Gjithçka që duhet të dini për sakroilitin [Udhëzues i shkëlqyeshëm]

4.8 / 5 (25)

Gjithçka që duhet të dini për sakroilitin [Udhëzues i shkëlqyeshëm]

Termi sakroilit përdoret për të përshkruar të gjitha llojet e inflamacionit që ndodhin në nyjen iliosakrale. Për shumë të njohur si sëmundje inflamatore e legenit.

Nyjet iliosakrale janë nyje që ndodhen në secilën anë të tranzicionit lumbosakral (në shpinë të poshtme), dhe që janë të lidhura me legenin. Ata janë, thjesht, lidhja midis sakrumit dhe legenit. Në këtë udhëzues do të mësoni më shumë rreth kësaj diagnoze, simptomave klasike, diagnozës dhe, jo më pak se si mund të trajtohet.

 

Këshillë e mirë: Në pjesën e poshtme të artikullit do të gjeni video ushtrimesh falas me ushtrime për ata që vuajnë nga dhembjet e kofshës dhe legenit.

 

- Në departamentet tona ndërdisiplinore në Vondtklinikkene në Oslo (Lambertseter) dhe Viken (Tingulli Eidsvoll og Råholt) klinicistët tanë kanë një kompetencë unike të lartë profesionale në vlerësimin, trajtimin dhe trajnimin rehabilitues të dhimbjes së legenit. Klikoni në lidhjet ose të saj për të lexuar më shumë rreth departamenteve tona.

 

Në këtë artikull do të mësoni më shumë rreth:

 • Anatomia: Ku dhe cilat janë nyjet Iliosakrale?

 • Hyrje: Çfarë është sakroiliti?

 • Simptomat e Sacroilitis

 • Shkaqet e Sacroilitis

 • Trajtimi i Sacroilitis

 • Ushtrime dhe Trajnime në Sacroilitis (përfshin VIDEO)

 

Anatomia: Ku janë nyjet Iliosakrale?

Anatomia e legenit - Foto Wikimedia

Anatomia e legenit - Foto: Wikimedia

Në imazhin e mësipërm, marrë nga Wikimedia, ne shohim një pasqyrë anatomike të legenit, sakrumit dhe coccyx. Siç mund ta shihni, kocka e hipit përbëhet nga ilium, pubis dhe ischium. Theshtë lidhja midis iliumit dhe sakrumit që siguron bazën për nyjen iliosakrale, pra zonën ku takohen të dy. Oneshtë një në të majtë dhe një në të djathtë. Ata shpesh quhen edhe nyje të legenit.

 

Çfarë është Sakroiliti?

Sakroiliti shpesh zbulohet si pjesë e simptomave të disa gjendjeve të ndryshme inflamatore reumatike në shpinë. Këto sëmundje dhe gjendje janë grupuar si "spondiloartropati" dhe përfshijnë gjendje sëmundjesh dhe diagnoza reumatike si:

 • Spondiliti ankilozues (spondiliti ankilozues)
 • artrit Psoriatic
 • Artriti reaktiv

 

Sakroiliti gjithashtu mund të jetë pjesë e artritit e lidhur me gjendje të ndryshme si koliti ulceroz, sëmundja e Crohn ose artrozat e nyjeve të legenit. Sakroiliti është gjithashtu një term që nganjëherë përdoret në vend të njëjtë me termin mosfunksionim të përbashkët të lidhur me sakroiliakun, sepse të dy termat teknikisht mund të përdoren për të përshkruar dhimbjen që vjen nga nyja sakroiliake (ose nyja SI).

 

Simptomat e Sacroilitis

Shumica e njerëzve me sakroilit ankohen për dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, legenit dhe / ose vitheve (1). Karakteristike, ata zakonisht do të përmendin se dhimbja ndodhet mbi "njërën ose të dy kockat në secilën anë të pjesës së poshtme të shpinës" (e njohur anatomikisht si PSIS - pjesë e nyjeve iliosakrale). Këtu është thelbësore të përmendet se janë veçanërisht lëvizjet dhe ngjeshja e nyjeve të legenit ato që shkaktojnë dhimbje të rënduara. Për më tepër, dhimbja shpesh mund të përshkruhet si:

 • Disa rrezatime nga pjesa e poshtme e shpinës dhe nga sedilja
 • Dhimbje të përkeqësuar kur qëndroni në këmbë për një kohë të gjatë
 • Dhimbje lokale mbi nyjet e legenit
 • Bllokimi në legen dhe shpinë
 • Dhimbje gjatë ecjes
 • Lëndon të ngrihesh nga një ulur në një pozicion në këmbë
 • Lëndon të ngresh këmbët në pozitë të ulur

Kjo lloj dhimbje zakonisht quhet "dhimbje aksiale". Kjo do të thotë dhimbje biomekanike që përcaktohet kryesisht në një zonë të vetme - pa rrezatuar asgjë posaçërisht poshtë këmbës ose lart shpinës. Me atë që tha, dhimbja e legenit mund të referojë dhimbje deri në kofshë, por pothuajse kurrë përtej gju.

 

Për të kuptuar dhimbjen, duhet të kuptojmë gjithashtu se çfarë bëjnë nyjet e legenit. Ata transmetojnë ngarkesa shoku nga ekstremitetet e poshtme (këmbët) më lart në pjesën e sipërme të trupit - dhe anasjelltas.

 

Sakroiliti: Një kombinim i dhimbjes së legenit dhe simptomave të tjera

Simptomat më të zakonshme të sakroilitit janë zakonisht një kombinim i mëposhtëm:

 • Ethet (me shkallë të ulët, dhe në shumë raste pothuajse të pamundura për tu zbuluar)
 • Dhimbje mesi dhe legeni
 • Episodi i referohej dhimbjes deri në vithe dhe kofshë
 • Dhimbje që përkeqësohet kur uleni për periudha të gjata ose kur ktheheni në shtrat
 • Ngurtësi në kofshë dhe në pjesën e poshtme të shpinës, sidomos pasi të ngriheni në mëngjes ose pasi të keni qëndruar ulur për periudha të gjata

 

Sacroilitis versus Pelvic Lock (Mosfunksionimi i Nyjeve Iliosakrale)

Sakroiliti është gjithashtu një term që nganjëherë përdoret në vend të njëjtë me termin bllokim të legenit, sepse të dy termat teknikisht mund të përdoren për të përshkruar dhimbjen që vjen nga nyja iliosakrale. Si sakroiliti ashtu edhe bllokimi i legenit janë shkaqe të zakonshme të dhimbjes së mesit, zonës iliosakrale dhe dhimbjes referuese në vithe dhe kofshë.

 

Por ekziston një ndryshim i rëndësishëm midis dy kushteve:

Në mjekësinë klinike, termi "-it" përdoret si referencë ndaj inflamacionit dhe sakroiliti përshkruan kështu inflamacionin që ndodh në nyjen iliosakrale. Inflamacioni mund të shkaktohet nga keqfunksionimi në nyjen e legenit ose të ketë shkaqe të tjera siç u përmend më herët në artikull (për shembull për shkak të reumatizmit).

 

Shkaqet e Sacroilitis

Ekzistojnë disa shkaqe të ndryshme të sakroilitit. Sakroiliti mund të shkaktohet nga probleme të qenësishme me legenin dhe legenin - me fjalë të tjera nëse ka një mosfunksionim në nyjet e legenit ose nëse lëvizja e legenit është e dëmtuar. Natyrisht, inflamacioni mund të shkaktohet nga mekanika e ndryshuar në nyjet që rrethojnë nyjet iliosakrale gjithashtu - për shembull, kryqëzimi lumbosakral. Shkaqet më të zakonshme të sakroilitit janë kështu:

 • Osteoartriti i nyjeve të legenit
 • Mosfunksionimi mekanik (bllokimi i legenit ose legeni i lirë)
 • Diagnostifikimet Reumatike
 • Trauma dhe lëndimet e rënies (mund të shkaktojnë inflamacion të përkohshëm të nyjeve të legenit)

 

Faktorët e rrezikut për Sacroilitis

Një gamë e gjerë faktorësh mund të shkaktojnë sakroilit ose të rrisin rrezikun e zhvillimit të sakroilitit:

 • Çdo formë e spondiloartropatisë, e cila përfshin spondilitin ankilozues, artritin që shoqërohet me psoriazën dhe sëmundje të tjera reumatologjike si lupusi.
 • Artriti degjenerativ ose artroza e shtyllës kurrizore (artrozë), e cila çon në prishjen e nyjeve iliosakrale e cila më pas çon në inflamacion dhe dhimbje të kyçeve në rajonin e nyjeve të legenit.
 • Lëndime që prekin pjesën e poshtme të shpinës, ijes ose vitheve, të tilla si një aksident automobilistik ose një rënie.
 • Shtatzënia dhe lindja e fëmijëve si rezultat i zgjerimit të legenit dhe shtrirjes së venave sakroiliake gjatë lindjes (tretësira e legenit).
 • Infeksioni i artikulacionit iliosakral
 • Osteomieliti
 • Infeksionet e traktit urinar
 • Endokarditi
 • Përdorimi i barnave intravenoze

 

Nëse një pacient ka dhimbje në legen dhe ka ndonjë nga sëmundjet e mësipërme, kjo mund të tregojë sakroilit.

 

Trajtimi i Sacroilitis

Trajtimi për sakroilitin do të përcaktohet bazuar në llojin dhe ashpërsinë e simptomave që ka pacienti, dhe shkaqet themelore prapa sakroilitit. Plani i trajtimit i përshtatet pacientit individual. Për shembull, spondiliti ankilozues (spondiliti ankilozues) mund të jetë një sëmundje themelore inflamatore e përbashkët, dhe pastaj trajtimi duhet të përshtatet në përputhje me rrethanat. Terapia fizike kryhet normalisht nga një fizioterapist i aprovuar publikisht (përfshirë MT) ose një kiropraktor. Trajtimi fizik ka një efekt të mirë-dokumentuar në dhimbjen e nyjeve të legenit, asimetrinë e legenit dhe keqfunksionimin në rajonin e legenit (2).

 

Sakroiliti zakonisht konsiston në të dy reaksione inflamatore dhe mosfunksionim mekanik. Prandaj, trajtimi gjithashtu zakonisht përbëhet nga të dy ilaçe anti-inflamatore dhe terapi fizike. Ne do të dëshironim të shihnim një kombinim të trajtimit të mëposhtëm për sakroilitin dhe dhimbjen e legenit: 

 • Barna anti-inflamatore (anti-inflamatore) - nga mjeku
 • Trajtimi Fizik për Muskujt dhe Nyjet (Fizioterapist dhe Chiropractor Modern)
 • Trajtimi i përbashkët kundër bllokimit të legenit (mobilizimi i përbashkët kiropraktik)
 • Ushtrime dhe Trajnime të Përshtatura në Shtëpi
 • Në raste shumë të rënda, injeksionet me kortizon mund të jenë të përshtatshme

Këshillë: Ndryshimi i pozicionit tuaj të gjumit mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve gjatë gjumit dhe zgjimit. Shumica e pacientëve e kanë më të mirë të flenë krah për krah me një jastëk të vendosur midis këmbëve për të mbajtur ijet e tyre të barabarta. Të tjerët gjithashtu raportojnë rezultate të mira nga zbatimi një dietë anti-inflamatore.

 

Vetë-ndihma e rekomanduar kundër dhimbjeve të legenit

Jastëk legenit (Lidhja hapet në një dritare të re të shfletuesit)

Ju mund të jeni të vetëdijshëm se shumë njerëz në lidhje me shtatzëninë kanë dhimbje legeni? Për të marrë një pozicion më ergonomik të gjumit, shumë prej tyre përdorin atë që shpesh quhet jastëk pelvik. Jastëku është projektuar posaçërisht për t'u përdorur gjatë gjumit, dhe është i formuar në mënyrë që të jetë i rehatshëm dhe i lehtë për ta mbajtur atë në pozicionin e duhur gjatë natës. Edhe kjo edhe ajo që quhet coccyx janë dy rekomandime të zakonshme për ata që vuajnë nga dhimbjet e legenit dhe sakroiliti. Qëllimi është të reduktojë shtrembërimin dhe acarimin në nyjet e legenit.

 

Vetë-Masa të tjera për Reumatistët

Doreza kompresimi të buta zbutëse - Foto Medipaq

Klikoni në imazh për të lexuar më shumë rreth dorezave të kompresimit.

 • Tërheqësit e gishtërinjve (disa lloje të reumatizmit mund të shkaktojnë gishtërinjtë e përkulur - për shembull gishtat e çekanit ose hallux valgus (gishti i madh i përkulur) - tërheqësit e gishtave mund të ndihmojnë në lehtësimin e tyre)
 • Shirita mini (shumë me dhimbje reumatike dhe kronike mendojnë se është më lehtë të stërvitet me elastikë të zakonshëm)
 • Shkaktojë pikë Balls (vetë-ndihmë për të punuar muskujt në baza ditore)
 • Krem Arnica ose kondicioner ngrohje (mund të lehtësojë dhimbjet në muskuj dhe kyçe)

 

 

Trajtimi kiropraktik për Sacroilitis

Për pacientët me dhimbje të legenit, mund të përdoren një larmi procedurash kiropraktike dhe ato shpesh konsiderohen si hapi i parë në procesin e trajtimit - në kombinim me ushtrime shtëpiake. Chiropractor modern do të kryejë së pari një ekzaminim të plotë funksional. Ai më pas do të hetojë për historikun tuaj shëndetësor, ndër të tjera për të zbuluar nëse ka sëmundje bashkëjetuese ose keqfunksionime të tjera mekanike.

 

Qëllimi i trajtimit kiropraktik për dhimbjen e legenit është përdorimi i metodave që tolerohen më mirë nga pacienti, dhe që sigurojnë rezultatin më të mirë të mundshëm. Pacientët reagojnë më mirë ndaj procedurave të ndryshme, kështu që chiropractor mund të përdorë disa teknika të ndryshme për të trajtuar dhimbjen e pacientit.

 

Një Chiropractor Modern Trajton Muskujt dhe Nyjet

Këtu është e rëndësishme të përmendet se një kiropraktor modern ka disa mjete në kutinë e tij të mjeteve, dhe se ata trajtojnë si me teknikat muskulore ashtu edhe me rregullimet e kyçeve. Përveç kësaj, ky grup profesional shpesh ka ekspertizë të mirë në trajtimin e valëve të presionit dhe trajtimin e gjilpërave. Të paktën kështu është çështja klinikat tona të lidhura. Metodat e trajtimit të përdorura dëshirojnë të përfshijnë:

 • Akupunktura intramuskulare
 • Mobilizimi i përbashkët dhe manipulimi i përbashkët
 • Teknika masazhi dhe muskulore
 • Trajtimi i tërheqjes (dekompresimi)
 • Terapia e pikës shkaktuese

Normalisht, në rastin e problemeve të legenit, trajtimi i përbashkët, trajtimi i muskujve gluteal dhe teknikat e tërheqjes janë veçanërisht të rëndësishme.

 

Manipulimi i përbashkët kundër dhimbjes së legenit

Ekzistojnë dy teknika të përgjithshme të manipulimit kiropraktik për problemet e nyjeve të legenit:

 • Rregullimet tradicionale të kiropraktikës, të quajtura gjithashtu manipulim i përbashkët ose HVLA, sigurojnë impulse me shpejtësi të lartë dhe fuqi të ulët.
 • Rregullime më të qeta / të vogla gjithashtu të quajtura mobilizim i përbashkët; fut me shpejtësi të ulët dhe forcë të ulët.

Përparimi në këtë lloj rregullimi zakonisht çon në një lëshim të dëgjueshëm të quajtur kavitacion, e cila ndodh kur oksigjeni, azoti dhe dioksidi i karbonit shpëtojnë nga nyja ku u tërhoq tejkaluar shkallës pasive të lëvizshmërisë brenda kufijve të indeve. Kjo manovër kiropraktike krijon "tingullin plasaritës" tipik që shpesh shoqërohet me manipulime të kyçeve dhe që tingëllon si "thyerja e nyjeve".

 

Edhe pse ky përshkrim "thyer" i manipulimeve kiropraktike mund të japë përshtypjen se kjo është e pakëndshme, ndjenja në të vërtetë është mjaft çliruese, ndonjëherë pothuajse menjëherë. Kirotraktori do të dëshirojë të kombinojë disa metoda të trajtimit për të pasur efektin më të mirë të mundshëm në pamjen dhe funksionin e dhimbjes së pacientit.

 

Metoda të tjera të përbashkëta të mobilizimit

Metodat më pak të fuqishme të mobilizimit të përbashkët përdorin teknika me shpejtësi të ulët që lejojnë nyjen të qëndrojë brenda niveleve të lëvizshmërisë pasive. Teknikat më të buta të kiropraktikës përfshijnë:

 • Një teknikë "rënie" në bankat e posaçërisht të chiropractor: Ky stol përbëhet nga disa seksione që mund të dehur dhe më pas të ulen në të njëjtën kohë kur chiropractor shtyn përpara, gjë që lejon gravitetin të kontribuojë në rregullimin e nyjeve.
 • Një mjet i specializuar rregullimi i quajtur Aktivizues: Aktivizuesi është një instrument me ngarkesë pranverore që përdoret gjatë procesit të rregullimit për të krijuar një impuls me presion të ulët kundër zonave specifike përgjatë shtyllës kurrizore.
 • Teknika e "tërheqjes së përkuljes": Shpërqendrimi i përkuljes përfshin përdorimin e një tryeze të krijuar posaçërisht që zgjat butësisht shtyllën kurrizore. Kiropraktori është kështu në gjendje të izolojë zonën e dhimbjes ndërsa shtylla kurrizore është e përkulur me lëvizje pompimi.

 

Shkurtimisht: Sakroiliti zakonisht trajtohet nga një kombinim i ilaçeve anti-inflamatore dhe terapisë fizike.

 

A Vuani nga Dhimbja Pelvike Afatgjatë?

Ne jemi të lumtur t'ju ndihmojmë me vlerësimin dhe trajtimin në një nga klinikat tona të lidhura.

 

Ushtrime dhe Trajnime kundër Sacroilitis

Një program stërvitje me ushtrime shtrirjeje, forcë dhe trajnim të thjeshtë kardio aerobik është zakonisht një pjesë e rëndësishme e shumicës së regjimeve të trajtimit të përdorura për sakroilitin ose dhimbjen e legenit. Ushtrimet me porosi në shtëpi mund të përshkruhen nga fizioterapisti juaj, kiropraktori ose specialistë të tjerë shëndetësorë përkatës.

 

Në videon më poshtë, ju tregojmë 4 ushtrime shtrirëse për sindromën piriformis. Një gjendje në të cilën muskujt piriformis, në kombinim me nyjen e legenit, ushtrojnë presion dhe acarim në nervin shiatik. Këto ushtrime janë mjaft të rëndësishme për ata që vuajnë nga dhimbja e legenit, pasi ato ndihmojnë në lirimin e sediljes dhe sigurimin e lëvizjes më të mirë të nyjeve të legenit.

 

VIDEO: 4 Ushtrime me rroba për sindromën Piriformis

Bëhuni pjesë e familjes! Mos ngurroni të regjistroheni falas në kanalin tonë në Youtube (kliko këtu).

 

Burimet dhe referencat:

1. Slobodin et al, 2016. «Sakroiliiti akut». Reumatologjia Klinike. 35 (4): 851-856.

2. Alayat etj. 2017. Efektiviteti i ndërhyrjeve të fizioterapisë për mosfunksionimin e përbashkët të sakroiliakut: një përmbledhje sistematike. J Phys Ther Sci. 2017 Sht; 29 (9): 1689-1694.

Ju pëlqeu artikulli ynë? Lini një vlerësim të yjeve