Vondt i Kragebeinet

Vondt i kragebeinet og kragebeinsmerter kan virkelig være smertefullt og plagsomt.

Vondt i kragebeinet kan skyldes årsaker som muskelskade / myalgi, muskelspenninger, refererte smerter fra skulderen, avklemming i skulderen strekk, leddlåsning, seneskade, betennelse, nerveirritasjon i nakke og rygg – andre diagnoser kan være frossen skulder eller bursitt – men husk at det også kan, i sjeldne tilfeller, skyldes mer alvorlige problemer. Kragebeinet er også ofte skrevet som kravebein. Kontakt oss gjerne på Facebook-siden vår eller via en av våre klinikkavdelinger dersom du har noen spørsmål.

 

– Smertene kan Stamme fra Feilfunksjon og Stivhet i Skulder og Nakken

Kragebeinet er avhengig av god funksjon i nakken og skuldrene. Ved redusert bevegelighet, stivhet og muskelspenninger kan det danne seg grunnlag for refererte smerter som går videre inn mot kragebeinet og i partiet vi kaller skulderbuen (over skulderbladet og nakkegropen). Ofte ser vi en tydelig sammenheng mellom smerter i kragebeinet og i skulderen.

 

– Hvor i Kragebeinet har du Vondt?

Vondt i kragebeinet kan forekomme både på venstre og høyre side, og både på innerste del mot brystplaten / sternum (dette leddet kalles også SC-leddet eller er sternoclavicularleddet) og mot ytterste del nærmest skulderen (mot akromion i det vi kaller AC-leddet som står for akromioclaviculaleddet). 

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av skulderplager og refererte muskelsmerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

Visste du at flere av musklene i skuldrene og nakkeovergangen kan gi smerter mot kragebeinet? Like nedenfor i artikkelen viser kiropraktor Alexander Andorff fram en god treningsvideo med øvelser som kan gi deg sterkere og mer bevegelige skuldre, samt bidra til å redusere kragebeinssmerter.

 

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene og Skulderbladene med Treningsstrikk

Vonde kragebein skyldes ofte dårlig funksjon i skuldre og skulderblad. Blant de aller mest effektive måtene å trene opp skuldermuskulaturen så finner vi trening med strikk. Slik trening isolerer nemlig de enkelte skuldermusklene og hjelper deg ved jevnlig bruk med å få tilbake funksjonaliteten og å avlaste kragebeinet. I denne videoen bruker vi flat, elastisk treningsstrikk (også kalt pilatesbånd)- som er en treningsmetode vi regelmessig anbefaler til våre pasienter innen rehabiliteringstrening.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap.

VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Har du lagt merke til hvor anspent du er i nakken når du har vondt i kragebeinet? Dette skyldes at nakken og kragebeinet er direkte påvirket av hverandre. Nettopp derfor bør du ha jevnlig fokus på uttøyning av nakkemusklene som vist nedenfor.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Vanlige Årsaker og Diagnoser ved Kragebeinsvondt

Først og fremst er det viktig å få fram at de vanligste diagnosene skyldes muskler og ledd. Muskelspenninger, også kjent som myalgier, kan i kombinasjon med leddrestriksjoner (også kjent som fasettleddlåsninger) i brystryggen, costaleddene (ribbeinsleddene som fester seg i brystryggen), i nakken og overgangen mot nakken – særlig trapezius, levator scapulae og pectoralis bidra til å gi smerter mot kragebeinet.

 

– Når Musculus Pectoralis Major gir Kragebeinsvondt

(Figur 1: Smertemønster fra brystmuskelen pectoralis major)

En overaktiv og forkortet brystmuskel kan bidra til å dra skulderleddet framover, som kan gi grunnlag for avklemming i skulderen, som igjen vil påvirke kragebeinet. Pectoralis major har et smertemønster som kan kjennes på forsiden av brystet, men også tidvis i framsiden av skulderen og videre ned i armen. Her er det viktig å nevne at pectoralis major ikke blir anspent slik på egenhånd – og at det er høy sannsynlighet for at det er redusert funksjon i skulderen på samme side. En god strategi vil være å starte med skulderøvelser og også fysikalsk behandling for å løse opp i smertene. En foroverlutet brystrygg og fremskutt nakkestilling kan også bidra til å legge mer belastning mot kragebeina.

 

– Når Skulderbladsmusklene Påvirker Kragebeinet

I skulderen har vi fire hovedstabilisatorer kalt rotatorcuffmansjetten (lenken åpner i nytt leservindu). Ved redusert funksjon i subscapularis, infraspinatus, supraspinatus og teres minor kan vi få smerter og ubehag i og rundt skulderen, samt videre mot kragebeinet.

 

– Rotator cuff skader

En vanlig diagnose som gir smerter i mot kragebeinet er rotator cuff skader (seneskade i skulderen). Dette kan innebære muskelskader, muskelspenninger, senebetennelser og seneskader. Vondt i kragebeinet kan også forekomme i kombinasjon med diagnosen ribbeinslåsning – som forekommer når en leddspalte i brystryggen, et såkalt torakal-costaledd, blir meget restriktiv i bevegelsen med tilhørende muskelspenninger.

 

Dette kan gi skarpe smerter, innenfor enten venstre eller høyre skulderblad, som nærmest går gjennom ryggen – fra bakside til front – noen ganger også fram mot kragebeinet. Hvis smertene er mer lokalisert til ytre del av kragebeinet mot skulderen, så vil man ofte se en tilhørende restriksjon og stivhet i cervikotorakal-leddet (der nakken møter brystryggen) og skulderen – dette vil også gi lokale, høye muskelspenninger i blant annet subscapularis muskulaturen.

 

– Sjeldne Diagnoser

Mer alvorlige, dòg sjeldne, diagnoser kan være lungesykdom, pneumothorax (kollapset lunge), metastase (kreftspredning) eller lungeemboli. Disse vil også vanligvis gi en rekke andre symptomer.

 

Årsaker: Hvorfor får man Vondt i Kragebeinet?

Det vanligste er at smertene skyldes akutt overbelastning, langvarig feilbelastning, traumer (slik som fall og ulykker) eller slitasje (artrose). Dersom det har vært fall fra sykkel eller lignende med påfølgende kragebeinssmerter, så bør det utredes for brudd eller kragebeinskader med bildediagnostikk (vanligvis MR undersøkelse eller røntgen).

 

Egentiltak og Egenbehandling mot Kragebeinssmerter

 • Målrettet rehabiliteringstrening
 • Avspenning mot muskelpunktene med triggerpunktball
 • Mer bevegelse i hverdagen

For å ta tak i egne feilfunksjoner som gir grunnlag for kragebeinssmerter er det viktig med en grundig kartlegging. Her kan en kliniker, slik som fysioterapeut eller moderne kiropraktor, hjelpe deg. En slik funksjonell og klinisk undersøkelse vil også hjelpe deg med å forstå kroppen din bedre, slik at du vet hvilke muskler, ledd, sener og nerver som er påvirket – eller som bør behandles og styrkes.

Tips 1: Målrettet Rehabiliteringstrening med Elastisk, Flatt Pilatesbånd (Lenken åpner i nytt vindu)

Å trene med elastisk strikk er både skånsomt og effektivt. Det kan hjelpe deg med å styrke og aktivere riktig muskulatur i og rundt kragebeinet, samt skulderbladene dine. Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om hvordan trening med pilatesbånd kan hjelpe deg med treningen.

– Ikke glem avspenning for stramme muskler og stress

I tillegg til riktig opptrening er det også viktig med avspenning. Ved vondt i kragebeinet er det spesielt viktig med avspenning for muskulatur i mellom skulderbladene og brystmusklene. For brystmusklene kan du rulle en triggerpunktball inn mot muskulaturen for å stimulere blodsirkulasjon og å løse opp i anspente muskelfibre. Daglig avspenning, cirka 10 til 30 minutter, på en triggerpunktmatte med nakkestøtte kan også anbefales.

Tips 2: Daglig Avspenning med Triggerpunktmatte med Nakkestøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Å ta seg tid til seg selv er utrolig viktig i en masete hverdag. Stress kan over tid sette seg som kraftige muskelspenninger og smerter. Prøv derfor gjerne å få en god rutine på daglig bruk av massasjematte (gjerne 20-30 minutter). Kombiner det gjerne med pusteteknikker eller positiv tenketerapi. Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om hvordan avspenning på massasjematte kan hjelpe deg med spenninger i brystryggen og kragebeinsområdene.

 

Hvem rammes av vondt i kragebeinet?

 • Akutte Skader
 • Langvarig Feilbelastning
 • Stress og Muskelspenninger Over Lengre tid

Akutte kragebeinsmerter er særlig lenket opp imot traume og fall. Syklister har en lei tendens til å skade kragebeinet når de faller av sykkelen – ofte grunnet en utstrakt arm eller lignende. Hvis du i tillegg til vondt i kragebeinet har brystsmerter og familiær historie med hjerteproblemer er det lurt å få en undersøkelse av fastlegen for å sjekke at alt står bra til, bare for å være på den sikre siden. Heldigvis er den vanligste årsaken redusert funksjon i nærliggende muskler og ledd.

 

– Muskelspenninger og Stress

Det er en dårlig bevart hemmelighet at stress fører til muskulære spenninger. Dette fører igjen, over tid, til feilaktig bruk av musklene og tilhørende ledd, som dermed kan gi grunnlag for både smerter og feilfunksjon. Så dersom du vet at du har en hektisk og stressende hverdag, og uten tid til deg selv i det hele tatt, anbefaler vi på det sterkeste at du gjør noen endringer i hverdagen din. For å ha et så høyt stressnivå over tid er ikke bra for hverken kropp eller sinn.

 

Hvor er kragebeinet?

Kragebeinets anatomi - Foto Wikimedia Commons

Kragebeinet er et bein som fester brystplaten (sternum) med skulderbladet. Det er to kragebein, ett på venstre side og ett på høyre side. La oss se litt nærmere på kragebeinets anatomi i neste del av artikkelen.

 

Kragebeinets Anatomi

På illustrasjonen ovenfor ser vi de viktige anatomiske landemerkene rundt kragebeinet. Vi ser hvordan det fester både mot brystplaten (sternum) og ut mot skulderbladet via akromionleddet (AC-leddet). Vi noterer oss særlig skulderleddet og hvordan skulderfunksjon ville vært umulig uten det viktige kragebeinet.

 

Muskulatur Rundt og på Kragebeinet

Syv muskler fester til kragebeinet. Noe som igjen understreker viktigheten ved å holde skuldrene og brystryggen i optimal funksjon. Ta tak i problemer når de først oppstår, søk hjelp fra en kliniker hvis du har smerter, så slipper du ofte at det blir langvarig. De syv musklene som fester til kragebeinet er pectoralis majus, sternocleidomastoideus (SCM), deltoideus, trapezius, subclavius, musculus sternohyoideus og øvre trapezius. Nedenfor på bildet ser vi hvor noen av dem fester i kragebeinet.

 

Kragebeinet og muskelfester - Foto Wikimedia

 

Det er også en rekke ledd som fester eller er relatert til kragebeinet– av de mest viktige er cervikotorakalovergangen (CTO), C6-T2 (som inkluderer de to nederste nakkevirvlene C6-C7 og de to øverste brystryggvirvlene T1-T2). Ved manglende funksjon i disse kan det oppstå leddsmerter og tilhørende myalgier i nærliggende muskelfester. Vi må naturligvis heller ikke glemme SC-leddet og AC-leddet.

 

Mulige Årsaker og Diagnoser ved Vondt i Kragebeinet

 • Angst (kan gi økte muskelspenninger også)
 • Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket)
 • Betennelse i kragebeinet
 • Bløtvevskade
 • Bursitt / slimposebetennelse (subakromialt)
 • Deltoideus (delta muskelen) myalgi (smertemønster som går på framside og bakside av skulder)
 • Frossen skulder / adhesiv kapsulitt
 • Herpes zoster (følger nervebanen det påvirker og gir et karakteristisk utslett i dermatomet til den nerven)
 • Infraspinatus myalgi (smerte som går på utside og framside av skulderen)
 • Kragebeinsbrudd
 • Kragebeinskade
 • Leddlåsning / dysfunksjon i ribbeina, nakke, skulder, brystrygg eller krageben
 • Lungebetennelse
 • Lungekollaps
 • Lungesykdom
 • Muskelspenninger i brystet eller brystryggen
 • Myalgi / myose i brystmuskulaturen
 • Nevropati (nerveskader kan oppstå lokalt eller lengre unna)
 • Panikkanfall
 • Pectoralis minor myalgi (kan gi smerte mot framside av skulder og ned i underarmen)
 • Pneumothorax (spontan kollaps av lunge)
 • Referert smerte fra brystryggsvirvlene
 • Revmatisme
 • Ribbeinsmuskulatur myalgi / myose
 • Ribbeinsleddlåsning (kan kombinert med aktive myalgier gi smerter dypt inne i skulderblad og kragebein)
 • Rotator cuff skade
 • Senebetennelse
 • Senedysfunksjon
 • Seneskade
 • Skoliose
 • Skulderbladfraktur
 • Skulderbladskade
 • Strekk i kragebeinmuskulaturen
 • Stress
 • Subluksasjon av kragebeinet (dislokert ute av stilling)
 • Sure oppstøt (spiserørsykdom / GERD)
 • Tendinitt
 • Tendinose
 • Øvre trapezius myalgi (kan gi smerter på overside av kragebeinet)

 

Sjeldne årsaker til vondt i kragebeinet

 • Benkreft eller annen kreft
 • Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)
 • Influensa (kan gi smerter i nesten hele kroppen inkludert kragebeinet)
 • Kreftspredning (metastase)
 • Pancoasts syndrom
 • Septisk artritt
 • Synovitt

 

Mulige rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i kragebeinet

 • Akutt vondt i kragebeinet
 • Betennelse i kragebeinet
 • Bortdovning i kragebeinet
 • Brenning i kragebeinet
 • Dype smerter i kragebeinet
 • Elektrisk støt i kragebeinet
 • Høyre kragebeinet er vondt
 • Hogging i kragebeinet
 • Intense smerter i kragebeinet
 • Knekking i kragebeinet
 • Knute i kragebeinet
 • Krampe i kragebeinet
 • Langvarige smerter i kragebeinet
 • Leddsmerter i kragebeinet
 • Låst i kragebeinet
 • Mauring i kragebeinet
 • Murring i kragebeinet
 • Muskelsmerter i kragebeinet
 • Nervesmerter i kragebeinet
 • Nummen i kragebeinet
 • Senebetennelse i kragebeinet
 • Skakk i kragebeinet
 • Skarpe smerter i kragebeinet
 • Skjev i kragebeinet
 • Sliten i kragebeinet
 • Stikking i kragebeinet
 • Støl i kragebeinet
 • Sår i kragebeinet
 • Venstre kragebeinet er vondt
 • Verking i kragebeinet
 • Øm i kragebeinet

 

Utredning og Undersøkelse av Smerter i Kragebeinet

 • Funksjonell Undersøkelse av Kragebein og Skulder
 • Bildediagnostisk Utredning (hvis medisinsk indisert)

 

Funksjonell Utredning

Ved en førstegangskonsultasjon hos oss på Vondtklinikkene vil klinikeren første starte med en historietagning av dine symptomer og smerter. Deretter går man videre til å undersøke funksjonen i og rundt kragebeinet – som da vil inkludere utredning av nakken og skuldrene. Ofte vil man, ved kragebeinsplager, ha funn slik som reduserte bevegelse i skulder og nakke – eller betydelige muskulære spenninger. Leddrestriksjoner i brystryggen og mellom skulderbladene kan også være sterkt bidragsytende til slike plager.

 

Forebygging av Smerter i Kragebeinet

 • Ta smerter og feilfunksjon på alvor – oppsøk kyndig hjelp.
 • Oppsøk trivsel i hverdagen, og ta deg tid til deg selv.
 • Jobb med god søvnrytme og gode leggerutiner.
 • Regelmessig bevegelse (daglig tur for eksempel).
 • Trening av skuldre og skulderblad med strikk

Bildediagnostisk Utredning

Noen ganger kan det være nødvendig med billeddiagnostikk (røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd) for å fastslå den nøyaktige årsaken til problematikken. Normalt sett vil man klare seg uten å ta bilder av kragebeinet, men det er aktuelt hvis det forekommer mistanke om skade, brudd eller alvorlig patologi. Nedenfor ser du diverse bilder av hvordan kragebeinet ser ut i de forskjellige undersøkelsesformene.

 

VIDEO: MR Skulder og kragebeinet (Normal MR Undersøkelse)

MR beskrivelse:

 

“R: Intet patologisk påvist. Ingen funn.”

 

Forklaring: Dette er en sammensetning av MR undersøkelsebildene fra en normal skulder uten MR funn. Skulderen var vond, men det var altså ikke skader synlig på bildene – det viste seg senere at smertene kom fra leddrestriksjoner i nakke og brystrygg, samt aktive muskelknuter / myalgier i rotator cuff muskulaturen, øvre trapz, rhomboideus og levator scapula. Løsningen ble stabiliserende rotator cuff trening (se øvelser), kiropraktisk leddkorrigering, muskelbehandling og spesifikke hjemmeøvelser. Takk for at dere deler slike bilder med oss. Bildene er anonymisert.

 

MR bilde av skulderen (aksialt snitt)

MR av skulder, aksialt snitt - Foto Wikimedia

MR AV SKULDER, AKSIALT SNITT – FOTO WIKIMEDIA

Forklaring av MR bilde: Her ser du et normalt MR av skulder, i et aksialt snitt. På bildet ser vi infraspinatus muskelen, scapula, subscapularis muskelen, serratus anterior muskelen, glenoid, pectoralis minor muskelen, pectoralis major muskelen, coracobrachialis muskelen, fremre labrum, det korte hodet til biceps-senen, deltoid muskelen, det lange hodet til biceps-senen, deltoid muskelen, hodet av humerus, teres minor senen og bakre labrum.

 

MR bilde av skulderen og kragebein (koronalt snitt)

MR av skulder, koronalt snitt - Foto Wikimedia

MR av skulder, koronalt snitt – Foto Wikimedia

Forklaring av MR bilde: Her ser du et normalt MR av skulderen, i et koronalt snitt. På bildet ser vi teres major muskelen, latissimus dorsi muskelen, subscapular arterien, subscapular muskelen, glenoid, suprascapular arterien og suprascapular nerven, trapezius muskelen, kragebenet (clavicle), øvre labrum, hodet av humerus, deltoid muskelen, nedre labrum, den artikulære kapselen og humeral arterien.

 

Røntgen av skulder og kragebein

Røntgen av skulder - Foto Wiki

Beskrivelse av skulder røntgenbildet: Her ser vi et bilde som er tatt anteriort til posteriort (tatt fra front mot bak).

 

Diagnostisk ultralyd undersøkelse av skulder og kragebeinet

Ultralyd bilde av skulder - bicepssenen

Beskrivelse av ultralyd undersøkelsebildet av skulderen: I dette bildet ser vi en diagnostisk ultralydundersøkelse av skulder. På bildet ser vi bicepssenen.

 

CT av skulder og kragebeinet

CT undersøkelse av skulder - Foto WIki

Beskrivelse av CT undersøkelsebildet av skulder: På bildet ser vi et normal skulderledd.

Behandling av Vondt i Kragebeinet

 • Konservativ, Fysikalsk Behandling
 • Invasiv Behandling (Kirurgi)

Fysikalsk Behandling

Dette er ikke-invasive behandlingsformer som tar sikte på å bearbeide og behandle feilfunksjon i muskler, sener, bindevev, nerver og ledd. Ved slik behandling kombinerer klinikeren, ofte fysioterapeut eller kiropraktor, ulike behandlingsteknikker for å oppnå bedring. Ved behandling av kragebeinsplager kan dette, blant annet, inkludere:

 • Graston (senevevsverktøy)
 • Intramuskulær akupunktur (for å løse opp i spenninger)
 • Laserterapi (MSK)
 • Leddmobilisering (for å øke leddbevegelighet)
 • Muskulære teknikker
 • Muskelknutebehandling (triggerpunktbehandling)
 • Spesifikk rehabiliteringstrening (gjerne med elastisk strikk)
 • Traksjon
 • Trykkbølgebehandling (for visse skulderdiagnoser)

En kliniker vil velge behandlingsmodaliteter basert på funn fra den kliniske undersøkelsen. For eksempel, ved betydelig stivhet i skulderleddet, vil det ligge et naturlig høyere fokus på skulderleddsmobilisering og traksjon, for å promotere mer bevegelse og bedre plassforhold. Men det er viktig å jobbe helhetlig – med både muskler, sener og ledd i kombinasjon.

 

Invasiv Behandling (Injeksjoner og Kirurgi)

Det som definerer invasive behandlingsmetoder er at det forekommer økt risiko. Operasjoner og smerteinjeksjoner er noen av de invasive behandlingsformene man ønsker å holde seg unna, men i visse tilfeller er de nødvendige. For eksempel ved kragebeinsbrudd er det nødvendig å operere benet på plass (dersom det er et komplisert brudd), slik at det gror riktig. Ved invasive teknikker veier man alltid risiko opp mot mulig gevinst.

 

– Kirurgisk inngrep: Syklist med Kragebeinsbrudd

I dette eksempelet var en syklist uheldig og brakk kragebeinet – han måtte opereres. Her ser du før og etter bildet. Ortopedkirurgene ble nødt til å operere inn en titanplate med 7 skruer for å sørge for at bruddet tilhelet riktig. Kan du tenke deg hvordan det kragebeinet ville sett ut dersom man ikke hadde operert på det? Det hadde ikke sett pent ut. Men det kan nok også forventes at denne syklisten må leve med litt plager fra kirurgien i framtiden.

Kragebeinsbrudd og operasjon - Foto Wikimedia

 

– Vondtklinikkene: Våre Klinikker og Terapeuter er Klare for å Hjelpe Deg

Trykk på lenken nedenfor for å se en oversikt over våre klinikkavdelinger. Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tilbyr vi utredning, behandling og rehabiliteringstrening, mot blant annet muskeldiagnoser, leddtilstander, nervesmerter og senevevsplager.

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende Vondt i Kragebeinet (FAQ)

Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor for å stille spørsmål. Eller send oss en melding via sosiale medier eller en av våre andre kontaktmuligheter.

Sporsmål: Årsak til plutselig vondt i kragebeinet ut mot skulderen?

Som nevnt finnes det en rekke mulige årsaker og diagnoser til vondt i kragebeinet ut mot skulderen på venstre eller høyre side – symptomene må sees i helhet. Men blant annet refererte smerter fra nærliggende muskeldysfunksjon eller leddrestriksjoner (i nakke, brystryggen, ribbein og skulder) kan gi smerter i kragebeinet. Frossen skulder og subakromial bursitt er også to relativt vanlige diagnoser. Andre mer alvorlige årsaker er lungesykdom og mange andre diagnoser. Se liste høyere opp i artikkelen. Hvis du utdyper problematikken din i kommentarfeltet nedenfor så kan vi gjøre mer for å hjelpe deg.

 

Spørsmål: Årsak til vondt på innerste delen av kragebeinet mot brystet?

Ved dysfunksjon i muskler og ledd kan det oppstå smerter i SC-leddet (kjent som sternoclavicular-leddet), dette er området der kragebeinet fester til brystet. Dette kan også gi høy overaktivitet i pectoralis (brystmuskelen) og kan gi uttalt trykkømhet når man trykker på kragebeinet. Slike smerter oppstår tilnærmet alltid i kombinasjon med nedsatt leddfunksjon i nakke, brystrygg og / eller skulder.

 

Spørsmål: Kan skumrulle hjelpe meg med vondt i kragebeinet?

Ja, en skumrulle og muskelknuteballer kan hjelpe deg til dels med stivhet og myalgier, men hvis du har et problem med kragebeinet anbefaler vi at du tar kontakt med kvalifisert helsepersonell innenfor muskuloskeletale fag og får et kvalifisert behandlingsopplegg med tilhørende spesifikke øvelser – mest sannsynlig så vil du også trenge leddbehandling for å normalisere tilstanden. Skumrulle benyttes gjerne mot brystryggen for å øke sirkulasjonen i området. Vi anbefaler ellers at du går daglige turer med god armsving for å holde blodsirkulasjonen oppe – det finnes ingen snarveier til god helse.

 

Spørsmål: Hvorfor får man smerter i kragebeinet?

Smerte er kroppens måte å si at noe er galt på. Dermed må smertesignaler tolkes som at det er en form for dysfunksjon i det involverte området, som bør utredes og videre utbedres med riktig behandling og trening. Årsaker til smerter i kragebeinet kan skyldes plutselig feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid, som kan føre til økte muskulære spenninger, leddstivhet, nerveirritasjon og, hvis ting har gått langt nok, skader på ledd og sener.

 

Spørsmål: Kvinne, 40 år, spør – hva bør gjøres med vondt kragebein fullt av muskelknuter?

Vanlige muskelspenninger mot kragebeinet kan blant annet stamme fra brystmusklene og skuldermuskulaturen. Muskelknutene har mest sannsynlig oppstått grunnet feilbalanse i muskulatur eller feilbelastning. Det kan også oppstå tilhørende muskelspenninger rundt leddrestriksjoner i nærliggende brystrygg, ribbein, nakke og skulderledd. I første omgang bør du få kvalifisert behandling, og deretter få spesifikke øvelser og uttøyning slik at det ikke blir et gjentagende problem senere i livet. Du kan også bruke følgende øvelser til å trene opp stabilitet i brystrygg og skulder. Ta kontakt her eller på Facebook-siden vår hvis du ønsker flere tips og øvelser.

Relevante spørsmål med samme svar: Kan man ha muskelknute i kragebein?

 

Referanser, Forskning og Kilder:

Cox et al (2012). Chiropractic management of a patient with lumbar spine pain due to synovial cyst: a case report. J Chiropr Med. 2012 Mar; 11(1): 7–15.

Kalichman et al (2010). Dry Needling in the Management of Musculoskeletal Pain. J Am Board Fam MedSeptember-October 2010. (Journal of the American Board of Family Medicine)

Bronfort et al. Spinal Manipulation, Medication, or Home Exercise With Advice for Acute and Subacute Neck Pain. A Randomized Trial. Annals of Internal Medicine. January 3, 2012, vol. 156 no. 1 Part 1 1-10.

Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundy, Ultrasoundpaedia, LiveStrong

Andre populære søkefraser for denne artikkelen: Vondt i  kravebein, kravebeinsmerter

 

Youtube logo liten– Følg Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Se Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

facebook logo liten– Følg Kiropraktor Alexander Andorff på FACEBOOK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *