Home » Diagnoser » Revmatisme » Spondylartropati / spondylartritt

Spondylartropati / spondylartritt

Anbefalt nettbutikk for kvalitetsprodukter:

Anbefalt tverrfaglig klinikk for behandling og utredning

Klikk på bildet ovenfor for å besøke deres nettside. En tverrfaglig, moderne klinikk i Akershus for deg som er rammet av langvarige plager og som ønsker en evidensbasert tilnærming.

  • 4 minutter med tog fra Gardermoen
  • 29 minutter med tog fra Oslo

www.raaholtkiropraktorsenter.no

Hvem får spondyloartropati? - Foto Wikimedia

Hvem får spondyloartropati? – Foto Wikimedia

Spondylartropati / spondylartritt.

Spondylartropati og spondylartritt kan gi en rekke symptomer.

 

Spondy kommer av det latinske ordet spondylus som betyr ryggvirvel. Artropati er en fellesbetegnelse for plager og sykdommer i ledd. Artritt indikerer leddbetennelse, altså en betennelsesreaksjon inne i en del av leddet.

 

Hvilke typer av spondylartropati finnes?

Den mest vanlige er Bechterews (ankyloserende spondylitt) som hovedsaklig påvirker ryggen. Andre typer av spondylartropatier er aksial spondylartritt, perifær spondylartritt, reaktiv artritt (Reiter’s syndrom), psoriasisartritt og enteropatisk artritt.

 

Hva forårsaker spondylartropati?

Årsaken varierer mellom de forskjellige typene av spondylartropati. Årsaken til ankyloserende spondylitt (Bechterews) er arvelig / genetisk. Genet HLA-B27 (human leukocyte antigen) er anslått som hovedårsaken til Bechterews.

 

Hvordan diagnostiseres spondylartropati?


Klinikeren vil basere seg på din pasienthistorie og kliniske presentasjon. En fysisk undersøkelse kan gi nyttig informasjon, men de håndfaste tegnene finner man via blodprøver og billeddiagnostisk utredning.

 

I første omgang vil det bli tatt røntgenbilder for å se om det forekommer endringer i virvler, endeplater eller ben. Dersom røntgenbildene er negative, altså uten funn, vil det kunne rekvireres MR bilder, da disse ofte er nøyaktigere og kan se tidlige forandringer.

 

Forrige side: Revmatisme

Bevegelse er den beste medisin! Her er skånsomme øvelser for korsryggen som egner seg for alle med smerter i muskler og ledd. Se videoen ved å trykke på bildet nedenfor:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

Nyeste kommentarer

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk