Hudceller

Lichen planus

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

<< Autoimmune sykdommer

Hudceller

Lichen planus

Lichen planus er en autoimmun lidelse som rammer hud eller / og slimhinner. Lichen planus sin definitive årsak er ukjent – men man mistenker at autoimmune prosesser, der kroppen angriper sine egne celler, står bak.

 

Det finnes ingen kur for denne sykdommen – men det finnes medikamenter som kan holde symptomene i sjakk og tilstanden som rammer huden er normalt sett selvbegrensende (forsvinner i løpet av 6 – 9 måneder). Lichen planus er ikke smittsomt.

 


Symptomer ved Lichen planus

Hudtilstanden gir karakteristiske dermatologiske symptomer i form av utslett og hudendringer. Disse hudendringene er ofte definerte områder med lillafargede, kløende utslett med hvite linjer igjennom.

 

Hudtilstanden kan ramme ekstremiteter, ansikt, hender, armer og nakken – det kan også ramme håndflatene og fotsålene, samt negler, hår, lepper og hodebunn.

 

Kliniske tegn

Se ‘symptomer’.

 

Bilde av Lichen planus utslett (på nedre leppen)

Lichen planus utslett - Foto Wikimedia

 

Diagnostisering og årsak

Diagnosen blir bekreftet gjennom grundig anamnese og klinisk undersøkelse. En hudbiopsi kan bekrefte diagnosen. Man tror årsaken er en underliggende autoimmun respons, men man er ikke helt sikker.

 

Hvem rammes av sykdommen?

Sykdommen rammer oftere kvinner enn menn (3:2), og oppstår oftest mellom 30 – 60 år.

 

Behandling

Hudtilstanden Lichen planus vil normalt sett begrense seg selv og forsvinne etter 6 til 9 måneder. Behandlingen av tilstanden kan skje med medikamentell behandling, kostholdtilskudd (ofte vitamin D), kuldebehandling og / eller laserbehandling. Lichen planus som rammer slimhinneområder kan være vanskeligere å behandle og kan vedvare over lengre tid.

 

Den vanligste formen for generell behandling av autoimmune tilstander er med immunosupresjon – altså medikamenter og tiltak som begrenser og demper kroppens eget forsvarsystem. Genterapi som begrenser inflammasjonsprosesser i immunceller har vist stor framgang i nyere tid, da gjerne i kombinasjon med økt aktivering av anti-inflammatoriske gener og prosesser.

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte via vår Facebookside.

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene


Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det. Vi har tilknyttet helsepersonell som skriver for oss, pr nu (april 2016) er det 1 sykepleier, 1 lege, 5 kiropraktorer, 3 fysioterapeuter, 1 dyrekiropraktor og 1 terapiridningspesialist med fysioterapi som grunnutdanning – og vi utvider stadig. Personer rammet av tilstander eller sykdommer er også hjertelig velkomne til å skrive gjesteartikler hos oss.

 

Disse skribentene gjør dette kun for å kunne hjelpe de som trenger det mest – uten å ta betalt for det. Alt vi ber om er at du liker Facebooksiden vårinviterer dine venner til å gjøre det samme (bruk ‘inviter venner’ knappen på Facebooksiden vår) og deler innlegg som du liker i sosiale medier.

 

På denne måten kan vi hjelpe så mange som mulig, og da særlig de som trenger det aller mest – de som ikke nødvendigvis har råd til å betale flere hundre kroner for en kort samtale med helsepersonell. Kanskje du har en venn eller et familiemedlem som kunne trenge litt motivasjon og hjelp?

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Les også: Studie – Blåbær er naturlige smertestillende!

Blåbærkurv

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille her) er et populært produkt. Kontakt oss for rabattkupong!

Kuldebehandling

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *