Fibromyalgia sareng Plantar Fascitis

4.9 / 5 (49)

Nyeri di sukuna

Fibromyalgia sareng Plantar Fascitis

Seueur jalma anu ngagaduhan fibromyalgia ogé kapangaruhan ku plantar fasciitis. Dina tulisan ieu, urang kedah ningali langkung seueur hubungan antara fibromyalgia sareng plantar fasciitis.

Fascia plantar nyaéta piré tendon handapeun sampéan. Upami aya gangguan, karusakan atanapi peradangan dina ieu, disebat plantar fasciitis. Ieu kaayaan anu tiasa nyababkeun nyeri handapeun dampal suku sareng ka payuneun teuneung. Di dieu urang bakal, diantara lain perkara, ngaliwat kumaha jaringan konéktif peka nyeri (fascia) tiasa langsung dikaitkeun sareng fibromyalgia.

 

Tip saé: Di bagian handap tulisan anjeun tiasa nonton pidéo kalayan latihan latihan ngalawan plantar fasciitis. Kami ogé nyayogikeun tip ngeunaan ukuran diri (sapertos kaos kaki komprési plantar fasciitis)

 

Dina Tulisan ieu Anjeun bakalan Diajar Langkung seueur Ngeunaan:

  • Naon ari Plantar Fasitis?

  • Nyeri sénsitip Fasia sareng Fibromyalgia

  • Hubungan antara Fibromyalgia sareng Plantar Fascitis

  • Ukuran nyalira ngalawan Plantar Fascitis

  • Latihan sareng Pelatihan ngalawan Plantar Fascitis (kalebet VIDEO)

 

Naon ari Plantar Fasitis?

plantar pikabitaeun

Dina gambaran umum di luhur (Sumber: Mayo Foundation) urang tiasa ningal kumaha plantar fascia dugi ti suku payun sareng napel na tulang keuneung. Plantar fasciitis, atanapi plantar fasciosis, lumangsung nalika urang kéngingkeun mékanisme jaringan cilaka dina kantétan payuneun tulang teuneung. Kaayaan ieu tiasa mangaruhan saha waé kumaha waé umur, tapi condong kajantenan khususna pikeun jalma-jalma anu nyaring seueur suku.

 

Tugas utama fascia plantar nyaéta pikeun ngirangan beban dampak nalika urang jalan. Upami ieu rusak, sareng teu aya tindakan anu aktip, maka anjeun tiasa angkat plantar fasciitis salami lami pisan. Sababaraha malah leumpang dina lingkaran setan kronis dimana karusakan muncul deui sababaraha kali. Kasus jangka panjang sanés tiasa bertahan salami 1-2 taun. Éta pisan sababna naha penting pisan ku panganteur, kalebet latihan diri (manjang sareng latihan kakuatan sapertos anu dipidangkeun dina pidéo ieu) sareng ukuran diri - sapertos kaos kaki komprési plantar fasciitis ieu anu ningkatkeun sirkulasi getih nuju daérah anu cilaka (tautanana muka dina jandéla anu anyar).

 

Nyeri sénsitip Fasia sareng Fibromyalgia

Panilitian parantos ngadokumentasikan paningkatan sensitipitas nyeri dina jaringan konéktip (fascia) dina anu kapangaruhan ku fibromyalgia (1). Aya buktina, sakumaha anu kasebut di luhur, yén aya hubungan antara disfungsi jaringan konéksi intramuskular sareng ningkat nyeri dina anu ngagaduhan fibromyalgia. Kusabab kitu ieu tiasa ngajelaskeun paningkatan kajadian:

  • Epicondylitis Medial (Siku Golf)

  • Gurat Epicondylitis (Tenis Siku)

  • Plantar Fasciitis

Éta tiasa janten kusabab prosés penyembuhan disfungsional dina jalma anu ngagaduhan fibromyalgia - anu dina gilirannana ngabalukarkeun kanaékan kajadian sareng kasusah dina merangan duanana cilaka sareng peradangan dina urat sareng fascia. Hasilna, ieu tiasa nyababkeun durasi langkung lami tina kaayaan sapertos kitu upami aya kapangaruhan ku fibromyalgia.

Patalina antara Plantar Fascitis sareng Fibromyalgia

Urang tiasa ningali tilu alesan utama pikeun disangka paningkatan insiden plantar fasciitis di antara jalma-jalma anu ngagaduhan fibromyalgia:

 

  • Allodynia

Allodynia mangrupikeun salah sahijina tujuh kanyahoan kanyeri dina fibromyalgia. Ieu ngandung harti yén toél sareng sinyal nyeri hampang, anu leres-leres henteu kedah nganyenyeri khususna, anu salah tafsir dina uteuk - sahingga karaos langkung parah tibatan anu saestuna.

 

  • Ngurangan Kasembuhan dina jaringan Panyambung

Panilitian anu kami sebatkeun tadi nyawang kumaha spidol biokimia parantos nunjukkeun prosés perbaikan anu rusak dina urat sareng jaringan konéktif di antara anu ngagaduhan fibromyalgia. Upami penyembuhanana langkung laun, maka kirang galur ogé bakal diperyogikeun sateuacan anjeun kéngingkeun réaksi cilaka anu nyeri di daérah anu kaserang.

 

  • Ngaronjat Réaksi Peradangan

Panilitian samemehna nunjukkeun yén fibromyalgia nyaéta dihubungkeun sareng réaksi peradangan anu kuat dina awak. Fibromyalgia mangrupikeun diagnosis rematik jaringan lemes. Plantar fasciitis, nyaéta peradangan pelat urat handapeun sampéan, janten katingalina langsung dikaitkeun sareng réduksi pangurangan sareng réaksi peradangan. Justru kusabab alesan ieu, penting pisan pikeun nambahan sirkulasi getih kana suku sareng suku pikeun anu kapangaruhan ku rematik jaringan lemes. Pakean komprési, sapertos kaos kaki komprési plantar fasciitis, Maka tiasa ngagaduhan peran penting dina merangan plantar fasciitis di grup pasién ieu.

 

Ukuran nyalira ngalawan Plantar Fascitis

Kami parantos nyebatkeun kumaha réaksi peradangan anu ningkat sareng ngirangan penyembuhan tiasa janten bagian tina hubungan antara plantar fasciitis sareng fibromyalgia. Kombinasi ieu faktor négatip nyumbang kana pembentukan langkung seueur jaringan karuksakan dina kantétan urat dina ujung payun tulang keuneung. Hanjakalna, éta ogé kasus yén dampal suku sanés daérah anu ngagaduhan sirkulasi getih anu saé sateuacanna. Sirkulasi ieu anu nyayogikeun nutrisi, sapertos elastin sareng kolagén, ka daérah kanggo diropea sareng dipiara.

 

Ukuran diri saderhana anu tiasa anjeun laksanakeun pikeun ningkatkeun sirkulasi getih nyaéta:

  • Latihan sadidinten (tingali video di handap ieu)

 

Perawatan Plantar Fascitis

Penting sareng penilaian komprehensif sareng pengobatan plantar fasciitis. Salaku conto, cangkéng beuheung (ngirangan mobilitas dina sendi ankle) tiasa nyumbang kana kanaékan beban dina mékanika kaki - sahingga janten faktor anu langkung ageung piring urat tina sampéan. Bisi sapertos kitu, éta ogé bakal penting sareng mobilisasi gabungan tina ankle sareng ankle joint kanggo nyumbang kana beban anu leres. Standar emas dina pengobatan plantar fasciitis kami mendakan yew Shockwave Terapi. Ieu mangrupikeun bentuk pangobatan kalayan épék didokumentasi pangsaéna ngalawan plantar fasciitis. Perlakuanana sering digabungkeun sareng mobilisasi gabungan tina pinggul sareng tonggong upami gangguan fungsi dideteksi dina ieu ogé. Ukuran anu sanés tiasa kalebet karya otot anu ditujukeun khusus dina otot anak sapi.

 

Naha Anjeun Kaganggu Ku Plantar Fascitis Berkepanjangan?

Kami senang pikeun ngabantosan anjeun sareng penilaian sareng pangobatan di salah sahiji klinik anu aya hubunganana sareng kami.

 

Latihan sareng Latihan ngalawan Plantar Fascitis

Program latihan ngalawan plantar fasciitis tujuanana pikeun nguatkeun dampal suku sareng ankle, dina waktos anu sareng nalika manjang sareng ngajantenkeun lempeng urat langkung fleksibel. Latihan bumi khusus tiasa diresepkeun ku ahli fisioterapis anjeun, kiropraktor atanapi spesialis kaséhatan anu sanés.

 

Dina video di handap ieu anjeun tiasa ningali program latihan kalayan 6 latihan ngalawan plantar fasciitis. Coba anu langkung sesah - sareng adaptasi dumasar kana riwayat médis anjeun nyalira sareng bentuk sadidinten. Penting pikeun tetep diémutan yén peryogi waktos pikeun nyusun ulang jaringan anu rusak dina handapeun sampéan - sareng anjeun kedah nyiapkeun latihan ieu sahenteuna 3-4 kali saminggu salami sababaraha bulan kanggo perhatoskeun pamutahiran. Ngabosan, tapi éta cara na plantar fasciitis. Ngarasa Luncat ngahubungi kami di bagian koméntar di handap tulisan atanapi dina saluran Youtube kami upami anjeun ngagaduhan patarosan anu anjeun pikir tiasa ngabantosan anjeun.

 

VIDEO: 6 Latihan ngalawan Plantar Fascitt

Janten bagian tina kulawarga! Ngarasa bébas ngalanggan gratis dina saluran Youtube kami (pencét di dieu).

 

Sumber sareng Rujukan:

1. Liptan dkk. Fasia: Tautan anu leungit dina pamahaman kami ngeunaan patologi fibromyalgia. J Bodyw Mov Ther. 2010 Jan; 14 (1): 3-12. doi: 10.1016 / j.jbmt.2009.08.003.

Naha anjeun resep tulisan kami? Ninggalkeun rating béntang