седумте видови на болка во фибромијалгија

7-те видови на болки во фибромијалгија

4.8 / 5 (98)

седумте видови на болка во фибромијалгија

7-те видови на болки во фибромијалгија

Фибромијалгија е мека ревматска дијагноза на болка која може да обезбеди основа за неколку различни видови на болка. Многу луѓе не сфаќаат дека овие честопати се поделени на различни варијанти.  Еве ги 7те типови болки во фибромијалгија кои треба да ги знаете.

 

Во фибромијалгија многу од овие болки можат да се преклопуваат и сликата за болка варира во голема мера. Овде ги разгледуваме седумте категории на болка во фибромијалгија, за да можете да дознаете повеќе за овие. Ако некој пријател или член на семејството има фибромијалгија, тогаш овој напис може да ви помогне да разберете повеќе за тоа како оваа комплексна дијагноза влијае врз нив.

 

Ние се бориме за оние со други дијагностицирани хронични болки и болести да имаат подобри можности за лекување и испитување - нешто со што не се согласуваат сите, за жал. Како нас на нашата страница на ФБ og нашиот канал на YouTube во социјалните медиуми да ни се придружат во борбата за подобрување на секојдневниот живот на илјадници луѓе.

 

Оваа статија ќе помине низ седум типа на болка во фибромијалгија - Некои од нив сигурно ќе ве изненадат. На дното на статијата, можете да прочитате и коментари од други читатели и да добиете добри совети.

 Дали се прашувате нешто или сакате повеќе вакви професионални refills? Следете нè на нашата Фејсбук страница «Вондт.нет - Ја олеснуваме вашата болка»Или Нашиот Youtube канал (се отвора во нова врска) за дневни добри совети и корисни здравствени информации.

 

1. Хипералгезија

Хипералгезија е медицински термин за дефинирање на зголемена болка што ја чувствувате кога имате фибромијалгија. „Хипер“ значи повеќе од нормално и „алгезија“ е синоним за болка.

 

Истражувањата покажаа дека одредени делови на мозокот кај оние со фибромијалгија различно ги толкуваат сигналните за болка - и дека овие сигнали се толкуваат со многу „поголем волумен“. Тоа е, сигналите за болка се толкуваат погрешно и многу се засилуваат.

 

Токму ова е една од причините зошто оние со фибромијалгија честопати можат да доживеат посилна болка од болки во мускулите, нервите и зглобовите од другите. Поради ова, оваа група на пациенти, исто така, зависи повеќе од физичкиот третман, секојдневно вежби за мобилност и прилагодена обука (како на пр групна обука во базен со топла вода).

 

Прочитајте повеќе: - 5 вежби за вежбање за оние со фибромијалгија

пет вежби за вежбање за оние со фибромијалгија

Кликнете овде за да прочитате повеќе за овие вежби за вежбање - или погледнете го видеото подолу.

 ВИДЕО: 5 Вежби за движење за оние со фибромијалгија

Да се ​​знае прилагодени вежби за мобилност прилагодени на оние со фибромијалгија е многу важно. Видеото подолу покажува пет нежни вежби кои можат да ви помогнат да одржите подвижност, циркулација и да ја ублажите болката.

Придружи се на нашето семејство и претплатете се на нашиот канал на YouTube (кликнете овде) за бесплатни совети за вежбање, програми за вежбање и здравствено знаење. Добредојдовте!

 

2. Невропатична болка

нерви

Многумина со фибромијалгија се погодени од невропатска болка. Овој вид на болка може да предизвика чудни нервни симптоми како што се трнење, горење, чешање, вкочанетост или пецкање во рацете и нозете. Овие симптоми исто така можат да бидат директно болни.

 

Постојат голем број на мерки за третман кои можат да помогнат при ваква болка - вклучително и лекови. Физичкиот третман, обичните зглобови и акупунктурата се третмани кои честопати можат да помогнат во олеснување на невропатичката болка.

 

Премногу луѓе се мачени со хронични болки и болести кои го уништуваат секојдневниот живот - затоа ве охрабруваме да Споделете го овој напис во социјалните медиумиСлободно можете да ја сакате нашата страница на Фејсбук и да речеме: „Да на повеќе истражувања за дијагностицирање на хронични болки“.

 

На овој начин, може да се направат повидливи симптомите поврзани со оваа дијагноза и да се осигура дека повеќе луѓе се сфаќаат сериозно - и со тоа да ја добијат потребната помош. Исто така, се надеваме дека таквото зголемено внимание може да доведе до поголемо финансирање за истражување на нови методи за проценка и лекување.

 

Прочитајте и: - 15 рани знаци на ревматизам

преглед на зглобовите - ревматски артритис

Дали сте погодени од ревматизам?

 3. Фибромијалгија главоболка

главоболки и главоболки

Оние со фибромијалгија обично имаат почести главоболки. Всушност, толку е вообичаено оваа група на пациенти почесто да бидат погодени од главоболки поврзани со вратот (стресни главоболки) и мигрена.

 

Ова е поврзано со три фактори кај оние со фибромијалгија:

  • Лош квалитет на спиење (поради ноќна болка)
  • Неактивни нервни болки
  • Ментална вознемиреност (хронична болка и слаб сон - се разбира - над менталната енергија)

 

Повторно, гледаме дека заеднички фактор кај овие три фактори е хиперсензитивизирање така мозокот премногу силно ги толкува сигналите. И токму во овој главен фактор се надева дека може да лежи иден лек за фибромијалгија.

 

Прочитајте и: - Како помага при вежбање во базен со топла вода на фибромијалгија

ова е како обуката во базен со топла вода помага при фибромијалгија 2

 4. Болки во стомакот и карлицата

болка во стомакот

Луѓето со фибромијалгија имаат 50 проценти поголем ризик да бидат погодени синдром на нервозно црево. Ова е дигестивна состојба која се карактеризира со стомачни грчеви, гас и надуен стомак. Другите симптоми вклучуваат запек, дијареја, гадење, чувство на постојана потреба од труд и нерамни столици.

 

Фибромијалгијата може да предизвика и зголемена болка во карлицата, како во карличните зглобови, но и кон препоните и пубичната симфиза. Карактеристичните симптоми можат да значат почести мокрења и почести „мокрења“.

 

Затоа е толку важно да се придржувате до „диетата за фибромијалгија“ и да ги следите националните совети за диета. Во написот подолу можете да прочитате што смета истражувањето е најдобрата диета за оние кои се погодени од фибромијалгија.

 

Прочитајте и: - Извештај за истражување: Ова е најдобрата диета со фибромијалгија

фибромиалгидна диета2 700px

Кликнете на сликата или врската погоре за да прочитате повеќе за правилната диета прилагодена на оние со фибро.

Прочитајте и: Што треба да знаете за синдромот на нервозно дебело црево

нервозно црево

 5. Распространета и распространета болка во мускулите

Хронична главоболка и болка во вратот

Го знаете дејството на мускулите што го имате во целото тело кога имате грип? Ова може да се спореди со еден вид на болка во мускулите со кои пациентите со фибромијалгија се премногу запознаени.

 

Карактеристична карактеристика на фибромијалгија е дифузна и постојана болка во мускулите и меките ткива. Овие болки често се опишуваат како длабока болка, осетливост, вкочанетост или плескање по целото тело - вклучувајќи ги рацете, нозете, вратот и рамената.

 

На многу луѓе најмногу им пречи:

  • Болки во долниот дел на грбот - што исто така може да ги иритира нервите и да предизвика зрачење на нозете.
  • Болка и напнатост во вратот и рамената.
  • Болка помеѓу сечилата на рамената.

 

Запомнете дека болката може да варира и да се движи и да погоди неколку различни места во телото. Вклучувајќи раце и раце. Во написот подолу можете да видите седум добри вежби дизајнирани да ви помогнат со остеоартритис во вашите раце.

 

Прочитајте и: - 7 вежби за артроза на рацете

вежби за артроза на рацете

  

6. Болка во зглобовите

хиропрактор 1

 

Болка во зглобовите и вкочанетост најчесто се пријавуваат симптоми кај лица со фибромијалгија. Ова се должи, меѓу другото, и на напнати и болни мускули кои ја ограничуваат способноста за движење - и со тоа се вкочануваат.

 

За разлика од воспалителниот артритис, обично нема воспаление и воспаление на зглобовите на фибромијалгија. Ова е еден од начините да се разликува ова нарушување од ревматски артритис или системски лупус - каде што често може да видите дека зглобовите на лицето стануваат видливо отечени.

 

Дали ви пречи ревматско воспаление? Подолу можете да прочитате околу осум мерки на природен третман - без несакани ефекти.

 

Прочитајте и: - 8 природни воспалителни мерки против ревматизам

8 антиинфламаторни мерки против ревматизам7. Алоодинија

Дискусија со здравствени работници

Дали вашата кожа е болна со допирање? Дали некогаш сте забележале дека дури и лесниот допир од облеката или пријателскиот гест навистина може да наштети? Ова е алодинија - симптом на болка што изненадува многумина. И тоа направи обиди за лесна масажа од избраните не успеаја.

 

Многумина ја опишуваат алодинијата како зголемена чувствителност во кожата што може да се спореди со тоа што е сериозно изгорена од сонце. Истражувањата покажаа дека ова се должи на реакција на преосетливост како резултат на централна сензибилизација поврзана со фибромијалгија. Со други зборови, нервните сигнали погрешно се толкуваат во мозокот и резултатот е - болка.

 

Алодинија е релативно ретка варијанта на болка. Освен фибромијалгија, оваа болка се забележува само кај невропатии, ќерамиди и мигрена.

 

Препорачана самопомош при ревматска и хронична болка

Меки ракавици за компресија на саѓи - Фото Медипак

Кликнете на сликата за да прочитате повеќе за нараквиците за компресија.

  • Повлекувачи на прсти (неколку видови на ревматизам можат да предизвикаат свиткани прсти на прсти - на прсти чекан или халукс валгус (свиткан палец) - влечечите на прстите можат да помогнат во олеснување на овие)
  • Мини ленти (многумина со ревматска и хронична болка сметаат дека е полесно да се обучуваат со обични еластици)
  • Предизвикувачка точка топки (самопомош за работа на мускулите на дневна основа)
  • Крем за арника или балсам за топлина (многу луѓе пријавуваат одредено олеснување на болката ако користат, на пример, крем од арника или кондиционер за топлина)

- Многу луѓе користат арника крем за болка поради вкочанети зглобови и болни мускули. Кликнете на горната слика за да прочитате повеќе како арничакрем може да помогне во олеснување на дел од вашата болка.

 

Прочитајте и: 6 вежби против значителен остеоартритис на рамената

остеоартритис на рамото

  

Сакате повеќе информации? Придружете се на оваа група и споделете ги информациите понатаму!

Придружи се на групата Фејсбук «Ревматизам и хронична болка - Норвешка: Истражување и новости»(Кликнете овде) за најновите ажурирања во пишувањето истражувања и медиуми за ревматски и хронични заболувања. Тука, членовите можат да добијат помош и поддршка - во сите периоди од денот - преку размена на сопствени искуства и совети.

 

ВИДЕО: Вежби за ревматичари и засегнати од фибромијалгија

Слободно можете да се претплатите на нашиот канал (кликнете овде) - и следете ја нашата страница на ФБ за секојдневни здравствени совети и програми за вежбање.

 

Искрено се надеваме дека овој напис може да ви помогне во борбата против хроничната болка. Ако ова е нешто што исто така го сакате, тогаш се надеваме дека ќе изберете да се придружите на нашето семејство во социјалните медиуми и да ја споделите статијата понатаму.

 

Слободно можете да споделувате во социјалните медиуми

Повторно, сакаме замолете убаво да го споделите овој напис во социјалните медиуми или преку вашиот блог (ве молиме, водат директно до статијата). Разбирањето, општото знаење и зголемениот фокус се првите чекори кон подобро секојдневие за оние со хронична дијагноза на болка.

 Предлози за тоа како да помогнете во борбата против хроничната болка: 

Опција А: Споделете директно на ФБ - Копирајте ја адресата на веб-страницата и залепете ја на вашата страница на Фејсбук или во соодветната група на Фејсбук во која сте член. Или притиснете го копчето "СПОДЕЛИ" подолу за да ја споделите објавата понатаму на вашиот фејсбук.

 

Допрете го ова за да споделите понатаму. Голема благодарност до сите кои придонесуваат за промовирање на зголемено разбирање на дијагностицирање на хронични заболувања.

 

Опција Б: Врска директно до статијата на вашиот блог.

Опција Ц: Следете и еднакви Нашата страница на Фејсбук (кликнете овде ако сакате) и Нашиот YouTube канал (кликнете овде за повеќе бесплатни видеа!)

 

и исто така не заборавајте да оставите рејтинг на starвезди ако ви се допадна статијата:

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите

  

СЛЕДНА СТРАНА: - Ова треба да го знаете за артрозата во вашите раце

остеоартритис на рацете

Кликнете на сликата погоре за да преминете на следната страница.

 

 

Логото на Youtube е малоСледете го Vondt.net на YOUTUBE

(Следете и коментирајте ако сакате да направиме видео со специфични вежби или елаборации за точно ВАШИТЕ теми)

логото на фејсбук малСледете го Vondt.net на FACEBOOK

(Ние се обидуваме да одговориме на сите пораки и прашања во рок од 24-48 часа. Исто така можеме да ви помогнеме да ги интерпретирате одговорите на МРИ и слично.)

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите

0 одговори

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.