osteoartriti i duarve

Osteoartriti i Duart (Osteoartriti Dore) | Shkaku, simptomat, parandalimi dhe trajtimi

Osteoartriti i duarve nënkupton veshin e kyçeve në duar, gishta dhe kyçe. Osteoartriti i duarve mund të shkaktojë dhimbje, dhimbje dhe kapje të zvogëluar - gjë që, ndër të tjera, mund ta bëjë të vështirë hapjen e vazove të reçelit ose mbajtjen e filxhanit të kafesë. Diagnoza, në shumë raste, mund të mbahet në kontroll nga trajtimi fizik, ushtrimet ditore të shtrirjes dhe ushtrimeve. Ju kujtojmë se do të gjeni një video të ushtrimeve për duart tuaja më poshtë në artikull.

 

TIPS: Shumë njerëz me artrozë në duar dhe gishta e përdorin atë doreza kompresimi të përshtatura posaçërisht (si këto - lidhja hapet në një dritare të re).

 

Osteoartriti i duarve përfshin prishjen e kërcit dhe indit kockor në gishta, kyçet dhe nyjet e vogla të dorës. Veçanërisht prek:

 • dore
 • Lidhja e parë metakarpale (baza e gishtit të madh)
 • Gishtat e gishtave (PIP bashkues, nyje e jashtme e gishtërinjve)
 • Lidhjet e gishtit të mesëm (nyja DIP, nyja e mesme e gishtërinjve)

 

Lexoni gjithashtu: 5 Fazat e Kneartrose

5 fazat e osteoartritit

Osteoartriti është i ndarë në pesë faza. Lexoni më shumë rreth saj në artikullin e mësipërm.

Ndiqni dhe si ne gjithashtu Faqja jonë në Facebook og Kanali ynë në YouTube falas, azhurnime ditore të shëndetit.

 

Në artikull, ne do të rishikojmë:

 • Simptomat e osteoartritit në duar
 • Shkaku i osteoartritit në duar
 • Vetë-masa kundër osteoartritit të dorës
 • Parandalimi i osteoartritit të gishtërinjve dhe duarve
 • Trajtimi i osteoartritit në duar
 • Diagnoza e osteoartritit

 

Në këtë artikull do të mësoni më shumë rreth osteoartritit në duar dhe shkaqet, simptomat, parandalimin, vetë-masat dhe trajtimin e kësaj gjendje klinike.A po pyesni për diçka apo doni më shumë rimbushje të tilla profesionale? Na ndiqni në faqen tonë në Facebook «Vondt.net - Ne ju lehtësojmë dhimbjen"ose Kanali ynë në Youtube (hapet në një lidhje të re) për këshilla të mira të përditshme dhe informacione të dobishme shëndetësore.

Simptomat e Osteoartritit në Duart

Diskutim me profesionistë të shëndetit

Simptomat dhe dhimbja që përvojat individuale ndryshojnë shumë nga personi në person. Disa njerëz kanë artrozë të konsiderueshme pa pasur dhimbje ose një simptomë të vetme - ndërsa të tjerët, me artrozë të lehtë, përjetojnë si dhimbje ashtu edhe dhimbje të kyçeve. Simptomat shpesh ndryshojnë në varësi të fazës së artrozës.

Përkatësisht, ju e ndani osteoartritin nga faza 0 (pa osteoartriti apo veshje në nyje) në fazën 4 (osteoartriti dhe veshja e avancuar, domethënëse). Fazat e ndryshme japin një tregues se sa kërc është zbërthyer në nyje dhe sa i madh është veshja e kyçeve. Mund të lexoni më shumë rreth fazave të ndryshme të osteoartritit të saj.

 

Simptomat karakteristike dhe shenjat klinike në osteoartritin mund të përfshihen:

 • Rendësia e rëndë mund të ndodhë në kthetrat, nyjet e gishtit të mesëm ose të jashtëm
 • Lightnjtje e lehtë ose e qartë e nyjeve të prekura
 • Zbutja e presionit lokal mbi nyjet
 • Zvogëlimi i forcës së rrokjes
 • Skuqje e nyjeve
 • Veshja më e rëndë mund të shkaktojë dëmtimin e gishtërinjve
 • Veprimi në duar gjatë përdorimit dhe ngarkesës
 • Rritja e incidencës së dhimbjes kompensuese në parakrahët dhe bërrylën

 

Duart e prekura nga osteoartriti gjithashtu mund të shkaktojnë një incidencë të shtuar të sëmundjeve të parakrahit, probleme të shpatullave dhe tendinititit në bërryl. Kjo sepse shpesh fillon të kompensohet gabimisht nëse duart nuk funksionojnë ashtu si duhet - dhe kështu ndikon në strukturat dhe zonat e tjera anatomike. Kjo quhet sëmundje kompensimi. Osteoartriti i duarve mund, për shkak të ngarkesës së pasaktë, madje të sigurojë një bazë për një rritje të dhimbjes në qafë (përfshirë stresin e qafës) dhe problemet e qafës.

Pse duart tuaja janë tepër të ngurta dhe të dhimbshme në mëngjes?

Kur flini ose qëndroni ulur, keni më pak qarkullim të qarkullimit të gjakut dhe lëngjeve synoviale sesa kur lëvizni - kjo është arsyeja pse jeni më të ngurtë në fillim të mëngjesit dhe pasi të keni ndenjur i qetë. Por, siç e dini, ju nuk e keni pasur këtë më parë - kështu që është gjithashtu një tregues që duart tuaja nuk janë në formë të lartë për sa i përket lëvizshmërisë dhe shëndetit të përgjithshëm. Prandaj është relativisht e zakonshme të jesh i ngurtë në mëngjes, por mund të tregojë se keni probleme të caktuara me muskujt dhe nyjet që duhet të hetohen dhe trajtohen.

Vetë veprimi dhe parandalimi i osteoartritit në duar

Nëse dëshironi të merrni një qasje aktive ndaj parandalimit dhe të zvogëloni procesin e plakjes në duart tuaja, atëherë kjo është absolutisht e mundur. Duke forcuar muskujt në duar, parakrahë dhe shpatulla, ju mund të lehtësoni nyjet, si dhe të kontribuoni në përmirësimin e qarkullimit të gjakut dhe mirëmbajtjes. Shumë përdorin gjithashtu doreza kompresimi të përshtatura posaçërisht (lidhja hapet në një dritare të re) që, ndër të tjera, të rrisë qarkullimin në duar. Më poshtë shihni dy programe të rekomanduara ushtrimesh - në format video.

VIDEO: 7 Ushtrime Kundër Osteoartritit Dorë

Këtu mund të shihni videon e shtatë ushtrimeve që i kalojmë në këtë artikull (lexoni: 7 Ushtrime Kundër Osteoartritit Dorë). Ju mund të lexoni përshkrime të hollësishme se si të bëni ushtrimet në hapat 1 deri 7 më poshtë.


Ndjehuni të lirë të regjistroheni në kanalin tonë - dhe ndiqni faqen tonë në FB për këshilla të përditshme, falas shëndetësore dhe programe ushtrimesh që mund t'ju ndihmojnë drejt shëndetit edhe më të mirë.

Thjesht mendoni kur ngrini diçka me duar - shumica e forcës vjen nga shpatullat dhe pjesa e sipërme e shpinës. Prandaj, forca e mirë në shpatulla është thelbësore për të mbajtur duart të shëndetshme dhe në formë të mirë. Duke ushtruar të dy forca në muskujt e afërt, si dhe duke kryer ushtrime të rregullta ushtrimesh, ju mund të mbani qarkullimin e mirë të gjakut dhe elasticitetin e muskujve. Ne ju rekomandojmë të provoni t'i bëni këto, ose të ngjashme, ushtrime disa herë në javë.

VIDEO: Ushtrime të forta për supet me elastikë

Lexoni më shumë: - 7 Ushtrime për Osteoartritin e Duarve

ushtrime të artrozës së duarve

Lexoni më shumë: - Çfarë duhet të dini për qafën e stresit dhe muskujt e qafës së ngushtë

dhimbje në qafë 1

Kjo lidhje hapet në një dritare të re.dhimbje brenda dorës

Osteoartriti mund të çojë në kalcifikime në gishta, duar dhe kyçet

Kur kërc në mes të nyjeve të ndryshme të gishtërinjve, duarve dhe kyçeve prishet, proceset e riparimit do të ndodhin nga ana e tyre në një përpjekje për të kompensuar dëmin. Këto procese përfshijnë gjithashtu depozitimin e indit të kockave në zonat e prekura - gjë që nga ana e tij çon në kalcifikime dhe nxitje të kockave.

Kalcifikime të tilla janë të dukshme në rrezet X dhe sigurojnë një bazë për të thënë se sa i gjerë është osteoartriti juaj. Kur ka të dukshme, kocka më të mëdha në gishta ose kyçet e dorës, atëherë ky është një tregues i qartë se ekziston një osteoartrit relativisht i avancuar i një faze të mëvonshme.

Nyje Heberdens 

Kur ndodhin sfera kockore dhe kalcifikime të qarta në pjesën e jashtme të gishtërinjve, këto - duke folur mjekësisht - quhen sfera të Heberdenit. Shumë njerëz shpesh zbulojnë se kanë topa të vegjël të dallueshëm në pjesën më të jashtme të nyjeve të gishtërinjve (nyjet DIP) dhe pyesin shumë çka mund të jetë. E vërteta është se ka kalcifikime.

Nyje buqete 

Nëse llogaritjet dhe sferat e ngjashme ndodhin në nyje brenda nyjës së jashtme, atëherë kjo quhet nyje Bouchard. Ky përshkrim përdoret kështu nëse lidhja e mesme (lidhja PIP) preket.

Lexoni më shumë: - Si të Lironi Tensionet e Muskujve në Qafë dhe Sup

Shtrirja e qafës

Muskujt e dhimbshëm? Adresoni problemin sot dhe filloni me ushtrimet e treguara në artikullin më lart.

Lexoni më shumë: - Si mund të lehtësojë joga fibromialgjinë dhe dhimbjen kronike

Kështu yoga mund të lehtësojë fibromyalgia 3Shkaku: Pse merrni osteoartritin në duar?

ekzemë Mjekimi

Veshja e kyçeve ndodh kur ngarkesat janë më të larta se aftësia e trupit për t'u lehtësuar dhe riparuar. Idealisht, dikush do të kishte muskuj të tillë të fortë të qëndrueshmërisë, saqë ata mund të lehtësonin nyjet nga çdo veshje - por fatkeqësisht është pothuajse e pamundur.

Kjo është për shkak se ndryshimet e zakonshme të veshin të përbashkët dhe osteoartriti rritet me moshën - për shkak të konsumit normal në jetën e përditshme. Me moshën, ne gjithashtu kemi një aftësi më të dobët për të riparuar kërc dhe nyje. Në duar është veçanërisht tendosje përsëritëse që qëndron pas shumicës së veshin në nyje dhe osteoartritit.

Shtë parë që këta faktorë rreziku në veçanti japin një shans më të lartë të osteoartritit:

 • Se jeni grua
 • Një punë që përfshin shumë tendosje përsëritëse
 • Histori familjare e osteoartritit
 • Mosha më e lartë
 • Trauma ose këputja

Kështu, disa nga faktorët më të zakonshëm të rrezikut për zhvillimin e osteoartritit në duar përfshijnë mbingarkesë pa rikthim adekuat, histori familjare të problemeve të kyçeve dhe lëndime të mëparshme në duar. Gjithashtu është dokumentuar plotësisht se thyerjet dhe dëmtimet e nyjeve çojnë në osteoartritin e mëparshëm dhe një proces më të shpejtë të plakjes.Trajtimi i Osteoartritit në Duart

akupunkturë nalebehandling

Ekzistojnë disa trajtime që mund t'ju ofrojnë lehtësim dhe përmirësim funksional. Diçka me të cilën duhet të filloni sot është forca e përditshme dhe ushtrimet shtrirëse për të ruajtur funksionalitetin dhe forcuar qarkullimin e gjakut.

Trajtimi fizik

Trajtimi manual, duke përfshirë mobilizimin e përbashkët dhe punën e muskujve, ka një efekt të dokumentuar mirë në osteoartritin dhe simptomat e tij. Trajtimi fizik duhet të kryhet nga një profesionist i shëndetit publik. Në Norvegji, kjo do të thotë fizioterapist, chiropractor modern ose terapist manual.

Shumë njerëz janë të befasuar që hulumtimet tregojnë se një trajtim i tillë i muskujve dhe nyjeve është në të vërtetë më efektiv sesa ushtrimi (1) kur bëhet fjalë për uljen e dhimbjes dhe sigurimin e një funksioni të përmirësuar. Atëherë mendoni se sa efektiv mund të jetë një trajtim i tillë në kombinim me ushtrimet në shtëpi? Kiropraktorët modernë trajtojnë të dy muskujt dhe nyjet, si dhe udhëzojnë në ushtrime në shtëpi për t'ju dhënë shërim të gjatë. Nëse keni osteoartrit të gjerë dhe po luftoni me stërvitjen tradicionale, atëherë ne gjithashtu mund t’ju ​​rekomandojmë shumë trajnim në pishinë me ujë të nxehtë.

Terapia fizike mund të përbëhet gjithashtu nga terapi lazer dhe terapi me gjilpërë.

Dieta me përmbajtje të lartë antioksiduese

Shtë parë që një dietë që ka një përmbajtje të lartë të vlerave ushqyese anti-inflamatore (anti-inflamatore) mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit të nyjeve dhe parandalimin e shkatërrimit të panevojshëm të nyjeve. «Fibromyalgia dietë»Pointshtë një pikënisje e shkëlqyer për ju që doni të mësoni më shumë rreth kësaj.

Lexoni gjithashtu: - Gjithçka që duhet të dini për dietën Fibromyalgia

dieta fibromyalgid2 700px

Më shumë lëvizje në jetën e përditshme

Keni një punë që ju jep shumë përsëritje dhe ngarkesë statike? Atëherë ne fuqimisht ju rekomandojmë që të jeni tepër të kujdesshëm për të pasur mjaft lëvizje dhe qarkullim të gjakut. Anëtarësohuni në një grup trajnimi, dilni për një shëtitje me një mik apo bëni ushtrime në shtëpi - gjëja më e rëndësishme është që të bëni diçka që ju pëlqen dhe kështu të arrini të motivoni veten për më shumë lëvizje në jetën e përditshme.

Lexoni gjithashtu: - 6 Shenja të Hershme të Osteoartritit

6 shenja të hershme të osteoartrititDiagnoza e Osteoartritit në Duart

Osteoartriti shpesh diagnostikohet përmes një kombinimi të marrjes së historisë, ekzaminimit klinik dhe imazheve (zakonisht me rreze X). Për të parë shkallën e konsumimit të kyçeve, duhet të bëni një rreze X - pasi kjo tregon indin e kockave në mënyrën më të mirë. Një studim i tillë i imazhit do të jetë në gjendje të vizualizojë kalcifikimet dhe dëmtimet e kërcit.

Ju mund të referoheni në një ekzaminim me rreze X nga një chiropractor ose një mjek modern. Testet e tilla të imazhit duhet të merren nga radiografët dhe radiologët - dhe jo nga personi që keni konsultuar për ndihmë. Nëse keni parë një klinicist që ka makinën e tij të rrezeve X në dhomën e pasme, është më mirë të shkoni diku tjetër.

Nëse shqetësoheni me simptoma që mund të kujtojnë osteoartritin, atëherë ju sugjerojmë që ta paraqisni atë me mjekun tuaj për një rishikim. Të zbulosh shtrirjen e osteoartritit në vetvete mund të japë një tregues të qartë të asaj që duhet të bësh në lidhje me vetë-masat dhe parandalimin, si dhe trajtimin në një klinikë të licencuar publik. Ju kujtojmë se terapia fizike në kombinim me ushtrimin ka një efekt shumë të mirë në lehtësimin e simptomave dhe ju siguron përmirësim funksional.

Lexoni gjithashtu: - 7 Simptomat e Fibromialgjisë tek Gratë

Fibromyalgia FemërPërmblidhnieringë

Parkinsons

Mund të ngadalësoni zhvillimin e osteoartritit me masat e duhura, stërvitjen dhe çdo trajtim. Sidomos ju rekomandojmë që të filloni stërvitje me forcë për shpatullat dhe krahët për të kontribuar në nyje të shëndetshme, qarkullim të përmirësuar të gjakut dhe muskuj të shëndetshëm.

A keni pyetje në lidhje me artikullin apo keni nevojë për ndonjë këshillë tjetër? Na pyesni direkt përmes tonë facebook faqe ose përmes kutisë së komenteve më poshtë.

 

Mos ngurroni të ndani njohuri në lidhje me osteoartritin

Njohuria në mesin e publikut të gjerë dhe profesionistëve të shëndetit është mënyra e vetme për të rritur përqendrimin drejt zhvillimit të metodave të reja të vlerësimit dhe trajtimit për diagnostikimin e dhimbjeve kronike. Shpresojmë që të merrni kohën për ta ndarë këtë më tej në mediat sociale dhe të falënderoni paraprakisht për ndihmën tuaj. Ndarja juaj do të thotë shumë për ata që preken.

Mos ngurroni të shtypni butonin e mësipërm për të ndarë më tej postimin.

Vetë-ndihmë e rekomanduar

Doreza kompresimi të buta zbutëse - Foto Medipaq

Doreza për kompresim të personalizuar (Lidhja hapet në dritare të re)

Përdorimi i përditshëm i dorezave të kompresimit mund të jetë një masë mjaft e rëndësishme për ata që vuajnë nga artrozë dhe artrit në gishta dhe duar. Shumë njerëz gjithashtu mendojnë se punët e caktuara ditore bëhen më të lehta me dorezat e kompresimit.

Klikoni imazhin ose lidhjen më lart për të hapur Dyqanin tuaj të Shëndetit në një dritare të re.

 

FAQE T NE VAJTshme: - 5 Fazat e Kneartrose (Si përkeqësohet Osteoartriti i Rëndë)

5 fazat e osteoartritit

Klikoni në imazhin më lart për të vazhduar në faqen tjetër. Përndryshe, na ndiqni në mediat sociale për azhurnime të përditshme me njohuri falas shëndetësore.Logoja në Youtube e vogëlNdiqni Vondt.net më YOUTUBE

(Ndiqni dhe komentoni nëse doni që ne të bëjmë një video me ushtrime ose shtjellime specifike për saktësisht çështjet TUAJ)

logo në facebook të voglaNdiqni Vondt.net më FACEBOOK

(Ne përpiqemi t'u përgjigjemi të gjitha mesazheve dhe pyetjeve brenda 24-48 orësh. Ne gjithashtu mund t'ju ndihmojmë të interpretoni përgjigjet e MRI dhe të tjera.)

 

Pyetjet e bëra më shpesh për Osteoartritin në Duart

Mos ngurroni të na bëni një pyetje në seksionin e komenteve më poshtë ose përmes mediave tona sociale.

0 përgjigje

Lini një përgjigje

Dëshironi të bashkoheni në diskutim?
Mos ngurroni të kontribuoni!

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.