knevondt

Kondromalasi (Løperkne)

Kondromalasi, bedre kjent som løperkne, er en skadetilstand som rammer brusken mellom kneskålen og lårbenet. Kondromalasi (løperkne) beskriver en bruskskade der brusken brytes ned og blir myk, samt uregelmessig i kantene. Tilstanden rammer altså brusken på baksiden av kneskålen (se MR bilder lenger ned i artikkelen) – brusk som fungerer som en naturlig støtdemper når vi løper, hopper og lignende aktiviteter som med overbruk kan føre til nedbryting av brusken. En differensialdiagnose til kondromalasi er patellofemoralt smertesyndrom, som skiller seg fra førstnevnte på den måten at det ikke er påvist bruskskade. Diagnosen rammer ofte unge atleter, men kan ramme i alle aldre – også eldre som overbelaster knærne over evne.

 

Vondtklinikkene: Våre Tverrfaglige og Moderne Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på kneplager.

 

 

Årsaker til kondromalasi (løperkne)

Tilstanden oppstår grunnet repetitiv fysisk belastning over tid uten tilstrekkelig restitusjon eller støttemuskulatur. Feilstillinger i føttene, knær, lårben og hofte kan også føre til at man feilbelaster knærne. Over tid vil brusken slites ned slik at den blir røff i kantene istedenfor dens normale glatte utseende. Mange blir overrasket over at slik belastning kan føre til bruskskader over tid uten at de har hatt noen direkte skade eller traume mot knærne. Det er fem hovedårsaker til at man utvikler løperkne:

  • Overbruk: For mye løping, hopping og aktivitet med høy belastning mot knærne – uten tilstrekkelig hvile og trening av nærliggende, støtdempende muskler (se øvelser her). Det er fra denne type årsak at tilstanden har fått navnet sitt – løperkne.
  • Kneskålmalplassering: Hvis en kneskål som er ute av posisjon kan den ikke beskyttes av brusken på normal måte. Noen mennesker blir født med feilplassering av kneskålen.
  • Svak støttemuskulatur: Musklene i hofte, legg og lår er alle veldig viktige når det kommer til forebygging av kneproblematikk – blant annet løperkne. Disse musklene hjelper til med å støtte og avbelaste kneet, samt sørge for at det holder seg i riktig posisjon. Om de ikke er sterke nok kan dette føre til at kneskålen er feilplassert ved belastning, noe som fører til et økt trykk mot brusken og raskere nedbryting av denne. Denne nedbrytingen vil kunne gi smerter etterhvert.
  • Kneskade eller traume: En skade mot kneet, slik som en ulykke, fall eller direkte slag mot kneet, kan alle føre til at kneskålen forskyver seg ut av sin normale posisjon. Dette kan naturlig nok også føre til skade på brusken bak kneskålen.
  • Muskelubalanse: Sterke lårmuskler kombinert med svake leggmuskler kan også være en årsak til feilplassering av kneskålen. En slik ubalanse vil nemlig kunne dra eller dytte kneskålen ut av sin normale posisjon.

 

Avlastning og Belastningsstyring ved Løperkne

En knekompresjonsstøtte kan gi både avlastning og økt stabilitet til det påvirkede kneet. Støtten fungerer ved at den også bidrar til økt blodsirkulasjon i kneet – som gir økt tilgang på næringsstoffer og dermed også raskere tilheling.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den kan hjelpe kneet ditt.

 

 

Relatert artikkel: – 4 gode øvelser for vonde føtter!

Undersøkelse av ankel

Videre lesing: – Vondt i foten? Dette bør du vite!

Vondt i hælen

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *