Nakkesleng

Såkalt nakkesleng kan forekomme ved trafikkuhell, fall eller sportsskader. Årsaken til whiplash er den raske cervikale akselerasjonen etterfulgt av en umiddelbar deakselerasjon. Dette betyr at nakken ikke har tid til å ‘forsvare seg’ og dermed kan denne mekanismen hvor hodet blir kastet bakover og forover, samtidig som resten av kroppen ikke beveger seg like mye, føre til skader på muskler, leddbånd og sener inne i nakken. Hvis man opplever nevrologiske symptomer etter en slik ulykke (f.eks. Smerter ned i armene eller en følelse av nedsatt kraft i armene) skal man oppsøke legevakten umiddelbart.

 

En studie kalt The Quebec Task Force har kategorisert whiplash i 5 kategorier:

 

·      Grade 0: no neck pain, stiffness, or any physical signs are noticed

·      Grade 1: neck complaints of pain, stiffness or tenderness only but no physical signs are noted by the examining physician.

·      Grade 2: neck complaints and the examining physician finds decreased range of motion and point tenderness in the neck.

·      Grade 3: neck complaints plus neurological signs such as decreased deep tendon reflexes, weakness and sensory deficits.

·      Grade 4: neck complaints and fracture or dislocation, or injury to the spinal cord.

 

Det er hovedsakelig de som faller innenfor grad 1-2 som har best resultat med fysikalk behandling (e.g. fysioterapi, kiropraktikk). Grad 3-4 kan i verste fall føre til varige mèn, så det er derfor viktig at en person som har vært i en nakkesleng ulykke får en umiddelbar sjekk av ambulansepersonell eller en konsultasjon på legevakten – det kan også være svært viktig av forsikringshensyn at skaden registreres omgående etter ulykken.

 

>> Les også: Øvelser og opptrening for nakkesleng og whiplash-skader.

 

Trening og bevegelse er godt for kropp og sjel:

 • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
 • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
 • Greptrenende redskap kan være med på å styrke relevant håndmuskulatur og dermed være med på å bearbeide muskeldysfunksjon.
 • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
 • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
 • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
 • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.
1 svar
 1. katrine says:

  Hei! Jeg ble påkjørt bakfra for en mnd siden,fikk etter en stund vont i nakke og rygg. Gikk til kiropraktor. Ble mye bedre. Var så dum å ta en treningsøkt på romaskin. Ble mye verre.Har jeg gjort noe farlig som kan gjøre prognosen til å bli bra verre? Var ikke så bekymret men etter den tabben på romaskin ble jeg veldig bekymret…

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *