6 знаци и симптоми на карцином на мозок

5/5 (2)

рак на мозокот

6 знаци и симптоми на рак на мозок

Еве 6 знаци и симптоми на рак на мозокот кои ви овозможуваат да ја препознаете состојбата во рана фаза и да го добиете вистинскиот третман. Раната дијагноза е многу важна за да се спречи развој на рак. Ниту еден од овие знаци сам по себе не значи дека имате рак на мозокот, но ако почувствувате неколку од симптомите, ви препорачуваме да го контактирате вашиот општ лекар за консултација што е можно поскоро.

 

Симптомите на рак на мозокот можат да бидат и специфични и поопшти. Имајте предвид дека оваа листа не ги содржи сите можни симптоми и дека тие можат да се појават и поради други причини освен тумор или рак во мозокот.

 

1. Главоболка

Општ симптом на тумор во мозокот може да вклучи силни главоболки кои не се доживуваат како „нормални главоболки“. Главоболката често се влошува со активност и рано наутро. Внимавајте и дали главоболките се јавуваат почесто и постепено се влошуваат.

главоболки и главоболки

Заедничка причина: Најчеста причина за главоболки е дисфункција во мускулите и зглобовите - честопати предизвикана од премногу повторувачка работа, премалку движења во секојдневниот живот и голем стрес. Побарајте преглед од хиропрактор или физиотерапевт ако страдате од редовни главоболки.

2. Моторни напади / неконтролирани движења

Ненадејно гмечење и движење на мускулите. Исто така наречени конвулзии. Луѓето можат да доживеат различни форми на напади.

3. Гадење / повраќање

Луѓето кои се засегнати можат да доживеат гадење и повраќање без да има добро објаснување за ова - како што е болест. Како што состојбата се влошува, таа може да се појави и почесто.

гадење

4. Проблеми со рамнотежата и вртоглавица

Се чувствував нестабилно и како сè да се врти околу тебе? Луѓето со карцином на мозок почесто чувствуваат вртоглавица, леснотија и како да не се во можност да се координираат.

проблеми со рамнотежата

Нормални причини: Зголемената возраст може да резултира во послаба рамнотежа и повисоки стапки на вртоглавица. Затоа препорачуваме редовно да вежбате рамнотежа.

5. Сензорни промени

Луѓето кои се погодени ќе можат да доживеат промени во видот, слухот, чувството и чувството за мирис.

визуелна промена

Хроничен замор

Дали се чувствувате постојано уморни? Замор и хроничен замор може да се појави кога телото е зафатено од болест или дијагноза, но исто така може да биде предизвикано од општи состојби како што се депресија и стрес.

Синдром на немирни коски - невролошка состојба на спиење

Другите симптоми може да вклучуваат чувствителност на светлина, ладни раце и нозе, брзо дишење и напади. Поконкретни симптоми може да се појават со посебни форми на карцином на мозокот.

 

Дали си загрижен? Контактирајте со вашиот општ лекар за вашите грижи.

Ракот на мозокот може да биде состојба опасна по живот - и, како што е познато, може да се појави и во бенигна и во малигна форма. Ако се сомневате дека ја имате оваа дијагноза, ве молиме да го контактирате вашиот општ лекар што е можно поскоро за понатамошна истрага и третман.

 

Добијте проценка сега - не чекајте: побарајте помош од клиничар за да ја пронајдете причината. Само на овој начин можете да ги преземете вистинските мерки за да се ослободите од проблемот. Лекарот може да помогне со третман, совети за исхрана, прилагодени вежби и истегнување, како и ергономски совети за да се обезбеди и функционално подобрување и олеснување на симптомите.

 

Логото на Youtube е малоСледете го Vondt.net на YOUTUBE

(Следете и коментирајте ако сакате да направиме видео со специфични вежби или елаборации за точно ВАШИТЕ теми)

логото на фејсбук малСледете го Vondt.net на FACEBOOK

(Се обидуваме да одговориме на сите пораки и прашања во рок од 24-48 часа)

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите

0 одговори

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *