Fibromyalgi og tinnitus: Når øresusen kimer

5/5 (3)

Sist oppdatert 24/02/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Fibromyalgi og tinnitus: Når øresusen kimer

Her ser vi nærmere på relasjonen mellom fibromyalgi og tinnitus (øresus). Hvorfor forekommer tinnitus hyppigere hos personer med fibromyalgi? Det skal du få svar på i denne artikkelen.

La oss innlede med at fibromyalgi er et særdeles komplekst kronisk smertesyndrom. Forskningen har avdekket at diagnosen både er nevrologisk og revmatologisk betinget – altså multifaktoriell. Mange med fibromyalgi melder også om at de plages med tinnitus (øresus) – noe som forskerne også har sett nærmere på. Tinnitus innebærer altså oppfattelsen av lyder inne i øret, som ikke egentlig ikke har en ytre kilde. Flere opplever det som en piping, men for andre kan det høres mer ut som summing eller susing.

Oppsiktsvekkende resultater fra kjent studie

Vondt i øret - Foto Wikimedia

I en kjent studie hvor man sammenlignet omfanget av tinnitus blant personer med fibromyalgi versus en kontrollgruppe (som ikke hadde fibromyalgi), fant man temmelig oppsiktsvekkende resultater. Blant de testede fant de nemlig ut at 59.3% av fibromyalgipasientene hadde øresus. I kontrollgruppen var tallet nede i 7.7%. Således var det en markant høyere prevalens av tinnitus blant fibromyalgigruppen.¹ Men hvorfor er det egentlig slik?

Hva er tinnitus?

Før vi går videre, tar vi et lite steg tilbake og ser litt nærmere på tinnitus. Tinnitus er oppfattelsen av en lyd uten at det finnes en kilde som avgir denne lyden. Hvordan personer opplever tinnitus kan variere kraftig – og det er et stort mangfold av lyder som kan oppleves. De kan blant annet beskrives som:

 1. Ringing
 2. Susing
 3. Brøling
 4. Gresshoppelyder
 5. Skrikende lyder
 6. Kokende tekanne
 7. Strømmende lyder
 8. Statisk støy
 9. Pulsering
 10. Bølger
 11. Klikking
 12. Ringetone
 13. Musikk

I tillegg til at lyden man opplever kan variere fra person til person, så kan også intensiteten gjøre det. For noen er lyden høy og påtrengende – og for andre er lyden mer som en lett bakgrunnsstøy. Noen opplever den også konstant, i motsetning til andre, som kanskje opplever den mer episodisk.

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter i muskler, sener, nerver og ledd. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Sentralnervesystemet og tinnitus

Spennende forskning i tidsskriftet kalt ‘Hearing research’, som ikke overraskende publiserer studier om hørselsproblemer og tinnitus, mener at øresus kan stamme fra sentralnervesystemet.² De viser altså til at øresus kan stamme fra en overaktivitet i sentralnervesystemet. En tilstand kjent som sentral sensitivisering. Mange med fibromyalgi vil dra kjensel på dette, da man også mener at flere av symptomene innen fibromyalgi, blant annet flere av de nevrologiske, kan stamme fra nettopp denne tilstanden.

Hva er sentral sensitivisering?

Sentralnervesystemet består av ryggmargen og hjernen. Overaktivitet i nervene tilhørende sentralnervesystemet beskrives som sentral sensitivisering – og har tidligere blant annet blitt lenket til forhøyet rapportering av smertesignaler.³ Samme prosess som man spekulerer i om spiller en sentral rolle innen de forhøyede smertesignalene hos fibromyalgipasienter. Vi har tidligere skrevet en omfattende artikkel om nettopp fibromyalgi og sentral sensitivisering (lenken åpner i nytt leservindu – slik at du kan lese ferdig denne artikkelen først) som vi anbefaler at du leser.

Hyperalgesia: En konsekvens av sentral sensitivisering

Det medisinske uttrykket for overrapporterte smertesignaler er hyperalgesia. Kort fortalt betyr dette altså at smertestimuli blir kraftig forsterket og dermed resulterer i betydelig mer smerter enn det egentlig burde gjort. En studie publisert i ‘The international tinnitus journal’ meldte også om en mulig lenke mellom nakkesmerter og tinnitus – hvor de beskrev at så mange som 64% av som kom inn med tinnitus også hadde smerter og redusert funksjon i nakken. Et kjent problemområde for mange med fibromyalgi.4

Godt avspenningstips: 10-20 minutter daglig i nakkehammock (lenken åpner i nytt leservindu)

Som nevnt plages mange med fibromyalgi med spenninger i øvre rygg og nakken. En nakkehammock er en kjent avspenningsteknikk som tøyer på nakkens muskler og ledd – og som dermed kan gi lindring. Ved betydelige spenninger og stivhet kan du forvente at du vil kjenne tøyingen ekstra godt de første gangene. Dermed kan det være lurt å kun ta korte økter i starten (cirka 5 minutter). Trykk på bildet eller her for å lese mer om hvordan den fungerer.

Kan øresymptomene og tinnitusen hos fibromyalgipasienter skyldes sentral sensitivisering?

Ja, mener altså forskerne. I en større utredning for å finne ut av hvorfor mange fibromyalgipasienter opplever øresus og øresymptomer (blant annet et trykk i øret), konkluderte de med at det ikke skyldes feil i indre øret. Men mente at det skyldtes sentral sensitivisering. Denne forskningen ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Clinical Rheumatology.5 Tidligere har vi skrevet om hvordan stress og andre triggere ser ut til å forverre både symptomer og smerter ved fibromyalgi. Således blir det naturlig at vi snakker om avspenningsteknikker og behandlingsteknikker som kan bidra til å redusere slike spenninger.

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med smerter i muskler og ledd

Våre offentlig autoriserte klinikere ved våre klinikker tilhørende Vondtklinikkene har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Behandling og avspenning mot tinnitus

Det finnes dessverre ingen kur mot tinnitus, men forskning har vist at flere behandlingsmetoder og avspenningsteknikker kan gi symptomlindring.6 Dette inkluderer blant annet:

 1. Avspenningsteknikker og mindfulness
 2. Lydterapi
 3. Behandling av anspente muskler i nakken og kjeven

Å kombinere flere teknikker gir grunnlag for optimale resultater. At personer rammet av tinnitus har konkrete egentiltak og teknikker de kan benytte seg av  når det suser som verst er viktig. Slik at de kan oppleve en mestringsfølelse og på den måten føle at de har noe mer kontroll over tilstanden.

1. Avspenningsteknikker og mindfulness

Avspenning kommer i mange fasonger. Avspenningsmassasje, pusteteknikker, akupressurmatte, yoga, mindfulness og kognitiv terapi kan alle være eksempler på teknikker som gir ro og lindrer spenninger. Å kombinere slike teknikker, for eksempel ved å benytte seg av lydterapi (vi snakker mer om det i neste del av artikkelen) samtidig som at man ligger på akupressurmatte, kan være spesielt nyttig.

2. Lydterapi

Lydterapi

Lydterapi er en behandlingsmetode som brukes mot tinnitus. Spesielt utformet lyd, på frekvenser tilpasset målinger av pasienten, nuller ut øresusen eller flytter fokuset bort fra tinnitusen. Lydene kan være alt fra fallende regn, bølger, naturlyder eller lignende.

3. Behandling av anspente muskler i nakken og kjeven

kiropraktisk behandling

Det er godt dokumentert at spenninger i nakken og kjeven er et stort problem for mange med fibromyalgi. Tidligere refererte vi også til forskning som viste til høyere forekomst av tinnitus blant pasienter med nakkesmerter og nakkeplager – inkludert slitasjeforandringer (artrose). På dette grunnlaget kan man si at fysikalsk behandling som løser opp i muskulære spenninger kan spille positiv rolle for denne pasientgruppen. Tidligere har vi vist til forskning som viser til at fibromyalgipasienter kan respondere godt på tilpasset avspenningsmassasje.8 Tørrnåling (intramuskulær akupunktur) er også en behandlingsform som kan gi reduksjon i muskelsmerter i denne pasientgruppen.9

VIDEO: 5 øvelser mot sliten nakke

I videoen ovenfor viser kiropraktor Alexander Andorff v/ Vondtklinikkene avd Lambertseter i Oslo fram seks øvelser tilpasset for pasienter med betydelig nakkeartrose. Dette treningsprogrammet består av skånsomme øvelser som også passer for personer med fibromyalgi. Bare husk å tilpasse dagsform og sykdomshistorikk. Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår hvis ønskelig.

«Oppsummering: Forskning viser altså til at nærmere 60% med fibromyalgi lider av tinnitus – i varierende grad. Fra mildere, episodiske utgaver til konstante og høylytte utgaver. Det finnes ingen kur mot tinnitus, men det finnes en rekke symptomlindrende tiltak som pasienter med fibromyalgi og tinnitus bør kjenne til. En kombinasjon av egentiltak, tilpasninger i hverdagen og profesjonell oppfølging kan gi optimale resultater.»

Vondtklinikkene: Helhetlig behandlingstilnærming er viktig

Kontakt gjerne en av våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene dersom du ønsker mer informasjon om hvordan vi bruker kombinasjoner av behandlingsteknikker – inkludert massasje, nervemobilisering og terapeutisk laserterapi – for å oppnå best mulige resultater.

Bli med i vår revmatisme og fibromyalgi-støttegruppe

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd. Ellers setter vi utrolig stor pris på om du vil følge oss på Facebook-siden og Youtube-kanalen vår (lenken åpner i nytt vindu).

Del gjerne for å støtte de med revmatisme og kroniske smerter

Hei! Kan vi be deg om en tjeneste? Vi ber deg pent om like innlegget på FB-siden vår og å dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Vi utveksler også gjerne lenkebytte med relevante nettsider (kontakt oss på Facebook hvis du vil utveksle lenke med din hjemmeside). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med revmatisme og kroniske smertediagnoser. Så vi håper at du vil hjelpe oss med denne kunnskapskampen!

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne tverrfaglig helse

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være innen den ypperste eliten innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll Sundet).

Kilder og Forskning

1. Puri et al, 2021. Tinnitus in Fibromyalgia. P R Health Sci J. 2021 Dec;40(4):188-191. [PubMed]

2. Norena et al, 2013. Tinnitus-related neural activity: theories of generation, propagation, and centralization. Hear Res. 2013 Jan;295:161-71. [PubMed]

3. Latremoliere et al, 2009. Central Sensitization: A Generator of Pain Hypersensitivity by Central Neural Plasticity. J Pain. 2009 Sep; 10(9): 895–926.

4. Koning et al, 2021. Proprioception: the missing link in the pathogenesis of tinnitus? Int Tinnitus J. 2021 Jan 25;24(2):102-107.

5. Iikuni et al, 2013. Why do patients with fibromyalgia complain of ear-related symptoms? Ear-related symptoms and otological findings in patients with fibromyalgia. Clin Rheumatol. 2013 Oct;32(10):1437-41.

6. McKenna et al, 2017. Psychother Psychosom . 2017;86(6):351-361. Mindfulness-Based Cognitive Therapy as a Treatment for Chronic Tinnitus: A Randomized Controlled Trial

7. Cuesta et al, 2022. Efficacy of Sound Therapy for Tinnitus Using an Enriched Acoustic Environment with Hearing-Loss Matched Broadband Noise. Brain Sci . 2022 Jan 6;12(1):82.

8. Field et al, 2002. Fibromyalgia pain and substance P decrease and sleep improves after massage therapy. J Clin Rheumatol . 2002 Apr;8(2):72-6. [PubMed]

9. Valera-Calero et al, 2022. Efficacy of Dry Needling and Acupuncture in Patients with Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. [Meta-analyse / PubMed]

Artikkel: Fibromyalgi og tinnitus: Når øresusen kimer

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

FAQ: Vanlige spørsmål om fibromyalgi og tinnitus

1. Er tinnitus og øresus det samme?

Ja, øresus er bare et synonym for tinnitus – og vice versa.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *