snapchat filter

Ny Trend: Plastisk kirurgi for å ligne på Snapchat-filter

Ingen stjernevurderinger enda.

snapchat filter

Ny Trend: Plastisk kirurgi for å ligne på Snapchat-filter

Det advares mot en skremmende ny trend hvor flere tar plastisk kirurgi for å ligne på Snapchat-filter versjoner av seg selv – kirurger advarer mot trenden. Leger er bekymret for hvordan sosiale medier påvirker vår mentale helse. Nå har man sett tydelig økning i de som legger seg under kniven for å ligne på en penere Snapchat eller Facetune-versjon av seg selv. Du leste riktig – og det er særlig yngre kvinner som rammes av det noen kaller «Kardashian-effekten».

 

Det medisinske navnet på tilstanden er «Snapchat dysmorphia». Bekymringen ble publisert av tre leger i forskningstidsskriftet JAMA Facial Plastic Surgery – hvor de også viser til statistikken som peker på en solid økning i antall personer som legger seg under kniven for å fikse på ansiktet sitt.

 

Hva menes med at ‘de vil ligne på Snapchat-filter eller Facetune-versjoner av seg selv’?

Til de som ikke er kjent med Facetune så er dette en app som gjør at visse deler av ansiktet blir «penere» i tradisjonell forstand. Det vil si at applikasjonen gir større lepper, forstørrede øyne, glatt hud og en tynnere neste – for å nevne noen. Personer tar nå kontakt med privatklinikker hvor de viser til disse «forbedrede» bildene av seg selv og ber om at kirurgene får dem til å ligne på bildene.

 

Dette er selvfølgelig en utrolig skummel trend fordi disse Snapchat-filterne ofte gir et fysisk utseende som tilnærmet er umulig å oppnå på naturlig vis.

 

Spørsmål eller innspill? Lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss videre. Husk også å dele artikkelen videre slik at flere blir klar over dette.

  

Trendene forandrer seg

bipolar lidelse

Tidligere så var det kjendisene som inspirerte til besøk hos nærmeste plastiske kirurg, men slik er det ikke lenger. Personer som nå oppsøker skalpellen er i disse dager ute etter symmetri i ansiktet og det innebærer ofte flere inngrep enn tidligere.

 

Snapchat dysmorphia

Det medisinske navnet på tilstanden, «Snapchat dysmorphia», stammer fra tilstanden «Body dysmorphia», som er karakteristisk ved at de rammede er sykelig opptatt av «feil» i deres fysiske, kroppslige utseende. ‘Uperfektheter’ som knapt ingen andre enn den rammede ser. Kommentarer som på noen som helst måte omhandler deres utseende kan påvirke dem sterkt mentalt og påføre både depresjon og angst.

 

Sosiale medier har en pågående og negativ effekt, på mange måter, mot mennesker som er usikre på seg selv eller som lider av dårlig selvtillit. Når bilder nå kan manipuleres ved få tommeltrykk så er det ikke rart at mange synes de «ikke er pene nok» når de ser på venninnens bilder med fyldige lepper og store øyne.

 

Les også: – Forskere kan ha funnet årsaken til ‘Fibrotåke’!

fibrotåke 2

 Plastisk Kirurgi for å se bedre ut på selfies

Snapchat og lignende apper har ikke hatt det grepet på sosiale medier tidligere, så derfor er det vanskelig for foreldre, venner og lærere å vite hvordan man angriper dette problemet som er stadig voksende i omfang og alvorlighetsgrad. Forskning har vist at depresjon, angst og selvskading blant yngre har økt betraktelig grunnet, det man tror skyldes, press fra sosiale medier.

 

Nærmere 60% av kirurger som jobber med plastisk kirurgi rapporterer at de mottar pasienter som kun har som hovedformål å se bedre ut på selfies. Forskning har vist at nesen din ser cirka 30% større ut på selfies enn i virkeligheten. Lignende studier har også vist at yngre jenter i tenårene som hyppig deler bilder av seg selv – gjerne manipulerte – har høyere forekomst av misnøye med egen kropp og utseende. Det at noen poster jevnlige selfies for å se «pene ut» kan altså være et rop om hjelp.

 

Skremmende trender som bør adresseres

Det vi ser nå kan være starten på en epidemi i form av angst, depresjon og mentale sykdommer blant de yngre. Det norske samfunnet er ikke skikket til å adressere problemet tilstrekkelig, da det er et nytt problem som man ikke har sett tidligere. Her er det ekstra viktig at man gjør en god jobb som forelder eller lærer og jobber aktivt med en god dialog for sin håpefulle. De trenger støtte og et solid fundament for å kunne tåle alle de psykiske belastningene som blir tredd over hodet på dem i vårt moderne, sosiale-medium styrte, samfunn.

 

Og det er nettopp apper som Snapchat og Facetune som gir grobunn for det som blir en ny standard for hva som er vakkert. Man kan argumentere at disse applikasjonene gjør at visse individer mister kontakten med virkeligheten og heller vil se ut – og leve – som de gjør i appene. Filtrert og fake.

 

Les også: Dette Bør du Vite om Bipolar Lidelse

bipolar lidelse 

Mer informasjon om smerter og kroniske smertelidelser? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de som plages av mentale helseproblemer.

 Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av.

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

  

Kilder:

Tidsskriftet JAMA Facial Surgery

 

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *