Stiv person syndrom: Når kroppen og musklene stivner helt

4/5 (4)

Sist oppdatert 24/02/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Stiv person syndrom: Når kroppen og musklene stivner helt

Stiv person syndrom er en sjelden autoimmun og nevrologisk diagnose. Stiv person syndrom gir gradvis forverrede alvorlige muskelspasmer og stivhet.

Stiv person syndrom (stiff person syndrome på engelsk) ble for alvor kjent for allmennheten når media skrev om at Celine Dion var rammet av denne sykdommen. Sykdommen er ikke dødelig, men kan være ekstremt funksjonsnedsettende og går veldig hardt utover livskvaliteten. Diagnosen klassifiseres primært inn i 3 forskjellige typer og alvorlighetsgrader.¹ I visse utgaver av diagnosen kan personen også oppleve dobbeltsyn, balanseproblemer og redusert taleevne.

Notat: Tilstanden er svært sjelden – og man estimerer at cirka 1 av 1.000.000 mennesker utvikler denne sykdommen.

Symptomer på stiv person syndrom

Stiv rygg om morningen i sengen

Stiv person syndrom er kjennetegnet ved smertefulle muskelsammentrekninger (spasmer) som vanligvis rammer beina og ryggen. I tillegg til dette kan muskelspasmer også ramme magemusklene – og sjeldnere i armene, nakken og ansiktsmusklene. I tillegg til dette kan tilstanden gi hyperreaktivitet og sensitivitet i forhold til stimuli – slik som berøring.

– Episodiske spasmer trigget av kalde temperaturer og emosjonelt stress

Muskelspasmene ved stiv person syndrom oppstår episodisk – og særlig hvis personen blir overrasket eller skremt. I tillegg til dette er det kjent at kalde temperaturer og emosjonelt stress kan trigge muskelspasmer.

– Musklene blir som planker

Her er det viktig å få fram at man snakker om ekstreme muskelspasmer og sammentrekninger. Området som rammes kan oppleves som ekstremt stivt og ‘plankeaktig’.

Symptomene vil variere basert på hvilke områder som er rammet

vondt i muskler og ledd

Stiv person syndrom har ikke et helt fastsatt mønster i forhold til musklene som rammes. Dermed vil også symptomene kunne variere. Symptomer kan inkludere:

 • Vanskelig å gå eller endret ganglag
 • En helt stiv holdning grunnet spasmer i rygg og kjerne
 • Ustøhet og fall
 • Tungpustethet (om syndromet rammer musklene i brystet)
 • Kroniske smerter
 • Økt ryggkurve (hyperlordose) grunnet betydelige ryggspasmer
 • Angst og redd for å gå ut

Sjeldnere symptomer kan inkludere symptomer med dobbeltsyn, talevansker og koordinasjonsproblemer. For noen starter diagnosen med kramper og stivhet i beina som gradvis blir verre og verre.

Hva forårsaker stiv person syndrom?

Man mener altså at stiv person syndrom er en autoimmun, nevrologisk sykdom. Dette ble slått fast i forskning allerede tilbake i 1991.² Autoimmune tilstander innebærer at kroppens eget immunforsvar angriper friskt vev og celler. I likhet med majoriteten av andre autoimmune sykdommer er det slik at kvinner er oftere rammet enn menn.

– Unike antistoffer assosiert med stiv person syndrom

Evidens for en autoimmun opprinnelse inkluderer funn av antistoff i spinalvæsken hos personer med denne sykdommen. Dette antistoffet heter anti-GAD65 – og blokkerer et enzym kalt glutaminsyredekarboksylase (GAD). Sistnevnte enzym er direkte involvert i å lage nervetransmitteren (nervesignalstoffet) gamma-aminosmørsyre (GABA). GABA er direkte involvert i forhold til å forsterke de hjernebølgene som er forbundet med en avslappet tilstand og sinnsro. Antistoffene ved stiv person syndrom blokkerer / ødelegger altså denne nervetransmitteren.

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter i muskler, sener, nerver og ledd. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av offentlig autoriserte terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

GABA og rollen i stiv person syndrom

sunnere hjerne

GABA er en inhibitorisk nervetransmitter som fungerer i nervesystemet vårt – inkludert i hjernen. Dette innebærer altså at den hemmer utladning av nerveimpulser. Du kan jo da tenke deg hva som skjer dersom vi reduserer det naturlige innholdet av denne nervetransmitteren i nervesystemet?

Mangel på GABA gir økte nerveimpulser

Når vi reduserer GABA-innholdet i kroppen vil vi få økte nerveimpulser – og dette vil igjen trigge sammentrekning i muskler. Som igjen fører til spasmer og ufrivillige muskeltrekninger. Ikke minst vil mangel på GABA også gjøre oss mer sensitive ovenfor sensorisk og fysisk stimuli. I form av hypersensitivitet eller allodynia.

Trening og GABA

Trening og bevegelse er essensielle metoder for å øke GABA-nivåene i kroppen. Studier har vist at både gåturer og yoga har positiv effekt på disse nivåene.³ Lett trening, for eksempel med strikk, er også en trygg og skånsom måte for fysisk trening som passer for de aller fleste pasientgrupper.

Anbefaling: Trening med elastisk strikk (lenken åpner i nytt leservindu)

For personer som er sensitive ovenfor trening anbefales det gjerne trening med strikk. Faktisk har denne treningsformen dokumentert positiv effekt for blant annet personer med fibromyalgi (les: Fibromyalgi og strikktrening). Trykk på bildet eller her for å mer om pilatesbåndet.

Kosthold og GABA

Studier viser til at probiotiske matvarer, altså som stimulerer de gode tarmbakteriene, kan bidra til å øke innholdet av GABA. En studie publisert i Journal of Food Science and Technology viser til at følgende mat har høyt innhold av probiotika:4

 • Kefir
 • Yoghurt
 • Kulturmelk
 • Ost
 • Surdeig
 • Oliven
 • Suragurk
 • Kimchi

Særlig kefir, yoghurt og kulturmelk er kjente kilder for probiotika. De har også lav pH-verdi som er særdeles gunstig for de gode tarmbakteriene.

«Her er det viktig å nevne at kosthold er ganske subjektivt – og at det kan være nyttig å få veiledning gjennom en profesjonell ernæringsfysiolog dersom man føler at man opplever store problemer med kosthold.»

Medikamentell behandling av stiv person syndrom

Personer med stiv person syndrom behandles helhetlig med fysioterapi, kostholdsråd, stressreduksjon – og medikamentell behandling. Som ved andre autoimmune diagnoser er det vanlig med immunsuppresive medikamenter som reduserer immunforsvarets aktivitet. I tillegg til dette mottar de også vanligvis reseptbelagte muskelavslappende medikamenter.

Diagnostisering av stiv person syndrom

Stiv person syndrom er en ekstremt sjelden og komplisert tilstand. Som nevnt er det estimert at det rammer 1 pr 1 million personer. Her er det viktig å nevne at mange av symptomene og de kliniske tegnene ved stiv person syndrom kan overlappe med andre, mer kjente, kroniske tilstander (slik som Parkinsons). Primært sett er det to diagnostiseringsmetoder som brukes for å diagnostisere denne autoimmune tilstanden:

 • Blodprøver

En blodprøve vil kunne avdekke om man har et høyt innhold av antistoffet anti-GAD65. I tillegg benyttes blodprøver for å undersøke etter andre sykdommer eller mangler.

 • Elektromyografi (EMG)

Dette er en test som måler elektrisk aktivitet i muskler ved bruk av elektroder. Ved stiv person syndrom vil det blant annet vurderes om muskelen trekker seg sammen, når den egentlig burde vært avslappet.

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med smerter i muskler og ledd

Våre offentlig autoriserte klinikere ved våre klinikker tilhørende Vondtklinikkene har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Oppsummering: Stiv person syndrom

Noe av det viktigste å få fram her er at dette er en ekstremt sjeldent tilstand. Flere andre diagnoser kan gi lignende symptomer og kliniske tegn. Men vi tilråder selvfølgelig, at dersom du plages med regelmessige muskelspasmer, stivhet og lignende symptomer, må du selvfølgelig utredes og få hjelp med dette, blant annet gjennom din fastlege og fysikalsk  behandler.

VIDEO: 5 øvelser mot stivhet i ryggen

På bakgrunnen av tematikken i denne artikkelen viser vi her fem øvelser mot ryggstivhet. Slik stivhet kan blant annet skyldes artrose og leddslitasjeforandringer i det aktuelle området i ryggen.

Bli med i vår revmatisme og kroniske smerter støttegruppe

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd. Ellers setter vi utrolig stor pris på om du vil følge oss på Facebook-siden og Youtube-kanalen vår (lenken åpner i nytt vindu).

Del gjerne for å støtte de med revmatisme og kroniske smerter

Hei! Kan vi be deg om en tjeneste? Vi ber deg pent om like innlegget på FB-siden vår og å dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Vi utveksler også gjerne lenkebytte med relevante nettsider (kontakt oss på Facebook hvis du vil utveksle lenke med din hjemmeside). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med revmatisme og kroniske smertediagnoser. Så vi håper at du vil hjelpe oss med denne kunnskapskampen!

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne tverrfaglig helse

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være innen den ypperste eliten innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll Sundet).

Kilder og Forskning

1. Muranova et al, 2023. Stiff Person Syndrome. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan. 2023 Feb 1. [StatPearls / PubMed]

2. Blum et al, 1991. Stiff-person syndrome: an autoimmune disease. Mov Disord . 1991;6(1):12-20. [PubMed]

3. Streeter et al, 2010. Effects of Yoga Versus Walking on Mood, Anxiety, and Brain GABA Levels: A Randomized Controlled MRS Study. J Altern Complement Med. 2010 Nov; 16(11): 1145–1152.

4. Syngai et al, 2016. Probiotics – the versatile functional food ingredients. J Food Sci Technol. 2016 Feb; 53(2): 921–933. [PubMed]

Artikkel: Stiv person syndrom: Når kroppen og musklene stivner helt

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

FAQ: Vanlige spørsmål om stiv person syndrom

1. Hvor mange rammes av stiv person syndrom?

Man estimerer at det er så få som 1 av 1.000.000 personer som rammes av denne autoimmune, nevrologiske tilstanden. Diagnosen ble for alvor kjent for allmennheten når det var klart at Celine Dion var diagnostisert med denne sykdommen.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *