psiki rematik 700

Rematik psoriatic (panyakit gabungan radang)

Artritis psoriatik mangrupikeun panyakit gabungan kronis, rematik anu mangaruhan sakitar 1/3 jalma anu ngagaduhan kaayaan kulit psoriasis. Psoriasis mangrupikeun panyakit kulit anu nyababkeun ruam beureum anu khas sareng kulit paéh - paling sering ditingali dina siku, tuur, tungkak, suku, leungeun, kulit sirah sareng daérah sanés. Ngarasa Luncat nuturkeun tur resep kami ogé via média sosial. Kami ogé marahmay naroskeun ka anjeun - upami hoyong - bagikeun tulisan dina média sosial pikeun paningkatan pamahaman, fokus sareng langkung seueur panalitian ngeunaan gangguan rematik. Hatur nuhun sateuacana ka sing saha waé anu bagikeun - éta tiasa masihan bédana ageung pikeun anu kapangaruhan.

 



Kapangaruhan? Miluan grup Facebook «Rheumatism - Norwégia: Panaliti sareng warta»Kanggo pembaruan panganyarna ngeunaan panilitian sareng tulisan média ngeunaan karusuhan ieu. Di dieu, anggota ogé tiasa nampi bantosan sareng dukungan - dina unggal waktos sadinten - ngalangkungan pertukaran pangalaman sareng saran masing-masing. Kami ogé ngagaduhan program latihan khusus pikeun jalma anu ngagaduhan gangguan rématik dina saluran YouTube urang (muka dina jandela anyar).

 

Dina tulisan gambaran ieu, kami alamatna di handap ieu kategori:

  • Béda naon waé rematik psoriatic
  • Faktor résiko pikeun rematik psoriatic
  • Gejala rematik psoriatic
  • Diagnosis rematik psoriatic
  • Pengobatan rematik psoriatic
  • Rematik sareng diet diet
  • Timer perlakuan

 

Naon anu béda tipeu rematik psoriatic?

Aya lima varian béda tina rematik psoriatic. Dina raraga ngaoptimalkeun pangobatan sareng ukuran, penting pikeun milari saha varian anu anjeun gaduh.

 

Sirmétik psoriasis rematik

Jenis ieu mangaruhan sendi anu sami - tapi dina dua sisi awak. Sering aya sababaraha sendi anu keuna sareng kondisina tiasa ngancurkeun hubunganana sareng fungsi sadidinten kusabab karuksakan sendi anu progresif. Dugi ka 50% ku jinis ieu rematik kapangaruhan parah janten padamelan sadidinten tiasa janten sesah pisan. Ku sababaraha cara, rematik psoriatik simétris ngingetkeun rematik rematik.

 



Asymmetric psoriasis rematik

Varian ieu biasana mangaruhan hiji dugi ka tilu sendi dina awak - anu tiasa janten sendi ageung atanapi alit - contona sendi tuur, pinggul atanapi ramo. Sendi anu pencét dina hiji sisi awak teu jeung nu sejen - dina pola asimétri.

 

DIP-gabungan psoriasis rematik

Sambungan DIP mangrupikeun sendi luar leutik tina ramo sareng toes. Varian rematik psoriatik ieu mangaruhan - ku sabab kitu namina - utamina mendi ieu. Kusabab kamiripan sareng osteoarthritis - anu ogé biasana mangaruhan sendi DIP - sering didiagnosis.

 

spondylitis

Spondylitis mangaruhan tulang tonggong sareng nyababkeun réaksi peradangan, ogé kaku, dina beuheung, bagian handap, tulang tonggong sareng sendi pelvis (sendi iliosacral). Réaksi peradangan ieu ogé ngabatesan rentang gerak alami sendi. Spondylitis ogé tiasa nyerang jaringan konéktif - sapertos ligamén sareng tendon.

 

Gangguan Mutiara

Varian rematik psoriatik ieu mangrupikeun vérsi anu paling dahsyat - nyababkeun parobihan anu parah, progresif tina sendi - teras utamina sendi anu langkung alit tina ramo sareng toes. Sering éta ogé ngakibatkeun nyeri dina tonggong sareng beuheung handap. Untungna, jenis ieu psoriatic arthritis ogé paling langka.

 

Saha anu kapangaruhan ku rematik psoriatic?

Antara 10-30% jalma anu ngagaduhan karusuhan kulit psoriasis sangsara tina psoriatic arthritis. Panyakit gabungan mangaruhan awéwé sareng lalaki sami-sami sering - sareng panyakitna tiasa ngaraos dina sagala umur, tapi biasana mangaruhan jalma umur 30-50 taun. Anu nyababkeun karusuhan éta masih henteu lengkep dipikaterang, tapi dipercaya yén éta disababkeun ku faktor genetik sareng otoimun. Artritis psoriatik lumangsung utamina 10 taun saatos tanda-tanda mimiti psoriasis, biasana antara umur 30 sareng 55 taun.

 

Saloba 40% jalma sareng rematik psoriatic ngagaduhan sajarah kulawarga kulit atanapi panyakit gabungan. Ngagaduhan indung sareng psoriasis triple kasempetan ngembangkeun psoriasis sareng psoriasis rematik sorangan.

 

Naon Anu Nimbulkeun Psoriasis Artritis?

Urang kedah tetep émut yén psoriasis raket patalina sareng rematik psoriatik - nyaéta faktor anu ningkatkeun kasempetan panyakit kulit ogé sacara langsung nyumbang kana ningkatkeun kasempetan panyakit gabungan ogé. Faktor résiko tangtu tiasa nyababkeun atanapi nganyenyeri psoriasis. Ieu daptar sababaraha diantarana:

 



Tatu kana kulit: Jangkitan kulit atanapi gatot kaleuleuwihan dina kulit tiasa dikaitkeun kana ngaronjatna tina psoriasis.

cahaya panonpoe: Kaseueuran jalma ngaraos sinar panonpoé ngagaduhan pangaruh positip kana kaayaan kulitna - tapi pangalaman sakumpulan alit anu sinar panonpoé ngajantenkeun kaayaan langkung parah. Nyandak sun suned khususna tiasa nyababkeun gejala psoriasis anu langkung kuat.

HIV: Diagnosis ieu nyababkeun sering lumangsungna psoriasis sareng gejala kulit.

obat: Sajumlah pangobatan parantos nunjukkeun sipat ngajangjikeun luhureun karusuhan kulit ieu, kalebet. Pameungpeuk béta, tablet malaria, sareng litium.

stress: Seueur jalma anu kakurangan tina psoriasis merhatoskeun kemunduran anu ditanda upami aranjeunna parah pisan.

roko: Jalma anu ngaroko gaduh kasempetan anu langkung kapangaruhan ku psoriasis kronis.

alkohol: Nginum alkohol mangrupakeun faktor résiko penting pikeun psoriasis.

Parobihan hormonal: Hormon tiasa ngatur psoriasis sareng kumaha parah na - contona, waktos langsung saatos ngalahirkeun tiasa nyababkeun parah pisan pikeun jalma-jalma tangtu.

 

Gejala rematik psoriatic

Rematik psoriatik, siga Anchovy / ankylosing spondylitis, mangrupikeun spondyloarthritis seronegatif. Ieu ngandung harti yén henteu aya faktor rheumatoid anu dipendakan nalika diuji. Artritis psoriatik tiasa nyababkeun sababaraha gejala sareng papanggihan klinis, kalebet sacolitis (peradangan peradangan sendi pelvis), pembengkakan sendi ramo sareng pembengkakan sendi umum sareng panas di luhur sendi nalika keuna. Panyakit ieu tiasa mangaruhan sababaraha sendi sareng normal bakal ngorotan kana waktos.

 

generasi

Artritis psoriatic mangrupikeun panyakit gabungan anu rematik, rematik anu sering nyababkeun bengkak dina sendi anu katarajang - sapertos tuur, tungkak, suku sareng / atanapi panangan. Biasana, sababaraha sendi tiasa diambek dina waktos anu sami - teras éta bakal bareuh sareng nyeri, ogé beureum sareng panas. Upami ramo kapangaruhan, ieu tiasa nyababkeun "ramo sosis".

 

Sapertos sareng rematik anu sanés, kaku dina sendi biasana paling parah di énjing-énjing. Dina rematik psoriatik simétris, sendi dina dua sisi awak bakal kapangaruhan dina waktos anu sami - contona, duanana tuur atanapi siku anjeun.

 

Ngaronjatna Kajadian nyeri sendi dina beuheung sareng tonggong

Kusabab réaksi peradangan dina sendi, ieu ogé tiasa nyababkeun nyeri sareng kaku dina beuheung anjeun, tonggong luhur, tonggong sareng sendi pelvis. Varian anu parah tina psoriatic arthritis, mutilans arthritis, ogé tiasa nyababkeun tulang parah sareng maot babarengan. Sakumaha didadarkeun di tadi, ieu tiasa ngakibatkeun disfungsi ageung dina panangan sareng suku - anu duanana tiasa ngalangkungan fungsi sareng padamelan sadidinten. Hal-hal sapertos ngajaga kasaimbangan anjeun nalika leumpang atanapi muka tutup macét tiasa ampir teu mungkin upami anjeun parah kapangaruhan ku varian ieu.

 



Sener

Dina rematik psoriatik, urat ogé tiasa dipangaruhan ku réaksi peradangan - sareng utamina Achilles urat dina tonggong kantétan keuneung. Dina peradangan sapertos kitu, naék tangga tiasa nyeri pisan.

 

Paku dina toes sareng ramo

Tanda klinis ciri tina psoriatic arthritis disebut "amplop" dina paku - sapertos anu dipidangkeun dina gambar di handap ieu. Dina basa Inggris, gejala ieu disebat "pitting".

 

Psoriasis dina kuku jari sareng tanda pitting - Photo WIkimedia

Gambarna ngagambarkeun tanda pitting dina kuku ramo. Tanda ciri tina psoriasis.

 

panon

Réaksi peradangan dina bagian panon anu warnaan - iris - tiasa nyababkeun nyeri anu janten parah dina lampu caang.

 

Dada, bayah sareng manah

Gejala langka tina rematik psoriatic tiasa kalebet masalah engapan sareng nyeri dada. Ieu bisa lumangsung upami tulang rél anu ngagantelkeun iga ka sternum janten radang sareng jengkel. Sareng kirang sering pisan, bayah tiasa kapangaruhan.

 

Diagnosis: Kumaha didiagnosis psoriatic arthritis?

Alatan kanyataan prosés radang anu berkepanjangan dina mendi tiasa nyababkeun karusakan sareng degradasi, penting pikeun nangtukeun diagnosis awal kaayaan teras nyandak ukuran sareng pangobatan anu disarankeun. Ieu sering ngeunaan NSAIDS (non-stéroid, ubar anti-radang), sabab ieu tiasa ngabantosan ngalambatkeun gambar gejala.

 

Klinik bakal ngandelkeun riwayat sabar anjeun sareng presentasi klinis. Pamariksaan fisik tiasa nyayogikeun inpormasi anu manpaat, tapi tanda-tanda anu nyata tiasa dipendakan ngalangkungan tes getih sareng imaging. Dina rematik psoriatik, antigen HLA-B27 biasana bakal aya dina tés getih. Artritis psoriatic tiasa sesah ngabedakeun spondyloarthritis anu sanés.

 



Salaku tambahan kana gejala anu disebatkeun, parobihan kulit sareng parobihan kuku ogé bakal ngungkabkeun upami anjeun katerap ku psoriasis - sareng ieu nyayogikeun dasar pikeun panilitian salajengna.

 

Gambar sinar-X sareng MRI

Mimitina, radiograf bakal dilaksanakeun pikeun ningali upami aya parobahan struktural atanapi peradangan dina vertebrae, endplates, atanapi sendi pelvis. Upami radiografi négatip, nyaéta tanpa papanggihan, gambar MRI tiasa dipénta, kusabab hal ieu sering langkung akurat sareng tiasa ningali parobahan saméméhna.

 

tés getih

Nurunkeun getih (ESR) nyayogikeun dasar umum pikeun sabaraha peradangan dina awak anjeun - anu dina gilirannana tiasa disababkeun ku psoriatic arthritis. Tingkat ESR anu langkung luhur ogé tiasa disababkeun ku inféksi, kanker, panyakit ati atanapi kakandungan.

 

Faktor reumatoid (RF) sareng tes antibodi tiasa ngabantosan aturan rematik. Leuwih satengahna jalma anu rematik psoriatic bakal gaduh dampak anu positif kana HLA-B27.

 

kapadetan tulang

Artritis psoriatik tiasa nyababkeun kaleungitan tulang - janten pangukuran kapadetan tulang tiasa nguntungkeun dina ngaluarkeun osteoporosis atanapi résiko patah tulang anu ningkat.

