vondt i hodebunnen

Smerter og Ømhet i Hodebunnen | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Har du smerter og ømhet i hodebunnen? Her kan du lære mer om vondt i hodebunnen, samt tilhørende symptomer, årsak, behandling og ulike diagnoser ved hodebunnsmerter.

Vondt og ømhet i hodebunnen er faktisk overraskende vanlig – og kan skyldes ting som er veldig lette å behandle (slik som flass) eller årsaker som kan være mer krevende, slik som infeksjoner og parasittangrep.  Husk at du også kan kontakte oss på Facebooksiden vår ved eventuelle spørsmål.

 

– Få det undersøkt

Du må alltid ta smerter i hodebunnen på alvor – det er endel diagnoser som kan forverres ytterligere hvis du ikke tar tak i det . Dersom du opplever vedvarende ømhet eller smerter oppe på hodebunnen så anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege allerede i dag. Dersom du har tilhørende spenninger eller plager i nakken og kjeven, så er det også mulig at det du opplever er refererte smerter fra nakkens, eller kjevens, muskler og ledd.

 

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av nakkeplager og refererte muskelsmerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

Visste du at flere av musklene i kjeven og nakken kan gi smerter mot øret, ansiktet, hodet og tinningen? Senere i artikkelen viser kiropraktor Alexander Andorff fram en god treningsvideo med øvelser som kan hjelpe deg mot muskelrelaterte plager i nakken og kjeven.

 

De vanligste tilstandene og diagnosene som kan forårsake vondt og ømhet i hodebunnen er:

 • Flass og hudirritasjon
 • Hodepine (spenningshodepine)
 • Hudbetennelse (dermatitt)
 • Hudsykdommer
 • Infeksjoner
 • Lus
 • Refererte smerter fra nakken eller kjeven
 • Refererte smerter fra nakkerotasjonsmuskelen musculus sternocleidomastoideus
 • Refererte smerter fra nakkemuskelen musculus splenius capitis
 • Temporal artritt (mer sjelden)

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til at du har vondt og ømhet i hodebunnen, samt ulike symptomer og diagnoser ved slike smerter.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor er jeg øm og vond i hodebunnen?

Diskusjon med helsepersonell

Her vil vi gå igjennom en rekke mulige årsaker og diagnoser som kan føre til smerter og ømhet i hodebunnen.

 

Flass og Hudirritasjon

Frika ut av flass? Ikke vær det. Flass påvirker så mange som 50% av oss. Karakteristiske symptomer på flass og hudirritasjon i hodebunnen inkluderer kløe og tørr, løs hud. Denne tørre huden kan i mange tilfeller legge seg som løse hudrester på skuldrene til de som er mest utsatt. Det mange ikke vet er at flass også kan gi økt oljeproduksjon i hodebunnen, som gjør at håret blir fett og fremstår uvasket.

 

– Hudirritasjon og flass kan ha flere årsaker

Flass kan forårsakes av store variasjoner i været, solbrenthet, lite fuktighet i hudcellene, oversensitivitet ovenfor visse hårprodukter og visse typer av soppinfeksjoner (!) som trives godt oppe i hodebunnen. Det finnes en rekke effektive produkter for å behandle denne tilstanden – inkludert naturlige tiltak som kokosolje, aloe vera, eplecidereddik og probiotisk mat (kosthold som stimulerer vekst av snille bakterier).

 

Hodepine (spenningshodepine)

Kronisk hodepine og nakkesmerter

Mange er kjent med at muskler og ledd kan referere smerter når de blir rammet av feilfunksjon og hypomobilitet. Dette smertemønsteret er unikt for hver enkelt muskel – men kort fortalt så er det særlig nakkemuskulaturen og nakkeleddene som kan sende smerter som legger et trykk på toppen av hodet eller ut mot tinningen.

 

– Forverret av Stress

Tilstanden forekommer som regel ved høy stressbelastning i hverdagen over lengre tid – som igjen fører til at musklene blir stramme og smertefulle. Ofte kalt stressnakke. Den tverrfaglige klinikken Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi har skrevet en glimrende og veldig detaljert artikkel vedrørende denne moderne diagnosen. Intramuskulær nålebehandling, moderne kiropraktikk, fysioterapi, trykkbølgebehandling og hjemmeøvelser er alle delaktige i aktiv behandling mot denne tilstanden.

 

Avlastning og Avspenning ved Stresshodepine og Nakkeplager

Både stresshodepine og stressnakke kan gå hardt utover hverdagsfunksjon og energinivået vårt. Nettopp derfor er det så viktig å ha perioder med egentid og aktiv avspenning. For deg som plages med nakkespenninger kan en nakkehammock være til stor nytte. Andre gode avspenningstiltak inkluderer akupressurmatte eller gjenbrukbar varmepakning (for å regelmessig løse opp i anspente muskler).

Tips: Nakkehammock (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om nakkehammocken og hvordan den kan hjelpe nakken din.

 

Hudbetennelse (Dermatitt)

Hudceller

Dermatitt er et generelt begrepp for hudbetennelse. Vanlige symptomer inkluderer kløende, sviende og hoven hud – samt at man kan oppleve, grunnet inflammasjonsresponsen (hvor immunforsvaret forsøker å bekjempe betennelsen), små blemmer og irriterte hudskorper.

 

Slike betennelser i huden kan trigges av flere årsaker. Blant annet:

 • Giftige planter (brennesle og lignende)
 • Hårprodukter
 • Metaller (for eksempel nikkel)
 • Såper og kremer
 • Vann
 • Vaskemidler

Hudsykdommer

Eksem er et eksempel på en vanlig hudsykdom som kan gi tørr og irritert hud. Det finnes dog titalls andre hudsykdommer som også kan bidra til tørr hodebunn – så hvis du plages med dette over lengre tid, så anbefaler vi sterkt at du blir utredet av en legespesialist innen dermatologi.

 

Infeksjon

Infeksjoner kan oppstå i hodebunnen i likhet med mange andre steder i kroppen – særlig utsatt er kanskje hårrøttene. Slike infeksjoner kan være smertefulle, såre og gi lokal varmeøkning i huden. De vanligste områdene som rammes av infeksjon i hårrøttene er baksiden av nakken, baksiden av hodet og armhulene. Noen ganger kan man også se infisert puss og væske. En annen infeksjon som særlig kan ramme barn er soppinfeksjoner i hodebunnen – medisinsk sett kjent som tinea capitis og tinea versicolor. Denne typen av infeksjon kan også medføre hårtap.

 

Lus

Mange grøsser bare de tenker på at små insekter løper rundt oppe i hodebunnen – og det med god grunn! Lus kan iigne overraskende på flass og hudflak. Disse små rakkerne er utrolig smittsomme og elsker å formere seg – en enkelt lus kan leve og godte seg i hele 30 dager i hodebunnen eller andre steder på kroppen. Og eggene deres kan leve enda lenger – så vet du det.

 

Du kan kjøpe lusemiddel på apoteket dersom du mistenker at du eller noen av dine kjære er rammet av en solid luse-infeksjon. Husk også at lus biter godt fra seg og at de, med tiden, kan føre til tydelige utslett og røde prikker i hodebunnen.

 

Refererte Smerter til Hodebunnen fra Nakken eller Kjeven

(Figur 1: Refererte smerter fra muskelknuter i nakken og kjeven)

I illustrasjonen ovenfor kan du se smertemønstre fra ulike muskler i nakken og kjeven. Et smertemønster innebærer refererte smerter fra en anspent muskel som kan kjennes i hele eller deler av det røde området vist ovenfor. Her er det særlig viktig å merke seg musklene splenius capitus (langsgående på hver side av nakken) og sternocleidomastoideus. Veldig ofte har slike referansesmerter grunnlag i en kombinasjon av redusert leddbevegelighet og muskelspenninger. Ofte har muskelspenningene bygget seg opp over lang tid.

 

Temporal artritt

Vondt i Tinningen

Ekstra trykkøm og sensitiv på siden av hodet og hodebunnen? Det kan være temporal artritt. Temporal-arterien er en blodåre som går til siden av hodet (tinningen) fra øret. Temporal artritt er en medisinsk diagnose hvor denne blodårene blir betent og meget sår for berøring. Dette inkluderer ofte en forhøyning i CRP og typiske symptomer inkluderer kjevesmerter, hodepine og visuelle synsforstyrrelser. Man har også sett at tilstanden særlig rammer de eldre og de med polymyalgia revmatika (PMR).

 Behandling av Smerter og Ømhet i Hodebunnen

Doktor snakker med pasient

Behandlingen du mottar vil være avhengig av hva som forårsaker smertene du opplever. Spesialshampoo og balsam kan hjelpe deg med å lindre tørrhet og kløe i hodebunnen grunnet tørr hud. Visse naturlige oljer, slik som lavenderolje og aloe vera, kan hjelpe deg med å lindre og lege sår i hodebunnen. Men vi gjør også oppmerksom på at det er fornuftig å oppsøke en legespesialist innen dermatologi dersom du har hatt langvarige plager med ømhet i hodebunnen.

 

– Undersøk plagene dine

Noe av det aller, aller viktigste er at du faktisk tar tak i problematikken og oppsøker hjelp. Vi vil jo ikke at lusene skal få bygge seg villa og stifte familie i hodebunnen din – vil vi vel?

 

VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke og Nakkespenninger

I videoen nedenfor kan du lære deg 5 gode øvelser mot spenninger i nakken og nakkeovergangen. Mange blir overrasket når de ser hvordan muskler i nakken og kjeven kan, blant annet, referere smerter videre mot hodet og hodebunnen.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen skal du være.

 

Oppsummering

Ved vedvarende ømhet i hodebunnen bør du oppsøke fastlegen din. Enkelt og greit. Dersom det ikke finnes tegn på andre årsaker, så øker sannsynligheten for at plagene kommer fra nakken eller kjeven. Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

triggerpunktballer

Sett med 5x Triggerpunktballer

Triggerpunktballer brukes ved å legge ballen slik at den treffer godt inn i den vonde muskelen eller senen. Dette vil, i likhet med fysikalsk behandling, føre til økt blodsirkulasjon og tilheling i stramme og vonde muskelfibre. Et meget godt tiltak for deg som liker å ta tak i problemer på egenhånd – og da særlig for deg som også er rammet av nakkehodepine grunnet anspent muskulatur i øvre rygg og nakkeregionen.

Les mer her (åpner i nytt vindu): Sett med 5x Triggerpunktballer

 

– Vondtklinikkene: Våre Klinikker og Terapeuter er Klare for å Hjelpe Deg

Trykk på lenken nedenfor for å se en oversikt over våre klinikkavdelinger. Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tilbyr vi utredning, behandling og rehabiliteringstrening, mot blant annet muskeldiagnoser, leddtilstander, nervesmerter og senevevsplager.

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i hodebunnen (FAQ)

Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor for å stille spørsmål. Eller send oss en melding via sosiale medier eller en av våre kontaktmuligheter.

 

Youtube logo liten– Følg Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *