Autoimmune rematik

4.8 / 5 (22)

Pitunjuk Hébat pikeun Autoimmune Arthritis

Naon rematik otoimun? Dina tulisan ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan jinis ieu rematik - dimana sistem imunitas awak nyalira nyerang sendi.

 

Rematik otoimun mangrupikeun kelompok tina sababaraha diagnosa anu béda-béda di mana sistem imunitas awak sorangan nyerang dirina - sareng sendi nyalira. Conto anu paling kawéntar pikeun urang Norwegia nyaéta rematik. Nalika sistem imun nyerang sendi awak sorangan, réaksi peradangan bakal kajantenan. Peradangan ieu dina gilirannana tiasa nyababkeun nyeri sendi, kaku sareng sesah gerak. Saleresna aya langkung ti 100 jinis anu béda ti rematik - anu diagnosa anu béda tiasa nyababkeun gejala anu béda. Rematik psoriatik sareng rematik rheumatoid mangrupikeun dua conto anu paling umum tina rematik otoimun.

 

Dina artikel ieu kami ngajarkeun anjeun langkung seueur ngeunaan otoimun otoimun. Di antara hal séjén, urang bakal ngalangkungan:

  • Béda jeung Campuran Autoimun
  • Gejala Hébat Autoimun
  • Faktor résiko pikeun Ngamekarkeun Radang Autoimun
  • carana nangtukeun rupa panyakitna
  • Pangobatan Radén Autoimun 
  • Saran pikeun Latihan sareng Latihan di Autoimmune Arthritis (kalebet VIDEO)
  • Komplik jangka panjang

 

Béda Tékna rematik Autoimun

Di dieu urang ngaliwatan sababaraha bentuk anu paling umum dina rematik otoimun.

 

Rematik Bentuk anu paling umum tina kasakit gabungan otoimun. Diagnosis biasana nyababkeun bengkak sareng nyeri dina panangan, pigeulang sareng suku, kitu ogé dengkul sabab kaayaan parah. Panaliti ngabuktikeun yén dugi ka 75% kapangaruhan ku kaayaan awéwé.

Rematik psoriatik: Psoriasis umumna katelah kaayaan kulit, dimana kulitna nunjukkeun penampilan siluman sareng flakes pareum. Saloba antara 20-40% tina jalma sareng panyakit kulit ieu ogé ngagaduhan panyakit gabungan anu katelah rematik psoriatic. Anu terakhir tiasa mangaruhan sendi ampir sapanjang awak, kalebet tulang tonggong, tuur, ramo, jari kaki, hips sareng taktak.

Réaktif Rétritis: Rematik réaktif lumangsung ngan ukur jalma anu ngagaduhan riwayat inféksi baktéri tangtu - sapertos Salmonella, Campylobacter sareng Chlamydia. Diagnosis ieu tiasa, salian ti nyeri sendi, nyababkeun panon beureum, nyeri nalika kiih sareng / atanapi baruntus dina handapeun sampéan atanapi palem.

Spondyloarthritis Axial sareng Ankylosing Spondylitis: Nyayuhan tulang tonggong nyalira, anu laun-laun ngagabung, nyababkeun nyeri sadaya sareng kaku.

Rematik Juvenil (rematik Idiopathic Arthritis): Sakumaha nami nunjukkeun, bentuk ieu rematik mangaruhan barudak sareng rumaja. Diagnosis tiasa masihan gejala umum sapertos nyeri gabungan, peradangan panon, muriang sareng ruam.

Rematik palindrome: Versi rematik langka anu masihan épis atanapi nyababkeun rematik anu terasna nyalira. Diagnosis salawasna mangaruhan ramo, pigeulang sareng tuur. Gejala klasik kalebet nyeri, bareuh, heuras sareng muriang.

 

Masing-masing diagnosis di luhur anu disebatkeun di luhur tiasa nyababkeun nyeri sareng nyeri anu mendi.

 

Gejala Hébat Autoimun

Gejala rematik otoimun bakal bénten-bénten gumantung kana diagnosis rematik khusus. Tapi di dieu urang ngalangkungan gejala anu langkung umum - anu kalebet kieu:

  • nyenyepan
  • Nyeri gabungan
  • heuras
  • Lemah
  • kacapean

Hiji conto anu langkung spésifikasi nyaéta enthesitis. Ieu mangrupikeun gejala anu sering hadir dina rematik psoriatic, anu hartosna aya area-sensitip tekanan dimana ligamén sareng urat témpél dina tulang. Ieu meureun, contona, anu napel dina urat Achilles di tukangeun tina keuneung atanapi tonggong siku (dina triceps).

 

Faktor résiko

Faktor résiko pikeun otoimun otoimun gumantung kana jinis rematik anu disababkeun ku individu. Nanging, aya faktor anu ningkatkeun résiko terkena rematik otoimun - sapertos genetika sareng riwayat kulawarga anu aya rematik.

 

Seueur oge anu katingali yén epigenétika tiasa maénkeun peran sentral. Di antara hal séjén, faktor résiko di handap ieu parantos diidentifikasi:

  • Sex
  • kaleuwihan beurat
  • ngaroko
  • Pariwara awal pikeun racun (sapertos haseup roko pasif nalika murangkalih)

Awéwé ampir tilu kali résiko janten rheumatoid rematik. Lalaki, di sisi anu sanés, résiko langkung ageung kéngingkeun spondilitis ankylosing.

 

carana nangtukeun rupa panyakitna

Hiji rheumatologist, nyaéta ahli médis dina rheumatology, nalungtik rematik otoimun. Ujian rheumatological mimitina bakal nanyakeun ngeunaan gejala-gejala na, kaasup naon anu matak gejala sareng langkung saé. Anjeun ogé tiasa naroskeun ngeunaan sajarah gering médis. Teras, langkung seueur ujian anu bakal dilakukeun pikeun milari langkung seueur ngeunaan kasehatan jalma sareng sendi anu kapangaruhan.

Tes diagnostik ieu tiasa kalebet:

  • Imaging Diagnostics (X-ray, CT atanapi MRI ujian pikeun nguji kaséhatan gabungan)
  • Tes getih (kalebet uji pikeun faktor rematik, antibodi sareng nurunkeun)
  • Tisu biopsy (tiasa dianggo pikeun psoriasis pikeun ngonfirmasi diagnosis)

Di dieu penting pikeun nyebut yén teu aya tés anu tiasa ngaidéntifikasi otoimun otoimun. Prosés na rada ngalibatkeun bentuk pangaluaran - dimana hiji laun mendakan diagnosis ku kamungkinan luhur. Prosés peniléyan sapertos kitu dina sababaraha kasus tiasa lami.

 

Perawatan médis

Dokter anjeun bakal ngémutan sababaraha faktor sateuacan nyetél rencana pangobatan narkoba pikeun rematik otoimun. Hen bakal menilai gejala anjeun, jinis rematik anu anjeun gaduh sareng kaséhatan umum - sateuacan mutuskeun jalan anu pangsaéna. Perlakuan narkoba ampir-ampiran waé digabungkeun sareng pangobatan fisik sareng latihan pikeun épék pangsaéna.

 

obat

Jalma anu ngagaduhan wangun rematik otoimun janten pangaruh anu hadé pikeun nyandak NSAIDS wungkul. Kayaning Ibuprofen.

Anu sanésna kedah ngalih kana ubar resép anu langkung beurat, anu disebat DMARDS - sapertos methodextrate. Upami DMARDS henteu jalan, maka panginten pantes pikeun nyobaan anu katelah ubar biologis. Ieu ngahalangan sistem komunikasi sistem imun. Penting pikeun diinget yén duanana DMARDS sareng ubar biologis mangrupakeun imunosupresip (aranjeunna ngirangan pertahanan sistem imun, sareng ngajantenkeun jalma anu nyandak éta langkung rentan ka inféksi sareng peradangan).

 

Perawatan sareng Latihan séjén

Sakumaha didadarkeun di tadi, urang hoyong ngagabungkeun pangobatan narkoba sareng pangobatan fisik - teras ogé modifikasi diét. Ieu tiasa kalebet:

  • Diét anti radang
  • Bimbingan Perawatan sareng Pelatihan di Personalis Kaséhatan Dibereskeun sareng Ahli dina otot sareng Balung (Physiotherapist, Chiropraktor atanapi Terapi Tugas manual).
  • Kompresi bising (contona sarung komprési ieu)
  • Ngeureunkeun ngaroko
  • Latihan di kolam renang cai Panas

Pendekatan komprehensif dina pengobatan rematik otoimun penting pikeun ngagampangkeun hasil anu pangsaéna. Dina artikel ieu di dieu Anjeun tiasa maca langkung seueur ngeunaan diet anti radang. Latihan rutin ogé penting pikeun merangsang fungsi anu hadé sareng sirkulasi getih. Video di handap ieu nunjukkeun conto program latihan anu dirancang pikeun merangan osteoarthritis di leungeun anjeun:

 

VIDEO: 7 Latihan Ngalawan Ngeunaan Osteoarthritis Hand

Miluan kulawarga urang! Ngalanggan gratis di saluran youtube kami (klik di dieu) pikeun program latihan gratis sareng pidéo kaséhatan.

 

Disarankeun Timer bantosan pikeun Artritis

Sarung tangan komprési lemes - Poto Medipaq

Pencét kana gambar pikeun maca langkung seueur ngeunaan sarung tangan komprési.

  • Tukang tarik (sababaraha jinis rematik tiasa nyababkeun jari-jari anu dibengkokkeun - contona toes palu atanapi hallux valgus (bengkok jempol) - tukang narik jempol tiasa ngabantosan ieu)
  • Kaset mini (seueur anu gaduh rematik sareng nyeri kronis ngaraos yén éta langkung gampil ngalatih nganggo elastika khusus)
  • Bola titik pemicu (ngabantosan diri pikeun ngerjakeun otot sacara dasar)
  • Krim Arnica atawa kondisioner panas (seueur jalma ngalaporkeun sababaraha nyeri kanyeri upami aranjeunna nganggo, contona, krim arnica atanapi kondisioner panas)

- Seueur jalma nganggo krim arnica kanggo nyeri kusabab sendi anu kaku sareng otot nyeri. Pencét kana gambar di luhur pikeun maca langkung seueur ngeunaan kumaha arnicakrem tiasa ngabantosan sababaraha kaayaan nyeri anjeun.

Komplik jangka panjang

Épék jangka panjang rematik otoimun gumantung kana varian jalma anu didanghareupan. Conto klasik nyaéta rematik rematik anu tiasa nyababkeun cacad karakter dina panangan sareng suku. Diantara hal anu sanés, urang anu dipikacinta, Jahn Teigen, dipungaruhan ku rematik rematik, sareng parobihan gabungan ieu langkung saé tibatan fungsina sapopoé. Panaliti ogé nunjukkeun yén jalma anu rematik sakitar résiko langkung parah kapangaruhan ku panyakit jantung sareng diabetes (1). Dina kasus anu jarang, karusakan sendi tiasa parah pisan ngabutuhkeun operasi - sapertos tuur atanapi panggantian pinggul.

Jalma anu ngalaman rematik otoimun ngaliwat sering nyeri sareng bareuh. Ieu tiasa nyusahkeun damel atanapi sosial dina cara anu sami sareng sateuacan. Pikeun nyingkahan komplikasi, penting pikeun aya diagnosis awal sareng penilaian - supados jalma éta tiasa nampi perlakuan médis sareng fisik anu optimal.

 

singgetan

  • Diagnosis Awal Penting
  • Perawatan kedah Komprehensif sareng Biasa (Pangubaran, Perawatan Fisik, Latihan, Latihan sareng Diet)
  • Biasa nganggo komprési noise bisa kapaké pikeun ngajaga sirkulasi.
  • Komplikasi Lila Henteu Tiasa Seueur Kaseueuran Proyék sareng Ngagawekeun Sapopoé

 

Patarosan? Entong Luncat masangkeun éta dina bagian koméntar di handap. Upami teu kitu, kami nyarankeun anjeun milu grup dukungan kami: Rématik sareng Nyeri Kronis - Norwégia: Panaliti sareng Berita. Di dieu anjeun bakal mendakan inpormasi anu saé sareng tiasa milarian pangkalan data ageung patarosan na sateuacana. Kami ngarepkeun ningali anjeun di dieu.

Naha anjeun resep tulisan kami? Ninggalkeun rating béntang