Datamus - Wikipedia Wikipedia

Datamus - Wikipedia Wikipedia

krahun miu


Krahu i miut është një mbingarkesë specifike e ekstensor digitorum. Krahu i miut shpesh përdoret (disi gabimisht) si një term i zakonshëm për dëmtimet e tendosjes në tërheqësit e doreve / përkulësit e doreve. Krahu i miut është një çrregullim që kërkon lehtësim dhe, në shumë raste, trajtim. Krahu i miut mund të shkaktojë dhimbje në kyç dhe / ose bërryl.

 

Në kohët e fundit, krahu i miut përdoret si një term i zakonshëm, ndër të tjera bërryl tenisit, bërryl golf dhe dëmtime të tjera të mbingarkesës. Ne do të bëjmë të njëjtën gjë në këtë artikull. Këshillat dhe masat tona më pas do të zbatohen për dhimbjet që lidhen me mbingarkesën në parakrah.

 

Shkaku i krahut të miut?

Krahu i miut shpesh shkaktohet nga lëvizje të përsëritura të tilla si puna në kompjuter, përdorimi i miut kompjuterik, piktura ose të ngjashme - shpesh të kombinuara me shumë përdorim të smartphone dhe tablet. Trajtimi i krahut të miut përfshin lehtësim nga shkaku shkaktar, stërvitje ekscentrike e muskujve të përfshirë, si dhe çdo valë presioni dhe / ose trajtim me lazer.

 

Bërryl i golfit - epikondiliti medial

Fotografia e mësipërme ilustron një epikondilit medial dëmtojë. Kjo është një nga sëmundjet që shpesh quhet 'krahu i miut', edhe pse gjendja ka emrin e vet specifik. Në shtojcën e muskulit / tendinit në epikondilin mesatar (të cilin e gjeni në pjesën e brendshme të bërrylit) ndodhin mikro-lotë të vegjël, të cilët shpesh për shkak të vazhdimit me shkakun shkakësor mund të përkeqësohen në mënyrë që të bëhet e vështirë për vetë procesin e shërimit të trupit të bëjë diçka. Një proces inflamator mund të ndodhë edhe në një pjesë të trupit. Në raste të tilla, nevojitet ndihmë e jashtme fizioterapeut, chiropractor ose terapist manual. Trajtimi zakonisht konsiston në trajnim ekscentrik në kombinim me një valë presioni dhe / ose trajtim me lazer, si dhe lehtësim nga shkaqet që filluan problemin.

 

Simptomat e krahut të miut

- Dhimbje dhe ndjeshmëri drejt pjesës së brendshme të bërrylit. Dhimbja gjithashtu mund të ulet drejt parakrahit dhe të përkeqësohet me lëvizje të caktuara.

- Bërryl i ngurtë. Bërryli mund të ndjehet i ngurtë dhe mund të jetë e dhimbshme ta lidhësh dorën në një grusht.

Dobësi në duar ose gishta. Ndonjëherë, krahu i miut mund të shkaktojë dobësi në dorën në anën e prekur.

- Iling poshtë drejt dorës, veçanërisht drejt gishtit unazor ose gishtit të vogël.

 

Nxehtësia në trajtimin e dhimbjes së shpinës? - Fotografitë e Wikimedia Commons

 

Trajtimi i krahut të miut

Ajo që ka provën më të mirë për trajtimin e bërrylit të tenisit dhe epikondilitit medial është trajnimi ekscentrik (shih shembullin e ushtrimeve të saj), mundësisht në kombinim me valën e presionit dhe / ose trajtimin me lazer - format e tjera të trajtimit me prova përfshijnë mobilizimin / manipulimin e nyjeve të bërrylit. Protokolli standard për trajtimin e bërrylit të golfit me Shockwave Therapy është në rreth 5 trajtime, me 1 javë në mes të trajtimeve në mënyrë që periudha e rikuperimit / pushimit të jetë optimale.

 

Trajtime të tjera për krahun e miut:

- Akupunkturë / trajtim gjilpërash

- Punë / masazh i indeve të buta

- Elektroterapi / terapi fuqie

- Trajtimi i akullit

- trajtim lazer

- Trajtimi korrektues i përbashkët

- Trajtimi i nyjës muskulore / terapia me pikën e shkaktimit

- Ekografia

- trajtimit të ngrohjes

 

Produkte të rekomanduara për lehtësimin e dhimbjeve në dhimbje për shkak të krahut të miut

Biofreeze llak-118ml-300x300

Biofrizë (Ftohtë / krioterapi)

blej tani

- Përdorni kodin e zbritjes Bad2016 për 10% zbritje!

 

Trajtimi i valës së presionit të magjepsjes plantare - Foto Wiki

Shockwave Therapy i fashitit shputës - Foto Wiki

 


Dëshmi për trajtimin e krahut të miut

Një RCT më e madhe (Bisset 2006) - e njohur edhe si një gjykim i kontrolluar i rastit - botuar në British Medical Journal (BMJ), tregoi se trajtimi fizik i epikondilititit lateral që përbëhej nga manipulimi i nyjeve të bërrylave dhe ushtrimet specifike kishin një efekt dukshëm më të madh në drejtim të lehtësimit të dhimbjes dhe përmirësimit funksionalkrahasuar me pritjen dhe shikimin në një afat të shkurtër, dhe gjithashtu në afat të gjatë krahasuar me injeksionet e kortizonit. I njëjti studim tregoi gjithashtu se kortizoni ka një efekt afatshkurtër, por që, në mënyrë paradoksale, në afat të gjatë rrit mundësinë e relapsit dhe çon në shërimin më të ngadaltë të dëmtimit. Një studim tjetër (Smidt 2002) gjithashtu mbështet këto gjetje.

 

Si renditen studimet e Kochrane? - Foto Wikimedia

 

Masat kundër krahut të miut

Një nga gjërat më të rëndësishme në lidhje me dëmtimet e bllokimeve është që ju thjesht dhe me lehtësi të shkurtoni aktivitetin që ka irrituar lidhjen e muskujve dhe tendinit, kjo mund të bëhet duke bërë ndryshime ergonomike në vendin e punës ose duke marrë një pushim nga lëvizjet e dhimbshme. Sidoqoftë, është e rëndësishme të mos ndaleni plotësisht, pasi kjo dëmton më shumë sesa mirë në planin afatgjatë.

 

Rekomandohet gjithashtu ndihma për lehtësimin e bërrylës. Ne rekomandojme Ndihmë Doctor bërryl.

Fotografia e mbështetjes së bërrylit:

- Mund të përdoren gjithashtu kasetë sportive, kasetë kinesio ose mbështetëse bërryli sportiv.

 

Trajnimi kundër krahut të miut

Trajnimi i rrokjeve: Shtypni një top të butë dhe mbajeni për 5 sekonda. Kryeni 2 grupe me 15 reps.

Përcaktimi i parakrahut dhe forcimi i mbinjeriut: Mbani një kuti supë ose të ngjashme në dorën tuaj dhe përkulni bërrylin tuaj 90 gradë. Kthejeni ngadalë dorën në mënyrë që dora të jetë e drejtuar lart dhe ngadalë të kthehet prapa në fytyrën poshtë. Përsëritni 2 grupe me 15 reps.

Trajnimi i rezistencës për përkuljen dhe zgjatjen e bërrylave: Mbani një enë supë ose të ngjashme me dorën lart. Përkul bërrylin në mënyrë që dora të jetë e drejtuar nga shpatulla. Pastaj ulni krahun derisa të zgjatet plotësisht. Bëni 2 grupe me 15 përsëritje. Rritni gradualisht rezistencën tuaj ndërsa bëheni më të fortë.

Dhimbja në qafë mund të jetë komplekse - Foto Wikimedia

 

Shtrirja e krahut të miut

Mobilizimi i doreve në përkulje dhe zgjatje: Përkulni dore tuaj në përkulje (përkulje përpara) dhe shtrirje (përkulje mbrapa) për aq sa mund të merrni. Bëni 2 grupe me 15 përsëritje.

Zgjatje dore: Shtypni pjesën e prapme të dorës me dorën tjetër për të marrë një përkulje në kyçin e dorës. Mbajeni me presion personal për 15 deri në 30 sekonda. Pastaj ndryshoni lëvizjen dhe shtrini duke shtypur pjesën e përparme të dorës prapa. Mbajeni këtë pozicion për 15 deri në 30 sekonda. Mbani në mend se krahu duhet të jetë i drejtë gjatë kryerjes së këtyre ushtrimeve shtrirëse. Kryeni 3 grupe.

Shqiptimi dhe mbarimi i parakrahut: Përkulni bërrylën në krahun e dhimbshëm 90 gradë ndërsa mban bërrylën në trup. Kthejeni pëllëmbën lart dhe mbajeni këtë pozicion për 5 sekonda. Pastaj uleni ngadalë pëllëmbën tuaj dhe mbajeni këtë pozicion për 5 sekonda. Bëni këtë në 2 grupe prej 15 përsëritjesh në secilin grup.

Operacioni i krahut të miut

Nëse trajtimi konservator vërtetohet plotësisht dhe dhimbja vazhdon vetëm, atëherë operacioni i dëmtimit kirurgjikal mund të jetë i përshtatshëm. Por për shkak të rrezikut dhe shansit të përkeqësimit, kjo është zgjidhja e fundit.

 

Injeksioni i dhimbjes në krahun e miut

Nëse trajtimi konservativ është testuar plotësisht dhe dhimbja vazhdon vetëm, atëherë një injeksion në trajtimin e krahut të miut mund të jetë i rëndësishëm. Normalisht, injeksioni me kortizon është më i përdorur - kortizoni për fat të keq mund ta përkeqësojë gjendjen në planin afatgjatë (Bisset et al, 2006). Kjo është diçka që dëshironi ta provoni para çdo operacioni.

 

Mësoni më shumë në këtë libër: Teknikat e injektimit në mjekësinë muskulore (për klinikë dhe veçanërisht të interesuar)
Fotografia e librit:

 

Kimikate - Foto Wikimedia

 

Ushtrime të çuditshme kundër krahut të miut (shembull i ushtrimeve të çuditshme)

Ushtrimi ekscentrik rekomandohet në trajtimin e krahut të miut. Videoja e mëposhtme tregon trajnim eksentrik për epikondiliti lateral.

 

 

A e dini se: - Ekstrakti i boronicës ka një efekt analgjezik dhe anti-inflamator të provuar?

 

Imazhe ekzaminimi diagnostik i krahut të miut

Të dy ekzaminimet MRI dhe ultratinguj diagnostikues mund të jenë hetime të dobishme për imazherinë në dyshimin e krahut të miut, bërrylës së tenisit dhe bërrylit të golfit / epikondiliti medial. Normalisht do të keni mundësi të bëni pa teste të tilla imazherie, pasi që diagnoza është zakonisht shumë e qartë.

 

Imazhi i ekzaminimit MRI i bërrylës së golfit / epikondiliti medial

Imazhi MR i bërrylit të golfit - epikondiliti medial - Foto Wiki

 

Imazhi i ekzaminimit me ultratinguj të bërrylit të golfit / epikondilitit medial

Ultratinguj i epikondilitit medial - Foto Wiki

Kjo imazh me ultratinguj tregon një bashkim të trashur të muskujve në epikondilin medial.

 

Lexoni gjithashtu:

- Dhimbje në bërryl - Mësoni më shumë rreth asaj që shkakton dhimbje në bërryl.

- Dhimbje në muskuj - Mësoni më shumë rreth dhimbjes së muskujve dhe pikave të nxitjes

 

trajnimi:

  • Shufër ushtrimesh për tërheqje / tërheqje mund të jetë një mjet i shkëlqyer ushtrimesh për të pasur në shtëpi. Mund të ngjitet dhe të shkëputet nga korniza e derës pa përdorimin e një stërvitje ose mjeti.
  • Ndër-trainer / makinë elipse: Trajnim i shkëlqyeshëm i fitnesit. E mirë për promovimin e lëvizjes në trup dhe ushtrimin e përgjithshëm.
  • Ushtrimi i gomës i punuar me shtiza është një mjet i shkëlqyeshëm për ju që keni nevojë për të forcuar shpatullën, krahun, bërthamën dhe më shumë. Trajnim i butë, por efektiv.
  • kettlebells është një formë shumë efektive e trajnimit që prodhon rezultate të shpejta dhe të mira.
  • Rowing Machines është një nga format më të mira të trajnimit që mund të përdorni për të marrë forcë të mirë të përgjithshme.
  • Biçikletë rrotulluese ergometri: Mirë për të pasur në shtëpi, kështu që ju mund të rrisni sasinë e ushtrimeve gjatë gjithë vitit dhe të merrni një gjendje më të mirë fizike.

 

Lexoni gjithashtu:
- Ushtrim ekscentrik në trajtimin e epikondilitit lateral / bërryl tenisit

 

burimet:

  1. Bisset L, Beller E, Jull G, Brooks P, Darnell R, Vicenzino B. Mobilizimi me lëvizje dhe stërvitje, injeksion kortikosteroid, ose prisni dhe shikoni për bërryl tenisi: gjykim i rastit. BMJ. 2006 4 nëntor; 333 (7575): 939. Epub 2006 29 Shtator.
  2. Smidt N, Van der Windt DA, ASSENDELFT WJ, Deville WL, Korthals-de Bos IB, BOUTER TP. Injeksione kortikosteroide, fizioterapi ose politikë pritjeje për epikondilitin lateral: një gjykim i kontrolluar i rastit. Lancet. 2002 shkurt 23; 359 (9307): 657-62.

Literatura e rekomanduar:


- Kuptimi i dëmtimit të strainit të përsëritur (klikoni këtu për të mësuar më shumë)

 

Përshkrimi: Kuptoni dëmtimin e ngarkesës. Një libër shumë i mirë i shkruar për një qasje të bazuar në prova ndaj lëndimeve të stresit.

 

- Pa dhimbje: Një metodë revolucionare për ndalimin e dhimbjes kronike (klikoni këtu për të mësuar më shumë)

Përshkrimi: Pa dhimbje - një metodë revolucionare për të ndaluar dhimbjen kronike. Me famë botërore Pete Egoscue, i cili drejton klinikën e mirënjohur The Egoscue Method Clinic në San Diego, ka shkruar këtë libër shumë të mirë. Ai ka krijuar ushtrime që i quan E-Cises dhe në libër tregon përshkrime hap pas hapi me fotografi. Ai vetë pretendon se metoda e tij ka një sukses të plotë 95 përqind. Klikoni të saj për të lexuar më shumë rreth librit të tij, si dhe të shihni një vrojtim. Libri është për ata që kanë provuar pjesën më të madhe të trajtimit dhe masave pa shumë sukses ose përmirësim.

 

Logoja në Youtube e vogëlNdiqni Vondt.net më YOUTUBE

(Ndiqni dhe komentoni nëse doni që ne të bëjmë një video me ushtrime ose shtjellime specifike për saktësisht çështjet TUAJ)

logo në facebook të voglaNdiqni Vondt.net më FACEBOOK

(Ne përpiqemi t'u përgjigjemi të gjitha mesazheve dhe pyetjeve brenda 24-48 orësh. Ne gjithashtu mund t'ju ndihmojmë të interpretoni përgjigjet e MRI dhe të tjera.)

 

Pyetjet e bëra më shpesh rreth bërrylit të golfit / Epicondylitis medial:

 

A duhet të marr trajtimin e krahut të miut?

Po, nëse nuk ndërmerrni ndonjë veprim, gjendja ndoshta do të përkeqësohet edhe më tej. Nëse vini në trajtim herët, mund të merrni një veprim të dobishëm herët gjatë procesit që mund t'ju ndihmojë të kapërceni shpejt problemin. Kërkoni ndihmë për plagën sot, kështu që nuk keni nevojë ta mbani atë me vete për pjesën tjetër të jetës suaj. Nëse nuk mund të përballoni trajtim, është me siguri mirë të filloni me masa lehtësimi (mbështetje bërryl) dhe ushtrime të personalizuara (shiko më herët në artikull).

 

A duhet të ngrijë krahun e miut?

Po, në situata kur është e qartë se lidhjet në epikondil medial janë irrituar dhe ndoshta edhe të fryrë, atëherë kremja duhet të përdoret sipas protokollit të zakonshëm të kremrave. Kujdesuni që të mos dëmtoni indet me shumë ftohje.

 

Cilat janë qetësuesit më të mirë ose tabletat relaksuese të muskujve për krahun e miut?

Nëse do të merrni ilaçe pa dhimbje pa recetë, atëherë ato duhet të jenë anti-inflamatore, p.sh. ibuprofen ose Voltaren. Nuk rekomandohet të aplikoni tek qetësuesit e qetësuesve pa adresuar vetë shkakun e dhimbjes, pasi kjo ka të ngjarë të maskojë përkohësisht dhimbjen pa ndonjë përmirësim të veçantë në lidhjen e bërrylit. Mjeku mund të shtypë recetën relaxants muskujve nëse është e nevojshme; atëherë me shumë mundësi tramadol ose breksidol. Gjithmonë këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj përpara se të merrni ndonjë ilaç për dhimbjen.

 

 

0 përgjigje

Lini një përgjigje

Dëshironi të bashkoheni në diskutim?
Mos ngurroni të kontribuoni!

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.