Këto ndryshime në zorrë mund të jenë shkaku i fibromialgjisë

Këto ndryshime në zorrë mund të jenë shkaku i fibromialgjisë

Zorrët mund të përmbajnë tregues të rëndësishëm se përse preken fibromialgjia.

Për herë të parë, një studim kërkimor ka zbuluar ndryshime specifike në florën e zorrëve tek gratë me fibromialgji - krahasuar me ato që nuk preken. Shumë njerëz me fibromialgji do të pranojnë se stomaku mund të jetë shumë grindavec herë pas here. Kjo pasqyrohet edhe në faktin se ky grup pacientësh preket më shumë nga IBS (sindroma e zorrës së irrituar).

Tani studiuesit kanadezë në Universitetin McGill kanë identifikuar deri në 19 baktere të ndryshme të florës së zorrëve që dalloheshin tek ata me fibromialgji - dhe i botoi këto në revistë Dhimbje. Një nga studiuesit kryesorë pas studimit gjithashtu deklaroi se një lidhje e qartë u pa midis ashpërsisë së simptomave dhe një rritje ose mungesë të disa prej baktereve të florës së zorrëve. Megjithatë, ai thekson se është shumë herët për të parë nëse ky është shkaku i fibromialgjisë - apo më shumë një reagim ndaj vetë sëmundjes. Por ai shpreson që studimet pasuese do të jenë në gjendje të japin përgjigje të mëtejshme për këtë.

 


Këshilla për shëndetin më të mirë të zorrëve:

Shumë nga më shumë se 18000 anëtarët tanë në grupin "Reumatizma dhe Dhimbja Kronike" raportojnë efektin e disa shtojcave natyrore. Provoni një shtesë me probiotics (bakteret e mira të zorrëve) ose Lectinect Stomach. Për shumë njerëz, ai mund të ketë një efekt të mirë, dhe ne gjithashtu e dimë që shëndeti i zorrëve është jashtëzakonisht i rëndësishëm për mënyrën se si ndiheni ndryshe gjithashtu - si nga aspekti i energjisë, por edhe i humorit.

 

Fibromyalgia dhe Intestine

Fibromyalgia është një sindrom dhimbje kronike që mund të shkaktojë dhimbje në të gjithë trupin - në kombinim me ankthin, problemet e gjumit dhe sindromën e zorrës së irrituar. Problemet e stomakut dhe zorrëve janë shumë më të zakonshme në këtë grup pacientësh në krahasim me popullsinë e rregullt. E cila ka dhënë një tregues të qartë se ekziston një lidhje midis fibromialgjisë dhe zorrëve.

Nëse rezulton se flora e zorrëve luan një rol kryesor në nxitjen ose madje edhe shkaktimin e fibromialgjisë, atëherë një zbulim i tillë mund të çojë në një diagnozë të bërë në mënyrë të konsiderueshme më herët - dhe, ka shumë të ngjarë, në zhvillimin e metodave të reja të trajtimit.Flora juaj e zorrëve

Brenda zorrës suaj ekziston një ekosistem i gjerë dhe kompleks. Kjo përbëhet nga një shumëllojshmëri e gjerë e baktereve, viruseve, candida dhe organizmave të tjerë mikroskopikë që ju ndihmojnë të drejtoni tretjen dhe thithjen e lëndëve ushqyese. Dihet që një florë funksionale e zorrëve luan një rol kryesor në ruajtjen e shëndetit të mirë - siç konfirmohet në një numër studimesh kërkimore.

Pra, çfarë ndodh kur flora e zorrëve nuk luan në shtresa? Epo, studiuesit besojnë se shumë nga përgjigjet ndaj fibromialgjisë mund të qëndrojnë në sjelljen e ndryshuar të zorrëve për të cilën shkruajmë në këtë artikull.

 

Studimi: 87% Saktësi

Pjesëmarrësit në studimin hulumtues u ndanë në ata që ishin diagnostikuar me fibromialgji ndaj një grupi kontrolli. Të gjithë dhanë mostra të provave fizike në formën e mostrave të urinës, jashtëqitjeve dhe pështymës - përveç kalimit të një historie të plotë. Studiuesit më pas rishikuan të dhënat klinike nga mostrat dhe i krahasuan ato me grupin e shëndetshëm të kontrollit.

Rezultatet ishin shumë interesante. Doli që duke kaluar sasi të mëdha informacioni dhe duke përdorur modele të përparuara kompjuterike, duke përfshirë inteligjencën artificiale, testi mund të vlerësonte se kush kishte fibromialgji me një saktësi prej 87% - e cila është tepër emocionuese. A mund të jetë ky fillimi i një hetimi efektiv për fibromialgjinë? Kështu shpresojmë.

 

Gjetjet japin përgjigje, por edhe pyetje

Studimi tregoi një marrëdhënie të qartë midis simptomave të fibromialgjisë dhe rritjes ose mungesës së baktereve të caktuara të florës së zorrëve. Sa më i madh të jetë raporti anormal - aq më të rënda janë simptomat. Kjo përfshinte, ndër të tjera:

  • Simptomat njohëse
  • intensiteti dhimbje
  • Zonat dhimbje
  • gjumë Problemet
  • rraskapitje

Studiuesit theksojnë se gjithnjë e më shumë studime do të kërkohen për të arritur të përfundojnë me siguri 100% - por kjo të paktën duket se është një tregues shumë i mirë se ata janë duke kërkuar diçka revolucionare në diagnozën e fibromialgjisë.

 

Fibromyalgia, inflamacion dhe stërvitje

Ne e dimë se sa e vështirë është të ushtrohemi rregullisht me një sindromë kronike të dhimbjes, siç është fibromialgjia. Por kjo nuk e bën atë më pak të rëndësishme - dhe shumë studime kanë treguar se ushtrimet e personalizuara mund t'ju ndihmojnë të lehtësoni dhimbjen dhe mosfunksionimin në trupin tuaj. Ju gjithmonë duhet të tregoni kujdes për historikun tuaj mjekësor dhe formën e përditshme.

Në videon më poshtë mund të shihni një program trajnimi për ata me fibromialgji reumatizmale të indeve të buta të zhvilluara nga chiropractor Alexander Andorff. Ky është një program i butë ushtrimesh që ju ndihmon të mbani muskujt e shpinës dhe ato thelbësore.

A e dini se hulumtimi ka treguar që ushtrimi i përshtatur dhe i butë mund të funksionojë gjithashtu për të zvogëluar inflamacionin?

Ndjehuni të lirë të regjistroheni në kanalin tonë në YouTube falas (klikoni këtu) për këshilla falas për ushtrime, programe ushtrimesh dhe njohuri shëndetësore. Mirësevini në familjen që duhet të jeni!

 

Fibromyalgia dhe ushqimi që ndihmon në inflamacion

Në dritën e funksionit të rëndësishëm të florës së zorrëve sipër fibromialgjisë, është ekstra e rëndësishme të kesh një dietë të mirë, zvogëluese të inflamacionit. Kjo gjithashtu nënkupton zvogëlimin e marrjes së ushqimeve inflamatore - të tilla si sheqeri dhe alkooli. Nëse dëshironi, mund të mësoni më shumë rreth dietës fibromyalgia në artikullin më poshtë.

Lexoni gjithashtu: Gjithçka që duhet të dini në lidhje me dietën e fibromialgjisë [Udhëzuesi i shkëlqyeshëm i dietave]

 

Trajtimi gjithëpërfshirës i fibromialgjisë

Fibromyalgia shkakton një kaskadë të tërë me simptoma dhe dhimbje të ndryshme - dhe për këtë arsye do të kërkojë një trajtim gjithëpërfshirës. Sigurisht nuk është për t'u habitur që ata me fibro kanë një përdorim më të lartë të ilaçeve të dhimbjes - dhe se ata kanë nevojë për më shumë ndjekje me një fizioterapist ose kiropraktor sesa ata që nuk preken.

Shumë pacientë përdorin gjithashtu vetë-masa dhe vetë-trajtim për të cilat ata mendojnë se funksionojnë mirë për veten e tyre. Për shembull, mbështetjet e kompresimit dhe topat e pikave të shkatjes, por ka edhe shumë mundësi dhe preferenca të tjera. Ne gjithashtu ju rekomandojmë që të bashkoheni me grupin tuaj lokal të mbështetjes - mundësisht të bashkoheni në një grup dixhital si ai i treguar më poshtë.

Vetë-Ndihmë e Rekomanduar për Dhimbjet Reumatike dhe Kronike

Doreza kompresimi të buta zbutëse - Foto Medipaq

Klikoni në imazh për të lexuar më shumë rreth dorezave të kompresimit.

  • Tërheqësit e gishtërinjve (disa lloje të reumatizmit mund të shkaktojnë gishtërinjtë e përkulur - për shembull gishtat e çekanit ose hallux valgus (gishti i madh i përkulur) - tërheqësit e gishtave mund të ndihmojnë në lehtësimin e tyre)
  • Shirita mini (shumë me dhimbje reumatike dhe kronike mendojnë se është më lehtë të stërvitet me elastikë të zakonshëm)
  • Shkaktojë pikë Balls (vetë-ndihmë për të punuar muskujt në baza ditore)
  • Krem Arnica ose kondicioner ngrohje (shumë njerëz raportojnë një lehtësim të dhimbjes nëse përdorin, për shembull, krem ​​arnica ose kondicioner nxehtësie)

- Shumë njerëz përdorin krem ​​arnica për dhimbje për shkak të nyjeve të forta dhe muskujve të lënduar. Klikoni në imazhin e mësipërm për të lexuar më shumë se si krem arnika mund të ndihmojë në lehtësimin e situatës tuaj të dhimbjes.

 

Grupi i Mbështetjes së Fibromialgjisë

Bashkohuni me grupin në Facebook «Reumatizmi dhe dhimbja kronike - Norvegji: Hulumtime dhe lajme» (kliko këtu) për azhurnimet më të fundit mbi kërkimet dhe shkrimet e mediave për çrregullimet reumatike dhe kronike. Këtu, anëtarët gjithashtu mund të marrin ndihmë dhe mbështetje - në të gjitha kohërat e ditës - përmes shkëmbimit të përvojave dhe këshillave të tyre.

Ndani ndjehuni të lirë për të mbështetur ata me reumatizëm

Ju lutemi t'ju lutemi ta ndani këtë artikull në mediat sociale ose përmes blogut tuaj (ju lutemi lidheni direkt me artikullin). Ne gjithashtu shkëmbejmë lidhje me faqet e internetit përkatëse (na kontaktoni në Facebook nëse doni të shkëmbeni një lidhje me faqen tuaj të internetit). Kuptimi, njohuritë e përgjithshme dhe përqendrimi i shtuar janë hapat e parë drejt një jete më të mirë të përditshme për ata me diagnoza kronike të dhimbjes.

Burimi: Përbërja mikrobiome e ndryshuar te individët me fibromialgji. Pain. 2019.
0 përgjigje

Lini një përgjigje

Dëshironi të bashkoheni në diskutim?
Mos ngurroni të kontribuoni!

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e detyrueshme janë shënuar me *