Vondt i tungen

Vondt i Tungen

Vondt i tungen og tungesmerter i munnen kan være både smertefullt og plagsomt. Vondt i tungen kan skyldes nevralgi, TMD syndrom, sår, infeksjon, virus, feilernæring og skade.

Noen av de vanligste årsakene er skade, TMD syndrom, traume, dårlig tannhygiene og infeksjon. Dersom tilstanden vedvarer eller forverres bør du ta kontakt med kvalifisert helsepersonell. Det er ellers viktig å bemerke seg at en av kjevemusklene, musculus medial pterygoideus og digastricus, kan gi grunnlag for smerter mot tungen og inne i munnen.¹

 

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av kjeveplager og refererte muskelsmerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

 

Hvor og hva er tungen?

Tungen finner du inne i munnen. Det er faktisk den sterkeste muskelen i kroppen (i forhold til størrelse et cetera) og har hovedansvaret for smak når vi spiser.

 

Tungens anatomi: Muskler og Smaksløker

Tungens anatomi - Foto Wikimedia

Bilde – A: Her ser vi musklene som beveger på tungen og gjør at du kan utføre komplekse bevegelser med den.

Bilde – B: Her vi blant annet de sensoriske smaksløkene som gjør at du kan differensiere mellom søtt, surt og syrlig.

 

  

Årsaker til Vondt i Tungen

Tannbørsting

Noen vanlige årsaker / diagnoser ved vondt i tungen er:

 • Mild infeksjon (Infeksjon i smaksløkene er ikke uvanlig og kan oppstå etter bitt eller irritasjon fra varm mat)
 • Sår (sår på tungen kan være vonde mange dager etter selve skaden)
 • Virus (virus kan gi hvite flekker på tungen, som normalt sett går bort av seg selv uten behandling)
 • TMD syndrom og kjeveplager

 

Sjeldnere årsaker til vondt i tungen:
 • Anemi (feilernæring kan gi grunnlag for anemi)
 • Brennende munn syndrom
 • Herpes
 • Betydelig infeksjon (ofte med høy CRP og feber)
 • Irritasjon fra tannregulering
 • Kreft
 • Nervesmerter / nevralgi (nervesmerter er meget vonde smerter som følger en skadet eller irritert nerve – nervesmerter kan også skyldes diabetes, MS (multippel sklerose), kreft og alderdom)

 

Når Kjeven gir Grunnlag for Vondt i Tungen

[Figur 1: Refererte smerter fra musculus mediale pterygoideus]

I figuren ovenfor (fig. 1) ser du hvordan muskelspenninger i en av kjevemusklene (mediale pterygoideus) kan referere smerter inn i munnen og mot tungeregionen. Det er kjent at kjevespenninger og feilfunksjon i kjeven kan referere smerter mot tenner, munn, tunge, ansikt og/eller øret.

 

– Kjevesmerter kan være komplekse (TMD syndrom)

Kjeveplager består ofte av flere komponenter, inkludert stramme og smertesensitive kjevemuskler og kjeveleddsproblematikk. Diagnosen TMD syndrom står for temporomandibulær dysfunksjon og består ofte av feilfunksjon i muskler, ledd, kjevediscus og/eller kjevemeniskus.  Her er det veldig godt dokumentert at stress og nakkeplager kan spille en sentral rolle. Behandling av TMD syndrom vil derfor ofte bestå av flere behandlingsmodaliteter – inkludert avspenningsteknikker, kjeveøvelser, muskelknutebehandling, laserterapi, kjeveleddsmobilisering og nakketraksjon.

 

Avlastning og Avspenning ved Kjevespenninger og Kjeveplager

Kjeven og nakken er, funksjonelt sett, tett knyttet sammen – og det er godt dokumentert at redusert bevegelighet og funksjon i nakken kan påvirke kjeven. Konsekvensen av dette kan bli økte kjevespenninger og smerter, som også kan referere mot munn og tungen. Nettopp derfor anbefales det å introdusere avspennings egentiltak i egen hverdag. En god måte å redusere spenninger på, samtidig som at man tøyer nakkemusklene, kan være bruk av denne nakkehammocken vi viser til i lenken nedenfor. Formen på nakkestrekkeren gir grunnlag for skånsom tøying av nakkeledd og nakkemuskler. Andre gode avspenningstiltak inkluderer akupressurmatte eller gjenbrukbar varmepakning (for å regelmessig løse opp i anspente muskler).

Tips: Nakkehammock (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om nakkehammocken og hvordan den kan hjelpe nakken din.

 

Utredning av Vondt i Tungen

Som du kanskje skjønner i artikkelen her, så tilrådes det å få slike smerter utredet. Dersom det ikke er tegn på at symptomene skyldes sykdom eller andre diagnoser, øker sjansene for at smertene stammer fra feilfunksjon i kjeve og/eller nakken. Våre avdelinger ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse (se oversikt over våre klinikker her) jobber regelmessig med både kjeveplager og TMD syndrom. Ta gjerne kontakt med oss via en av de individuelle klinikkhjemmesidene dersom du ønsker å sette opp en konsultasjon. Vi innehar også henvisningsrett til videre utredninger – inkludert bildediagnostisk undersøkelse.

  

Symptomer og Smertepresentasjoner ved Vondt i Tungen

– Bevegelsetap i tungen (tungen føles tung og er vanskelig å bevege)

– Fargeendring i tungen (endring i fargen på tungen til enten hvit, lyserosa, svart, brun eller flekkete farging)

– Nummenhet i tungen

– Prikking i tungen

– Ru på tungen (hårete eller lodden følelse på tungen)

– Smakstap i tungen (noen smaker, f.eks. søte smaker, kan være umulig å smake)

– Smerte i tungen (en smerte eller brennende følelse i deler eller hele tungen)

– Sår i tungen (hvite eller røde flekker som er smertefulle)

 

Kliniske tegn ved Vondt i Tungen og Tungesmerter

– Hoven tunge (kan være et symptom på en underliggende medisinsk tilstand, for eksempel streptokokk-infeksjon, kreft, Beckwith-Wiedemann syndrom (som fører til forstørrede organer), overaktiv bruskspyttkjertel, leukemi eller anemi)

– Hvit tunge (oppstår mest vanlig grunnet røyking og drikke av alkohol. Det kan også skyldes inflammasjon, hepatitt C eller allergi.)

– Lodden tunge (tungen kan bli irritert av irriterende substanser som antibiotika, kaffe, røyking eller munnskyll.)

– Plutselig opphovnet tunge (kan være et tegn på en allergisk reaksjon – som kan føre til problemer med pusten. Dette er å anse som en meget alvorlig situasjon og det anbefales å oppsøke legevakt umiddelbart.)

– Rosa tunge (kan være et tegn på jernmangel, folatsyre og / eller vitamin B12. Det kan også være en allergisk reaksjon mot gluten.)

Isbiter kan redusere hoven tunge

«Ved hoven tunge (f.eks. ved allergiske reaksjoner) så er det viktig (kanskje livsviktig?) å huske på at isbiter kan bremse opphovningen og gi personen bedre tid til å komme seg til legevakt eller lege før det eventuelt tetter seg igjen og gir luftveisproblemer.»

  

Kilder og Referanser:

1. Painotopia

2. Researchgate – Jaeger el al, 2012 – «Myofascial Trigger Point»

3. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundry

– Vondtklinikkene: Våre Klinikker og Terapeuter er Klare for å Hjelpe Deg

Trykk på lenken nedenfor for å se en oversikt over våre klinikkavdelinger. Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tilbyr vi utredning, behandling og rehabiliteringstrening, mot blant annet muskeldiagnoser, leddtilstander, nervesmerter og senevevsplager.

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i tungen:

Still oss gjerne spørsmål i kommentarfeltet nedenfor.

 

Har vondt i tungen, svelg og halsen. Hva kan være årsaken?

Det å ha vondt i tungen, svelget og halsen kan ofte forekomme ved ømme, hovne lymfeknuter – også kalt ‘hovne mandler’. Dette kan skyldes sykdom eller betennelse, og forekommer ofte på tidspunkt hvor man har et redusert immunforsvar (f.eks. grunnet lite søvn og mye stress).

 

Youtube logo liten– Følg Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse FACEBOOK

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *