Ischiogluteal bursitt - Foto Wiki

Ischiogluteal bursitt (gluteal slimposebetennelse)

Gluteal slimposebetennelse, også kjent som ischiogluteal bursitt, er en tilstand som kan gi sterke smerter, rødlig hevelse og betennelse på bakside av setet i tuberositas på ischium.


Ischiogluteal bursitt kan oppstå etter et enkelt traume (fall eller ulykke) eller gjentatte mikrotraumer (som for eksempel langvarig belastning). Slimposebetennelse i setet kan også oppstå fra noe så enkelt som at du sitter mye på setet i løpet av hverdagen, da gjerne på en lite ergonomisk kontorstol eller lignende.

 

Grunnets slimposens posisjon ligger den utsatt til for traume eller friksjonsskader. Som du ser på bildet nedenfor ligger den rett på ischiumbenet, nærmere bestemt tuberositas ischium – slimposen blir kalt ischiogluteal bursa.

Ischiogluteal bursitt - Foto Wiki

Ischiogluteal bursitt – Foto Wiki

Hva er en slimpose / bursa?

En bursa er en væskefylt ‘slimpose’ som finnes i forskjellige steder av kroppen. Disse slimposene er designet for å redusere friksjon mellom forskjellige lag av vev – dermed er de typisk lokalisert til områder som kan være utsatt for slike friksjonskader.

 

Ischiogluteal bursitt symptomer

Området kan bli varmt, smertefullt og rødlig i huden – en tydelig hevelse vil som regel også være tilstede. Det vil med andre ord føles ut som en betennelse i setet og glutes, og smertene er i de fleste tilfeller også tilstede om natten. I visse tilfeller (for eksempel ved manglende behandling) kan betennelsen bli septisk, og kalles da septisk ischiogluteal bursitt.

 

Ischiogluteal bursitt behandling

  • Få diagnostisert plagen hos lege
  • NSAIDS og betennelsedempende medikamenter
  • Anti-inflammatorisk laserbehandling
  • Nedising / kryoterapi
  • Hvile. Unngå mistenkte årsaker.
  • Støtte og eventuelt sportsteip eller kinesioteip for å forhindre ytterligere irritasjon
  • Ved manglende bedring, ta kontakt med lege eller legevakt

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

 

DDx. Gluteal myalgi kan i visse tilfeller gi mye av de samme smertene som en bursitt, men da uten rødlig hevelse eller betennelsesymptomer. Gluteus medius kan også være med på å bidra til såkalt falsk isjias.


Billeddiagnostikk: Diagnostisk ultralydbilde av ischiogluteal bursitt

Diagnostisk ultralydbilde av ischiogluteal bursitt slimposebetennelse - Foto Radiopaedia

Bildet viser et positivt funn av ischiogluteal bursitt.

 

 


 

Les også:
Vondt i bekkenet (lær om forskjellige årsaker til smerter i bekkenet og hva du kan gjøre for å bli kvitt dem)

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

Eat blueberries - Photo Wikimedia Commons

Visste du at? – Blåbær virker naturlig inflammasjonsdempende og kan også virke smertedempende.

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Andre kilder:
Nakkeprolaps.no

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *