Hvem får spondyloartropati? - Foto Wikimedia
Hvem får spondyloartropati? - Foto Wikimedia

Hvem får spondyloartropati? – Foto Wikimedia

Spondylartropati / spondylartritt.

Spondylartropati og spondylartritt kan gi en rekke symptomer.

 

Spondy kommer av det latinske ordet spondylus som betyr ryggvirvel. Artropati er en fellesbetegnelse for plager og sykdommer i ledd. Artritt indikerer leddbetennelse, altså en betennelsesreaksjon inne i en del av leddet.

 

Hvilke typer av spondylartropati finnes?

Den mest vanlige er Bechterews (ankyloserende spondylitt) som hovedsaklig påvirker ryggen. Andre typer av spondylartropatier er aksial spondylartritt, perifær spondylartritt, reaktiv artritt (Reiter’s syndrom), psoriasisartritt og enteropatisk artritt.

 

Hva forårsaker spondylartropati?

Årsaken varierer mellom de forskjellige typene av spondylartropati. Årsaken til ankyloserende spondylitt (Bechterews) er arvelig / genetisk. Genet HLA-B27 (human leukocyte antigen) er anslått som hovedårsaken til Bechterews.

 

Hvordan diagnostiseres spondylartropati?


Klinikeren vil basere seg på din pasienthistorie og kliniske presentasjon. En fysisk undersøkelse kan gi nyttig informasjon, men de håndfaste tegnene finner man via blodprøver og billeddiagnostisk utredning.

 

I første omgang vil det bli tatt røntgenbilder for å se om det forekommer endringer i virvler, endeplater eller ben. Dersom røntgenbildene er negative, altså uten funn, vil det kunne rekvireres MR bilder, da disse ofte er nøyaktigere og kan se tidlige forandringer.

 

Forrige side: Revmatisme

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *