Komplekst Regionalt Smertesyndrom (KRSS)

Komplekst Regionalt Smertesyndrom er en kronisk, langvarig smertetilstand som vedvarer i over 6 måneder. Komplekst Regionalt Smertesyndrom oppstår normalt sett etter en skade og rammer oftest en ekstremitet (bein, arm, hånd eller fot). Følg oss gjerne på Facebook hvis du ønsker å holde deg oppdatert eller har spørsmål angående denne lidelsen. Smertesyndromet deles inn i type 1 og type 2.

Rammet av kronisk revmatisme og/eller kronisk smertesyndrom? Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme – Norge: Forskning og Nyheter» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt dette smertesyndromet og revmatiske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

To forskjellige varianter av Komplekst Regionalt Smertesyndrom

KRS blir delt inn i to forskjellige typer: KRS-1 og KRS-2. Personer uten bekreftet nerveskade blir klassifisert med type 1 og de med bekreftet nerveskade blir kategorisert i type 2. Nyere forskning har vist at det ofte forekommer bevis på nerveskade i type 1 også – så de to variantene kan bli slått sammen til en om kort tid.

 

Årsak: Hva forårsaker Komplekst Regionalt Smertesyndrom?

Man mener at KRS skyldes skade på, eller dysfunksjon, i det perifære og sentrale nervesystemet. Det sentrale nervesystemet består av hjernen og ryggmargen, og det perifære nervesystemet består av nervene som skilles ut fra hjerne og ryggmarg til resten av kroppen.

 

Smertedemping: Hvordan kan man lindre Komplekst Regionalt Smertesyndrom?

Kroniske smerter kan være vanskelige å behandle, men det er ikke umulig å få lindring. Ulike personer har effekt av forskjellige ting, men gjengangere for smertedempende tiltak er ting som senker stressnivået (yoga, meditasjon, pusteteknikker o.l.) og som gir økt blodsirkulasjon mot ømme og vonde muskler (fysikalsk behandling, massasje) – samt tilpasset leddbehandling fra offentlig autorisert behandler (kiropraktor eller manuellterapeut). Egentiltak slik som selvmassasje (f.eks. med triggerpunktballer) inn mot anspente muskler i skuldre og nakken (du vet du har noen!) og tilpasset opptrening (gjerne i varmtvannsbasseng) eller med treningsstrikker, samt uttøyning, kan være til god hjelp.

 

Smertepresentasjon: Symptomer på Komplekst Regionalt Smertesyndrom

Det karakteristiske symptomet på KRS er en konstant, betydelig smerte som vedvarer over 6 måneder. Smerten har blitt beskrevet som «brennende», «som nålestikk» eller som «et konstant trykk» på det affekterte området.

 

Smerten kan være spredd utover hele benet eller armen – eller så kan det være kun på et mindre området slik som en finger eller tå. Ofte vil området være så hypersensitivt (allodynia) at selv normal berøring kan oppleves som smertefullt.

Personer rammet av KRS kan også oppleve endringer i hudtemperatur, hudfarge og mulig hevelse i det påvirkede området. Dette skyldes unormal mikrosirkulasjon grunnet skade på de nervene som kontrollerer blodsirkulasjon og temperatur. Som et resultat av dette kan den affekterte armen eller beinet oppleves varmere eller kaldere enn sin motpart. Huden kan også endre farge – til blant annet blåaktig, lilla, blek eller rødlig.

 

Andre vanlige symptomer ved Komplekst Regionalt Smertesyndrom er:

 • Endringer i huden i området – den kan oppleves tynn og skinnende
 • Unormale svettemønster
 • Endring i negl og hårvekst
 • Stive ledd i det påvirkede området
 • Problemer med muskelkoordinasjon og nedsatt bevegelseevne
 • Unormal bevegelse i den påvirkede ekstremiteten – slik som låst stilling, risting og plutselige bevegelser

 

 

KRS symptomer kan variere i både intensitet og varighet. Noen tilfeller er milde og går bort av seg selv – mens andre, mer alvorlige tilfeller, kan vedvare livet ut og påføre den rammede personen livsvarige funksjonsendringer.

 

 

Epidemiologi: Hvem får Komplekst Regionalt Smertesyndrom? Hvem rammes oftest?

Komplekst regionalt smertesyndrom er vanligst blant kvinner, men kan ramme begge kjønn. Det kan oppstå i alle aldre, men har høyest forekomst i 40-års alderen. KRS er meget uvanlig blant den eldre befolkningen og i barn under 10 år.

 

 

Øvelser og uttøyning: Hvilke øvelser kan hjelpe mot Komplekst Regionalt Smertesyndrom?

Som nevnt tidligere så er dette forskjellig fra person til person. Mange opplever bedring med yoga, meditasjon og andre øvelser som senker stressnivået. Andre har effekt av regelmessig uttøyning av nakke og skuldre, da disse har en tendens til å spenne seg ekstra når man har denne lidelsen. Vi anbefaler at du får en god rutine som passer for akkurat deg og som inkluderer daglig, tilpasset, uttøyning av nakken.

 

Prøv disse: – Slik Løsner du Opp Muskelspenninger i Nakke og Skulder

ryggstrekking

 

Behandling av Komplekst Regionalt Smertesyndrom

vondt i muskler og ledd

Når vi snakker om behandling av kronisk smertesyndrom, så er det egentlig mest symptomlindring som gjelder – noen behandlingsmetoder kan være:

 • Fysikalsk behandling: Dette inkluderer behandlingstiltak som TENS, massasje, varmebehandling, kuldebehandling og uttøyningsteknikker.
 • Medikamentell behandling: Det finnes en rekke klinisk effektive medikamenter i behandlingen av KRS. Snakk med din fastlege angående hvilke medikamenter og smertestillende som kan passe for deg.
 • Muskelknutebehandling: Muskulær behandling kan redusere muskelspenninger og muskelsmerter i hele kroppen.
 • Leddbehandling: En ekspert på muskler og ledd (f.eks. kiropraktor) vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktige for den enkelte pasienten.
 • Nervestimulering: Stimulering av skadde nerver kan bedre funksjon og føre til økt tilheling.
 • Rehabiliteringstrening: Et treningsprogram for å holde det vonde beinet eller armen i bevegelse og øke blodsirkulsjonen kan være meget gunstig. Trening kan også forbedre ekstremitetens fleksibilitet, styrke og funksjon. I tillegg kan trening også motvirke sekundære hjerneendringer som ofte er knyttet til kroniske smerter.
 • Smertelindrende Hodepine- og Migrenemaske: Mange opplever nesten daglig hodepine med kroniske smertesyndromer. Slike masker som dette kan både fryses ned og varmes opp – dette medfører at de kan brukes mot mer akutte smerter (nedkjøling) og mer forebyggende (oppvarming og økt blodsirkulasjon).
 • Yoga og meditasjon: Yoga, mindfulness, pusteteknikker og meditasjon kan være behjelpelige med å senke nivået av psykisk stress i kroppen. Et godt tiltak for deg som stresser for mye i hverdagen.

 

Egenhjelp: Hva kan jeg gjøre selv mot kroniske smerter i muskler og ledd?

Som nevnt så er det ofte slik at vi spenner oss ekstra i muskler og at smertefibre blir mer sensitive når vi har kroniske smerter. Vi anbefaler alltid at egenbehandling er et av hovedtiltakene i kampen mot smerter – ved regelmessig egenmassasje (f.eks. med triggerpunktball) og uttøyning kan man være med på å forebygge plager i muskler og ledd.

 

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi – trykk på bildet for å lese mer om produktet)

 

Les mer her: – Dette bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi

 

Stilte spørsmål via vår gratis spørretjeneste på Facebook:

– Bruk kommentarfeltet nedenfor hvis du har spørsmål (garantert svar)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *