lënduar në këmbë

lënduar në këmbë

Dhimbje në këmbë

Të kesh dhimbje në këmbë dhe struktura aty pranë mund të jetë jashtëzakonisht e mundimshme - dhe jo më pak e rëndësishmja, mund të çojë në sëmundje kompensuese diku tjetër, siç janë gjunjët, ijet dhe shpina. Dhimbja në këmbë mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, por disa nga më të zakonshmet janë dhimbjet e muskujve, nyjeve dhe tendinit për shkak të mbingarkesës, traumës, konsumit, keqfunksionimeve muskulore dhe mosfunksionimit mekanik. Dhimbja në këmbë ose këmbë është një telash që prek një pjesë më të madhe të popullsisë.

 

Kontaktoni me ne sot përmes faqes sonë në Facebook, fusha e komenteve në këtë artikull ose përmes tonit «ASK - MIR P ANRGJIGJE!«Seksioni nëse keni pyetje ose keni nevojë për këshilla për mënyrën më të mirë përpara për ju.

 

Shkoni poshtë për të parë dy videot e shkëlqyeshme të stërvitjes me ushtrime që mund të ndihmojnë me dhimbjen në këmbë.

 VIDEO: 6 Ushtrime kundër Plantar Fascitt

Fashiti Plantar (dhimbja nga pllaka e tendinit nën këmbë) është një nga shkaqet më të zakonshme të dhimbjes në këmbë. Gjendja shkaktohet nga kongjestioni dhe tendina të vogla në tendonet nën gjethen e këmbës. Përdorimi i rregullt i këtij programi stërvitje mund t'ju ndihmojë të rritni qarkullimin lokal të gjakut, të lironi tendonet dhe muskujt e ndjeshëm ndaj dhimbjes dhe të siguroni një elasticitet më të mirë në fascinë plantare. Klikoni më poshtë për të parë ushtrimet.


Bashkohuni me familjen tonë dhe pajtohuni në kanalin tonë në YouTube për këshilla falas për ushtrime, programe ushtrimesh dhe njohuri shëndetësore. Mirë se vini!

VIDEO: 5 ushtrime kundër dhimbjes dhe inflamacionit në pjesën e këmbës

Këtu do të gjeni një program të mirë ushtrimesh që mund t'ju ndihmojë me muskuj, tendona dhe nerva të ndjeshëm ndaj dhimbjes në këmbët tuaja. Ky program mund t’ju ​​japë harqe të forta, të lehtësojë pllakën e tendinit nën këmbë dhe të përmirësojë qarkullimin e gjakut. Duhet të kryhet dy deri në tre herë në javë për të paktën 12 javë për rezultate optimale.

Ju pëlqeu videot? Nëse i përfituat prej tyre, ne me të vërtetë do të vlerësonim që të regjistroheshit në kanalin tonë në YouTube dhe të na jepnit një gjë të mirë në median sociale. Do të thotë shumë për ne. Faleminderit të madh!

 

Fashititet shputës & nxitjet e thembrave: Disa nga shkaqet më të zakonshme të dhimbjes së zgjatur të këmbës dhe dhimbjes në këmbë

Fashititi i shputës shkaktohet nga dëmtimi i indit të tendinit poshtë shputës së këmbës. Kjo diagnozë shpesh përbëhet nga disa faktorë, por fakti është se pllaka e tendinit në pjesën e poshtme të shputës së këmbës dhe në buzën e përparme të kockave të thembrës është e mbingarkuar dhe ndodh indi indor jofunksional. Kjo ind i dëmtuar ka një ndjeshmëri më të lartë të dhimbjes (lëshon më shumë sinjale dhimbjeje), është më pak funksionale në lidhje me thithjen e goditjeve dhe transferimin e peshës, dhe indet e dëmtuara gjithashtu kanë qarkullim të gjakut dhe aftësinë shëruese të zvogëluar. Forma më e mirë e dokumentuar e trajtimit për sëmundje të tilla është terapia e valëve të presionit - një metodë trajtimi e kryer nga klinikët e autorizuar publikisht (kiropraktori, fizioterapisti ose terapisti manual) me ekspertizë të fundit në vlerësimin dhe trajtimin e diagnozave në muskuj, tendina, nyje dhe nerva.

 

Ne mendojmë se është shumë ilustruese të ju tregojmë një video të plotë ku mund të përdorni Shockwave Therapy (një formë moderne dhe e mirë-dokumentuar e trajtimit) kundër diagnozës së fashitit shputës. Terapia e valëve të presionit prish kështu këtë ind të dëmtuar (i cili nuk duhet të jetë aty) dhe fillon një proces riparimi i cili gradualisht, gjatë disa trajtimeve, e zëvendëson atë me muskuj ose ind të tendinit të ri dhe të freskët.

 

Video - Trajtimi i valës së presionit kundër fashitit plantar (klikoni në imazh për të parë videon)

burimi: Kanali YouTube i Found.net. Mos harroni të regjistroheni (falas) për video më informuese dhe të shkëlqyera. Ne gjithashtu mirëpresim sugjerime mbi atë që do të bëhet videoja jonë e rradhës.

 

pasqyrë e trajtimit të topit nën presion foto 5 700

Lexoni më shumë: Çfarë duhet të dini për terapinë me valë presioni

 

magjepsje plantar

Lexoni gjithashtu: - Si të shpëtoni nga fasciti i shputës

Ne mund ta rekomandojmë shumë artikullin e mësipërm - të shkruar nga një kiropraktor modern në klinikën ndërdisiplinare Qendra Chiropractor Råholt (Komuna Eidsvoll, Akershus).

 

Farë mund të bëj edhe për dhimbjen në këmbë?

1. Lëvizja dhe veprimtaria e përgjithshme rekomandohet, por qëndroni brenda kufirit të dhimbjes. Nëse ngarkesa e ndikimit bëhet shumë për ju gjatë periudhave akute, ju rekomandojmë që të vazhdoni të lëvizni. Po sikur të zëvendësoni ecjen në asfalt me ​​një shëtitje në pyll në terrene të përafërt? Ndoshta ju mund ta zëvendësoni rutine me një biçikletë elipsi ose ergometri për një periudhë të shkurtër kohe?

2. Pika shkaktuese / topat e masazhit ne ju rekomandojmë me forcë - ato vijnë në madhësi të ndryshme kështu që ju mund të goditeni mirë edhe në të gjitha pjesët e trupit. Nuk ka ndihmë më të mirë për veten se kjo! Ne ju rekomandojmë sa më poshtë (klikoni në imazhin më poshtë) - i cili është një grup i plotë i 5 topave të pikës / masazhit në madhësi të ndryshme:

balls shkaktojë pikë

Ndikuar nga shqetësimi i trazuar i këmbës, fanatiti plantar dhe nxit thembra? Topat janë gjithashtu veçanërisht të përshtatshëm për trajtimin e këtyre kushteve!

3. trajnimi: Trajnim specifik me truket stërvitore të kundërshtarëve të ndryshëm (si p.sh. ky grup i plotë i 6 thurrjeve të rezistencës së ndryshme) mund të ju ndihmojë të stërvitni forcën dhe funksionimin. Trajnimi i thurrjeve shpesh përfshin trajnime më specifike, e cila nga ana tjetër mund të çojë në parandalimin më të efektshëm të dëmtimit dhe uljen e dhimbjes.

4. Dhimbje lehtësuese - ftohje: Biofriz është një produkt natyral që mund të lehtësojë dhimbjen duke ftohur zonën butësisht. Ftohja rekomandohet veçanërisht kur dhimbja është shumë e rëndë. Kur ato janë qetësuar, atëherë rekomandohet trajtimi i nxehtësisë - prandaj është e këshillueshme që të ketë edhe ftohje edhe ngrohje.

5. Relief Pain - Ngrohja: Ngrohja e muskujve të ngushtë mund të rrisë qarkullimin e gjakut dhe të zvogëlojë dhimbjen. Ne ju rekomandojmë sa më poshtë copë litari e nxehtë / e ftohtë e ripërtërishme (klikoni këtu për të lexuar më shumë në lidhje me të) - i cili mund të përdoret si për ftohje (mund të ngrihet) ashtu edhe për ngrohje (mund të nxehet në mikrovalë).

 Produkte të rekomanduara për lehtësimin e dhimbjeve në dhimbje

Biofreeze llak-118ml-300x300

Biofriz (Ftohtë / kimioterapi)

 

Në shumicën e rasteve, çdo dëmtim i tendinit mund të hetohet nga një ekspert muskul-skeletik (chiropractor, terapist manual ose të ngjashme), dhe konfirmohet më tej nga një ultratinguj diagnostikues ose MRI kur është e nevojshme.

 

- Lexoni gjithashtu: Sa kohë dhe sa shpesh duhet të ngrij një kyçin e këmbës me njolla?

- Lexoni gjithashtu: Frakturë stresi në këmbë. Diagnoza, shkaku dhe trajtimi / masat.

 

Disa shkaqe / diagnoza të zakonshme të dhimbjes në këmbë janë:

osteoarthritis (dhimbja varet nga cilat nyje preken)

Inflamacion i këmbës

Bursiti / inflamacioni mukozal

Sindromi Kuboid / subluksacioni  (zakonisht shkakton dhimbje në pjesën e jashtme të këmbës)

Neuropatia diabetike

Fat Pad Inflamacion (zakonisht shkakton dhimbje në dhjamin e dhjamit nën thembra)

Sëmundja e Freiberg (nekroza avaskulare / vdekja e qelizave dhe indeve të eshtrave metatarsal të parakohshëm)

artrit

Deformimi i Haglundit (mund të shkaktojë dhimbje në pjesën e poshtme të tehut të këmbës, në pjesën e prapme të thembra dhe në pjesën e prapme të thembra)

nxit thembra (shkakton dhimbje në pjesën e poshtme të tehut të këmbës, zakonisht vetëm përpara thembrës)

Infeksioni i këmbës

Thonjët e rrumbullakëta

metatarsalgia (Dhimbje në topin e këmbës dhe këmbën e përparme)

Neuroma e Mortonit (shkakton dhimbje elektrike midis gishtërinjve, para këmbës)

Sëmundja e Paget

Neuropatia periferike

Fantazia Plantar (shkakton dhimbje në gjethen e këmbës, përgjatë fascia plantare nga zgjatja e thembra)

Plani i këmbës / pes (jo sinonim i dhimbjes por mund të jetë një shkak kontribues)

Artriti psoriatik

Sindromi sinus tarsi (shkakton dhimbje karakteristike në pjesën e jashtme të këmbës midis thembra dhe talus)

Frakturë stresi në këmbë (një frakturë lodhjeje shkakton dhimbje pranë frakturës, më së shpeshti në metatars)

Sindromi i tunelit Tarsal aka sindroma e tunelit tarsal (zakonisht shkakton dhimbje mjaft të forta në pjesën e brendshme të këmbës, thembra)

tendinitis

Tendinosis

përdhes (më së shpeshti gjendet në nyjen e parë metatars, në gishtin e madh)

Quadratus plantae myalgia (mosfunksionim muskulor që shkakton dhimbje brenda dhe para thembra)

reumatizmi (dhimbja varet nga cilat nyje preken)Shkaqe / diagnoza jo të zakonshme në këmbë:

Infeksion i rëndë

kancer

 

X-ray e këmbës

X-ray e këmbës - Foto WIkimedia

Imazh me rreze X të këmbës - Foto Wikimedia

- Radiografia e këmbës, këndi anësor (shihet nga anash), në figurë shohim tibinë (kofshën e brendshme), fibulën (shinën e jashtme), talusin (kocka e barkës), gërvishtjen (thembrën), kuneiformat, metatarsalin dhe falangat (gishtat e këmbëve).

 

Imazhi MRI i këmbës

Imazhi MRI i këmbës - Foto IMAIOS

- Imazhi MRI i këmbës (shihet nga lart), në figurë shohim metatarsus, kuneiform, kuneiform medial, kuneiform lateral, kockë navicular (kockë barke), cuboidus, proces kalkaneus dhe disa pika të tjera të shënjave anatomike.

 

Imazh shigjetar MRI i këmbës

Pamjet MR, seksioni sagittal - Foto IMAIOS

Fotografia MRI e këmbës, prerja sagitale - Foto IMAIOS

- Imazhi MRI i këmbës, prerja sagitale (shihet nga ana), në imazh shohim një numër nyjesh, ligamentesh dhe muskujsh të rëndësishëm. Këto përfshijnë extensor hallucis longus, nyjën talocalcaneonavikulare, extensor hallucis brevis, nyjen kuneonavikulare, nyjen tarsometatarsus, tendinën fibularis longus, tendinën flexor digitorum, tendinën e përparme tibialis, tendinën e hallusit flexor, tendonin e kyçit të këmbës dhe tendonin tjetër të kavilës, tendonin tjetër të kavilës dhe kavilës së kavilës

 

Klasifikimi i dhimbjes në këmbë

Dhimbja mund të ndahet në tre kategoritë akute, subakute dhe kronike.

 

Dhimbje akute në këmbë

Në lidhje me klasifikimin e kohës, dhimbja akute në këmbë do të thotë që personi ka pasur dhimbje për më pak se tre javë.

 

Dhimbje subakute e këmbës

Periudha subakut konsiderohet si koha midis akut dhe rrugës për në një gjendje kronike. Për sa i përket kohës, kjo përkufizohet si periudha midis tre javësh dhe deri në tre muaj. Nëse keni pasur dhimbje për një periudhë kaq të gjatë kohore, ju rekomandojmë që të konsultoheni me një klinik për ekzaminim dhe çdo trajtim.

 

Dhimbje kronike në këmbë

Tani këto dhimbje kanë filluar të marrin një themel të mirë, ju? Dhimbja kronike në këmbë i atribuohet dhimbjes së këmbëve që ka vazhduar për më shumë se tre muaj. Ne jemi shumë të shqetësuar për trajtimin e çështjeve herët, pasi kjo shpesh çon në një mënyrë dukshëm më të lehtë për t'u rikthyer në funksionin e normalizuar, por gjithashtu duhet të dini që edhe nëse e lini të shkojë pak larg, ende nuk është vonë . Ndoshta do të kërkojë më shumë trajtim sesa do të kishte nëse ai do të kishte adresuar problemin pak më parë. Të lihet dhimbje për një periudhë të zgjatur kohe gjithashtu mund të shkaktojë sëmundje kompensuese në pjesë të tjera të trupit dhe të rrisë incidencën e dhimbjes së gjurit, dhimbjeve të hip dhe dhimbjeve të shpinës.

 

këmbët

Këmbët. Imazhi: Wikimedia Commons

Trajtimi i përbashkët dhe trajtimi i valëve të presionit: Klinikisht efektiv kundër fashitit shputës dhe metatarsalgjisë

Një meta-studim i kohëve të fundit (Brantingham et al. 2012) tregoi se manipulimi i fascisë plantar dhe metatarsalgjisë i dha lehtësim simptomatik. Përdorimi i kësaj në lidhje me terapinë e valës së presionit do të japë një efekt edhe më të mirë, bazuar në hulumtime. Në të vërtetë, Gerdesmeyer et al (2008) demonstruan se trajtimi me valë presioni siguron një përmirësim të rëndësishëm statistikisht të rëndësishëm kur bëhet fjalë për uljen e dhimbjes, përmirësimin funksional dhe cilësinë e jetës pas vetëm 3 trajtimeve në pacientët me fascia plantare kronike.

 

Një studim meta (Aqil et al, 2013) gjithashtu arriti në përfundimin se terapia me valë presioni ishte një metodë e provuar klinikisht e efektshme për trajtimin e fashitit planar.

 

Farë mund të pres nga një klinik kur i vizitoj me dhimbje në këmbë?

Ne ju rekomandojmë që të kërkoni profesione të licencuara publikisht kur kërkoni trajtim dhe trajtim të dhimbjeve të muskujve, tendinave, nyjeve dhe nervave. Këto grupe profesioniste (doktor, chiropractor, fizioterapist dhe terapist manual) janë tituj të mbrojtur dhe aprovuar nga autoritetet shëndetësore Norvegjeze. Kjo ju jep si pacient një siguri dhe siguri që do të keni vetëm nëse shkoni në këto profesione. Siç u përmend, këto tituj janë të mbrojtur dhe kjo do të thotë se është e paligjshme të telefonosh një mjek ose kiropraktor pa u autorizuar me arsimin e gjatë që këto profesione mbajnë. Në të kundërt, titujt si akupunkturisti dhe naprapat nuk janë tituj të mbrojtur - dhe kjo do të thotë që ju si pacient nuk e dini se për çfarë po kërkoni.

 

Një klinik i licencuar publik ka një arsim të gjatë dhe të plotë që shpërblehet përmes autoriteteve shëndetësore publike me mbrojtje të titullit publik. Ky arsimim është i gjerë dhe do të thotë që profesionet e lartpërmendura kanë ekspertizë shumë të mirë në hetim dhe diagnostikim, si dhe trajtim dhe trainim eventual. Kështu, një klinik së pari do të diagnostikojë problemin tuaj dhe më pas do të krijojë një skemë trajtimi në varësi të diagnozës së dhënë.

 Ushtrime, trajnime dhe konsiderata ergonomike

Një ekspert për çrregullimet e muskujve dhe skeletit, bazuar në diagnozën tuaj, mund t'ju informojë për konsideratat ergonomike që duhet të merrni për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm, duke siguruar kështu kohën më të shpejtë të mundshme të shërimit. Pasi të mbarojë pjesa akute e dhimbjes, në shumicën e rasteve do t'ju caktohen edhe ushtrime në shtëpi që gjithashtu ndihmojnë për të zvogëluar mundësinë e rikthimit. Në rastin e sëmundjeve kronike, është e nevojshme të kaloni nëpër lëvizjet motorike që bëni në jetën e përditshme, në mënyrë që të pastroni shkakun e dhimbjes tuaj që ndodh përsëri dhe përsëri.

Zgjatni pjesën e pasme të këmbës

- Këtu do të gjeni një përmbledhje dhe listë të ushtrimeve që kemi botuar në lidhje me kundërveprimin, parandalimin dhe lehtësimin e dhimbjeve të këmbëve, dhimbjeve të këmbëve, këmbëve të shtrënguara, artrozës dhe diagnozave të tjera përkatëse.

Përmbledhje - Ushtrime dhe ushtrime për dhimbjen e këmbës dhe dhimbjen e këmbës:

4 Ushtrime kundër Plantar Fasciit

4 Ushtrime kundër Plattfoot (Pes Planus)

5 Ushtrime kundër Hallux Valgus

7 Këshilla dhe mjete juridike për dhimbjen e këmbës

 

Vetë-ndihmë kundër dhimbjes në këmbë

Disa nga produktet që mund të ndihmojnë me dhimbje në këmbë, ngërçe dhe probleme janë mbështetje hallux valgus, përhapësit e gishtave të këmbëve, çorape compression dhe rrotullon këmbët.

 

PRODUKTI I LIDHUR / VETM: - Mbështetje Hallux Valgus (lexoni më shumë duke klikuar këtu)

Plagosur me hallux valgus (këpucë e madhe e shtrembër) dhe / ose rritja e kockave (bunion) në gishtin e madh? Atëherë këto mund të jenë pjesë e zgjidhjes për problemin tuaj.

 

PRODUKTI I LIDHUR / VETM: - sorap për kompresim

Onedokush me dhimbje në këmbë dhe probleme mund të përfitojë nga mbështetja e kompresimit. Sorapet e kompresimit mund të kontribuojnë në rritjen e qarkullimit të gjakut dhe shërimin tek ata të prekur nga funksioni i zvogëluar në këmbë dhe këmbë.

