled trial.Arch Phys Med Rehabil. 2009 Mar;90(3):388-94. doi: 10.1016/j.apmr.2008.09.561. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19254601
 4. French, HP. Manual therapy for osteoarthritis of the hip or knee – a systematic review. Man Ther. 2011 Apr;16(2):109-17. doi: 10.1016/j.math.2010.10.011. Epub 2010 Dec 13.
 5. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende smerter i hofta:

Spm: Kan man få smerter ved coxartrose?

Svar: Cox betyr hofte på latin. Artrose er degenerative forandringer i et ledd. Ved moderat eller betydelig coxartrose kan man oppleve smerter og nedsatt bevegelse i leddet, da særlig i fleksjon og innoverrotasjon. Utifra studier, så ser manuell fysikalsk behandling, da gjerne sammen med spesifikk trening ut til å være en god ide i et behandlingsopplegg.

 

Spm: Hvorfor får man smerter i hofta?

Svar: Som nevnt tidligere i artikkelen:

 

Smerter i hoften kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er overbelastning, traume, slitasje / artrose, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon. Smerter i hoften eller hoftene er en plage som rammer en stor andel av befolkningen. Ofte er det en kombinasjon av årsaker som gir smerter i hoften, det er derfor viktig å behandle problemet på en helhetlig måte, der man tar hensyn til alle faktorer. Andre årsaker kan være tendinopatier, myofascielle restriksjoner eller slimposeirritasjon / bursitt.

 

Spm: Hvorfor får man ilinger i hoften?

Svar: Iling er som regel et tegn på en mild nerveirritasjon, litt avhengig av hvor i hoften du kjenner det – så kan det være forskjellige årsaker til dette. Sensoriske endringer kan blant annet forekomme i meralgia parastethetica eller sensoriske endringer i L3-dermatomet. Piriformis syndrom kan også gi slik ilinger mot sete og hofte-region.

 

Spm: Kan man få smerter i hofter av inaktivitet?

Svar: Ja, på samme måte som man kan få smerter i hofter av overaktivitet kan man også få det av inaktivitet. Dette skyldes normalt sett en nedgang i styrken av støttemuskulaturen rundt hoften, som kan resultere i at andre muskler blir overbelastet eller at man får smerter i selve hofteleddet. Det er derfor viktig å finne en balanse i treningen, og gjøre det som passer deg best.

 

Spm: Kan jogging gi smerter i hofta?

Svar: Hofteleddet kan påvirkes av muskulaturen rundt hoften eller av forandringer i funksjon i selve hoften. Ved jogging kan det, for eksempel grunnet feilbelastninger eller overbelastning, gjengi smerter i hoften. Særlig jogging på hardt underlag har en tendens til å resultere i smerter i hofta, grunnet støtbelastning fra det ikke-bevegbare underlaget. Hvis du lurer på hvordan du kan løpe riktig, da anbefaler vi gratis-guiden ‘Start Running in a Few Steps‘ som blant annet tar for seg skadeforebygging.

– Relaterte spørsmål med samme svar: «Hvorfor kan man få smerter i hoftene etter jogging?», «Hvorfor har jeg smerter i hoftene etter trening?

 

Spm: Kan man ha øking i vinkel på hofter?

Svar: Ja, man kan ha både økt og nedsatt vinkel på hoftene. En normal hoftevinkel ligger på 120-135 grader. Hvis det er mindre enn 120 grader kalles dette for coxa vara eller cox varum. Hvis det er mer enn 135 grader kalles det for coxa valga eller cox valgus. Ved coxa vara vil man også ha et kortere ben på den siden, og personen vil da halte – en vanlig årsak til dette kan være et relativt tungt traume, for eksempel en bruddskade. Den vanligste årsaken til coxa vara er at det er medfødt / genetisk, men som nevnt finnes det flere årsaker til slike vinkel-forandringer.

 

Her er en behjelpende illustrasjon som viser hoftevinklene:

 

Hoftevinkel - Foto Wikimedia Commons

Hoftevinkel – Foto Wikimedia Commons

 

 

Spm: Kan man trene vond hofte?

Svar: Ja, spesifikk trening, gjerne i kombinasjon med et par symptomlindrende behandlinger (f.eks. fysioterapi eller kiropraktikk), er noe av det som har best evidens for lindring av hofte symptomer / plager. Husk at det er viktig at øvelsene blir spesielt tilpasset for deg, for å minske sjansen for overbelastning og for å sikre raskest mulig fremgang. Ta kontakt med en muskuloskeletal ekspert og få satt opp en treningsveiledningstime, og deretter kan du gjøre øvelsene på egenhånd i en periode før du tar kontakt med klinikeren for videre progresjonsøvelser.

 

Spm: Kan man få hoftesmerter grunnet slimposeirritasjon?

Svar: Ja, hoftesmerter kan oppstå grunnet såkalt trochanterbursitt, også kjent som trochanterslimposeirritasjon. Smertene er da oftest lokalisert til ytterside av hoften og tydeligere når personen ligger på affektert side eller tråkker ned på involvert side. Hovedbehandlingen er hvile, men NSAIDS kan også være nyttige i å få ned eventuell inflammasjon. Styrking av hoftemuskler og uttøyning av iliotibialbåndet kan også være nyttig for å hjelpe til med og avlaste hoften.

 

Spm: Har overbelastet hofte, hva bør jeg gjøre av trening?

Svar: Først og fremst er det viktig at hoften får restituert seg fra overbelastningen, så en hvileperiode fra trening kan være aktuelt, deretter kan du starte med lette funksjonelle øvelser og gradvis øke belastningen etterhvert som ukene går. Finn øvelser som ikke gjør vondt, gjerne lavbelastningsøvelser i starten sånn som f.eks. theraband øvelser.

 

Spm: Kan man ta MR av hoftene, og hvordan ser normalt MR av hofta ut?

Svar: Takket være spørsmålet ditt, så har vi nå lagt til et MR bilde som viser en hofte av normal utseende i artikkelen. Still gjerne flere spørsmål.

 

Spm: Jeg har smerter i hofta når jeg går, hva kan være årsaken til dette?

Svar: Hei, årsaken til smerter i hofta når jeg går spør du om – svaret er at det kan være mange årsaker til dette. Du nevner ikke alder, men slitasje i leddet kan spille en rolle, såkalt cox artrose, men i de fleste tilfeller så er det muskulær dysfunksjon som gir smerter i hofta, da spesielt overbruk av tensor fascia latae, iliotibial båndet, piriformis eller gluteus minimus. Hvis du gir oss mer informasjon om plagen i kommentarfeltet nedenfor så kan vi svare mer detaljert rundt dette.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *