Artriti autoimun

4.8 / 5 (22)

Një udhëzues i shkëlqyeshëm për artritin autoimun

Çfarë është artriti autoimun? Në këtë artikull mund të mësoni më shumë rreth këtij lloji të artritit - ku sistemi imunitar i trupit sulmon nyjet.

 

Artriti autoimun është emri i një grupi të diagnozave të ndryshme në të cilat sistemi imunitar i trupit sulmon vetveten - dhe nyjet e veta. Shembulli më i famshëm për ne norvegjezët është artriti reumatik. Kur sistemi imunitar sulmon nyjet e trupit, do të ndodhin reaksione inflamatore. Ky inflamacion nga ana tjetër mund të shkaktojë dhimbje të kyçeve, ngurtësi dhe vështirësi në lëvizje. Në të vërtetë ekzistojnë mbi 100 lloje të ndryshme të artritit - nga të cilat diagnoza të ndryshme mund të shkaktojnë simptoma të ndryshme. Artriti psoriatik dhe artriti reumatoid janë dy shembujt më të zakonshëm të artritit autoimun.

 

Në këtë artikull ne ju mësojmë më shumë rreth artritit autoimun. Ndër të tjera, ne do të kalojmë nëpër:

 • Varieteteve të ndryshme të artritit autoimun
 • Simptomat e artritit autoimun
 • Faktorët e rrezikut për zhvillimin e artritit autoimun
 • diagnozë
 • Trajtimi i artritit autoimun 
 • Sugjerime për Ushtrime dhe Ushtrime në Artritin Autoimun (përfshirë VIDEO)
 • Komplikimet afatgjata

 

Lloje të ndryshme të artritit autoimun

Këtu kalojmë nëpër disa nga format më të zakonshme të artritit autoimun.

 

Artrit rheumatoid: Forma më e zakonshme e sëmundjes autoimune të nyjeve. Diagnoza zakonisht shkakton ënjtje dhe dhimbje në duar, kyçet dhe këmbët, si dhe gjunjët pasi gjendja përkeqësohet. Hulumtimet kanë treguar që deri në 75% të prekur nga gjendja janë gra.

Artriti psoriatik: Psoriasis është i njohur kryesisht si një gjendje e lëkurës, nga e cila lëkura i jep një pamje karakteristike argjendi dhe shkulet. Rreth 20-40% e atyre që kanë këtë sëmundje të lëkurës gjithashtu kanë një sëmundje të përbashkët që njihet si artrit psoriatik. Kjo e fundit mund të ndikojë në nyje pothuajse në të gjithë trupin, përfshirë shtyllën kurrizore, gjunjët, gishtat, gishtërinjtë, ijet dhe supet.

Artriti reaktiv: Artriti reaktiv ndodh vetëm tek njerëzit me histori të infeksioneve të caktuara bakteriale - të tilla si Salmonella, Campylobacter dhe Klamidia. Kjo diagnozë, përveç dhimbjes së kyçeve, mund të shkaktojë skuqje të syve, dhimbje gjatë urinimit dhe / ose skuqje të lëkurës në pjesën e poshtme të këmbëve ose në pëllëmbët.

Spondiloartriti boshtor dhe Spondiliti Ankylosing: Siguron artritin e shtyllës kurrizore vetë, e cila gradualisht bashkohet, duke shkaktuar dhe dhimbje dhe ngurtësi në nyje.

Artriti për të Mitur (Artriti Idiopatik i Mitur): Siç nënkupton edhe emri, kjo formë e artritit prek fëmijët dhe adoleshentët. Diagnoza mund të japë simptoma tipike siç janë dhimbja e nyjeve, inflamacioni i syve, ethet dhe skuqja.

Artriti palindrom: Një version i rrallë i artritit që jep episode ose ndizet me artrit i cili më pas shkon vetë. Diagnoza shpesh prek gishtat, kyçet dhe gjunjët. Simptomat klasike përfshijnë dhimbje, ënjtje, ngurtësi dhe ethe.

 

Secila prej diagnozave të mësipërme që përmendëm më lart mund të shkaktojë dhimbje dhe ënjtje të nyjeve.

 

Simptomat e artritit autoimun

Simptomat e artritit autoimun do të ndryshojnë në varësi të diagnozës specifike të artritit. Por këtu kalojmë simptomat më të përgjithshme - të cilat përfshijnë sa vijon:

 • ethe
 • Dhimbje në nyje
 • ngurtësi
 • dobësi
 • rraskapitje

Një shembull i simptomave më specifike është enthesitis. Ky është një simptomë që shpesh është e pranishme në artritin psoriatik, që do të thotë se ka zona me ndjeshmëri ndaj presionit, ku ligamentet dhe tendinat ngjiten në kocka. Kjo mund të jetë, për shembull, e bashkangjitur në tendinin e Akilit në pjesën e prapme të thembra ose në pjesën e prapme të bërrylit (në triceps).

 

Faktorët e rrezikut

Faktorët e rrezikut për artritin autoimun varen nga lloji i artritit nga i cili preket individi. Sidoqoftë, ka faktorë që rrisin rrezikun e zhvillimit të artritit autoimun - të tilla si gjenetika dhe historia familjare e reumatizmit.

 

Shumë prej tyre kanë parë gjithashtu se epigjenetika mund të luajë një rol qendror. Ndër të tjera, janë identifikuar faktorët e mëposhtëm të rrezikut:

 • seks
 • mbipeshë
 • pirje duhani
 • Ekspozimi i hershëm ndaj toksinave (p.sh. tymi pasiv i cigares si fëmijë)

Gratë kanë pothuajse tre herë rrezikun e artritit reumatoid. Burrat, nga ana tjetër, kanë më shumë rrezik për të marrë spondilit ankiloz.

 

diagnozë

Një reumatolog, pra një specialist mjekësor në reumatologji, heton artritin autoimun. Një ekzaminim reumatologjik së pari do të pyesë në lidhje me simptomat e tij, përfshirë ato që i bëjnë simptomat më të këqija dhe më të mira. Ju gjithashtu mund të pyeteni për historinë e sëmundjes mjekësore. Pas kësaj, do të bëhen më shumë teste për të mësuar më shumë rreth shëndetit të personit dhe nyjeve që preken.

Këto teste diagnostikuese mund të përfshijnë:

 • Diagnostika e Imazheve (ekzaminim me rreze X, CT ose MRI për të ekzaminuar shëndetin e përbashkët)
 • Testet e gjakut (përfshirë testimin për faktorin reumatik, antitrupa të caktuar dhe uljen)
 • Biopsia e indit (mund të përdoret për psoriasis për të konfirmuar diagnozën)

Këtu është e rëndësishme të përmendet se asnjë test i vetëm nuk mund të identifikojë artritin autoimun. Procesi më tepër përfshin një formë të përjashtimit - ku dikush gradualisht gjen diagnozën me probabilitetin më të lartë. Një proces i tillë vlerësimi në shumë raste mund të zgjasë shumë.

 

Trajtim mjekësor

Mjeku juaj do të marrë në konsideratë disa faktorë para se të vendosni një plan trajtimi të ilaçeve për artritin autoimun. Pula do të vlerësojë simptomat tuaja, llojin e artritit që keni dhe shëndetin e përgjithshëm - para se të vendosni për mënyrën më të mirë të veprimit. Trajtimi i ilaçeve është pothuajse gjithmonë i kombinuar me trajtimin fizik dhe trajnimin për efektin më të mirë.

 

droga

Ata me forma më të buta të artritit autoimun mund të kenë një efekt të mirë vetëm të marrjes së NSAIDS. Të tilla si Ibuprofen.

Të tjerët duhet të kalojnë në barna më të rënda, të përshkruara me recetë, të quajtura DMARDS - të tilla si metodextrati. Nëse DMARDS nuk funksionon, atëherë mund të jetë e përshtatshme të provoni atë që njihet si ilaç biologjik. Këto bllokojnë sistemin e komunikimit të sistemit imunitar. Importantshtë e rëndësishme të mbani mend se të dy DMARDS dhe ilaçet biologjike janë imunosupresive (ato zvogëlojnë mbrojtjen e sistemit imunitar dhe e bëjnë personin që i merr ato më të ndjeshëm ndaj infeksioneve dhe inflamacionit).

 

Trajtime dhe Ushtrime të tjera

Siç u përmend më herët, dikush do të donte të kombinonte trajtimin e ilaçeve me trajtimin fizik - dhe pastaj edhe modifikimet dietike. Kjo mund të përfshijë:

 • Dietë anti-inflamatore
 • Udhëzimi për Trajtimin dhe Trajnimin tek Personeli i Autorizuar i Shëndetit me Ekspertizë në Muskul dhe Skelet (Fizioterapist, Chiropractor ose Terapist Manual).
 • Zhurma e kompresimit (p.sh. këto doreza kompresimi)
 • Ndalimi i pirjes së duhanit
 • Ushtrimi në pishinë me ujë të ngrohtë

Një qasje gjithëpërfshirëse në trajtimin e artritit autoimun është e rëndësishme për të lehtësuar rezultatet më të mira të mundshme. Në këtë artikull të saj Mund të lexoni më shumë rreth dietës anti-inflamatore. Ushtrimi i rregullt është gjithashtu i rëndësishëm për të stimuluar funksionalitetin e mirë dhe qarkullimin e gjakut. Videoja më poshtë tregon një shembull të një programi stërvitje të krijuar për të luftuar osteoartritin në duart tuaja:

 

VIDEO: 7 Ushtrime Kundër Osteoartritit Dorë

Bashkohuni me familjen tonë! Regjistrohu falas në kanalin tonë në youtube (klikoni këtu) për programet falas të ushtrimeve dhe videot shëndetësore.

 

Vetë-ndihmë e rekomanduar për Artritin

Doreza kompresimi të buta zbutëse - Foto Medipaq

Klikoni në imazh për të lexuar më shumë rreth dorezave të kompresimit.

 • Tërheqësit e gishtërinjve (disa lloje të reumatizmit mund të shkaktojnë gishtërinjtë e përkulur - për shembull gishtat e çekanit ose hallux valgus (gishti i madh i përkulur) - tërheqësit e gishtave mund të ndihmojnë në lehtësimin e tyre)
 • Shirita mini (shumë me dhimbje reumatike dhe kronike mendojnë se është më lehtë të stërvitet me elastikë të zakonshëm)
 • Shkaktojë pikë Balls (vetë-ndihmë për të punuar muskujt në baza ditore)
 • Krem Arnica ose kondicioner ngrohje (shumë njerëz raportojnë një lehtësim të dhimbjes nëse përdorin, për shembull, krem ​​arnica ose kondicioner nxehtësie)

- Shumë njerëz përdorin krem ​​arnica për dhimbje për shkak të nyjeve të forta dhe muskujve të lënduar. Klikoni në imazhin e mësipërm për të lexuar më shumë se si krem arnika mund të ndihmojë në lehtësimin e situatës tuaj të dhimbjes.

Komplikimet afatgjata

Efektet afatgjata të artritit autoimun varen nga varianti me të cilin personi është i prekur. Një shembull klasik është artriti reumatik që mund të shkaktojë deformime karakteristike në duar dhe këmbë. Ndër të tjera, Jahn Teigen i të dashurit tonë ishte i prekur nga artriti reumatik dhe këto ndryshime të përbashkëta shkuan përtej funksionit të tij të përditshëm. Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se ata me artrit reumatik kanë rrezik më të madh se preken nga sëmundjet e zemrës dhe diabeti (1) Në raste të rralla, dëmtimi i kyçeve mund të jetë aq i rëndë sa kërkon operacion - të tilla si zëvendësimi i gjurit ose ijëve.

Një person me artrit autoimun kalon periudha të shpeshta të dhimbjes dhe ënjtjes. Këto mund ta bëjnë të vështirë punën ose të qenit shoqëror në të njëjtën mënyrë si më parë. Për të shmangur ndërlikimet, është e rëndësishme që të keni një diagnozë dhe vlerësim të hershëm - në mënyrë që personi të marrë trajtim optimal mjekësor dhe fizik.

 

përmbledhje

 • Diagnoza e hershme është e rëndësishme
 • Trajtimi duhet të jetë gjithëpërfshirës dhe i rregullt (Ilaçet, Trajtimi Fizik, Ushtrimet, Ushtrimet dhe Dieta)
 • Përdorimi i rregullt i zhurma compression mund të jetë e dobishme për ruajtjen e qarkullimit.
 • Komplikimet afatgjata mund të shkojnë përtej kënaqësisë së punës dhe funksionimit të përditshëm

 

Pyetjet? Mos ngurroni t'i postoni ato në seksionin e komenteve më poshtë. Përndryshe, ne ju rekomandojmë të bashkoheni me grupin tonë të mbështetjes: Reumatizmi dhe dhimbja kronike - Norvegji: Kërkime dhe lajme. Këtu do të gjeni informacion të dobishëm dhe mund të kërkoni përmes bazës së të dhënave tona të mëdha të pyetjeve të mëparshme. Shpresojmë të të shohim atje.

Ju pëlqeu artikulli ynë? Lini një vlerësim të yjeve