Lexoni më shumë këtu: - sorap për kompresim

 

A jeni të rrënuar me dhimbje afatgjata dhe kronike?

Ne u rekomandojmë të gjithëve që vuajnë nga dhimbjet kronike në jetën e përditshme të bashkohen me grupin në Facebook «Reumatizmi dhe dhimbja kronike - Norvegji: Kërkime dhe lajme«. Këtu mund të merrni këshilla të mira dhe t'u bëni pyetje njerëzve me mendje të njëjtë dhe atyre me ekspertizë në këtë fushë. Ju gjithashtu mund të ndiqni dhe pëlqeni faqen tonë në Facebook (Vondt.net) për azhurnime ditore, ushtrime dhe njohuri të reja në çrregullimet e muskujve dhe skeletit.

 

Artikulli i lidhur: - 4 ushtrime kundër fashitit shputës

Dhimbje në thembër

Lexoni gjithashtu këto artikuj:

- Dhimbje në shpinë?

- Të lënduar në kokë?

- Të lënduar në qafë? 

"Unë e urreja çdo minutë stërvitje, por thashë," Mos e lë. Vuani tani dhe jetoni pjesën tjetër të jetës tuaj si kampion. » - Muhamed Ali

 

referencat:

 1. NHI - Informatikë Shëndetësore Norvegjeze.
 2. Brantingham, JW. Terapi manipuluese për kushtet e ekstremitetit të poshtëm: azhurnimi i një përmbledhje letërsie.  J Manipulative Physiol Ther. Shkurt 2012; 35 (2): 127-66. doi: 10.1016 / j.jmpt.2012.01.001.
 3. Gerdesmeyer, L. Terapia rrezatuese ekstrakorporale rrezale ekstrakorporale është e sigurt dhe efektive në trajtimin e fasciitit planar kronik recalcitrant: rezultatet e një studimi konfirmues multibenter të kontrolluar nga placebo. Am J Sport Med. 2008 Nëntor; 36 (11): 2100-9. doi: 10.1177 / 0363546508324176. Epub 2008 1 Tetor.
 4. Punnett, L. et al. Një kornizë konceptuale për integrimin e promovimit të shëndetit në vendin e punës dhe programet e ergonomisë profesionale. Rep. I Shëndetit Publik 2009; 124 (Prov. 1): 16-25.

 

Pyetjet e bëra më shpesh rreth dhimbjes në këmbë:

 

Ka pasur dhimbje akute në këmbë. Cili mund të jetë shkaku nëse papritmas merrni dhimbje në këmbë në këtë mënyrë?

Dhimbja akute e këmbës zakonisht shkaktohet nga mbingarkesa ose mosfunksionimi. Ndoshta ju kaluat në vrapimin e djeshëm ose të ecni pa vërejtur ndonjë gjë të veçantë për të? Mund të jetë gjithashtu si pasojë e dhimbjeve nervore të referuara nga nervi shiatik (kjo ka më shumë të ngjarë nëse keni rrezatim / ile poshtë këmbës). Muskujt e këmbës gjithashtu mund t’i referohen dhimbjes në këmbë dhe kjo mund të ndodhë mjaft akute / e papritur.

 

P: Unë lëndova këmbën. Cili mund të jetë shkaku?

Përgjigje: Pa më shumë informacion, është e pamundur të jepet një diagnozë specifike, por në varësi të parahistorisë (a ishte trauma? A ka qenë e gjatë?) Mund të ketë një sërë shkaqesh të dhimbjes në këmbë. Dhimbja në këmbë mund të jetë për shkak të tendonitit në tendinët ekstensorë në majë të këmbës - pastaj më specifikisht në extensor digitorum ose extensor hallucis longus. Arsye të tjera mund të jenë stresi frakturë, Toe çekiç / hallux valgus, acarim nervor, dhimbje referimi nga nervat në shpinë, tinea pedis (kërpudhat e këmbëve), cista ganglionale ose tendoniti në tibalis anterior.

||| Pyetje të ngjashme me të njëjtën përgjigje: "Pse keni dhimbje në mbështetësen e këmbëve?"

 

 

 

Pyetje: Dhimbje nën këmbë, veçanërisht pas shumë tendosjes. Shkaku / diagnoza?

Përgjigje: Mund të ketë disa shkaqe të dhimbjes nën këmbë, por nëse është për shkak të mbingarkesës, atëherë normalisht ekziston një problem me fashionin tuaj të shputës (lexo: trajtimi i fashitit shputës), indet e buta nën këmbë. Terapia e valëve të presionit në kombinim me mobilizimin e përbashkët është një nga modalitetet më të zakonshme të trajtimit për këtë problem. Shkaqe të tjera të dhimbjes së këmbës përfshijnë mosfunksionimin biomekanik të kyçeve, frakturë stresi, tendoniti të tibialis posterior, hark i shembur (këmbë e rrafshët), sindromi i tunelit tarsal, acarim nervor, dhimbje referimi nga nervat në shpinë, këmba e hendekut, metatarsalgia, ngërçet e këmbëve. rreth: këmba shpuese) ose këpucë të dobëta.

||| Pyetje të lidhura me të njëjtën përgjigje: "Pse kam dhimbje në shputën e këmbës?", "Pse keni dhimbje në këmbë?", "Pse kam acarim në indet nën këmbë?", " Pse kam dhimbje në këmbë? "," Pse të marr një dhimbje akute në këmbë? »

 

P: Ka shumë dhimbje në pjesën e jashtme të këmbës. Shkaqet e mundshme?

Përgjigje: Shkaku më i zakonshëm i dhimbjes në pjesën e jashtme të këmbës është veshja ose spërkatja e ligamenteve në kyçin e këmbës, si më konkretisht ligamenti tibiofibular anterior (ATFL), i cili dëmtohet nëse këmba shkon në tepricë. anasjellë (kur këmba rrotullohet në mënyrë që gjethet e këmbës të jenë të brendshme). Shkaqe të tjera janë irritimi nervor, dhimbja e referuar nga nervat në shpinë, sindromi kuboid, tendoniti peroneal, fraktura e stresit, bunion / hallux valgus, formacionet e qosheve / kallusit ose artriti.

||| Pyetje të lidhura me të njëjtën përgjigje: "Pse kam dhimbje në pjesën e jashtme të këmbës?", "Dhimbje në pjesën e jashtme të këmbës. Shkak? "

 

Swnjtje nën shpinën e këmbës kundër pjesës së përparme të thembra. Cila mund të jetë diagnoza?

Ju shpesh shihni ënjtje nën thembra e këmbës përpara thembra në lidhje me fasciit plantar dhe / ose nxit thembra. Thenjtja është më shpesh e dukshme në përkeqësimin akut të diagnozave të lartpërmendura të këmbës dhe mund të ketë ndjeshmëri të dukshme të presionit në zonën e prekur.

Pyetje të lidhura me të njëjtën përgjigje: 'A është ënjtja nën këmbë - cila mund të jetë arsyeja që unë jam fryrë?'

 

Pyetje: Sa kohë duhet për tu përmirësuar me metatarsalgjinë?

Përgjigje: E gjitha varet nga shkaku dhe shkalla e mosfunksionimit që ju jep këto sëmundje. Një ekspert i muskulo-skeletit do të vlerësojë funksionin tuaj dhe do t'ju referojë në ekzaminimin përkatës të imazhit nëse është e nevojshme. Mund të zgjasë nga disa ditë në disa muaj - kjo e fundit quhet edhe sëmundje kronike (mbi 3 muaj), dhe pastaj mund të jetë e nevojshme me masa të tjera të tilla si vlerësimi i pozicionit të këmbës / funksionit të këmbës ose të ngjashme.

 

Pse këmbët funksionojnë në gishtërinjtë dhe nën këmbë?

Një nga shkaqet më të zakonshme të dhimbjes dhe dhimbjes në këmbë nën këmbë, dhe veçanërisht në pjesën e përparme të thembrës është diagnoza që ne e quajmë fasciit plantar. Mundësi të tjera janë indet e buta të ngjeshura dhe muskulaturë.

 

P: Pasqyrë anatomike e nervave planar në këmbë?

Përgjigje: Këtu keni një ilustrim që tregon nervat shputës në këmbë. Në brendësi të këmbës gjejmë nervat e mesit të shputës, gjatë daljes në pjesën e jashtme të këmbës gjejmë nervat anësore të shputës - midis gishtërinjve gjejmë nervat e zakonshëm dixhitalë, këto janë ato që mund të ndikohen nga ajo që ne e quajmë Sindroma Nevrom e Morton - e një lloj nyje nervore e irrituar. Sindroma e neuromës së Morton zakonisht ndodh midis gishtërinjve të dytë dhe të tretë, ose gishtave të tretë dhe të katërt.

Pasqyrë anatomike e nervave planar në këmbë - Foto Wikimedia

Pasqyrë anatomike e nervave shputës në këmbë - Foto Wikimedia

 

P: Dhimbje në extensor digitorum longus gjatë vrapimit?

Përgjigje: Natyrisht, mosfunksionimi i extensor digitorum longus mund të ndodhë gjatë vrapimit, që mund të jetë për shkak të mbingarkesës ose këpucëve të dobëta. Ka dy funksione: Dorsiflexion e këmbës (ngritësin e këmbëve) dhe shtrirje (përkuljen e pasme) të gishtërinjëve.

- Pyetjet e ndërlidhura me të njëjtën përgjigje: 'A mund të ketë dhimbje në ekstendus digitoriu longus?'

Muskujt Extensor Digitorum Longus - Foto Wikimedia

Extensor Digitorum Longus Muskelen - Foto Wikimedia

 

P: A mund të keni dhimbje në halucis extensor kur vraponi?

Përgjigje: Në mënyrë të qartë, dhimbja mund të shkaktohet në halucis extensor gjatë vrapimit, e cila mund të shkaktohet, ndër të tjera, nga dështimi (mbase e teproni?) Ose thjesht të mbingarkoni (keni vrapuar shumë kohët e fundit?). Karakteristikat përfshijnë zgjatjen e gishtit të madh, si dhe rol ndihmës në dorsiflexion të këmbës. Alsoshtë gjithashtu, në një farë mase, një muskul i dobët përmbysës / eversion. Këtu është një ilustrim që ju jep një përmbledhje anatomike:

Muskujt Extensor Hallucis Longus - Foto WIkimedia

Muskujt Extensor Hallucis Longus - Foto Wikimedia

 

Pyetje: Përmbledhje e ligamenteve në pjesën e jashtme të këmbës me foto?

Përgjigje: Në pjesën e jashtme të këmbës / këmbës ne gjejmë tre ligamente të rëndësishme që funksionojnë për të stabilizuar kyçin e këmbës. Ata quhen ligamenti anofilik (anterior) talofibular, ligamenti kalkaneofibular og ligament talofibular poster (posterior). Tensioni i ligamentit (pa këputje), këputje e pjesshme ose këputje e plotë në këto mund të ndodhë në rast të një dëmtimi përmbysës, atë që ne në të mirë norvegjez e quajmë 'tundje kyçin e këmbës'.

Ligamentet në pjesën e jashtme të këmbës - Photo Healthwize

Ligamentet në pjesën e jashtme të këmbës - Foto: Healthwise

 

 

 

Logoja në Youtube e vogëlNdiqni Vondt.net më YOUTUBE

(Ndiqni dhe komentoni nëse doni që ne të bëjmë një video me ushtrime ose shtjellime specifike për saktësisht çështjet TUAJ)

logo në facebook të voglaNdiqni Vondt.net më FACEBOOK

(Ne përpiqemi t'u përgjigjemi të gjitha mesazheve dhe pyetjeve brenda 24-48 orësh. Ne gjithashtu mund t'ju ndihmojmë të interpretoni përgjigjet e MRI dhe të tjera.)

 

13 përgjigje
 1. Lena Hansen thotë:

  Pershendetje, para 3 vitesh theva kaviljen e djathte, isha me pushime dhe po ecja ne te per 3-4 jave para se te beja MRI e cila tregoi frakture Udislocert ne collum tali. Luftova për më shumë se një vit me dhimbjen, kur ishte vetëm lehtësimi që ishte trajtimi, shkova me paterica për 3 muaj dhe filloi të kishte dhimbje në këmbën e kundërt (perëndimore), ka kaluar me dhimbje të rregullta në të dyja këmbët 2 vitet e fundit. , dhe ishte dhe bëri MRI të këmbës së majtë, atë që nuk e prisha në janar të këtij viti, e cila tregoi: Ndryshim cistik në pjesën proksimale të MT3, paraqitje si ganglion intrasoseous. Ju shikoni një lëng paksa të rritur në pjesët e buta midis kapakëve MT1, MT2, MT3, MT4 dhe MT5, gjë që në bursitin interfalangeal ishte një kohë e gjatë pritjeje si në MRI ashtu edhe për të marrë një konsultë me një kirurg ortoped.

  Isha me një ortoped kirurgjik në maj, i cili mori në konsideratë përgjigjet e MRI dhe ekzaminoi këmbët e mia, gjë që tregoi se kam pes cavus të theksuar me calcaneus varus, të dy deformimet e këmbës janë relativisht të kreshta, për shkak të dhimbjes që ulet në pjesën e brendshme të këmbës. në harkun dhe pjesën e prapme të këmbës, ai tha se korrespondonte edhe me rrjedhën distale të tendinit të pasmë tibialis posterior. I referohesha për të marrë shtroja, ato thembra ishin shumë të forta dhe nuk kishin mundur t'i përdornin, tani janë marrë dhe kanë marrë stampa të reja dhe aktrime për shtretër të rinj më të butë, ortopedi foli diçka për një operacion që dukej i madh dhe i ndërlikuar si i fundit vendpushim . Unë kam një punë ku përditshmëria përbëhet nga shumë ecje dhe qëndrim në këmbë, dhe dhimbja të ha psikikën dhe jetën shoqërore pas punës, Dhimbja ka filluar të lëvizë lart në kyçin e këmbës dhe këmbën. A ka ushtrime apo masa të tjera që mund të zbatohen për të pasur një jetë më të mirë të përditshme? Te pershendes Lene

  përgjigje
  • Thomas v / vondt.net thotë:

   Përshëndetje Lene,

   Ky është vërtet një rast i komplikuar që ju jepni këtu. Thyerja e pazhvendosur është e njëjtë me thyerjen e vijës së flokëve - kohët e fundit është kuptuar se koha në paterica duhet të jetë më e shkurtër, pasi siguron shërim më të mirë dhe më të shpejtë me një ngarkesë të rritur gradualisht, pasi këmba mund ta përballojë këtë. Lehtësimi i zgjatur për fat të keq çon në humbje të muskujve në muskuj të rëndësishëm dhe kështu një shans më të lartë për sëmundje afatgjata.

   Ganglioni midis MT3 dhe MT4 në mënyrë karakteristike mund të ushtrojë presion mbi nervin ndërdixhital dhe të sigurojë një bazë për simptoma të ngjashme me Neuromën e Mortonit. Kur kombinoni sëmundjet dhe diagnozat e ndryshme që keni, kuptoni pse ky është bërë një problem afatgjatë dhe i vështirë.

   Fatkeqësisht, nuk mund të shohim se vetëm përshtatjet do të jenë të mjaftueshme për ju që të dilni nga rrethi vicioz në të cilin keni ngecur.

   Nuk ka një “zgjidhje të shpejtë” për problemin tuaj të avancuar, por një rutinë e përbërë nga ushtrime të këmbëve (p.sh. ngritja e gishtave dhe të ngjashme), vetë-masazh me rul këmbësh ose të ngjashme - si dhe trajtim të jashtëm në formën e p.sh. Mund të jetë gjithashtu e përshtatshme terapia me valë presioni (lehtësimi i simptomave) ose kujdesi për këmbët.

   Sepse siç e dini, fatkeqësisht nuk është rasti që të ketë ndonjë garanci për operacionin. Është më tepër rasti që sa më e avancuar të jetë procedura, aq më e madhe është mundësia e efekteve të mëvonshme dhe mungesës së efektit.

   Ushtrimet që kemi përmendur janë të mërzitshme, sinqerisht, dhe do të duhet shumë kohë para se të vini re efektin, por nëse merrni rutinë në to dhe punoni me qëllim, jemi shumë të sigurt se mund të keni efektin e atij trajnimi.

   Shihni shembuj të ushtrimeve të këmbëve këtu.

   përgjigje
 2. Victoria thotë:

  Përshëndetje, unë jam një 12 vjeç dhe këmba ime është përplasur në banakun tonë të kuzhinës. Nuk mund të zgjas gishtat e këmbëve, të qëndroj ose të eci - dhe më dhemb shumë. Sa mund të zgjasë?

  përgjigje
  • Nicole v / Vondt.net thotë:

   Përshëndetje Victoria,

   Këtu ju rekomandojmë që të kontaktoni mjekun tuaj të përgjithshëm për një ekzaminim - kjo bazohet në faktin se nuk mund të qëndroni në këmbë ose të ecni. Imazhe mund të jetë e nevojshme për të përjashtuar lëndimet e kockave ose të ngjashme

   Behu mire.

   sinqerisht,
   Nicole

   përgjigje
 3. Heidi thotë:

  Ka pasur dhimbje në këmbën e djathtë për më shumë se 1 vit. Ka qenë në radiografi dhe janë zbuluar spirët e thembrës, por është përkeqësuar shumë me dhimbje në pjesën e jashtme të këmbës dhe është e fryrë dhe si një rritje që ka ardhur si shtesë dhe që dhemb fort. Ka dhimbje në kyçin e këmbës dhe ndonjëherë ndjehet e ngurtë dhe e dhimbshme për të lëvizur. Dhimbja rrezaton deri në ijë - shkoni përsëri në radiografi për të parë se çfarë mund të jetë.

  përgjigje
 4. Trond thotë:

  Ka këmbë të shqetësuara. Pra, keni një artikull për një lloj "mbështetjeje kompresioni" rreth këmbës që duhet të shtypë muskujt?

  përgjigje
 5. eva thotë:

  A mund të më thoni kë duhet të kontaktoj kur kam vështirësi me një gisht në këmbë? Herë pas here dhimbje të kyçeve dhe ndonjëherë thumbuese. Kishte dhimbje në rende dhe kjo është qetësuar pak. A është një osteopat, homeopat, akupunkturist, fizioterapist, kiropraktor apo terapist manual ku duhet të shkoni? Unë kam qenë në x-ray për të kontrolluar. Ndonjëherë nuk mund të kërcej për shkak të dhimbjes dhe herë të tjera më shkon mirë. Unë jetoj jashtë në "vend". A duhet të kisha bërë një MRI?

  përgjigje

Trackbacks & Pingbacks

 1. Trajtimi për fasciitin shputar: Mbështetja e thembra nga fasciiti shputor. Vondt.net | Ne jua lehtësojmë dhimbjen. thotë:

  [...] Dhimbje në këmbë […]

 2. Trajtimi i shpinave të thembrave dhe dhimbjeve të thembra - me mbështetje ergonomike të thembra. Vondt.net | Ne jua lehtësojmë dhimbjen. thotë:

  [...] Dhimbje në këmbë […]

 3. Vetë-trajtim dhe lehtësim i dhimbjes së këmbës me masazh mat thonjsh. Vondt.net | Ne jua lehtësojmë dhimbjen. thotë:

  [...] Dhimbje në këmbë […]

Lini një përgjigje

Dëshironi të bashkoheni në diskutim?
Mos ngurroni të kontribuoni!

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e detyrueshme janë shënuar me *