Fibromialgjia mund të shkaktojë rritje të reaksioneve inflamatore në tru

4.9 / 5 (99)

Fibromialgjia mund të shkaktojë rritje të reaksioneve inflamatore në tru

Tani, është gjetur një lidhje midis rritjes së reaksioneve inflamatore në tru dhe fibromialgjisë.

Fibromyalgia është një sindromë reumatike dhimbje kronike e indeve të buta që është e rrënuar nga shumë njerëz, por ende nuk është e përqendruar në kërkime dhe trajtim. Diagnoza karakterizon në mënyrë karakteristike dhimbje në pjesë të mëdha të trupit (e cila zakonisht lëviz), probleme me gjumin, lodhje të vazhdueshme dhe njohëse mjegull trurit (pjesërisht për shkak të mungesës së gjumit).

Prej kohësh dyshohet se inflamacioni dhe fibromialgjia kanë një lidhje. Por asnjëherë mjaft në gjendje të provojë një lidhje të drejtpërdrejtë. Studiuesit suedezë në Institutin Karolinska tani kanë realizuar një studim hulumtues themelor në bashkëpunim me shkencëtarët amerikanë në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts-it, i cili mund të udhëheqë rrugën në një zonë të panjohur më parë të fibromyalgia. Këto gjetje janë mbështetur gjithashtu nga një studim tjetër në ditar Truri, Sjellja dhe Imuniteti.


 

Këshilla për shëndetin më të mirë të zorrëve:

Shumë prej mbi 18500 anëtarëve tanë të grupit "Reumatizëm dhe dhimbje kronike" raportojnë efekte anti-inflamatore të disa shtesave natyrore të caktuara. Hulumtimet e fundit tregojnë gjithashtu një lidhje të qartë midis zorrëve dhe trurit, për këtë arsye ju rekomandojmë shtesa natyrale për një shëndet më të mirë të zorrëve. Provoni një grant me probiotics (bakteret e mira të zorrëve) ose Lectinect Stomach. Për shumë njerëz, ai mund të ketë një efekt të mirë, dhe ne gjithashtu e dimë që shëndeti i zorrëve është jashtëzakonisht i rëndësishëm për mënyrën se si ndiheni ndryshe gjithashtu - si nga aspekti i energjisë, por edhe i humorit.

 

Fibromyalgia dhe Inflamacioni

Fibromialgjia përcaktohet si reumatizëm reumatizmoz i indeve të buta. Kjo do të thotë, ndër të tjera, që ju të shihni reagime anormale në indet e buta - të tilla si muskujt dhe indet fibroze. Këto shumë shpesh mund të jenë mbindjeshme tek dikush me fibromialgji - gjë që çon në rritje të sinjaleve nervore dhe një raportim të tepërt të trurit. Që do të thotë se edhe shqetësimi i vogël mund të rezultojë në dhimbje më të madhe.

Nuk është për t'u habitur, studiuesit kanë besuar se kjo gjithashtu mund të çojë në reaksione më të shpeshta inflamatore në ato me fibromialgji.Studimi: Matja e një proteine ​​specifike

Studiuesit fillimisht filluan me hartëzimin e simptomave tek ata me fibromialgji - dhe më pas grupin e kontrollit. Atëherë bëhet më e ndërlikuar. Ne nuk do të hyjmë në detajet më të vogla, por do të synojmë t'ju japim një përmbledhje të kuptueshme.

Pastaj ata dokumentuan inflamacion të rritur nervor si në tru dhe në kanalin kurrizor - dhe pastaj veçanërisht në formën e një mbivendosjeje të qartë në qelizat gliale. Këto janë qeliza që gjenden brenda sistemit nervor, rreth neuroneve dhe të cilat kanë dy funksione kryesore:

  • Mbërthim ushqyes (përfshirë myelinën që rrethon fibrat nervore)

  • Ulni reaksionet inflamatore dhe hiqni mbeturinat

Kjo harte u bë, ndër të tjera, përmes diagnostifikimit të imazheve, i cili mati aktivitetin e një proteine ​​specifike të quajtur TSPO. Një proteinë që gjendet në sasi domethënëse më të mëdha nëse keni qeliza glikale tepër aktiv.

Studimi kërkimor dokumentoi një ndryshim të qartë midis të prekurve nga fibromialgjia kundrejt grupit të kontrollit - gjë që na jep shpresë se kjo mund të hap rrugën që kjo diagnozë të merret përfundimisht seriozisht.

 

Mund të çojë në trajtime të reja

Një problem i madh me fibromialgjinë është se dikush nuk e ka ditur shkakun e problemit - dhe kështu nuk di mjaft mirë çfarë të trajtohet. Ky hulumtim më në fund mund të ndihmojë me këtë - dhe u jep studiuesve të tjerë një numër mundësish të reja në lidhje me hulumtimin më me qëllim të këtij informacioni të ri.

Personalisht, ne mendojmë se mund të çojë në hetime dhe trajtime më të synuara, por jemi të pasigurt se sa do të zgjasë. Në fund të fundit, ne e dimë që fibromialgjia nuk ka qenë kurrë një zonë që i është kushtuar shumë vëmendje kur bëhet fjalë për parandalimin dhe trajtimin.

 

Gjetjet shpjegojnë Simptomat Kognitive

Fibromyalgia mund të çojë që koka të mos jetë gjithmonë e përfshirë plotësisht - ne e quajmë këtë mjegull fibroze. Kjo është për shkak të një numri arsyesh të ndryshme - përfshirë cilësinë e dobët të gjumit për shkak të rritjes së dhimbjes dhe shqetësimit në trup, si dhe atë për të cilën kemi dyshuar për një kohë të gjatë - domethënë që trupi duhet të luftojë vazhdimisht për të zvogëluar kushtet inflamatore në trup. Dhe është shumë e lodhshme në planin afatgjatë.

Në dy pjesët e ardhshme, ne do të flasim më shumë rreth asaj se si stërvitja e personalizuar dhe dieta anti-inflamatore (dieta e fibromialgjisë) mund t'ju ndihmojnë të rimarrni disa nga kontrolli juaj i fibromialgjisë.

 

Fibromyalgia, inflamacion dhe stërvitje

Ushtrimi i rregullt me ​​fibromialgji është jashtëzakonisht i vështirë. Ju vetëm mund të imagjinoni se si është mendimi për ushtrime kur i gjithë trupi dhemb. Megjithatë, është absolutisht thelbësore që të mos ndaleni plotësisht dhe të përqendroheni në ushtrime të adaptuara - qoftë trajnimi i lëvizjes, shëtitjet në pyll apo ushtrime të buta të forcës siç tregohet më poshtë. Vazhdimi i lëvizjes kontribuon në një trup më funksional me qarkullim të përmirësuar të gjakut - i cili nga ana tjetër mund t'ju ndihmojë të mbani nën kontroll inflamacionin, pasi mund të ketë gjithashtu një efekt anti-inflamator.

Në videon më poshtë mund të shihni një program trajnimi për ata me fibromialgji reumatizmale të indeve të buta të zhvilluara nga chiropractor Alexander Andorff. Ky është një program që mund t'ju ndihmojë të forconi muskujt e rëndësishëm të shpinës dhe thelbësore - të cilat kështu mund të kenë një funksion të përmirësuar dhe qarkullimin e gjakut.

Ndjehuni të lirë të regjistroheni në kanalin tonë në YouTube falas (klikoni këtu) për këshilla falas për ushtrime, programe ushtrimesh dhe njohuri shëndetësore. Mirësevini në familjen që duhet të jeni!

 

Fibromyalgia dhe dieta anti-inflamatore

Tani që e dini që reagimet e rritura inflamatore luajnë një rol në fibromialgji, është thelbësore që të përqendroheni te ushqimet që shtypin inflamacionin në trup. Në artikullin më poshtë mund të lexoni më shumë rreth asaj se si disa lloje ushqimesh shkaktojnë më shumë inflamacion në trup (pro-inflamator) dhe se si të tjerët ulin inflamacionin (anti-inflamator). Leximi i rekomanduar për cilindo me fibromialgji.

Lexoni gjithashtu: Gjithçka që duhet të dini në lidhje me dietën e fibromialgjisë [Udhëzuesi i shkëlqyeshëm i dietave]

 

Trajtimi i fibromialgjisë

Duke ditur që fibromyalgia çon në mbindjeshmëri (rritje të sinjaleve të dhimbjes) dhe reaksione inflamatore, ju gjithashtu e kuptoni se ky është një grup pacientësh që ka nevojë për më shumë trajtim se të tjerët. Prandaj, ky grup pacientësh shpesh ka një konsum më të lartë të qetësuesve të dhimbjeve - dhe metoda të zakonshme të trajtimit fizik siç janë terapia me lazer muskulo-skeletor, masazhi dhe mobilizimi i kyçeve - për shembull me një fizioterapist ose kiropraktor.

Shumë pacientë përdorin gjithashtu vetë-masa dhe vetë-trajtim për të cilat ata mendojnë se funksionojnë mirë për veten e tyre. Për shembull, kompresimi mbështet dhe nxit topat e pikës, por ka edhe shumë mundësi dhe preferenca të tjera.

Vetë-Ndihmë e Rekomanduar për Dhimbjet Reumatike dhe Kronike

Doreza kompresimi të buta zbutëse - Foto Medipaq

Klikoni në imazh për të lexuar më shumë rreth dorezave të kompresimit.

  • Tërheqësit e gishtërinjve (disa lloje të reumatizmit mund të shkaktojnë gishtërinjtë e përkulur - për shembull gishtat e çekanit ose hallux valgus (gishti i madh i përkulur) - tërheqësit e gishtave mund të ndihmojnë në lehtësimin e tyre)
  • Shirita mini (shumë me dhimbje reumatike dhe kronike mendojnë se është më lehtë të stërvitet me elastikë të zakonshëm)
  • Shkaktojë pikë Balls (vetë-ndihmë për të punuar muskujt në baza ditore)
  • Krem Arnica ose kondicioner ngrohje (shumë njerëz raportojnë një lehtësim të dhimbjes nëse përdorin, për shembull, krem ​​arnica ose kondicioner nxehtësie)

- Shumë njerëz përdorin krem ​​arnica për dhimbje për shkak të nyjeve të forta dhe muskujve të lënduar. Klikoni në imazhin e mësipërm për të lexuar më shumë se si arnicakrem mund të ndihmojë në lehtësimin e situatës tuaj të dhimbjes.

 

Grupi i Mbështetjes së Fibromialgjisë

Bashkohuni me grupin në Facebook «Reumatizmi dhe dhimbja kronike - Norvegji: Hulumtime dhe lajme» (kliko këtu) për azhurnimet më të fundit mbi kërkimet dhe shkrimet e mediave për çrregullimet reumatike dhe kronike. Këtu, anëtarët gjithashtu mund të marrin ndihmë dhe mbështetje - në të gjitha kohërat e ditës - përmes shkëmbimit të përvojave dhe këshillave të tyre.

Ndani ndjehuni të lirë për të mbështetur ata me reumatizëm

Ju lutemi t'ju lutemi ta ndani këtë artikull në mediat sociale ose përmes blogut tuaj (ju lutemi lidheni direkt me artikullin). Ne gjithashtu shkëmbejmë lidhje me faqet e internetit përkatëse (na kontaktoni në Facebook nëse doni të shkëmbeni një lidhje me faqen tuaj të internetit). Kuptimi, njohuritë e përgjithshme dhe përqendrimi i shtuar janë hapat e parë drejt një jete më të mirë të përditshme për ata me diagnoza kronike të dhimbjes.

Burimi: Aktivizimi i glialit të trurit në fibromialgji - Një hetim i tomografisë së emisionit pozitron me shumë faqe. 2019

Ju pëlqeu artikulli ynë? Lini një vlerësim të yjeve

0 përgjigje

Lini një përgjigje

Dëshironi të bashkoheni në diskutim?
Mos ngurroni të kontribuoni!

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.