Fibromialgjia dhe ngërçet në këmbë

4.8 / 5 (15)

Dhimbje në këmbë

Fibromialgjia dhe ngërçet në këmbë

A vuani nga ngërçet e këmbëve? Kërkimet kanë treguar se ata me fibromialgji kanë një incidencë më të lartë të ngërçeve në këmbë. Në këtë artikull, ne shohim nga afër lidhjen midis fibromialgjisë dhe ngërçeve të këmbëve.

Kërkimet e lidhin këtë me një lloj dhimbje fibromialgjie të quajtur hiperalgjia (1). Ne gjithashtu e dimë nga më herët që interpretimi i dhimbjes është më i fortë tek ata që preken nga kjo gjendje e dhimbjes kronike. Një studim i rishikimit sistematik tregoi se mund të jetë për shkak të mbivendosjes së sistemit nervor në këtë grup pacientësh (2).

 

Këshilla të mira dhe të shpejta: Në fund të artikullit, mund të shikoni një video të ushtrimeve ushtruese për dhimbjen e këmbës. Ne gjithashtu ofrojmë këshilla për vetë-masat (të tilla si çorape për ngjeshjen e viçit og çorape compression fasciitis shputës) dhe super-magnez. Lidhjet hapen në një dritare të re.

 

- Në departamentet tona ndërdisiplinore në Vondtklinikkene në Oslo (Vendet Lambert) dhe Viken (Tingulli Eidsvoll og Dru i papërpunuar), klinicistët tanë kanë një kompetencë unike profesionale të lartë në vlerësimin, trajtimin dhe trajnimin rehabilitues të sëmundjeve të këmbës, këmbës dhe kyçit të këmbës. Klikoni në lidhjet ose të saj për të lexuar më shumë rreth departamenteve tona.

 

Në këtë artikull do të mësoni më shumë rreth:

  • Çfarë janë ngërçet në këmbë?

  • Hiperralgjia dhe Fibromialgjia

  • Lidhja midis Fibromyalgia dhe dhimbjeve të këmbëve

  • Vetëmasat kundër ngërçeve të këmbëve

  • Ushtrime dhe Trajnime kundër Dhimbjeve në Këmbë (përfshin VIDEO)

 

Çfarë janë ngërçet në këmbë?

nxehtësia e shtruar dhe e këmbës

Dhimbjet në këmbë mund të ndodhin gjatë ditës dhe natës. Më e zakonshmja është se ndodh natën pasi të shkoni në shtrat. Ngërçet e muskujve në viç çojnë në një tkurrje të vazhdueshme, të pavullnetshme dhe të dhimbshme të muskujve të viçit. Ngërçi mund të prekë të gjithë grupin e muskujve ose vetëm pjesë të muskujve të viçit. Episodet zgjasin nga sekonda në disa minuta. Kur prekni muskulin e përfshirë, do të jeni në gjendje të ndjeni se ai është i lënduar nga presioni dhe shumë i tensionuar.

 

Kriza të tilla mund të kenë disa shkaqe të ndryshme. Dehidrimi, mungesa e elektroliteve (përfshirë magnezin), muskujt tepër aktivë të viçit dhe nervat hiperaktivë (si në fibromialgji) dhe ngërçet e nervave në shpinë janë të gjitha shkaqet e mundshme. Pasja e një rutine të shtrirjes së muskujve të viçit para se të shkoni në shtrat mund të ndihmojë në uljen e incidencës. Masa të tjera si p.sh. çorape compression mund të jetë gjithashtu një masë e dobishme për të rritur qarkullimin e gjakut në zonë - dhe kështu të ndihmojë në parandalimin e krizave (lidhja hapet në një dritare të re).

 

Hiperralgjia dhe Fibromialgjia

Në hyrje të artikullit, kemi rënë dakord që studimet kanë zbuluar mbivendosjen në sistemin nervor në ata që preken nga fibromialgjia (1, 2). Më konkretisht, kjo do të thotë që sistemi nervor periferik dërgon sinjale shumë të forta dhe shumë të forta - gjë që çon në një potencial më të lartë pushimi (përqindja e aktivitetit në nerva) dhe kështu me tkurrje që përfundojnë në konvulsione. Për faktin se është parë gjithashtu që qendra për interpretimin e dhimbjes në truri nuk ka të njëjtat "filtra dhimbjeje", tek ata me fibromialgji, intensifikohet edhe intensiteti i dhimbjes.

 

- Dhimbjet në këmbë Për shkak të sinjaleve të gabimit?

Besohet gjithashtu se sistemi nervor tepër aktiv në ata me fibromialgji mund të çojë në sinjale gabimi në muskuj, të cilat nga ana tjetër mund të çojnë në tkurrje dhe ngërç të pavullnetshëm.

 

Lidhja midis ngërçeve të këmbëve dhe Fibromialgjisë

  • Sistemi nervor tepër aktiv

  • Shërimi më i ngadaltë

  • Rritja e reaksioneve inflamatore në indet e buta

Ata me fibromialgji kanë kështu një rritje të aktivitetit muskulor, si dhe një sistem nervor periferik 'hiperaktiv'. Kjo çon në spazma muskulore dhe ngërçe muskulore. Nëse i hedhim një vështrim më të afërt kushteve të tjera që lidhen me fibromialgjinë - si p.sh. sindromi i zorrës së irrituar - atëherë ne shohim se kjo është gjithashtu një formë e spazmës muskulore, por që në këtë rast bëhet fjalë muskujt e lëmuar. Ky është një lloj i muskujve që ndryshon nga muskujt e skeletit, pasi kryesisht e gjejmë këtë në organet e zorrëve të trupit (siç janë zorrët). Një mbivendosje në këtë lloj të fibrave muskulore, ashtu si muskujt në këmbë, do të çojë në tkurrje të pavullnetshme dhe acarim.

 

Vetëmasat kundër ngërçeve të këmbëve

Një me fibromialgji ka nevojë për rritjen e qarkullimit të gjakut për të ruajtur funksionin normal të muskujve në këmbë. Kjo pjesërisht sepse aktiviteti i lartë i muskujve vendos kërkesa më të larta për aksesin në elektrolite në qarkullimin e gjakut - siç është magnezi (lexo më shumë rreth super-magnezit) të saj) dhe kalciumit. Prandaj, disa raportojnë për një zvogëlim të ngërçeve në këmbë me një kombinim të çorape për ngjeshjen e viçit dhe magnezit. Magnezi gjendet në forma e llakut (e cila aplikohet drejtpërdrejt në muskujt e viçit) ose në formë tabletash (gjithashtu në kombinim me kalcium).

 

Magnezi mund të ndihmojë muskujt tuaj të tensionuar të qetësohen. Përdorimi i çorapeve të kompresimit ndihmon për të mbajtur qarkullimin lart - dhe kështu rrit ritmin e riparimit në muskujt e lënduar dhe të shtrënguar.

 

Vetëmasat e thjeshta që mund të merrni për të rritur qarkullimin e gjakut janë:

përmbledhje çorape të kompresionit 400x400

  • Ushtrime ditore (shih videon më poshtë)

 

Trajtimi i ngërçeve të këmbëve

Ekzistojnë disa masa efektive të trajtimit për ngërçet në këmbë. Ndër të tjera, puna e muskujve dhe masazhi mund të kenë një efekt relaksues - dhe mund të ndihmojnë në lirimin e muskujve të tensionuar. Për më shumë probleme afatgjata dhe të komplikuara, kështu mund Shockwave Therapy të jetë zgjidhja e duhur. Kjo është një formë shumë moderne e trajtimit me një efekt të mirë-dokumentuar kundër ngërçeve të këmbëve. Trajtimi shpesh është i kombinuar me mobilizimin e përbashkët të ijeve dhe shpinës nëse zbulohet keqfunksionim edhe në këto - dhe mund të dyshohet se mund të ketë acarim nervor në pjesën e prapme që kontribuon në probleme në këmbë dhe këmbë.

 

A ju shqetësojnë ngërçet e këmbëve?

Ne jemi të lumtur t'ju ndihmojmë me vlerësimin dhe trajtimin në një nga klinikat tona të lidhura.

 

Ushtrime dhe Trajnime kundër Dhimbjeve në Këmbë

Ushtrimet që ndihmojnë në forcimin e këmbëve, kyçeve dhe këmbëve mund të kontribuojnë në përmirësimin e qarkullimit të gjakut në pjesën e poshtme të këmbëve. Mund të ju ndihmojë gjithashtu të fitoni muskuj më elastikë dhe të adaptueshëm. Ushtrimet me porosi në shtëpi mund të përshkruhen nga fizioterapisti juaj, kiropraktori ose specialistë të tjerë shëndetësorë përkatës.

 

Në videon më poshtë mund të shihni një program ushtrimesh që ju rekomandojmë për ngërçet në këmbë. Ne e dimë që programi mund të quhet diçka tjetër, por fakti që ndihmon në parandalimin e dhimbjeve në kyçin e këmbës shihet gjithashtu si një bonus. Mos ngurroni të na kontaktoni në seksionin e komenteve poshtë këtij artikulli ose në kanalin tonë Youtube nëse keni pyetje për të cilat mendoni se mund t'ju ndihmojmë.

 

VIDEO: 5 Ushtrime kundër Dhimbjes në Gjurmë

Bëhuni pjesë e familjes! Mos ngurroni të regjistroheni falas në kanalin tonë në Youtube (kliko këtu).

 

Burimet dhe referencat:

1. Sluka et al, 2016. Neurobiologjia e fibromialgjisë dhe dhimbjes kronike të përhapur. Neuroshkenca Vëllimi 338, 3 Dhjetor 2016, Faqet 114-129.

2. Bordoni et al, 2020. Ngërçet e muskujve. Pubmed Ishulli i Thesarit (FL): Botimet e StatPearls; 2020 Jan-

Ju pëlqeu artikulli ynë? Lini një vlerësim të yjeve