Artriti seronegativ

Artriti seronegativ

4.8 / 5 (142)

Gjithçka që duhet të dini për Artritin Seronegativ (Udhëzues i shkëlqyeshëm)

Artriti është një diagnozë autoimune, kronike e artritit reumatoid - e njohur gjithashtu si artrit reumatoid. Gjendja shkakton dhimbje, ënjtje dhe ngurtësi në nyje. Ekzistojnë disa lloje, përfshirë artritin seronegativ dhe seropozitiv. Në këtë artikull, ne shohim nga afër variantin e rrallë - artritin seronegativ. Kjo është, personi ka artrit reumatoid - por nuk ka efekt në testet e gjakut. Gjë që mund ta bëjë më të vështirë diagnozën.

 

- Artriti Reumatik Seronegativ kundrejt Seropozitivit

Shumica e njerëzve me artrit kanë llojin e artritit seropozitiv. Kjo do të thotë se ato kanë substanca të quajtura "antitrupa citrullinuar anti-ciklike të citrullizuar" (anti-SSP) antitrupa në gjak, të quajtur edhe faktorë reumatoid. Një mjek mund të përcaktojë diagnozën e artritit seropozitiv duke testuar për praninë e këtij ilaçi.

 

Kur një person me artrit nuk ka këto antitrupa përveç kësaj, gjendja quhet artrit seronegativ. Ata me artrit seronegativ mund të kenë antitrupa të tjerë në trup, ose testet mund të tregojnë se ata nuk kanë antitrupa fare.

 

Sidoqoftë, është e mundur që ata të zhvillojnë antitrupa në një fazë të mëvonshme të jetës. Nëse kjo ndodh, mjeku ndryshon diagnozën në artritin seropozitiv. Artriti seronegativ është dukshëm më i rrallë se artriti seropozitiv.

 

Në këtë artikull do të mësoni më shumë rreth simptomave dhe opsioneve të trajtimit të artritit seronegativ.

 

Simptomat e artritit reumatoid seronegativ

Simptomat e artritit seronegativ janë të ngjashme me ato që gjenden në variantin seropozitiv.

 

Ato përfshijnë:

 • Dhimbje, ënjtje dhe skuqje e nyjeve
 • Ngurtësi, veçanërisht në duar, gjunjë, kyçin e këmbës, ijet dhe bërrylat
 • Ngurtësia e mëngjesit që zgjat më shumë se 30 minuta
 • Inflamacion / inflamacion i vazhdueshëm
 • Simptoma që shkaktojnë skuqje në nyje në të dy anët e trupit
 • rraskapitje

 

Në fazat e hershme të sëmundjes, këto simptoma kanë tendencë të prekin më shumë nyjet më të vogla të duarve dhe këmbëve. Sidoqoftë, gjendja do të fillojë të prekë nyjet e tjera me kalimin e kohës - pasi pëson një progresion. Simptomat gjithashtu mund të ndryshojnë me kalimin e kohës.

 

Disa ekspertë besojnë se prognoza për artritin seronegativ është më e mirë sesa për përdhesin seropozitiv. Ata besojnë se mungesa e antitrupave mund të jetë një shenjë që artriti seronegativ është një formë më e butë e artritit.

 

Megjithatë, për disa, kursi i sëmundjes mund të zhvillohet në mënyrë të ngjashme, dhe nganjëherë diagnoza do të ndryshojë në seropozitive me kalimin e kohës. Shtë gjithashtu e mundur që një person me artrit seronegativ mund të diagnostikohet me diagnoza të tjera, të tilla si osteoartriti ose artrit psoriatik më vonë në jetë.

 

Një studim (1) zbuloi se pjesëmarrësit me artrit seronegativ kishin më shumë të ngjarë të përmirësonin pjesërisht gjendjen sesa ata me llojin seropozitiv, por përgjithësisht kishte pak dallim në mënyrën se si të dy sëmundjet preknin ata që i kishin.

 

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Një sëmundje autoimune ndodh kur sistemi imunitar gabimisht sulmon indet e shëndetshme ose qelizat e veta në trup. Kur keni artrit, shpesh sulmon lëngun e kyçeve rreth nyjeve. Kjo shkakton dëmtim të kërcit, i cili shkakton dhimbje dhe inflamacion (inflamacion) në nyje. Në afat të gjatë, mund të ndodhin dëme të mëdha në kërc dhe kocka mund të fillojë të lodhet.

 

Profesionistët e shëndetit nuk e dinë saktësisht pse ndodh kjo, por disa nga ata me artrit kanë antitrupa në gjakun e tyre të quajtur faktorë reumatikë. Shtë e mundur që këto të kontribuojnë në inflamacion. Sidoqoftë, jo të gjithë me artrit kanë këtë faktor.

 

Siç u përmend më lart, ata me artrit seropozitiv do të testojnë pozitivë për faktorët reumatikë, ndërsa ata me përdhes seronegativ nuk do të bëjnë. Ekspertët ende po hulumtojnë pse është ky rasti dhe çfarë do të thotë.

 

Ekzistojnë gjithashtu gjithnjë e më shumë prova për të sugjeruar se një ngjarje e sëmundjes që shkakton mushkëritë ose gojën - siç është sëmundja e mishit të dhëmbëve - luan një rol në zhvillimin e artritit (2).

 

Faktorët e rrezikut

Disa njerëz duket se janë më të prirur për të zhvilluar një formë të artritit. Faktorët e rrezikut janë relativisht të ngjashëm si për artritin seropozitiv ashtu edhe seronegativ, dhe përfshijnë:

 

 • Faktorët gjenetikë dhe historia e familjes
 • Më parë infeksione specifike bakteriale ose virale
 • Pirja e duhanit ose ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë
 • Ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit dhe kimikateve dhe mineraleve të caktuara
 • Gjinia, pasi 70% e atyre me artrit janë gra
 • Mosha, kur gjendja zakonisht zhvillohet midis moshave 40 dhe 60 vjeç.

 

Edhe pse faktorët e përgjithshëm të rrezikut janë të ngjashëm për të dy llojet e artritit, autorët e një studimi të vitit 2018 vunë në dukje se mbipesha dhe pirja e duhanit janë faktorët më të zakonshëm të rrezikut që qëndron pas artritit seronegativ, dhe se njerëzit duket se zhvillojnë lloje të ndryshme të përdhes në varësi të karakteristikave specifike gjenetike (3) Kërkimet kanë sugjeruar gjithashtu që njerëzit me artrit seronegativ kanë më shumë gjasa të kenë presion të lartë të gjakut.

 

Testimi dhe Diagnoza e Artritit Rheumatoid Seronegativ

Një mjek do të pyesë personin për simptomat e tyre, përveç kryerjes së disa testeve. Pavarësisht, testi i gjakut që teston për faktorët reumatoid do të jetë negativ në njerëzit që kanë artrit seronegativ. Kjo mund ta bëjë procesin më të vështirë diagnostikimin.

 

Nëse një person ka simptoma që tregojnë artritin, mjeku mund të diagnostikojë gjendjen edhe nëse faktorët reumatoidë nuk mund të zbulohen në gjakun e tyre. Në disa raste, është e mundur që mjeku rekomandon rrezet X që të jenë në gjendje të shqyrtojnë nëse konsumimi ka ndodhur në kockë ose kërc.

 

Trajtimi i Artritit Seronegativ

Trajtimet për artritin seronegativ kryesisht përqendrohen në ngadalësimin e zhvillimit të gjendjes, parandalimin e dhimbjeve të nyjeve dhe lehtësimin e simptomave. Ulja e niveleve të inflamacionit dhe ndikimi që sëmundja ka në trup gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare në të ardhmen.

 

Ushtrimi gjithashtu ka treguar se mund të stimulojë efektin anti-inflamator në trup, dhe kështu të jetë pjesë e një trajtimi lehtësues të simptomave. Shumë njerëz mendojnë se ushtrimet e lehta funksionojnë më mirë - siç tregohet në videon më poshtë:

Ndjehuni të lirë të regjistroheni falas në kanalin tonë në youtube për më shumë programe ushtrimesh.

 

Vetë-ndihmë e rekomanduar për Artritin

Doreza kompresimi të buta zbutëse - Foto Medipaq

Klikoni në imazh për të lexuar më shumë rreth dorezave të kompresimit.

 • Tërheqësit e gishtërinjve (disa lloje të reumatizmit mund të shkaktojnë gishtërinjtë e përkulur - për shembull gishtat e çekanit ose hallux valgus (gishti i madh i përkulur) - tërheqësit e gishtave mund të ndihmojnë në lehtësimin e tyre)
 • Shirita mini (shumë me dhimbje reumatike dhe kronike mendojnë se është më lehtë të stërvitet me elastikë të zakonshëm)
 • Shkaktojë pikë Balls (vetë-ndihmë për të punuar muskujt në baza ditore)
 • Krem Arnica ose kondicioner ngrohje (shumë njerëz raportojnë një lehtësim të dhimbjes nëse përdorin, për shembull, krem ​​arnica ose kondicioner nxehtësie)

- Shumë njerëz përdorin krem ​​arnica për dhimbje për shkak të nyjeve të forta dhe muskujve të lënduar. Klikoni në imazhin e mësipërm për të lexuar më shumë se si krem arnika mund të ndihmojë në lehtësimin e situatës tuaj të dhimbjes.

 

Trajtimi i simptomave

Disa nga alternativat e disponueshme për të lehtësuar simptomat e artritit përfshijnë ilaçe anti-inflamatore jo-steroide (NSAID) dhe steroidë.

 

Ngjitësit e dhimbjeve të zakonshëm mund të trajtojnë dhimbjen dhe ënjtjen kur keni një shpërthim, por ato nuk ndikojnë në rrjedhën e sëmundjes. Steroidët mund të ndihmojnë në menaxhimin e inflamacionit kur ndodh një shpërthim ose kur simptomat janë të rënda në një nyje specifike. Për fat të keq, ka shumë efekte anësore, kështu që steroidet nuk duhet të përdoren rregullisht. E gjithë përdorimi i drogës duhet të diskutohet me mjekun tuaj.

 

Për të ngadalësuar procesin

Opsionet e dizajnuara për të ngadalësuar rrjedhën e gjendjes përfshijnë ilaçe antirheumatike modifikuese të sëmundjes (DMARD) dhe terapi të synuar.

 

DMARD-et mund të ndihmojnë në ngadalësimin e zhvillimit të artritit duke ndryshuar mënyrën e sjelljes së sistemit imunitar. Metotreksati (Rheumatrex) është një shembull i një DMARD të tillë, por nëse një ilaç nuk funksionon, mjeku gjithashtu mund të ofrojë alternativa. Medikamentet DMARD nuk ofrojnë lehtësim të shtuar të dhimbjes, por ato ndihmojnë duke zvogëluar simptomat dhe mirëmbajtjen e nyjeve duke bllokuar procesin inflamator që shkatërron ngadalë artritin e njerëzve me artrit.

 

Dieta për Artritin Seronegativ

Studimet kanë sugjeruar që konsumimi i disa ushqimeve mund të ndihmojë në menaxhimin e simptomave të artritit. Sidoqoftë, njerëzit që kanë gjendje duhet të flasin me një mjek përpara se të provojnë plane të veçanta diete.

 

Disa njerëz zgjedhin t’i përmbahen një diete anti-inflamatore me theks në ushqimet me bazë bimore. Duket se acidet yndyrore Omega-3 kanë një efekt anti-inflamator dhe mund të lehtësojnë dhimbjen dhe ngurtësinë në nyjet e lënduara. Këto acide yndyrore i merrni nga vaji i peshkut. Prandaj, mund të ndihmojë për të ngrënë peshk të dobët me ujë të ftohtë si harengë, salmon dhe ton.

 

Acidet yndyrore omega-6 gjenden në misër, soje luledielli dhe vaj luledielli. Shumë omega-6 mund të rrisë rrezikun e inflamacionit të nyjeve dhe mbipeshes.

 

Ushqime të tjera që njihen se përkeqësojnë inflamacionin përfshijnë:

 

 • Hamburger, mish pule dhe mish të skuqur ose të skuqur thellë
 • Mish yndyre, i perpunuar
 • Ushqime të përpunuara dhe ushqime me yndyrë të lartë të ngopur
 • Ushqim me sheqer dhe nivele të larta kripe
 • Pirja e duhanit dhe përdorimi i tepërt i alkoolit gjithashtu mund të përkeqësojnë simptomat e artritit.

 

Ata që pinë duhan duhet të flasin me mjekët e tyre për ndërprerjen e duhanit sa më shpejt të jetë e mundur. Pirja e duhanit mund të shkaktojë artrit dhe të kontribuojë në rritjen e ashpërsisë dhe zhvillimit më të shpejtë.

 

përmbledhje

Personat që kanë artrit seronegativ kanë të njëjtat simptoma si ato me artrit normal, por analizat e gjakut tregojnë se nuk kanë faktorë reumatikë në gjakun e tyre. Ekspertët janë ende duke hulumtuar pse është ky rasti.

 

Pikëpamja për ata me artrit seronegativ duket të jetë mjaft e ngjashme me ato me variantin seropozitiv. Ndonjëherë analizat e gjakut në të ardhmen mund të zbulojnë rritjen e faktorëve reumatikë në gjak me kalimin e kohës.

 

Mjeku mund të këshillojë se cili është trajtimi më i mirë, por ndryshimet në stilin e jetës si dieta më e shëndetshme dhe aktiviteti i rregullt fizik mund të ndihmojnë në menaxhimin e sëmundjes.

Ju pëlqeu artikulli ynë? Lini një vlerësim të yjeve