 

Pengobatan rematik psoriatic

Panyakit gabungan radang ieu tiasa mangaruhan awak anjeun di luar sareng di jero. Tujuan utama pikeun ngarawat kaayaan ieu nyaéta pikeun ngeureunkeun réaksi radang anu nyababkeun nyeri gabungan sareng nyeri. Obat anti radang tiasa nulungan nyeri sareng nyegah karusakan gabungan salajengna.

 

Pangobatan tiasa ngabantosan anjeun pikeun ngendalikeun panyakit sendi - tapi upami henteu, bedah tiasa janten pilihan. Perlakuanana diadaptasi dumasar kana kumaha hésé anjeun kapangaruhan ku psoriatic arthritis.

Naon obat pitulung ngalawan psoriatic arthritis?

Teu aya ubar tina panyakit ieu, tapi pangobatan sareng pangobatan tiasa ngabantosan pamekaran sareng ngagentoskeun gejalana. Jinis utama pangobatan anu dianggo dina pangobatan penderita psoriatik rematik nyaéta ubar anti radang sareng ubar nyeri (sapertos ibuprofen). Upami anjeun parantos didiagnosis ku psoriatic arthritis, penting pikeun anjeun konsultasi sareng dokter ngeunaan pangobatan anu kedah anjeun minum.

 

Pangobatan mangrupikeun pangobatan anu ngagaduhan pangaruh pang ageung. Nanging, terapi fisik, pijet, mobilisasi gabungan (sapertos mobilisasi gabungan kiropraktik), élékoterapi (TENS), program latihan khusus sareng padamelan terapi panas ngagentos seueur pasién.

 

NSAIDS

Upami rematik anjeun hampang, jenis pangobatan ieu - sapertos naproxen, aspirin sareng ibuprofen - tiasa ngabantosan anjeun. Tapi hanjakalna, naon anu saé kanggo nengtremkeun réaksi peradangan dina sendi anjeun henteu saé pisan pikeun anjeun. Efek samping tina nyandak NSAID kalebet serangan jantung, stroke, borok lambung sareng perdarahan - utamina upami anjeun nginum obat kanggo waktos anu lami.

 

diit

Diét anu diwangun ku seueur sayuran tiasa gaduh pangaruh anti radang - anu dina gilirannana tiasa ngirangan réaksi peradangan dina sendi. Dina cara nu sami, urang kedah nyingkahan gula sareng alkohol, sabab ieu pro-radang sareng nyababkeun langkung peradangan.

 

palatihan

Latihan sareng latihan ningkatkeun sirkulasi getih sareng tiasa ngabantosan ngalawan otot anu ketat sareng mendi kaku. Perawatan fisik di klinik anu dilisensikeun sacara umum sapertos chiropractor, terapi manual atanapi ahli fisioterapi tiasa ogé dijantenkeun salaku relief gejala, kitu ogé pamutahiran fungsional.

 

Latihan anu lemah lembut pikeun jalma anu ngagaduhan rematik (sareng pidéo)

Ieu mangrupikeun pilihan latihan khusus pikeun anu ngagaduhan fibromyalgia, diagnosa nyeri kronis sanés sareng gangguan rematik. Kami arepkeun anjeun nguntungkeun di antarana - sareng anjeun ogé milih ngabagi aranjeunna (atanapi tulisan) sareng kenalan sareng réréncangan anu ogé ngagaduhan diagnosis anu sami sareng anjeun.

VIDEO - 7 Latihan pikeun Rheumatists:

Teu pidéo dimimitian nalika anjeun mencét? Coba péngkolan panyungsi anjeun atanapi nonton langsung di saluran YouTube urang. Ogé émut langganan saluran upami anjeun hoyong program sareng latihan anu langkung saé.

 

Disarankeun Timer Diri pikeun Rheumatic and Pain kronis

Sarung tangan komprési lemes - Poto Medipaq

Pencét kana gambar pikeun maca langkung seueur ngeunaan sarung tangan komprési.

  • Kaset mini (seueur anu gaduh rematik sareng nyeri kronis ngaraos yén éta langkung gampil ngalatih nganggo elastika khusus)
  • Bola titik pemicu (ngabantosan diri pikeun ngerjakeun otot sacara dasar)
  • Krim Arnica atawa kondisioner panas (seueur jalma ngalaporkeun sababaraha nyeri kanyeri upami aranjeunna nganggo, contona, krim arnica atanapi kondisioner panas)

- Seueur jalma nganggo krim arnica kanggo nyeri kusabab sendi anu kaku sareng otot nyeri. Pencét kana gambar di luhur pikeun maca langkung seueur ngeunaan kumaha krim arnica tiasa ngabantosan sababaraha kaayaan nyeri anjeun.

Halaman saterusna: 9 Tanda Awal tina Sindrom Psoriatik

 

Logo Youtube alit- Ngarasa Luncat nuturkeun Vondt.net di YouTube
logo facebook alit- Ngarasa Luncat nuturkeun Vondt.net di Facebook

 

Naroskeun patarosan?

- Upami diperlukeun, asa nganggo tautan di luhur upami anjeun ngagaduhan patarosan atanapi kolom komentar di handap.

 

Patanyaan patarosan anu sering aya hubunganana sareng tulisan ieu

Naha Bahaya Psoriasis Bahaya Bahaya?

Naha barudak gaduh pilihan tina gaduh rematik psoriatic?

Naon anu jadi sabab tina rematik psoriatic?

Naon anu jadi sabab tina rematik psoriatic?

Naha alkohol ngabalukarkeun rematik psoriatic?

 

sumber:

  1. TM Farragher, Lunt M, Plant D, Bunn DK, Barton A, Symmons DP (Mei 2010). "Mangpaat pangubaran dini di pasién radang poliarthritis radang ku anti-siklik citrullined péptida antibodies versus those without antibodies.".Ann. Reum. Bahaya. 62 (5): 664-75. dua: 10.1002 / acr.20207.
6 balesan
  1. béntés s nyebutkeun:

    Kuring heran naha anjeun tiasa nampi ingetan cairan dina sababaraha jam dina luhureun beuheung sareng nyeri nalika kuring nyabak tulang luhur beuheung? Abdi gaduh rematik psoriatic.

    walon
    • hurt.net nyebutkeun:

      Hi Bente,

      Sumuhun, kaayaan bisa ngakibatkeun bareuh gabungan umum jeung panas leuwih gabungan lamun keuna - ilaharna teu leuwih sababaraha jam, tapi ieu bisa rupa-rupa - sagampil sendi ramo jeung kawas ogé bisa rupa-rupa mtp bareuh sarta tenderness. Panyakit ieu tiasa mangaruhan sababaraha sendi sareng biasana bakal parah kana waktosna.

      1) Naha anjeun nganggo obat anti radang? Lamun kitu, nu mana? Naha aranjeunna gaduh pangaruh anu saé pikeun anjeun?
      2) Sabaraha lami anjeun ngagaduhan rematik psoriatic?
      3) Kumaha sendi ramo anjeun katingalina? Hovne?
      4) Jenis pencitraan anu dicandak sareng naon anu disimpulkeun?
      5) Naon jenis perlakuan relief gejala anjeun geus diusahakeun? Dupi anjeun nyobian semprot tiis (misalna? Biofreeze)?

      Boga poé nice kénéh! Ngantosan béja ti Anjeun.

      Wasalam.
      Alexander v / Vondt.net

      walon
  2. margrethe nyebutkeun:

    Halo. Mibanda rematik psoriatic kalawan ankylating spondylitis.

    Geus on Metexinjeksjon na Enbrel pikeun leuwih 1 taun. Gaduh bintik psoriasis-kawas badag dina luar pingping. Diusahakeun Dermovat jeung krim antifungal. Euweuh nu mantuan. The rheumatologist lajeng ngira yén éta miboga sambungan (efek samping) tina Enbrel.(Kudu éta saprak kuring mimiti on Enbrel). Réngsé dina waktos Natal sareng Enbrel. Neruskeun 10 mg Prednisolone pikeun 3 minggu salaku transisi. Ngarecah dina anti radang. Ayeuna parantos aya wabah psoriasis anu ageung dina rarayna….

    Peradangan hiji dengkul jeung stiffness considerable. Heran upami langkung seueur jalma di dieu parantos nganggo Enbrel sareng ngalih ka suntikan anti radang anu sanés sareng anu mana?

    walon
  3. Wendy nyebutkeun:

    Gaduh psoriasis salaku 20 taun heubeul, lajeng sumping scheuermanns, fibromyalgia, osteoarthritis sarta tungtungna psoriatic rematik. Kuring heran kumaha di dunya hiji bisa nyaho naon naon?

    Geus ngalaman bedah pikeun saraf pinched dina duanana pigeulang jeung dua ramo pemicu. Mibanda mucositis kronis di sababaraha tempat, kaasup handapeun suku jeung di hips / pingping. Ngagunakeun Metex (Medac) saminggu sakali jeung Modifenac (Actavis) isuk jeung sore.

    Ngagaduhan langkung saé nalika kuring ngamimitian di Metex 2,5 sababaraha taun ka pengker, tapi ayeuna sigana mah goréng. Dipaké Sarotex (Lundbeck) unggal wengi salila 3 taun, tapi dieureunkeun sababaraha waktu ka tukang sanggeus nempatkeun dina loba kilo alatan ubar ieu. Aya dina 100 posisi salaku guru di VGs sarta miharep aya hal anu bisa mantuan kuring neruskeun kalawan eta.

    Geus dina tilu taun ngan geus jauh ti pagawean pikeun 10 poé, lamun kuring dioperasi dina hiji pigeulang, tapi ayeuna mah nyeri madhab jeung heran kumaha ieu kudu indit.

    Naha aya anu ngagaduhan tip pikeun ubar atanapi naon waé anu aya hubunganana sareng panyakit kuring? Sigana geus maca hal ngeunaan ubar biologis sarta wondering naon éta?

    walon
  4. Milla nyebutkeun:

    Halo. Ayeuna kuring parantos 8 taun ngagaduhan panyakit sendi / kantétan otot / urat. Faktor Rheumatoid négatip sareng teu aya réaksi kana SR atanapi CRP dina bareuh sareng nyeri.
    Sapanjang usum tiris, kuring parantos nyeri pisan dina sababaraha sendi. kahiji dina ramo lajeng sumebar ka sababaraha sendi badag sarta leutik kaasup beuheung jeung taktak. nyeri jarang simetris dina sendi (ie kuring bisa boga nyeri dina simetri, tapi lajeng nyeri samar dina hiji jeung kuat dina lianna). nyeri téh awon peuting jeung isuk stiffness lasts nepi ka 2,5-3 jam. Anggo Ibux + paracetamol pikeun nyeri, tapi aranjeunna henteu gaduh pangaruh anu ageung.
    Kuring kungsi ka rumah sakit rematik, tapi ngan sakali kuring kungsi bareuh. Saterusna kuring didiagnosis polyarthritis unspecified sarta ditunda perlakuan jeung Metothrexate, abdi teu bisa mastikeun lamun tamba miboga éfék naon sabab kuring kudu eureun nginum obat sanggeus 3 bulan alatan kakandungan (teu noticed nanaon nyeri sendi nalika kakandungan).
    Diagnosis ieu dihapus nalika janjian terakhir kuring sareng rheumatologist, sabab anjeunna henteu mendakan parobihan dina ultrasound. Kuring ieu lajeng ngawartoskeun yen kuring teu boga rematik sarta yén nyeri saeutik teu bahaya .. lamun geus ngan nyeri saeutik, teras kuring teu kudu humandeuar, tapi usum nu geus teu kaampeuh tur sieun salajengna. usum tiis. Bulan usum panas biasana dipaké pikeun jadi alus kalawan nyeri hampang di kali.
    Ayeuna kami parantos pariksa seueur alesan pikeun nyeri sareng henteu mendakan alesan pikeun ieu. TAPI .. dina 8 taun ieu kuring geus bajoang jeung nyeri sendi, kuring ogé geus diganggu ku jamur kuku suku (teu sangka) discolored kuku kandel, widang konéng, bintik coklat poék, flakes off jeung toenails nu ragrag kaluar tanpa alesan. kuku ngan leupas tina kulit jeung aya jenis palapis bodas underneath. Panungtungan waktu kuring kungsi hiji, sapotong dikirim pikeun budidaya sarta hasilna teu némbongkeun tanda jamur.
    Naha ieu tiasa janten tanda psoriasis?
    Abdi gaduh kulawarga caket sareng PPP sareng psoriasis dina dua sisi kulawarga sareng seueur gangguan rematik dina dua sisi.
    Naon anu anjeun mamatahan kuring salajengna?

    walon

Ninggalkeun balesan

Hoyong gabung sawala?
Ngarasa Luncat ka nyumbangkeun!

Ninggalkeun komentar

alamat surélék anjeun moal diterbitkeun.