pasqyrë e trajtimit të topit nën presion foto 5 700

Shockwave Therapy

Terapia e valës së presionit është një trajtim i provuar efektiv për një sërë çrregullimesh dhe dhimbje kronike. Valët e presionit shkaktojnë mikrotraumë në zonën e trajtuar, e cila rikrijon neo-vaskularizimin (qarkullimin e ri të gjakut) në rajon. Mos ngurroni të na kontaktoni Facebook faqe pjesa jonë ose e komenteve në fund të artikullit nëse keni ndonjë koment, koment ose pyetje në lidhje me këtë formë të trajtimit.

 

Circulationshtë qarkullimi i ri i gjakut që nxit shërimin në ind. Terapia e valëve të presionit në këtë mënyrë stimulon aftësinë e trupit për të shëruar çrregullimet e muskujve dhe tetivave duke prishur indin e dëmtuar i cili më pas zëvendësohet nga indet e muskujve ose tetivave të shëndetshme dhe të reja.

 

Terapia e valëve të presionit u zhvillua në Zvicër dhe provoi të ishte një alternativë efektive për pacientët me gjendje kronike, duke shmangur përdorimin e operacionit, injeksione kortizonike ose përdorimin e ilaçeve. Trajtimi është pra pa efekte anësore, përveç që vetë procesi i shërimit mund të jetë mjaft i dhimbshëm dhe i dhimbshëm.

 Si kryhet trajtimi i valës së presionit?

E para dhe më e rëndësishmja, klinicisti do të diagnostikojë sëmundjen, do të hartojë se ku është dhimbja dhe do ta regjistrojë këtë. Pastaj protokollet klinike përdoren për probleme individuale (për shembull, pastaj trajtohen fascia plantar me 2000 rrahje me sondë 15 mm).

 

Ne mendojmë se është shumë ilustruese të ju tregojmë një video të plotë duke përdorur terapi me valë presioni kundër diagnozës së fashitit planar. Kjo diagnozë shpesh është e ndërlikuar nga disa faktorë, por fakti është se pllaka e tendinit në pjesën e poshtme të tehut të këmbës dhe në pjesën e përparme të kockës së thembrës është e mbingarkuar dhe se ndodh dëmtimi jofunksional. Ky ind i dëmtimit ka ndjeshmëri më të lartë të dhimbjes (lëshon më shumë sinjale dhimbjeje), është më pak funksionale në lidhje me thithjen e tronditjes dhe transferimin e peshës, dhe se indi i dëmtuar gjithashtu ka ulur qarkullimin e gjakut dhe aftësinë shëruese. Trajtimi i valës së presionit kështu prish këtë ind të dëmtimit (i cili nuk duhet të jetë aty) dhe fillon një proces riparimi i cili gradualisht, mbi disa trajtime, e zëvëndëson atë me muskuj të rinj ose të tendinit të muskujve.

 

Video - Trajtimi i valës së presionit kundër fashitit plantar (klikoni në imazh për të parë videon)

burimi: Kanali YouTube i Found.net. Mos harroni të abonoheni (falas) për video më informuese dhe të mira. Ne gjithashtu i mirëpresim sugjerimet për atë që do të jetë videoja jonë e ardhshme.

 

magjepsje plantar

Lexoni gjithashtu: - Si të shpëtoni nga fasciti i shputës

Ne mund ta rekomandojmë shumë artikullin e mësipërm - të shkruar nga një mjek chiropractor në klinikën ndërdisiplinare Qendra Chiropractor Råholt (Komuna Eidsvoll, Akershus).

 

Trajtimi kryhet mbi 4-12 trajtime, në varësi të kohëzgjatjes dhe intensitetit të problemit, me rreth 1 javë në mes. Në trajtimin e mëvonshëm, mund të jetë normale që të keni më shumë kohë midis trajtimeve për shkak të proceseve të rimëkëmbjes. Një trajtim mund të përbëhet nga deri në 2-3000 goditje fizike / valë presioni - dmth jo valë aktuale ose zanore.

 

Shtë e rëndësishme që trajtimi i valës së presionit të mos kryhet shumë më shpesh se një herë në javë dhe që lejohet të shkojë rreth 1 javë në mes të çdo trajtimi - kjo është për të lejuar që përgjigja shëruese të funksionojë me indin jofunksional.

 

Ashtu si format e tjera të trajtimit, butësia e trajtimit mund të ndodhë, dhe kjo zakonisht vjen për shkak të faktit se shkakton ndryshime të indeve.

Valët e tronditjes

- Në disa raste mund të duhen deri në 6-8 javë para se të vëreni shërimin e plotë pas trajtimit të valës së presionit, por shumë vëzhgojnë një efekt të mirë, lehtësues të dhimbjeve tashmë pas 2-3 trajtimeve. Duhet adresuar gjithashtu vetë shkaku i dëmtimit për të shmangur rikthimin ose përkeqësimin.

 

Vala e presionit kundër çrregullimeve kronike

Një çrregullim kronik është një dëmtim që mekanizmat e shërimit natyror të trupit kanë ndaluar së trajtuari vetveten. Me fjalë të tjera, mund të thuhet se trupi është "hequr dorë".

 

Valët e presionit me frekuencë të lartë depërtojnë poshtë dhe në indin e dëmtuar dhe shkaktojnë mikrotraumë - trupi i përgjigjet kësaj duke rritur qarkullimin e gjakut dhe metabolizmin rreth asaj që interpreton si zona e dëmtimit. Kjo nga ana tjetër stimulon aftësinë e vetë trupit për të riparuar veten. Commonshtë e zakonshme të përjetosh lehtësim të menjëhershëm të dhimbjes dhe kështu lëvizje të përmirësuar tashmë pas trajtimeve 1-3.

 Farë mund të trajtohet me trajtimin e valës së presionit?

 

Terapia e valës së presionit mund të trajtojë, ndër të tjera:

- Pjezë Akilit Problemet

- Lëndimet e stresit nën këmbë / magjepsje plantar (dëmtimi i tendinit në fasiatën e shputës) & nxit thembra (gëlqere në skajin kryesor të kockave thembra të lidhjes së tendinës)

- I hipi i ngrirë (kapsuliti ngjitës në hip)

- Shpatulla e ngrirë (kapsuliti ngjitës në shpatull)

- Bërryl golfi (epikondiliti medial)

- Kërcimtarët në gju - dhimbje nën patellë

- gëlqere sup (kalcifikim në një ose më shumë tendona në shpatull)

- krahun miu

- Vrapuesit e gjurit (gju i rrjedhshëm) - dhimbje mbi patellën në lidhjen e quadriceps

- Lëndimet e tendinit dhe tendoniti

- Dhimbje në shpatull me tendinozë (dëmtim i tendinit) dhe tendinit (tendonitis)

- Bërryl tenisi / epikondiliti lateral

- Dhimbje në ijë

 

Trajtimi i valës së presionit ka dokumentuar kështu efektet në dëmtimet e tendinit dhe problemet e tendinit në të gjithë trupin (për shembull, fashiti plantar nën gjethen e këmbës). Forma e trajtimit gjithashtu ka prova të mira kur bëhet fjalë për trajtimin dhe dekompozimin e kalcifikimit të tendinit (për shembull, shpatull gëlqereje dhe spore e tërë).

 

Trajtimi i valës së presionit të magjepsjes plantare - Foto Wiki

 

 

Studimi (hulumtimi): Trajtimi i valës së presionit është efektiv në trajtimin e kapsulit të ngrirë të shpatullës / shpatullës së ftohtë / ngjitës

Goditur me shpatull të ngrirë? Atëherë hulumtimi tregon se duhet të provoni terapi me valë presioni për të shkurtuar procesin e shërimit të kësaj mundimi të zgjatur që mund të zgjasë për aq sa 1-2 vjet pa trajtim. Një studim i botuar në revistën e mirënjohur International Journal of Medicine Preventative tregoi se 4 trajtime mbi 4 javë rezultuan në përmirësim klinik të lëvizjes së shpatullave dhe se personi ishte përsëri në punët e tij të përditshme më shpejt. Ne ju rekomandojmë që të bëhet në kombinim me ushtrime kundër shpatullës së ngrirë dhe nën kujdesin e një kliniku të autorizuar publik (fizioterapist, mjek, chiropractor ose terapist manual).


Studim (hulumtim): Terapia e valëve të presionit është dokumentuar klinikisht në trajtimin e fashitit kronik të shputës

Si një studim / meta-analizë kryesore (forma më e fortë e hulumtimit), unë përfundimisht përfundova:

 

"Terapia e valës së presionit është një trajtim efektiv dhe i sigurt për fashitit kronik planar." (Aqil et al, 2013)

 

Por siç shkruajnë ata - në raste të rënda mund të duhen deri në 12 javë (dhe 12 trajtime) para se të vëreni një ndryshim të rëndësishëm. Për shkak të mungesës së informacionit nga klinikat, ka shumë me dëmtime kronike dhe më serioze të tendosjes në indet e tendinit nën këmbë që heqin dorë pas vetëm 4 - 5 trajtimesh. Kur e vërteta ishte se ata me shumë mundësi, për shkak të faktit se diagnoza e tyre ishte më serioze se zakonisht, kishin nevojë për më shumë trajtime për një periudhë më të gjatë kohore.

 

Kur e dini se si funksionon trajtimi i valëve të presionit, i cili u theksua gjithashtu në studimin kërkimor, kuptoni se është fizikisht e pamundur që valët e presionit të mos kenë efekt në indin e dëmtuar të tendinit. Ato prishen, provohen, prishen indet e dëmtuara dhe jofunksionale të tendinit dhe shkaktojnë një përgjigje të konsiderueshme shëruese në zonë. Problemi i vetëm është që procesi duhet të përsëritet në disa trajtime - dhe pastaj në shumë raste mbi trajtimet e standardizuara 5-8, shumë përpiqen para se të heqin dorë.

 

Logoja në Youtube e vogëlNdiqni Vondt.net më YOUTUBE

(Ndiqni dhe komentoni nëse doni që ne të bëjmë një video me ushtrime ose shtjellime specifike për saktësisht çështjet TUAJ)

logo në facebook të voglaNdiqni Vondt.net më FACEBOOK

(Ne përpiqemi t'u përgjigjemi të gjitha mesazheve dhe pyetjeve brenda 24-48 orësh. Ne gjithashtu mund t'ju ndihmojmë të interpretoni përgjigjet e MRI dhe të tjera.)

 

burimi: 

Aqil etj. Terapia ekstrakorporeale e valëve të tronditjes është efektive në trajtimin e fashitit kronik të shputës: Një meta-analizë e RCTs. Clin Orthop Relat Res. 2013 nëntor; 471 (11): 3645-3652. Publikuar në internet 2013 28 Qershor.

Vahdatpour et al, 2014 Efektiviteti i terapisë ekstrokorporale të goditjes në shpatullën e ngrirëInt J Prev Med. 2014 Korrik; 5 (7): 875-881. 

FAQ të Rëndësishme:

Mos ngurroni të përdorni kutinë e komenteve më poshtë ose na dërgoni një mesazh privat përmes mediave sociale) nëse keni ndonjë pyetje.

 

A është trajtimi i valës së presionit të rrezikshëm?

Jo, absolutisht jo - por ashtu si me trajtimet e tjera konservatore, terapia e valëve të presionit mund të shkaktojë ndjeshmëri lokale dhe dhimbje të përkohshme për shkak të faktit se ajo prish fizikisht indet e dëmtuara dhe fillon një proces riparimi në zonë. Një butësi e tillë është plotësisht normale për tu provuar deri në 24-72 orë pas trajtimit fizik.

Keni pasur tendinite në shpatull. A mund të trajtohet kjo me trajtim të valës së presionit?

Siç u përmend në artikullin e mëparshëm, ekziston një diagnostikim i tepërt në lidhje me faktin se dëmtimet e tendinit shpesh, në mënyrë të pasaktë, quhen tendonitis. Hulumtimet kanë treguar se është jashtëzakonisht shumë më e rrallë të pësosh një dëmtim të tendinit sesa një tendonitis. Por përgjigjja është se, po, terapia e valëve të presionit mund të përdoret gjithashtu kundër diagnozave që përfundojnë -ittâ (për shembull, tendiniti supraspinatus, tendoniti i shpatullës, ose fashiti i shputës).

 

Kush e kryen trajtimin e valës së presionit?

Trajtimi duhet të kryhet nga grupe profesionale të autorizuara publikisht (fizioterapist, kiropraktor ose terapist manual) me ekspertizë të veçantë në vlerësimin dhe trajtimin e sëmundjeve në muskuj, nyje, tendina dhe nerva. Autorizimi i shëndetit publik përfshin një titull të mbrojtur dhe është një vulë e cilësisë nga autoritetet shëndetësore norvegjeze dhe garanton të drejtat dhe sigurinë tuaj si pacient - kjo është arsyeja pse ne kryesisht rekomandojmë vlerësimin dhe trajtimin e grupeve profesionale me një titull të mbrojtur (me fjalë të tjera, është e paligjshme të thërrisni një fizioterapist ose një kiropraktor nëse një nuk është - ndryshe nga grupet e tjera profesionale që nuk janë të mbrojtura dhe që çdokush mund ta quajë veten). Ne japim qindra rekomandime në faqet e trajtimit përmes mesazheve private në mediat sociale gjatë vitit - kështu që ju jeni të lirë të na kontaktoni nëse jeni duke kërkuar një terapist lokal, të aftë dhe të autorizuar.

17 përgjigje
 1. Torill thotë:

  Përshëndetje! Do të doja të gjeja një terapist të aftë në Kopenhagë ose. mjedise që përdorin valë presioni për sëmundjet e muskujve dhe tendinave. Mund të rekomandoni dikë? Vh Torill

  përgjigje
 2. Ola Nordmann thotë:

  Nëse kjo është e njëjtë me valën e goditjes, shumë më tepër po ndodh nga sa janë të vetëdijshëm.
  Mora një valë shoku në gishtin e madh për shkak të tendinave dhe muskujve që tërhoqën gishtin e këmbës në pozicionin e gabuar për shkak të një hemorragjie cerebrale me paralizë gjysmë të njëanshme.
  Përfundimisht fillova të rifitoj ndjenjën në shpinë, të mund të ndjeja një muskul në të njëjtën kohë.
  Kështu, ne e zgjeruam valën e goditjes nën të gjithë këmbën dhe një numër i jashtëzakonshëm ndodhi në anën e djathtë. Deri në vesh dhe jam bërë shumë mirë. Por në fakt mund të zgjasë deri në 1 javë para se të vura re një ndryshim.
  Për shumë javë. Mora gjithashtu një masazh 1 orë që filloi me të vërtetë trupin, në mënyrë që vetë-trajnimi të shkojë më shpejt dhe shumë më motivues.
  Edhe pas 5-6 vitesh, me disa javë intensifikimi, vijnë rezultate të pabesueshme. Por pa mbështetje, paguani gjithçka vetë, sepse nuk ka studime për këtë në lidhje të paktën me pacientët me goditje në tru.
  Por unë bëhem shumë më mirë atëherë 🙂

  përgjigje
 3. Mona Estirønningen thotë:

  pershendetje ! Është diagnostikuar me fasciit shputës për rreth. 3 vjet në këmbën e majtë dhe 1/2 vit në të djathtë. Vala e presionit është rekomanduar nga mjeku dhe është kërkuar për të, por kush e bën atë në zonën time të afërt?

  përgjigje
  • lënduar thotë:

   Hej Mona!

   Atëherë ne kemi nevojë që zona juaj lokale të jetë në gjendje t'ju japë një rekomandim për të.

   Të fala.
   Thomas

   përgjigje
  • Nicolay v / Vondt.net thotë:

   Përshëndetje Heidi,

   Kjo mund të bëhet nga shumica e kiropraktorëve dhe terapistëve manualë - ka edhe disa fizioterapistë që përdorin këtë formë trajtimi. Ne ju rekomandojmë të kontaktoni një klinikë aty pranë dhe të pyesni nëse ata ofrojnë këtë modalitet trajtimi. Paç fat.

   Të fala.
   Nicolay v / Vondt.net

   përgjigje
 4. Shpresa thotë:

  Përshëndetje.

  Pyes veten nëse terapia me valë presioni rekomandohet në ndenjëse? E ngushtë dhe e fortë në sedilje, kështu që nuk është e mundur të drejtoni shpinën. Është krejtësisht e shtrembër, kështu që ka dhemb në shumë vende. Faleminderit paraprakisht për përgjigjen tuaj.

  Pershendetje Shpresa.

  përgjigje
  • Nicolay v / Vondt.net thotë:

   Përshëndetje Shpresa,

   Po, përdoret ndër të tjera kundër tendinozës dhe tendinopative në ije. - por mund të përdoret edhe për sindromën piriformis në sedilje. Është e rëndësishme të dini se piriformis jofunksional do të ndodhë gjithmonë në kombinim me mosfunksionimin e legenit - Prandaj, shkoni te një klinicist i autorizuar nga shteti (kiropraktor ose terapist) në mënyrë që të mund të adresoni si muskujt ashtu edhe nyjet në problemin tuaj.

   Fat te mire

   Të fala.
   Nicolay v / Vondt.net

   përgjigje
 5. Elin Sollie thotë:

  Si funksionon kjo, për shembull, në qafë, shpatull pas tronditjes? Ku në qafë (rrahje kamzhiku dhe kamzhiku) mori një presion duke goditur kokën. Kam pasur një trajtim të tillë për fasciitin e shputës në të kaluarën dhe ka ndihmuar.

  përgjigje
  • Nicolay në Vondt.net thotë:

   Përshëndetje Elin,

   Terapia me valë presioni mund të përdoret kundër mosfunksionimeve muskulare dhe mialgjive në shpatulla dhe muskuj të lidhur me qafën (për shembull, muskuli i sipërm i trapezit dhe skapula levator).

   Është gjithashtu shumë e rëndësishme që të keni një fokus të lartë në stërvitjen e stabilitetit të qafës dhe shpatullave për të ofruar mbështetje për zonat e dëmtuara.

   Terapia me valë presioni duhet të kryhet vetëm nga një profesionist i kujdesit shëndetësor i autorizuar publikisht - siç është një fizioterapist ose kiropraktor.

   përgjigje
 6. Tobias thotë:

  Përshëndetje! Marr trajtim me valë presioni për fasciitin shputar në këmbë, pas trajtimeve kam pak dhimbje në kokë dhe ndjej ugg. Pothuajse e njëjta ndjenjë si pas një fluturimi të gjatë ose sëmundjes së makinës. A është kjo normale?

  përgjigje
  • Nicolay v / Nuk e gjen thotë:

   Përshëndetje Tobias,

   Është krejtësisht normale nëse ka fasciit të rëndësishëm shputor - kjo është për shkak të reaksioneve të dëmtimit të kontrolluar në këmbë dhe prishjes së indeve të dëmtuara.

   Për të luftuar këtë ndjenjë, ju këshillojmë të pini ujë shtesë në të njëjtën ditë me trajtimin - dhe një ditë pas.

   Fat i mirë dhe shërim!

   përgjigje

Lini një përgjigje

Dëshironi të bashkoheni në diskutim?
Mos ngurroni të kontribuoni!

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.