Reumatizma dhe Pranvera

Diell

Reumatizma dhe Pranvera

Pranvera është një kohë që shumë prej nesh e vlerësojnë, por ata me reumatizëm shpesh e vlerësojnë më shumë. Kjo do të thotë se shumë me diagnoza reumatike reagojnë ndaj motit të paqëndrueshëm, ndryshimeve të presionit të ajrit dhe luhatjeve të temperaturës.

Që reumatologët reagojnë ndaj ndryshimeve të motit është e dokumentuar mirë në kërkime (1). Studimet kanë treguar se lloje të ndryshme të reumatizmave preken më shumë nga disa lloje të ndryshimeve të motit – edhe pse ne e bëjmë të qartë se kjo mund të ndryshojë edhe individualisht.

 

- Faktorët e motit ndaj të cilëve reagoni mund të ndryshojnë

Për shembull, është parë se ndryshimet në presionin e ajrit dhe ndryshimet e temperaturës kanë prekur veçanërisht ata me artrit reumatoid. Temperatura, reshjet dhe presioni barometrik ishin veçanërisht të lidhura me përkeqësimin për ata me artrit. Pacientët me fibromialgji reaguan veçanërisht ndaj ndryshimeve barometrike - të tilla si kur moti kalon nga presioni i ulët në presion të lartë (ose anasjelltas). Faktorë të tjerë ndaj të cilëve mund të reagoni janë lagështia dhe qëndrueshmëria e motit me kalimin e kohës.

 

Këshilla të mira dhe të shpejta: Filloni me shëtitje më të gjata Në fund të artikullit, mund të shikoni një video të ushtrimeve për dhimbjen e këmbëve. Ne gjithashtu ofrojmë këshilla për vetë-masat (si p.sh çorape për ngjeshjen e viçit og çorape compression fasciitis shputës). Lidhjet hapen në një dritare të re.

 

- Në departamentet tona ndërdisiplinore në Vondtklinikkene në Oslo (Lambertseter) dhe Viken (Tingulli Eidsvoll og Råholt) klinicistët tanë kanë një kompetencë unike profesionale të lartë në vlerësimin, trajtimin dhe trajnimin rehabilitues të dhimbjes kronike. Klikoni në lidhjet ose të saj për të lexuar më shumë rreth departamenteve tona.

 

Në këtë artikull do të mësoni më shumë rreth:

 • Çfarë është ndjeshmëria ndaj motit?

 • Prandaj, pranvera është një kohë e shkëlqyer për reumatistët

 • Si ndjeshmëria ndaj motit mund të shkaktojë periudha të këqija

 • Vetë-masa dhe këshilla të mira kundër ndryshimeve të motit

 • Ushtrime dhe Trajnime kundër Dhimbjeve në Këmbë (përfshin VIDEO)

 

Çfarë është ndjeshmëria ndaj motit?

Në 'kohët e vjetra' kujtohet shpesh shprehja 'e ndjej në përdhes'. Kohët e fundit, është vërtetuar pa dyshim se faktorët e motit mund të ndikojnë në dhimbjen dhe simptomat tek reumatologët (2). Këta faktorë përfshijnë, por nuk kufizohen vetëm në:

 • Temperaturë
 • Presioni barometrik (presioni i ajrit)
 • Presioni i ajrit ndryshon
 • Reshjet e shiut
 • Ndryshimet e shpeshta të motit
 • Lagështia

 

Siç u përmend, njerëzit me diagnoza reumatike mund të reagojnë ndryshe ndaj faktorëve të ndryshëm të motit. Ndryshimet ndodhin midis atyre me të njëjtat diagnoza. Disa njerëz mund të përjetojnë dhimbje të shtuar të muskujve dhe ngurtësi të kyçeve kur reshjet rriten dhe lagështia rritet. Të tjerët mund ta ndiejnë atë në formën e një incidence të shtuar të dhimbjeve të kokës dhe simptomave të tjera reumatike.

 

Prandaj, pranvera është një kohë e shkëlqyer për reumatistët

Pranvera është shpesh një stinë më e qëndrueshme sesa, për shembull, vjeshta dhe dimri. Me këtë, ne gjithashtu mendojmë se më shumë njerëz me reumatizëm reagojnë ndaj motit shumë të ftohtë dhe rritjes së incidencës së reshjeve (si në formën e shiut ashtu edhe të borës). Kështu, kjo është një stinë më e përshtatshme për mjekët reumatologë. Ka disa faktorë pozitivë që e bëjnë këtë sezon më të mirë:

 • Më pak lagështi
 • Temperatura më e rehatshme
 • Më shumë dritë dite dhe diell
 • Më e lehtë për të qenë aktiv
 • Ulja e incidencës së 'stuhive'

Ndër të tjera, mund të shohim të dhënat e motit që lagështia mesatare në Oslo shkon nga 85% dhe 83% në janar dhe shkurt, përkatësisht - në 68% dhe 62% në mars dhe prill (3). Disa mjekë reumatologë raportojnë gjithashtu rritje të cilësisë së jetës dhe ulje të simptomave kur temperatura e motit stabilizohet në një nivel mesatarisht më të lartë. Faktorët shumë pozitivë janë edhe fakti që ndriçon më shumë gjatë ditës dhe se keni më shumë akses në rrezet e diellit.

 

Si ndjeshmëria e motit mund të shkaktojë përkeqësim reumatik

Megjithëse kërkimi është dukshëm më i mirë në këtë fushë se sa ishte, ka ende shumë që ne nuk dimë. Ne e dimë se ka studime të mira kërkimore që kanë dokumentuar një lidhje midis motit dhe stinëve me ndikimin e simptomave reumatike. Por ne nuk jemi plotësisht të sigurt pse. Sidoqoftë, ekzistojnë disa teori - duke përfshirë këto:

 1. Ndryshimet në presionin barometrik të ajrit, për shembull në presion të ulët, mund të shkaktojnë tkurrje të tendinave, muskujve, nyjeve dhe indit lidhës. Kjo shkakton kështu dhimbje në indet që preken nga reumatizma.
 2. Temperaturat e ulëta mund të rrisin trashësinë e lëngut sinovial sinovial që shkakton ngurtësimin e kyçeve.
 3. Në përgjithësi jeni më pak aktiv kur moti është i keq dhe i ftohtë. Më pak lëvizje në jetën e përditshme mund të përkeqësojnë simptomat dhe dhimbjen.
 4. Ndryshimet e mëdha të motit dhe stuhitë e mira shpesh na pengojnë humorin. Ne e dimë përsëri se nëse ndiheni të mërzitur, kjo mund të përkeqësojë dhimbjen dhe simptomat e njohura.

Një studim i madh me 2658 pjesëmarrës të publikuar në revistën kërkimore Nature i mbështeti këto gjetje (4). Këtu, pjesëmarrësve iu kërkua të hartonin dhimbjen, simptomat, ngurtësimin në mëngjes, cilësinë e gjumit, lodhjen, disponimin dhe nivelin e aktivitetit.

 

Rezultatet treguan një lidhje domethënëse, por të moderuar, midis dhimbjes së raportuar dhe faktorëve të tillë si lagështia, presioni barometrik dhe era. Ju gjithashtu patë se si kjo përsëri shkoi përtej humorit dhe aktivitetit fizik midis pjesëmarrësve.

 

Vetë-masa dhe këshilla të mira kundër ndryshimeve të motit

Këtu kemi disa sugjerime për masat tona kundër ndryshimeve të motit. Shumë prej jush ndoshta janë njohur me shumë nga këto, por ne ende shpresojmë që më shumë prej jush të mund të përfitojnë nga disa nga këshillat.

 

Këshilla kundër ndryshimeve të motit

Rrathë me magji

 1. Vishuni për motin - dhe sillni gjithmonë shtresa shtesë. Shumë njerëz me reumatizëm përjetojnë plagë të ftohta dhe ndryshime të temperaturës gjatë ditës. Prandaj është veçanërisht e rëndësishme të sillni rroba shtesë për ta marrë parasysh këtë. Merrni një shall, një kapele, doreza dhe këpucë të mira kur shkoni në një udhëtim - edhe nëse moti duket i qëndrueshëm.
 2. Vishni çorape dhe doreza kompresuese. Këto janë veshje kompresuese që janë bërë posaçërisht për të ruajtur qarkullimin në duar dhe këmbë, të cilat nga ana tjetër mund t'ju ndihmojnë të mbani temperaturën. Ato mund të përdoren mirë nën shumicën e llojeve të dorezave dhe dorashkave.
 3. Ruani nivelin e aktivitetit. Në stinët më të ftohta si vjeshta dhe dimri, ne kemi një tendencë të lodhur për të qenë më pak aktivë. Por ne e dimë se aktiviteti fizik është shumë i rëndësishëm për të mbajtur nën kontroll simptomat. Ecja, trajnimi i forcës dhe ushtrimet shtrirëse mund t'ju ndihmojnë me dhimbjen dhe ngurtësimin.
 4. Niveli i ulët i vitaminës D? Shumë prej nesh kanë nivele të ulëta të vitaminës D gjatë dhe pas errësirës. Flisni me mjekun tuaj të përgjithshëm nëse dyshoni se kjo mund të vlejë edhe për ju.
 5. Përdorni terapinë e nxehtësisë: Paketa e nxehtësisë e ripërdorshme dhe/ose banjat e nxehta mund t'ju ndihmojnë të lehtësoni tensionin e muskujve dhe nyjet e ngurtësuara.

 

Këshillë 1: Veshje kompresuese për këmbët, këmbët dhe duart

Përdorimi i veshjeve kompresuese është një vetë-masë e thjeshtë që është e lehtë për të marrë rutina të mira në lidhje me përdorimin. Të gjitha lidhjet me mjetet ndihmëse më poshtë hapen në një dritare të re të shfletuesit.

përmbledhje çorape të kompresionit 400x400Doreza kompresimi të buta zbutëse - Foto Medipaq

 

 1. Çorape për kompresim të këmbëve (efektiv kundër ngërçeve të këmbëve)
 2. Çorape me ngjeshje të shputës (i mirë për dhimbjet e këmbëve dhe fasciitin e shputës)
 3. Doreza kompresuese

Përmes lidhjeve të mësipërme mund të lexoni më shumë rreth vetë-masave - dhe shikoni mundësitë e blerjes.

 

Këshilla 2: Paketa e nxehtësisë e ripërdorshme

Fatkeqësisht, tensioni i muskujve dhe ngurtësimi i kyçeve janë dy gjëra që lidhen me reumatizmin. Prandaj, ne rekomandojmë që të gjithë mjekët reumatologë të kenë në dispozicion një paketë të shumëfishtë. Ju thjesht e ngrohni atë - dhe më pas e vendosni në zonën e cila është veçanërisht e tensionuar dhe e ngurtë. Lehtë për t'u përdorur.

 

Trajtimi i dhimbjeve kronike të muskujve dhe kyçeve

Nuk është veçanërisht e habitshme që shumë njerëz me dhimbje kronike kërkojnë terapi fizike. Disa raportojnë efekte të mira dhe qetësuese të teknikave të trajtimit si trajtimi i nyjeve të muskujve, akupunktura intramuskulare dhe mobilizimi i kyçeve.

 

Dëshironi një konsultë në klinikat e dhimbjes?

Ne jemi të lumtur t'ju ndihmojmë me vlerësimin dhe trajtimin në një nga klinikat tona të lidhura. Këtu mund të shihni një përmbledhje të vendit ku ndodhemi.

 

Ushtrime dhe trajnime për ju që dëshironi të shkoni më shumë

Ndoshta keni dëshirë të bëni më shumë ose më gjatë shëtitje këtë pranverë? Këtu tregojmë një program stërvitjeje të gjatë 13 minutëshe që fillimisht ishte krijuar për ata me osteoartrit të ijeve. Mos harroni se nëse nuk jeni në gjendje të ngriheni dhe të zbrisni në dysheme, ajo pjesë e programit mund të lihet në këmbë. Ne ju rekomandojmë që të përpiqeni të ndiqni dhe të stërviteni me ne në video - por funksionon mirë nëse nuk mund ta bëni me të njëjtin ritëm ose shpejtësi. Përpiquni ta bëni zakon ta vendosni këtë program ushtrimesh në televizorin ose kompjuterin tuaj - mundësisht tri herë në javë. Mos ngurroni të na kontaktoni në seksionin e komenteve poshtë këtij artikulli ose në kanalin tonë në Youtube nëse keni pyetje për të cilat mendoni se mund t'ju ndihmojmë.

 

VIDEO: Program 13 minutash ushtrimesh për ijet dhe shpinën

Bëhuni pjesë e familjes! Mos ngurroni të regjistroheni falas në kanalin tonë në Youtube (kliko këtu).

 

Burimet dhe referencat:

1. Guedj et al, 1990. Efekti i kushteve të motit në pacientët reumatikë. Ann Rheum Dis. Mars 1990; 49 (3): 158-9.

2. Hayashi et al, 2021. Ndjeshmëria ndaj motit e lidhur me cilësinë e jetës në pacientët me fibromialgji. BMC Reumatol. 2021 maj 10; 5 (1): 14.

Klima dhe moti mesatar në Oslo. Bazuar në parashikimet e motit të mbledhura në periudhën 3–2005.

4. Dixon et al, 2019. Si ndikon moti në dhimbjen e shkencëtarëve qytetarë që përdorin një aplikacion smartphone. Npj Digit. Me. 2, 105 (2019).

Fibromialgjia dhe ngërçet në këmbë

Dhimbje në këmbë

Fibromialgjia dhe ngërçet në këmbë

A vuani nga ngërçet e këmbëve? Kërkimet kanë treguar se ata me fibromialgji kanë një incidencë më të lartë të ngërçeve në këmbë. Në këtë artikull, ne shohim nga afër lidhjen midis fibromialgjisë dhe ngërçeve të këmbëve.

Kërkimet e lidhin këtë me një lloj dhimbje fibromialgjie të quajtur hiperalgjia (1). Ne gjithashtu e dimë nga më herët që interpretimi i dhimbjes është më i fortë tek ata që preken nga kjo gjendje e dhimbjes kronike. Një studim i rishikimit sistematik tregoi se mund të jetë për shkak të mbivendosjes së sistemit nervor në këtë grup pacientësh (2).

 

Këshilla të mira dhe të shpejta: Në fund të artikullit, mund të shikoni një video të ushtrimeve ushtruese për dhimbjen e këmbës. Ne gjithashtu ofrojmë këshilla për vetë-masat (të tilla si çorape për ngjeshjen e viçit og çorape compression fasciitis shputës) dhe super-magnez. Lidhjet hapen në një dritare të re.

 

- Në departamentet tona ndërdisiplinore në Vondtklinikkene në Oslo (Lambertseter) dhe Viken (Tingulli Eidsvoll og Råholt), klinicistët tanë kanë një kompetencë unike profesionale të lartë në vlerësimin, trajtimin dhe trajnimin rehabilitues të sëmundjeve të këmbës, këmbës dhe kyçit të këmbës. Klikoni në lidhjet ose të saj për të lexuar më shumë rreth departamenteve tona.

 

Në këtë artikull do të mësoni më shumë rreth:

 • Çfarë janë ngërçet në këmbë?

 • Hiperralgjia dhe Fibromialgjia

 • Lidhja midis Fibromyalgia dhe dhimbjeve të këmbëve

 • Vetëmasat kundër ngërçeve të këmbëve

 • Ushtrime dhe Trajnime kundër Dhimbjeve në Këmbë (përfshin VIDEO)

 

Çfarë janë ngërçet në këmbë?

nxehtësia e shtruar dhe e këmbës

Dhimbjet në këmbë mund të ndodhin gjatë ditës dhe natës. Më e zakonshmja është se ndodh natën pasi të shkoni në shtrat. Ngërçet e muskujve në viç çojnë në një tkurrje të vazhdueshme, të pavullnetshme dhe të dhimbshme të muskujve të viçit. Ngërçi mund të prekë të gjithë grupin e muskujve ose vetëm pjesë të muskujve të viçit. Episodet zgjasin nga sekonda në disa minuta. Kur prekni muskulin e përfshirë, do të jeni në gjendje të ndjeni se ai është i lënduar nga presioni dhe shumë i tensionuar.

 

Kriza të tilla mund të kenë disa shkaqe të ndryshme. Dehidrimi, mungesa e elektroliteve (përfshirë magnezin), muskujt tepër aktivë të viçit dhe nervat hiperaktivë (si në fibromialgji) dhe ngërçet e nervave në shpinë janë të gjitha shkaqet e mundshme. Pasja e një rutine të shtrirjes së muskujve të viçit para se të shkoni në shtrat mund të ndihmojë në uljen e incidencës. Masa të tjera si p.sh. çorape compression mund të jetë gjithashtu një masë e dobishme për të rritur qarkullimin e gjakut në zonë - dhe kështu të ndihmojë në parandalimin e krizave (lidhja hapet në një dritare të re).

 

Hiperralgjia dhe Fibromialgjia

Në hyrje të artikullit, kemi rënë dakord që studimet kanë zbuluar mbivendosjen në sistemin nervor në ata që preken nga fibromialgjia (1, 2). Më konkretisht, kjo do të thotë që sistemi nervor periferik dërgon sinjale shumë të forta dhe shumë të forta - gjë që çon në një potencial më të lartë pushimi (përqindja e aktivitetit në nerva) dhe kështu me tkurrje që përfundojnë në konvulsione. Për faktin se është parë gjithashtu që qendra për interpretimin e dhimbjes në truri nuk ka të njëjtat "filtra dhimbjeje", tek ata me fibromialgji, intensifikohet edhe intensiteti i dhimbjes.

 

- Dhimbjet në këmbë Për shkak të sinjaleve të gabimit?

Besohet gjithashtu se sistemi nervor tepër aktiv në ata me fibromialgji mund të çojë në sinjale gabimi në muskuj, të cilat nga ana tjetër mund të çojnë në tkurrje dhe ngërç të pavullnetshëm.

 

Lidhja midis ngërçeve të këmbëve dhe Fibromialgjisë

 • Sistemi nervor tepër aktiv

 • Shërimi më i ngadaltë

 • Rritja e reaksioneve inflamatore në indet e buta

Ata me fibromialgji kanë kështu një rritje të aktivitetit muskulor, si dhe një sistem nervor periferik 'hiperaktiv'. Kjo çon në spazma muskulore dhe ngërçe muskulore. Nëse i hedhim një vështrim më të afërt kushteve të tjera që lidhen me fibromialgjinë - si p.sh. sindromi i zorrës së irrituar - atëherë ne shohim se kjo është gjithashtu një formë e spazmës muskulore, por që në këtë rast bëhet fjalë muskujt e lëmuar. Ky është një lloj i muskujve që ndryshon nga muskujt e skeletit, pasi kryesisht e gjejmë këtë në organet e zorrëve të trupit (siç janë zorrët). Një mbivendosje në këtë lloj të fibrave muskulore, ashtu si muskujt në këmbë, do të çojë në tkurrje të pavullnetshme dhe acarim.

 

Vetëmasat kundër ngërçeve të këmbëve

Një me fibromialgji ka nevojë për rritjen e qarkullimit të gjakut për të ruajtur funksionin normal të muskujve në këmbë. Kjo pjesërisht sepse aktiviteti i lartë i muskujve vendos kërkesa më të larta për aksesin në elektrolite në qarkullimin e gjakut - siç është magnezi (lexo më shumë rreth super-magnezit) të saj) dhe kalciumit. Prandaj, disa raportojnë për një zvogëlim të ngërçeve në këmbë me një kombinim të çorape për ngjeshjen e viçit dhe magnezit. Magnezi gjendet në forma e llakut (e cila aplikohet drejtpërdrejt në muskujt e viçit) ose në formë tabletash (gjithashtu në kombinim me kalcium).

 

Magnezi mund të ndihmojë muskujt tuaj të tensionuar të qetësohen. Përdorimi i çorapeve të kompresimit ndihmon për të mbajtur qarkullimin lart - dhe kështu rrit ritmin e riparimit në muskujt e lënduar dhe të shtrënguar.

 

Vetëmasat e thjeshta që mund të merrni për të rritur qarkullimin e gjakut janë:

përmbledhje çorape të kompresionit 400x400

 • Ushtrime ditore (shih videon më poshtë)

 

Trajtimi i ngërçeve të këmbëve

Ekzistojnë disa masa efektive të trajtimit për ngërçet në këmbë. Ndër të tjera, puna e muskujve dhe masazhi mund të kenë një efekt relaksues - dhe mund të ndihmojnë në lirimin e muskujve të tensionuar. Për më shumë probleme afatgjata dhe të komplikuara, kështu mund Shockwave Therapy të jetë zgjidhja e duhur. Kjo është një formë shumë moderne e trajtimit me një efekt të mirë-dokumentuar kundër ngërçeve të këmbëve. Trajtimi shpesh është i kombinuar me mobilizimin e përbashkët të ijeve dhe shpinës nëse zbulohet keqfunksionim edhe në këto - dhe mund të dyshohet se mund të ketë acarim nervor në pjesën e prapme që kontribuon në probleme në këmbë dhe këmbë.

 

A ju shqetësojnë ngërçet e këmbëve?

Ne jemi të lumtur t'ju ndihmojmë me vlerësimin dhe trajtimin në një nga klinikat tona të lidhura.

 

Ushtrime dhe Trajnime kundër Dhimbjeve në Këmbë

Ushtrimet që ndihmojnë në forcimin e këmbëve, kyçeve dhe këmbëve mund të kontribuojnë në përmirësimin e qarkullimit të gjakut në pjesën e poshtme të këmbëve. Mund të ju ndihmojë gjithashtu të fitoni muskuj më elastikë dhe të adaptueshëm. Ushtrimet me porosi në shtëpi mund të përshkruhen nga fizioterapisti juaj, kiropraktori ose specialistë të tjerë shëndetësorë përkatës.

 

Në videon më poshtë mund të shihni një program ushtrimesh që ju rekomandojmë për ngërçet në këmbë. Ne e dimë që programi mund të quhet diçka tjetër, por fakti që ndihmon në parandalimin e dhimbjeve në kyçin e këmbës shihet gjithashtu si një bonus. Mos ngurroni të na kontaktoni në seksionin e komenteve poshtë këtij artikulli ose në kanalin tonë Youtube nëse keni pyetje për të cilat mendoni se mund t'ju ndihmojmë.

 

VIDEO: 5 Ushtrime kundër Dhimbjes në Gjurmë

Bëhuni pjesë e familjes! Mos ngurroni të regjistroheni falas në kanalin tonë në Youtube (kliko këtu).

 

Burimet dhe referencat:

1. Sluka et al, 2016. Neurobiologjia e fibromialgjisë dhe dhimbjes kronike të përhapur. Neuroshkenca Vëllimi 338, 3 Dhjetor 2016, Faqet 114-129.

2. Bordoni et al, 2020. Ngërçet e muskujve. Pubmed Ishulli i Thesarit (FL): Botimet e StatPearls; 2020 Jan-