chiropractic
chiropractic

Chiropractic. Imazhi: Wikimedia Commons

Chiropractic.

Qëllimi kryesor i kiropraktikës është zvogëlimi i dhimbjes, promovimi i lëvizshmërisë dhe kështu përmirësimi i cilësisë së jetës dhe shëndetit të përgjithshëm duke rivendosur dhe normalizuar funksionin në nyje, muskuj, ind lidhës por edhe sistemin nervor.. Trajtimi i ofruar përgatitet gjithmonë bazuar në gjendjen e përgjithshme shëndetësore të pacientit dhe perspektivën e përgjithshme. Kiropraktori përdor një larmi metodash trajtimi, ku duart kryesisht përdoren për të rivendosur funksionin normal. Kiropraktika ka prova të mira në trajtimin e lumbago, dhimbje në qafë, dhimbje koke dhe një sërë sëmundjesh të tjera muskulore.

 

Disa nga metodat më të zakonshme të trajtimit përfshijnë:

- Mobilizim i përbashkët.
Manipulimi i përbashkët.
- Trajtimi i pikës së këmbëzës.
- Puna e muskujve.
- Teknikat e shtrirjes.
- Trajtimi i gjilpërave / gjilpërë e thatë.
- Vlerësime funksionale.
- Rregullimi ergonomik.
- Udhëzime specifike të trajnimit.

Shtë e rëndësishme të mbani mend se të gjithë njerëzit janë të ndryshëm dhe kështu çdo klinik është i ndryshëm nga një tjetër. Disa kanë aftësi të veçanta jashtë fushave që përmendëm tani. Të tjerët mund edhe të kenë arsimim të mëtejshëm në fusha të tjera si imazheria, pediatrika, kiropraktika sportive, ushqimi apo të tjera.

 


Kiropraktikë - përkufizim.

«Profesioni shëndetësor që merret me diagnostikimin, trajtimin dhe parandalimin e keqfunksionimeve biomekanike në sistemin muskuloskeletor dhe vlerëson efektin e kësaj në sistemin nervor dhe gjendjen e përgjithshme të shëndetit të individit. Trajtimi bazohet kryesisht në metoda manuale. " - Shoqata Norvegjeze e Chiropractor

 

Education.

Kirotraktorët kanë qenë një nga grupet e personelit shëndetësor të autorizuar që nga viti 1988. Kjo do të thotë që titulli kiropraktor është i mbrojtur dhe se personat pa autorizim nuk lejohen të përdorin të njëjtin titull ose një titull që mund të japë përshtypjen se personi ka të njëjtin autorizim. Studimet e kiropraktikës përbëhen nga 5 vjet arsim universitar të ndjekur nga 1 vit në rotacion. Importantshtë e rëndësishme që të kontrolloni që chiropractor-i juaj është anëtar i NKF (Shoqata Norvegjeze e Chiropractor), pasi ka disa që punojnë pa këtë anëtarësim - dhe kjo mund të jetë për shkak të faktit se ata nuk kanë kaluar udhëzimet e përcaktuara nga NKF, ose që ata kanë mori arsimin e tij në një universitet që nuk është aprovuar ECCE (Këshilli Evropian për Edukimin Chiropractic) ose CCEI (Këshilli për Edukim Ndërkombëtar për Kiropraktikë).

 

Pushimi i sëmurë, të drejtat e referimit dhe të drejtat e tjera.

- Kryeni ekzaminimin dhe trajtimin me të drejtën e pacientit për rimbursim nga Skema e Sigurimeve Kombëtare pa referim nga mjeku.

- E drejta për t'iu referuar një specialisti, imazherie (rrezet X, MRI, CT, ultratinguj) ose fizioterapi.

- E drejta për pushim mjekësor deri në dymbëdhjetë javë.

 

Lexoni gjithashtu: Farë është një Chiropractor? (Artikull mbi arsimin, rimbursimin, të drejtat, pagën dhe shumë më tepër)

 

 

referencat:

1. Shoqata Norvegjeze e Chiropractor

2 përgjigje

Lini një përgjigje

Dëshironi të bashkoheni në diskutim?
Mos ngurroni të kontribuoni!

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.