Lever

Primær skleroserende kolangitt

5/5 (1)

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

<< Autoimmune sykdommer

Lever

Primær skleroserende kolangitt

Primær skleroserende kolangitt er i likhet med primær biliær cirrhose en autoimmun tilstand som fører til inflammasjon og betennelse i leverens transportkanaler. Dette kan få fatale følger etterhvert som toksiner og galle hoper seg opp – og kan føre til arrdannelse, leversvikt og leverkreft.


 

Symptomer ved primær skleroserende kolangitt

Sykdommen gir symptomer assosiert med leverproblematikk, slik som utmattelse, kløe, forstørret lever og gulsot (blant annet i skleraen i øynene blir gul).

 

Dersom tilstanden ikke behandles vil symptomene gradvis forverre seg – og kan føre til fullstendig leversvikt. I senere stadier kan man se væskesamling i magen, forstørret lever og andre alvorlige symptomer på at leveren er i ferd med å svikte.

 

Kliniske tegn

Som nevnt ovenfor under ‘symptomer’.

 

Diagnostisering og årsak

Diagnosen blir stilt gjennom en rekke kliniske undersøkelser (blant annet blodprøver), labprøver, urinanalyse og grundig anamnese. Man ser særlig etter visse antistoffer i blodprøven. Av billeddiagnostikk benyttes en spesiell MR undersøkelse for å visualisere leveren kalt MRCP.

 

Årsaken til primær skleroserende kolangitt er ukjent (idiopatisk), men man vet at det er en autoimmun respons med i sykdomsbildet.

 

Hvem rammes av sykdommen?

I likhet med de fleste andre leversykdommer så rammes kvinner oftere enn menn (3:1). Cirka 0.22 – 8.5 pr 100000 er rammet. Man ser også at de med ulcerøs kolitt og andre magediagnoser oftere er rammet. Sykdommen kan ramme menn og kvinner i alle aldersgrupper, men den vanligst rammede forekommer i 40-års alderen. Sykdommen er ofte asymptomatisk lenge før den gir kliniske utslag. Blant annet den kjente snowboardkjøreren Chris Klug måtte ha en levertransplantasjon grunnet denne kliniske tilstanden.

 

Behandling

Medikamentell behandling kan bremse symptomene, men det finnes ingen kur for denne sykdommen. Levertransplantasjon kan være nødvendig dersom tilstanden har ført til alvorlig dysfunksjon i leveren eller leversvikt.

 

Den vanligste formen for behandling av autoimmune tilstander er med immunosupresjon – altså medikamenter og tiltak som begrenser og demper kroppens eget forsvarsystem. Genterapi som begrenser inflammasjonsprosesser i immunceller har vist stor framgang i nyere tid, da gjerne i kombinasjon med økt aktivering av anti-inflammatoriske gener og prosesser.

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte via vår Facebookside.

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det. Vi har tilknyttet helsepersonell som skriver for oss, pr nu (2016) er det 1 sykepleier, 1 lege, 5 kiropraktorer, 3 fysioterapeuter, 1 dyrekiropraktor og 1 terapiridningspesialist med fysioterapi som grunnutdanning – og vi utvider stadig. Disse skribentene gjør dette kun for å kunne hjelpe de som trenger det mest – uten å ta betalt for det. Alt vi ber om er at du liker Facebooksiden vårinviterer dine venner til å gjøre det samme (bruk ‘inviter venner’ knappen på Facebooksiden vår) og deler innlegg som du liker i sosiale medier.

 

På denne måten kan vi hjelpe så mange som mulig, og da særlig de som trenger det aller mest – de som ikke nødvendigvis har råd til å betale flere hundre kroner for en kort samtale med helsepersonell. Kanskje du har en venn eller et familiemedlem som kunne trenge litt motivasjon og hjelp?

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Les også: Studie – Blåbær er naturlige smertestillende!

Blåbærkurv


Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille her) er et populært produkt. Kontakt oss for rabattkupong!

Kuldebehandling

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *