thyerje e stresit

Frakturë stresi në këmbë

4.8 / 5 (4)
thyerje e stresit

Stresi. Foto: Aaos.org

Frakturë stresi në këmbë
Një thyerje e stresit (e njohur edhe si frakturë e lodhjes ose frakturë e stresit) në këmbë nuk ndodh për shkak të një ngarkese të papritur të gabimit, por më tepër për shkak të mbingarkesës për një periudhë të gjatë kohore. Një shembull është një person që nuk ka vrapuar shumë më parë, por që papritmas fillon të vrapojë rregullisht në sipërfaqe të forta - zakonisht asfalt. Vrapimi i shpeshtë në sipërfaqet e forta do të thotë që këmba në këmbë nuk ka kohë të rikuperohet ndërmjet çdo seance, dhe përfundimisht do të ndodhë një thyerje jo e plotë në këmbë. Një pushim i stresit mund të ndodhë edhe nga qëndrimi në këmbë shumë, me një ngarkesë të rëndë nga lart poshtë.- Ku në këmbë është më e zakonshme të merrni një frakturë stresi?

Vendet më të zakonshme anatomike janë në thembra (calcaneus), kocka e kyçit të këmbës (talus), këmbë varke (navicularis) dhe këmbë e mesme (metatarsal). Nëse fraktura e stresit ndodh në metatarsal, atëherë emërtimi varet nga cili metatarsal ai ulet. Frakturat e stresit në 5 metatarsal (jashtë, mes të këmbës) quhen frakturë Jones, ndërsa frakturat e stresit në 3-metatarsal quhen thyerje të marshit. Kjo e fundit quhet kjo pasi që shpesh ndodh në kontekstin e mbingarkesës biomekanike që shihet gjatë marshimit, për shembull në shërbimin ushtarak.

 

- Si diagnostikohet diagnoza e stresit?

Në rast të një dhimbje të papritur, të izoluar në një vend të vetëm në këmbë - e cila është më e keqe kur lodhni, dyshimi për thyerje të stresit ose thyerje të lodhjes rritet. Fraktura konfirmohet duke përdorur testimin dhe imazhin e dridhjeve, ose me rreze X ose MRI.

 

- Trajtimi i shkeljeve të lodhjes?

Prioriteti është një frakturë stresi në këmbë lehtësim. Kjo është për t'i dhënë zonës pjesën tjetër që i nevojitet për të shëruar vetë. Nëse vazhdoni të ngarkoni zonën në një zonë të tepruar, këmba nuk do të ketë një shans për të rindërtuar, dhe e gjithë gjëja mund të zhvillohet në një rreth vicioz. Gjatë javës së parë, mund të jetë e rëndësishme të përdorni paterica për të lehtësuar zonën - ndoshta është e këshillueshme që të përdorni jastëkë të vegjël të përshtatur ortopedikë në këpucë për të siguruar lehtësim. Këpucët gjithashtu duhet të kenë amortizim të mirë për të zvogëluar forcat biomekanike që kalojnë nëpër këmbën e dëmtuar.

 

- Çfarë mund të ndodhë nëse nuk më intereson pushimi i stresit?

Nëse fraktura e stresit nuk merret seriozisht, një infeksion mund të ndodhë në rajon me kalimin e kohës. Kjo mund të çojë në pasoja të rënda mjekësore.

 

https://www.vondt.net/stressbrudd-i-foten/»Et stressbrudd (også kjent som tretthetsbrudd eller stressfraktur) i foten…

postuar nga Vondt.net - Informacione shëndetësore musculoskeletal. on E mërkurë, tetor 28, 2015
- Shtesa: A ka ndonjë gjë që mund të ha për të nxitur shërimin?

Kalciumi dhe vitamina D ndodhin natyrshëm në strukturën e eshtrave, kështu që ju mund të dëshironi të mendoni për marrjen e mjaftueshme të kësaj. Ngjitësit kundër qetësimit me NSAIDS mund të ndihmojnë në ngadalësimin e shërimit natyral të dëmtimit.

 

Fotografia: X-ray e frakturave të stresit në këmbë

X-ray e frakturave të stresit në këmbë

X-ray e frakturave të stresit në këmbë

Në foto shohim një frakturë stresi nga e cila janë marrë rrezet x. Në imazhin e parë me rreze X nuk ka gjetje të dukshme, por mjaft karakteristike, ka formacione kalus pas 4 javësh në rreze të re.

 

CT e frakturës së lodhjes / frakturës së stresit

CT e frakturës së lodhjes / frakturës së stresit në këmbë

Ekzaminimi CT - shpjegimi i imazhit: Këtu shohim një fotografi të një frakture stresi të shkallës 4 në pjesën e hundës së hundës së këmbës.

 

MRI i frakturës së lodhjes / frakturës së stresit

MRI i frakturës së lodhjes në këmbë

Ekzaminimi MRI - shpjegimi i imazhit: Në foto shohim një prezantim klasik mbi frakturën e stresit në dhomën metatarsale.

 - Si të merrni shërim më të shpejtë?

Ne gjithashtu ju rekomandojmë me forcë që të përdorni çorapë për kompresim për të rritur qarkullimin e gjakut në këmbën tuaj të dëmtuar:

PRODUKTI I LIDHUR / VETM: - sorap për kompresim

Kjo çorape e ngjeshjes është bërë posaçërisht për të dhënë presion në pikat e duhura për problemet e këmbëve. Çorapet e kompresimit mund të kontribuojnë në rritjen e qarkullimit të gjakut dhe rritjen e shërimit tek ata që vuajnë nga funksioni i zvogëluar në këmbë - gjë që mund të zvogëlojë sa kohë duhet që këmbët tuaja të normalizohen përsëri.

Klikoni në imazhin më lart për të lexuar më shumë rreth këtyre çorapeve.

 

Artikulli i lidhur: - 4 ushtrime të mira kundër fashitit shputës!

Dhimbje në thembër

Më të përbashkëtat tani: - Trajtimi i ri i Alzheimerit mund të rivendosë funksionin e plotë të kujtesës!

Sëmundja e Alzheimerit 

Pyetje të tjera që bëhen shpesh:

Pyetje: A mund të keni një prishje të lodhjes në tibinë e tuberozitetit?

Përgjigje: Një thyerje e stresit në tibinë e tuberozitetit është jashtëzakonisht e pazakontë. Lëndimet më të zakonshme që ndodhin në këtë zonë janë Osgood Schlatter dhe bursit infrapatelar (mukoziti i gjurit) - frakturat e avulsionit mund të ndodhin në mesin e të rinjve, pastaj për shkak të tkurrjes ekstreme të shtrirësve të gjurit (shtrirësit e gjurit) të cilat thjesht heqin një fragment të vogël të kockave në tuberositas tibia. Në foton më poshtë mund të shihni se ku ndodhet tuberoziteti i tibisë (në anglisht quhet tuberoziteti i tibisë).

 

Tuberkulozi Tibial - Foto: Wikimedia Commons

Tuberkulozi tibial - Foto: Wikimedia Commons

 

Pyetje: Diagnostifikimi i frakturës së lodhjes MRI? A është e mundur për të diagnostikuar frakturat e lodhjes duke përdorur ekzaminimin MRI?

Përgjigje: Po. MRI është vlerësimi i imazheve që është më i saktë kur bëhet fjalë për diagnostikimin e frakturave të lodhjes - CT mund të jetë po aq efektive, por arsyeja pse dikush preferon përdorimin e MRI është se kjo e fundit nuk ka rrezatim. Ekzaminimet me MRI mund të shohin fraktura të lodhjes / fraktura të stresit që nuk janë ende të dukshme në rrezet X.

 

Pyetje: Si duhet ta bëni atë kur ushtroheni pas një dëmtimi në këmbë?

Përgjigje: Gjëja më e rëndësishme në fillim është t'i jepni zonës së prekur mjaft pushim në mënyrë që shërimi të bëhet në mënyrën më të mirë të mundshme. Pastaj ka një rritje graduale që vlen kur bëhet fjalë për sasinë e stërvitjes. Një ekspert muskulor (p.sh. fizioterapeut ose chiropractor) mund t’ju ​​japë këshillat që ju nevojiten për shërimin optimal. Në disa raste mund të jetë e nevojshme mbështetëse këmbe apo edhe paterica për të siguruar lehtësim të mjaftueshëm të zonës.

 

Next: - Këmba e lënduar? Ju duhet ta dini këtë!

Breshëri i Akilit - Wiki Wiki

 

Logoja në Youtube e vogëlNdiqni Vondt.net më YOUTUBE

(Ndiqni dhe komentoni nëse doni që ne të bëjmë një video me ushtrime ose shtjellime specifike për saktësisht çështjet TUAJ)

logo në facebook të voglaNdiqni Vondt.net më FACEBOOK

(Ne përpiqemi t'u përgjigjemi të gjitha mesazheve dhe pyetjeve brenda 24-48 orësh. Ne gjithashtu mund t'ju ndihmojmë të interpretoni përgjigjet e MRI dhe të tjera.)

Ju pëlqeu artikulli ynë? Lini një vlerësim të yjeve

0 përgjigje

Lini një përgjigje

Dëshironi të bashkoheni në diskutim?
Mos ngurroni të kontribuoni!

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.