innovervendte knær 2

Innovervendte Knær (Genu Valgum) | Årsak, diagnose, symptomer, øvelser og behandling

Lær mer om symptomer, årsak, behandling, øvelser og mulige diagnoser ved innovervendte knær. Innovervendte knær er kjent som genu valgum på det medisinske fagspråket. Følg og lik oss gjerne på Facebooksiden vår.

 

Vondtklinikkene: Våre Tverrfaglige og Moderne Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på kneplager.

 

– Når knærne vender innover mer enn de burde

Genu valgum (innovervendte knær) er altså en tilstand hvor knærne tilter såpass mye innover at de er borti hverandre – uten at anklene er det. Denne diagnosen er vanligst blant unge barn og kan føre til at foreldre blir meget bekymrede og redde. Men det er slik at i de aller fleste tilfeller så vil barnet vokse det av seg uten noen større tiltak – dog så kan det sies at man anbefaler barnefysioterapi ved slike tilfeller for å forsikre seg om best mulig funksjonalitet. I de tilfellene som barnet ikke vokser det av seg eller at det oppstår i senere tid, så kan det være nødvendig med ytterligere behandling og tiltak.

  

Dersom du vil vite mer om vondt i kneet kan du lese omfattende om dette i denne oversiktsartikkelen nedenfor. Denne artikkelen her derimot er tilegnet spesifikt innovervendte knær.

Les mer: – Dette bør du Vite om Knesmerter

knesmerter og kneskade

 

Hva er genu valgum (innovervendte knær)?

Genu valgum blir ofte bare kalt skjeve knær eller innovervendte knær. Tilstanden gjør det slik at dersom personen har knærne inntil hverandre (med beina samlet), så vil det fortsatt være en tydelig avstand mellom anklene. Knærne ser altså ut som om de dytter inn mot hverandre.

 

Diagnosen er relativt vanlig og rammer så mye som 20 prosent av 3-åringer. I de aller fleste tilfellene så vil ting, som nevnt tidligere, bli bedre av seg selv uten eksterne tiltak. Kun 1 prosent (eller mindre) i 7-års alderen vil fortsatt ha diagnosen – med andre ord, så vokser de fleste det av seg. I sjeldne tilfeller så kan diagnosen vedvare inn i ungdomstiden – eller så kan oppstå i senere liv grunnet underliggende sykdom.

 

– Ovenfor ser du et eksempel på en typisk utvikling av genu valgum

Eventuell behandling er avhengig av hva som er årsaken til tilstanden – og det kan variere fra person til person.

 

Årsaker: Hvorfor har noen innovervendte knær?

Det er flere mulige årsaker til genu valgum. Blant annet flere genetiske tilstander. Noen mulige årsaker og risikofaktorer inkluderer:

 • Hofteproblematikk
 • Overvekt
 • Sykdom eller skade som påvirker bein og hofte
 • Artritt i kneet
 • Mangel på vitamin D eller kalsium
 • Svakhet i muskulatur (særlig sete og hofter) og muskulær ubalanse

Det er altså vanlig at muskelsvakhet er en utløsende faktor for denne tilstanden – og det er derfor vanlig at dette er en tilstand man ofte ser hos yngre barn i utvikling.

 

Avlastning og Belastningsstyring ved Kneplager

Dersom de innovervendte knærne også gir smerter bør man vurdere avlastningstiltak – sik som knekompresjonsstøtte. Støtten kan bidra  til å gi både økt stabilitet og avlastning til området.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den kan hjelpe kneet ditt.

  

Diagnose: Hvordan diagnostiseres innovervendte knær (genu valgum)?

Grunnet at det er såpass vanlig i de under 3 år, så stiller man ofte ikke den offisielle diagnosen på denne aldersgruppen. Men dersom tilstanden vedvarer blant litt eldre barn og videre, så vil klinikeren forsøke å finne selve årsaken. Eventuell behandling blir deretter tilpasset årsaken til problematikken.

 

Klinikeren vil stille flere spørsmål i historietagningen (anamnese), samt undersøke personens medisinske historikk og tidligere diagnostiserte sykdommer. Av klinisk undersøkelse så vil man særlig undersøke:

 • Knærnes stilling når barnet står oppreist
 • Ganglag
 • Benlengde og eventuelle forskjeller der
 • Ujevnt slitasjemønster på skotøyet

I visse tilfeller kan det også være aktuelt med bildediagnostikk (MR eller røntgen) for å anslå årsaken til tilstanden.

 

Behandling av innovervendte knær

Behandling og eventuelle tiltak som blir gjort avhenger av problemets art og årsak. Noen mulige behandlingsformer kan inkludere:

 

 • Barnefysioterapi: En barnefysioterapeut er en fysioterapeut med fokus på utredning og behandling av muskuloskeletale tilstander hos barn og unge. Fysioterapi er hovedsakelig fokusert på spesifikk trening for å adressere muskulære svakheter og ubalanser hos barnet.
 • Medisin og medikamenter: Dersom det er underliggende sykdom, så kan det være aktuelt med spesifikk medisinering tilpasset eventuelle funn.
 • Jevnlig bevegelse og trening: En kliniker kan gi barnet enkle styrkeøvelser og tøyninger. Slike øvelser kan hjelpe til med å styrke svake muskler i beina og på denne måten rette ut knærne.
 • Vekttap: Dersom overvekt er en faktor i problematikken så kan det å redusere belastningen ved å gå ned i vekt være en god ide. Økt vekt legger nemlig økt belastning mot beina og knærne som kan føre til at innovervendte knær blir forverret.
 • Såletilpasning: Såler kan tilpasses av ortoped. Slike såletilpasninger har som hensikt å hjelpe barnet med å gå riktig og tråkke mer korrekt på foten. Slike såletilpasninger er særlig effektivt for barn som har tydelig benlengeforskjell. I mer alvorlige tilfeller så kan det også være aktuelt med ortopediske skinner for å sørge for at beina vokser i riktig anatomisk stilling.
 • Kirurgi: Operasjon er svært sjeldent benyttet mot genu valgum – men kan benyttes i visse meget alvorlige tilfeller hvor barnefysioterapi og andre tiltak ikke har fungert.

 Prognose

Foreldre burde altså ikke bekymre seg. I majoriteten av barn med genu valgus så vil tilstanden bli bedre av seg selv etterhvert som barnet vokser. Vi anbefaler dòg at du tar kontakt med barnefysioterapeut for undersøkelse av muskulatur, beinstilling og ganglag – for å se om det er aktuelt med opptrening eller såletilpasning. Dersom tilstanden forekommer i eldre alder så bør det undersøkes av lege. Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

NESTE SIDE: – Dette bør du Vite om Knesmerter

knesmerter og kneskade

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *