Inflamacioni i gishtërinjve

Inflamacioni i gishtërinjve

Inflamacioni i kyçeve të gishtave shpesh shoqërohet me reumatizëm dhe përdhes. Por mund të ndodhë edhe për shkak të mbingarkesës ose dëmtimit.

 

- Çfarë është inflamacioni i kyçeve të gishtave?

Së pari, është e rëndësishme të përcaktohet se çfarë është një artrit. Mjekësisht quhet artrit. Kjo përfshin një reagim nga sistemi imunitar dhe trupi juaj. Në rast të një mekanizmi dëmtimi, furnizimi shtesë me gjak dhe lëndë ushqyese do të dërgohen në zonë për ta mbrojtur atë. Kështu, për shkak të rritjes së lëngjeve në nyje dhe inflamacionit, zona do të fryhet. Ky kyç mund të bëhet i lënduar nga presioni, i kuqërremtë dhe i dhimbshëm. Mos harroni se është e rëndësishme të bëhet dallimi midis një inflamacioni dhe një infeksioni.

 

Artikulli: Inflamacioni i Nyjeve të Gishtit

Përditësuar së fundmi: 29.03.2022

 

- Në departamentet tona ndërdisiplinore në Vondtklinikkene në Oslo (Vendet Lambert) dhe Viken (Tingulli Eidsvoll og Dru i papërpunuar) Klinikët tanë kanë një kompetencë unike të lartë profesionale në vlerësimin, trajtimin dhe trajnimin rehabilitues për sëmundjet në muskuj, tendinat dhe kyçet. Klikoni në lidhjet ose të saj për të lexuar më shumë rreth departamenteve tona.

 

 

Shkaqet e inflamacionit të nyjeve të gishtit

Shkaqet e inflamacionit të gishtave mund t'i ndajmë shpejt në tre kategoritë kryesore të mëposhtme:

 • 1. Lëndimet (shtrëngimi)
 • 2. Infeksioni
 • Reumatizma dhe përgjigjet autoimune

 

Reaksionet inflamatore janë një mekanizëm natyror mbrojtës

Siç u përmend më lart, inflamacioni i nyjeve të gishtave mund të shkaktohet nga disa shkaqe të ndryshme. Por mbani mend se reaksionet inflamatore janë një mënyrë natyrale që trupi të mbrohet. Një inflamacion (përgjigje e lehtë inflamatore) është një përgjigje normale natyrore kur indet e buta, muskujt, indet e kyçeve ose tendinat irritohen ose dëmtohen. Pikërisht kur ky proces inflamator bëhet shumë i madh, mund të ndodhë një inflamacion më i madh.

 

Lëndimet (shtrëngimi i gishtit)

Le të themi se keni shtrënguar gishtin në derë. Thithja ka çuar në një dëmtim të indeve të buta dhe trupi do të reagojë menjëherë. Sasi të shtuara të plazmës dhe lëngjeve të gjakut dërgohen në gishtin e dëmtuar, gjë që rezulton në rritjen e përmbajtjes së lëngjeve (ënjtje), dhimbje, zhvillim të nxehtësisë dhe lëkurë të kuqërremtë. Shpesh ënjtja do të jetë më e dukshme në nyjen e gishtit më të afërt me zonën e shtypur. Ndërsa lëndimi shërohet, ënjtja gradualisht do të ulet.

 

2. Infeksioni

Nyjet e gishtave të fryrë dhe të përflakur mund të shkaktohen nga artriti septik. Ky lloj artriti mund të prekë çdo nyje në trup - duke përfshirë nyjet e gishtave - dhe gjithashtu do të shkaktojë ethe, të dridhura dhe dhimbje në trup. Infeksioni zakonisht shkaktohet nga stafilokokët e verdhë. Një furrë buke që zakonisht është e padëmshme, por që mund të infektojë plagë dhe prerje të patrajtuara në lëkurë. Prandaj, mbani mend rëndësinë e pastrimit gjithmonë të një plage, të paktën me ujë dhe sapun, nëse keni një plagë të hapur. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për të moshuarit dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar.

 

Me artritin septik të patrajtuar, reaksioni inflamator do të jetë gjithnjë e më i madh - dhe përfundimisht mund të çojë në dëmtim të kyçit. Testimi i aspirimit të lëngut sinovial do të tregojë nivele të larta të leukociteve. Këto janë qeliza të bardha të gjakut që luftojnë infeksionet. Personi mund të ketë gjithashtu një skuqje në CRP dhe një nivel të lartë të qelizave të bardha të gjakut gjatë testit të gjakut.

 

Reumatizma

 • Artriti reumatik
 • Artriti psoriatik
 • përdhes
 • Lupus

Ka disa lloje të diagnozave reumatike që mund të shkaktojnë inflamacion të nyjeve të gishtave. Megjithatë, ato dallohen në mënyra të ndryshme në lidhje me cilat nyje preken - dhe në çfarë mënyre.

 

Artriti reumatik
Artriti reumatoid në dorë - Foto Wikimedia

Artriti reumatoid i dorës - Foto Wikimedia

Artriti reumatoid është një diagnozë autoimune në të cilën sistemi imunitar i trupit sulmon nyjet e veta. Diagnoza mund të çojë në dhimbje kyçesh, ngurtësi të kyçeve, ënjtje dhe dëmtime degjenerative të kyçeve. Në mënyrë karakteristike, diagnoza reumatike do të godasë në mënyrë simetrike - domethënë, ajo ndodh në mënyrë të barabartë në të dyja anët. Nëse preket dora e majtë, do të preket edhe dora e djathtë. Gishtat dhe duart janë, për fat të keq, ndër zonat më të cenueshme për personat me këtë lloj reumatizmi.

 

Diagnoza vendoset duke përdorur analizat e gjakut që tregojnë rezultate pozitive për faktorin reumatik dhe antitrupat. Rrezet X mund të ndihmojnë për të zbuluar shkallën e ndikimit të kyçit dhe dëmtimit të kyçeve. Artriti reumatoid, si lupusi, mund të çojë në deformime të rëndësishme në duar dhe gishta me kalimin e kohës.

 

Artriti psoriatik

Shumë njerëz kanë dëgjuar për sëmundjen e lëkurës psoriasis. Më pak janë të vetëdijshëm se rreth 30% e njerëzve me këtë diagnozë zhvillojnë gjithashtu diagnozën reumatike të artritit psoriatik. Është, si artriti reumatoid, një diagnozë autoimune që mund të prekë kyçet dhe të shkaktojë dhimbje të kyçeve.

 

Në artritin psoriatik, janë nyjet e jashtme të gishtave që preken (shpesh quhen nyje DIP sipas shkurtesës angleze). Ky është nyja më afër majave të gishtave dhe kjo mund të rezultojë në atë që quhet daktiliti, që është një ënjtje që shkakton fryrjen e të gjithë gishtit (ose gishtit të këmbës). Ënjtja jep një pamje "si sallam" - dhe termi "gishtat e sallamit" shpesh i referohet këtij lloji të ënjtjes.

 

Artriti psoriatik mund të shkaktojë një listë të gjatë simptomash

Artriti psoriatik, përveç inflamacionit dhe ënjtjes në gishta, mund të shkaktojë një sërë simptomash të tjera - si p.sh.

 • 'Kërkimi' në thonjtë dhe dëmtimi i thonjve
 • Dhimbje në tendinat dhe ligamentet
 • Lodhje kronike
 • Inflamacioni i syve (inflamacion i irisit)
 • Probleme me tretjen (përfshirë kapsllëkun dhe diarrenë)
 • Dëmtimi i organeve

 

Kush merr inflamacion të kyçeve të gishtave?

Duke marrë parasysh se inflamacioni në nyjet e gishtave mund të ndodhë edhe për shkak të plagëve dhe lëndimeve me thumba, atëherë në fakt të gjithë mund të preken nga inflamacioni i kyçeve të gishtave. Megjithatë, është gjithashtu një shenjë e mundshme e sëmundjes reumatizmale, veçanërisht nëse shfaqet në mënyrë simetrike nga të dyja anët. Kontaktoni mjekun tuaj të përgjithshëm për ekzaminim dhe vlerësim nëse vëreni se keni simptoma të reumatizmit. Pula do të jetë në gjendje t'ju ndihmojë të vlerësoni shkakun e inflamacionit, si dhe të shihni nëse keni skuqje për diagnozat reumatike në analizën e gjakut.

 

Diagnostifikimi i inflamacionit të nyjeve të gishtit

Inflamacioni i kyçeve të gishtave shpesh jep simptoma karakteristike si ënjtje, skuqje dhe dhimbje presioni. Por janë veçanërisht faktorët themelorë që kërkohen gjatë diagnostikimit. Analizat e gjakut mund të testojnë për disa lloje të reumatizmit. Në të njëjtën kohë, një ekzaminim me rreze X i nyjeve të gishtave mund të ekzaminojë ndryshimet e konsumit ose reagimet e dëmtimit në nyje.

 

Trajtimi dhe Vetë-mjekimi për Inflamacionin e Nyjeve të Gishtit

Ne e ndajmë këtë pjesë të artikullit në dy kategori - trajtim dhe vetë-mjekim. Këtu fillimisht po flasim për format e trajtimit që mund të kërkohen nëpërmjet ekspertëve të çrregullimeve muskulo-skeletore. Më pas hedhim një vështrim më të afërt se cilat vetëmasa duhet të provoni nëse keni artrit reumatoid.

 

Trajtimi i inflamacionit të nyjeve të gishtit

 • Medikamente anti-inflamatore (ilaçe anti-inflamatore)
 • fizioterapi
 • Taping Kinesio dhe taping sportiv
 • Laser Therapy

Kontaktoni mjekun tuaj të përgjithshëm për këshilla mbi barnat anti-inflamatore. Shumë do ta njohin veten në listë derisa të shohin terapi me lazer me dozë të ulët. Forma e trajtimit është e sigurt dhe ka një efekt të mirë-dokumentuar kundër artritit për të reduktuar ënjtjen dhe dhimbjen në duar dhe gishta. Studimet, ndër të tjera, kanë qenë në gjendje të tregojnë një rënie të qartë në madhësinë e gishtit të unazës, më pak ënjtje dhe lehtësim dhimbjeje (1). Një plan i zakonshëm trajtimi me terapi lazer është 5-7 konsulta. Mund të shihet gjithashtu një përmirësim i qëndrueshëm deri në 8 javë pas trajtimit të fundit. Terapia me laser kryhet nga disa kiropraktorë dhe fizioterapistë modernë. Ne ofrojmë terapi lazer në të gjitha departamentet tona Klinikat e dhimbjes.

 

Vetë-masa kundër inflamacionit të kyçeve të gishtave

 • Doreza kompresuese
 • Ushtrime ditore të duarve

Nëse vuani nga inflamacioni i rregullt reumatik i gishtave, duhet të provoni ta përdorni doreza speciale për kompresim (lidhja hapet në dritare të re) çdo ditë. Këto mund të lehtësojnë dhimbjen dhe të kontribuojnë në përmirësimin e funksionit të duarve. Shumë raportojnë gjithashtu efektin e gjumit me ta. Këtë këshillë ua japim të gjithë pacientëve tanë që shqetësohen nga kjo lloj simptomatologjie. Përveç kësaj, është dokumentuar se ushtrimet e përditshme të duarve mund të ndihmojnë në ruajtjen e forcës së kapjes dhe funksionit të përditshëm (2). Ne ju tregojmë një shembull të një programi trajnimi me video pak më poshtë këtu.

 

Ushtrime dhe ushtrime për inflamacionin e kyçeve të gishtave

Mos harroni të përshtatni ushtrimet e përditshme, si për nga numri i përsëritjeve ashtu edhe për grupe, sipas inflamacionit. Përndryshe, mbani mend se të bësh disa ushtrime çdo ditë është shumë më mirë se asgjë. Në videon më poshtë, kiropraktori Alexander Andorff tregon Lambertseter Chiropractor Center dhe Fizioterapi zhvilloni një program trajnimi për duart.

 

VIDEO: 7 ushtrime për osteoartritin e duarve dhe gishtave

Bashkohuni me familjen tonë! Abonohuni falas në kanalin tonë në Youtube (lidhja hapet në një dritare të re) për më shumë programe ushtrimesh falas dhe rimbushje të njohurive shëndetësore.

 

Na kontaktoni: Klinikat tona

Ne ofrojmë vlerësim, trajtim dhe trajnim modern për sëmundjet e muskujve dhe kyçeve.

Mos ngurroni të na kontaktoni përmes një prej klinikat tona të specializuara (përmbledhja e klinikës hapet në një dritare të re) ose në faqja jonë në Facebook (Vondtklinikkene - Shëndeti dhe Ushtrimi) nëse keni ndonjë pyetje. Për takime, ne kemi rezervime XNUMX-orëshe online në klinika të ndryshme në mënyrë që të gjeni kohën e konsultimit që ju përshtatet më së miri. Mund të na telefononi edhe brenda orarit të punës së klinikës. Ne kemi departamente ndërdisiplinore në Oslo (të përfshira Vendet Lambert) dhe Viken (Dru i papërpunuar og Eidvoll). Terapistët tanë të aftë presin me padurim të dëgjojnë nga ju.

 

"- Mos lejoni që dhimbjet në jetën e përditshme t'ju heqin gëzimin e lëvizjes!"

 

Burimet dhe hulumtimi:

1. Baltzer et al, 2016. Efektet pozitive të terapisë me lazer të nivelit të ulët (LLLT) në osteoartritin e Bouchard dhe Heberden. Laser Surg Med. korrik 2016; 48 (5): 498-504.

2. Williamson et al, 2017. Ushtrime dore për pacientët me artrit reumatoid: një ndjekje e zgjatur e provës së kontrolluar të rastësishme SARAH. BMJ Hapur. 2017 prill 12; 7 (4): e013121.

 

Logoja në Youtube e vogëlNdiqni Vondt.net më YOUTUBE

(Ndjehuni të lirë të komentoni në videot tona - dhe mos harroni të abonoheni)

logo në facebook të voglaNdiqni Vondt.net më FACEBOOK

(Ne përpiqemi t'u përgjigjemi të gjitha mesazheve dhe pyetjeve brenda 24-48 orësh)

Përdhesi dhe hiperuricemia | Simptomat, shkaku dhe trajtimi natyral

Përdhesi dhe hiperuricemia | Simptomat, shkaku dhe trajtimi natyral

Përdhesi dhe hiperuricemia: Këtu mund të lexoni në lidhje me simptomat, shenjat klinike, shkakun dhe trajtimin natyror - si dhe këshillat e grave të moshuara. Informacion i dobishëm dhe këshilla të mira për ju që keni përdhes.

 Përqendrimi i lartë i acidit urik në gjak quhet hiperuricemi në gjuhën mjekësore. Acidi urik formohet nga ndarja e ushqimit dhe lëndëve ushqyese - acidi urik filtrohet nga veshkat dhe nga trupi përmes urinës kur uji kalon. Por me mbiprodhimin e acidit urik, gunga të forta kristali mund të formohen brenda nyjeve të ndryshme - dhe është kjo diagnozë që quhet cermë. Gjendja prek shumë njerëz dhe mund të shkaktojë dhimbje dhe simptoma në nyje - të tilla si ënjtje të nyjeve, skuqje dhe dhimbje të konsiderueshme të presionit në nyjen e prekur. Mos ngurroni të ndani artikullin për të kuptuar më mirë këtë sëmundje. Mos ngurroni të na ndiqni edhe ne përmes mediave sociale.

 

K TSHILLA: Shumë njerëz me përdhes në gishtin e madh të këmbës kanë dëshirë të përdorin këmba shpuese og çorape të kompresimit të përshtatura posaçërisht (lidhja hapet në një dritare të re) për të rritur qarkullimin dhe për të kufizuar ngarkesën në zonën e prekur.

 

Lexoni gjithashtu: - Këtë duhet ta dini për Fibromialgjinë

dhemb në muskuj dhe nyje

 

Shkaku: Pse ju merrni përdhes?

Ka disa arsye të mundshme pse dikush preket nga përqendrime shumë të larta të acidit urik në gjak, si dhe përdhes. Një nga arsyet më të zakonshme është se veshkat nuk filtrojnë mjaftueshëm nga vetë acidi urik - dhe kështu ndërtohet një tepricë e kësaj që mund të çojë në mpiksjen e acidit urik në nyje. Një shkak tjetër është mbipesha, ngrënia e ushqimeve me nivele të larta të acidit urik, shumë alkool, diabet ose diuretikë (ilaçe që ju bëjnë të urinoni më shpesh se zakonisht).

 Përveç arsyeve të mësipërme, faktorët gjenetikë, problemet metabolike, medikamentet, psoriasis ose trajtimi i kancerit gjithashtu mund të shkaktojnë përdhes të acidit urik.

 

Simptomat dhe shenjat klinike: Si e dini nëse keni përdhes?

Nivele shumë të larta të acidit urik në gjak do të shkaktojnë përdhes në nyje - dhe më normalisht në nyjen e gishtit të madh. Simptomat e shoqëruara dhe shenjat klinike përfshijnë ënjtje të nyjeve, skuqje dhe hidhërim presioni - si dhe dhimbje të forta të kyçeve që janë më të këqijat në 12 - 24 orët e para pasi të ketë ndodhur përdhes. Simptomat mund të vazhdojnë me ditë ose deri në disa javë. Me kalimin e kohës - nëse problemi nuk adresohet - atëherë kristalet e acidit urik mund të formohen edhe në nyje të tjera.

 

Vetë-Ndihmë e Rekomanduar për Dhimbjet Reumatike dhe Kronike

Doreza kompresimi të buta zbutëse - Foto Medipaq

Klikoni në imazh për të lexuar më shumë rreth dorezave të kompresimit.

 • Tërheqësit e gishtërinjve (përdoret për të ndarë gishtërinjtë dhe kështu parandalon gishtat e përkulur - të tilla si hallux valgus, gishtin e madh të përkulur)
 • Shirita mini (shumë me dhimbje reumatike dhe kronike mendojnë se është më lehtë të stërvitet me elastikë të zakonshëm)
 • Shkaktojë pikë Balls (vetë-ndihmë për të punuar muskujt në baza ditore)
 • Krem Arnica ose kondicioner ngrohje (shumë njerëz raportojnë një lehtësim të dhimbjes nëse përdorin, për shembull, krem ​​arnica ose kondicioner nxehtësie)

- Shumë njerëz përdorin krem ​​arnica për dhimbje për shkak të nyjeve të forta dhe muskujve të lënduar. Klikoni në imazhin e mësipërm për të lexuar më shumë se si krem arnika mund të ndihmojë në lehtësimin e situatës tuaj të dhimbjes.

 

Mjetet juridike: Trajtimi natyral i përdhes: Uthull musht molle dhe lëng limoni

Ka medikamente të zakonshme për të luftuar përdhes - por mund të përdorni edhe ilaçe natyrale për të kuruar sëmundjen. Dy nga këto "ilaçe shtëpiake" janë uthulla e mollës dhe lëngu i limonit.

 

Uthulla e mollës dhe lëngu i limonit janë ilaçe të mirënjohura, natyrore në shtëpi që përdoren për një numër problemesh - të tilla si nivele të larta të acidit urik në trup. Uthulla e mollës mund të veprojë si një pastrues natyral duke ndihmuar trupin të heqë nivele të larta të produkteve të mbetjeve. Ai gjithashtu përmban acid malik i cili ndihmon kimikisht në shpërbërjen e acidit urik. Ai gjithashtu mund të ndihmojë trupin të mbajë një nivel të shëndetshëm acidi në trup - duke kontribuar gjithashtu në vetitë e tij anti-inflamatore dhe anti-oksiduese.

recetë: Sipas botimeve (Goutandyou.com), një lugë çaji me uthull molle të papërpunuar dhe të patrajtuar shtohet në një gotë ujë. Pastaj merrni këtë pije dy deri në tre herë në ditë. Në disa raste, mund të shtoni edhe dy lugë çaji në vend të një. Kjo pije mund të ndihmojë në uljen e niveleve të acidit urik në trup - por nuk duhet të ekzagjerohet, pasi mund të zvogëlojë nivelet e kaliumit në trup.

 Lëngu i limonit mund të ndihmojë gjithashtu në neutralizimin e acidit urik. Si një frut agrume, limoni ka një nivel të lartë natyrisht të vitaminës C - e cila, falë vetive të saj të forta antioksiduese, ndihmon në prishjen e përqendrimeve të larta të acidit urik. Lëngu i limonit merret duke shtrydhur lëngun e një limoni të freskët në një gotë me ujë të ngrohtë para se ta pini në stomak bosh në mëngjes. Kjo pije mund të pihet çdo ditë.

 

Dieta: Shmangni ushqimet që kanë nivele të larta të purinës në to

Shpesh thuhet se parandalimi është shërimi më i mirë. Prandaj, shmangni ushqimet që përmbajnë nivele të larta të purinës - pasi këto shkaktojnë një rritje të acidit urik në trup. Purina gjendet në shumicën e përbërësve - por disa nga pjatat më të pasura me purina janë mishi, sardelet, harenga, anchovies, proshutë, bizele dhe asparagus - për të përmendur disa.

Acidi urik i lartë mund të çojë në formimin e kristaleve ose të përdhes, e cila është shumë e dhimbshme për nyjet. Së bashku me mjetet shtëpiake që mund të bëhen, acidi urik mund të menaxhohet përmes konsultimit mjekësor për vlerësimin, planifikimin, zbatimin, edukimin dhe vlerësimin e duhur.

 

përmbledhje

Siç u përmend më herët, nivelet e ngritura të acidit urik në gjak mund të çojnë në kristale të acidit urik në nyje - gjë që është shumë e dhimbshme. Përveç metodave të përmendura të trajtimit natyror, përdhesi mund të trajtohet edhe nga ana mjekësore përmes një plani të kujdesshëm vlerësimi dhe trajtimi - i cili, ndër të tjera, vendos një përqendrim të madh te dieta.

 

VIDEO - 7 USHTRIME P RR REMATICIANT (Në këtë video mund të shihni të gjitha ushtrimet me shpjegime):

A nuk fillon videoja kur e shtypni atë? Provoni të azhurnoni shfletuesin tuaj ose shikojeni direkt në kanalin tonë në YouTube. Ndjehuni të lirë të regjistroheni në kanalin.

 

Faqja tjetër: - Pikiatë: Mësoni edhe më shumë rreth Përdhesit

Dhimbje në pjesën e brendshme të këmbës - Sindromi i tunelit TarsalLogoja në Youtube e vogël- Mos ngurroni të ndiqni Vondt.net në YOUTUBE
logo në facebook të vogla- Mos ngurroni të ndiqni Vondt.net në FACEBOOK

 

Bëni pyetje përmes shërbimi ynë falas për hetim? (klikoni këtu për të mësuar më shumë rreth kësaj)

- Mos ngurroni të përdorni lidhjen e mësipërme nëse keni pyetje ose fushën e komenteve më poshtë